• 9.377.553 stemmen

Geregisseerd door: Wilson Yip

Met onder meer: Donnie Yen en Simon Yam

Gesproken taal: Mandarijn, Japans en Kantonees

Plot Yip Man

"The celebrated Kung Fu master of Bruce Lee."

Een waargebeurd verhaal dat zich afspeelt in de jaren 30 in Fuoshan (China). Ip Man wordt door de hele stad bewonderd om zijn vechttechnieken en zijn integere levenswijze. Hij neemt als enige meester in de stad geen leerlingen aan en leeft een rustig, gelukkig leven. Wanneer de invasie van Japan een einde maakt aan zijn gelukzalige leven en het leven van al zijn stadsgenoten verandert de zaak. Een Japanse generaal daagt de verschillende meesters uit het stadje uit tot een gevecht. Ip Man is terughoudend en vindt het belangrijker om zijn gezin te onderhouden. Zijn houding verandert wanneer blijkt dat sommige gevechten tot de dood gaan...

Zhou Qing Quan

Shao Dan Yuan

avatar van finalman

finalman

jackie chan schreef:

Donny Yen is wel een goede opvolger van Bruce Lee. Jet Li is al te oud.

Hmm... Jet Li en Donny Yen zijn geboren in hetzelfde jaar, 1963.

avatar van MecG

MecG

Pracht van een film, helemaal in de sfeer van de oude kung-fu films.

Mooie gevechtscenes zonder al die poespas die je in Jet-LI films ziet.

Als je liefhebber van het genre bent, dan is dit een must-see movie!

avatar van martial art fan

martial art fan

En zo komen we toe aan de nummer 3 van mijn persoonlijke top 10. Yip Man het verhaal over de grootmeester van Bruce Lee.

In de hoofdrol Donnie Yen (echt een fantastisch goede Martial Artiest). Die hier eindelijk echt zichzelf overtreft en de beste rol van al zijn films neerzet.

Echt waar Yip Man is zonder twijfel de beste Wing Chun film dat ik ooit gezien heb. De gevechten zijn allemaal top en van een heel hoogstaand niveau. Ook toont de film dat Wing Chun een heel vloeiende maar effectieve stijl is.

Het eindgevecht is prachtig om te zien, ook het gevecht tegen de 10 Japanse Martial Artiesten is erg indrukwekkend om te zien. Bijna alle gevechten zijn zeer goed.

ook is het verhaal goed in de film en is er ook een emotionele kant aan de film (net zoals in Fearless) wat de film ook weer een pak beter maakt.

Ik kijk erg veel uit naar Ip Man 2 waar we bovendien nog een keer een andere goede kungfu expert zien als Yen's vijand, Sammo Hung namelijk.

Echt een ware topper in het genre, chapeau Donnie.

Grtz Kenneth.

avatar van martial art fan

martial art fan

Donny Yen is wel een goede opvolger van Bruce Lee. Geen vervanger maar wel een opvolger.

Ja eindelijk wel. Hij maakt inderdaad nog het meest pure Kungfu films. Nu doet hij nog een keer Wing Chun ook en qua snelheid is hij ook wel erg indrukwekkend.

Maar natuurlijk is hij geen 2de Bruce Lee zoals je ook zegt. Maar wel een prima opvolger.

avatar van sHone

sHone

WOW o.O

meer niet....gewoon wauw.

avatar van ralfsjam

ralfsjam

ze kunnen goed met camera's over weg in hong kong en brengen alles goed en mooi in beeld! zo wie zo de vechtscenes zijn vermakelijk om te zien en van hoog niveau. maar wel heb ik moeite met het verhaal en de uitwerking daarvan. het zal wel een cultuur verschil zijn denk ik maar ik had het gevoel dat ik naar een lagere school uitvoering van een toneelstuk zat te kijken. van de hak op de tak en weer terug. aan de taal ligt het niet, want ik kijk veel films uit japan, China en Korea en met veel heb ik geen moeite.

zolang er Kung fu films zijn, zijn de verhalen meestel zoals deze, maar ik had gehoopt dat ze daar anno 2008 meer verbetering in hadden gebracht. en dat deed me erg tegenvallen.

voor de echte kung fu liefhebbers snap ik dat dit erg goed moet zijn, maar voor een doorsnee kijker als ik moet ik toch niet meer dan 3 sterren geven voor de gevechten en het camerawerk.

avatar van J.T.O

J.T.O

Ralfsjam, ik denk niet dat mensen erop zitten te wachten op een martial arts film, waar het verhaal echt de rode draad van de film is. Waarschijnlijk gaat dat allemaal ten kosten van waar het echt omdraait: de gevechten namelijk. En mocht het zo goed zijn, dan zullen ze andere acteurs gebruiken, wiens emoties, uitdrukking of acteerwerk echt overtuigend zijn (Tony Leung, Zhou Xun, Simon Yam enzovoort). Alleen dan komt de film echt to zijn recht als je het mij vraagt.

De mensen zoals Donnie Yen, Sammo Hung, Jackie Chan, Jet Li, Yuen Bao, Wu Jing enzoovoort doen waar ze goed in zijn en waar geen ander acteur hun kan rivaliseren (op scherm dan). Ik denk zolang het verhaal niet stoort, de melodrama meevalt en kwantitatief- en kwalitatief zijn er genoeg gevechten, dan heb je al een hele mooie (MA) film.

avatar van ewalk

ewalk

Vermakelijke film met goede gevechtschoreografie die doet denken aan de goede oude tijd van de kungfu films.

avatar van Salto

Salto

prachtige film.... sublieme gevechten.... en de sfeer overall is magisch..... zulke films worden maar eens in de 20 jaar gemaakt.

avatar van finalman

finalman

moet deze film niet in tip/top 250 zitten?

avatar van Iron Maiden

Iron Maiden

pas na 2 jaar voor de top.

avatar van Sentinel69

Sentinel69

Een prachtige martial arts film , aanrader.

avatar van Jesse93

Jesse93

Super martial arts, erg mooie gevechten. Er zat ook nog een aardig verhaal bij. Jammer dat mijn ondertitel in erg gebrekkig Nederlands was, maarja. Wel grappig als je op een geven moment een aantal mensen alleen maar met blauwe plekken ziet rondlopen.

Houd je van kung fu films dan is dit zeker een aanrader.

avatar van Malloot

Malloot

Tijd terug gezien. Super mooie gevechten. Mooi verhaal, begint kleurrijk eindigt in een grauwe sfeer. In mijn top 3.

avatar van gauke

gauke

Ik ben (meestal) elke keer weer onder de indruk van de Chinese martial arts films. Ook deze: geweldige kwaliteit qua filmkunst, regie, compositie, acteurs, Chinese cultuur, een goed verhaal met het hart en de ziel op de juiste plaats. Klasse!

J.T.O schreef:

RalfEn mocht het zo goed zijn, dan zullen ze andere acteurs gebruiken, wiens emoties, uitdrukking of acteerwerk echt overtuigend zijn (Tony Leung, Zhou Xun, Simon Yam enzovoort).

sorry hoor, maar wat betreft emotie en uitdrukking vond ik het in deze juist perfect.. de gevechten in combinatie met de muziek keuze, beter heb ik het in geen énkel ander MA film gezien!

in tegenstelling van yip man 2 was die emotie ver te zoeken.

avatar van Chefchenko

Chefchenko

Na de eerste minuten vond ik hem een beetje slap, omdat ik andere verwachtingen had. Maar na ongeveer 20 minuten toen ik zonder dat ik het door had helemaal gevangen was in de film veranderde dit. Wat een spektakel is dit zeg! Verhaal is boeiend en spannend en de vechtscenes van de bovenste plank, maarja dat zul je bij Donnie Yen ook te zien krijgen als die geen armen en benen had. Een van de beste Martial Arts die ik ken (en ik ken ze allemaal geloof me)

tal1b

welke mag je niet missen vd MA films dan?

avatar van Chefchenko

Chefchenko

tal1b schreef:

welke mag je niet missen vd MA films dan?

Er zijn een aantal. Heb je al Flash Point en Killzone gezien?

tal1b

zijn dat MA's? iig niet gezien

avatar van Tonypulp

Tonypulp

Genieten.

Dat is bij Yip Man geen probleem, wát een heerlijk stukje martial arts krijg je hier te zien. Visueel constant ijzersterk, vooral tijdens de gevechten zelf valt goed op hoe mooi het allemaal neergezet word. Geniale choreografie en perfect geplaatste close-ups en slow-motion ter afwisseling zorgen ervoor dat alles tot het einde indrukwekkend blijft.

Verder is er een zeer behoorlijk ondersteunend verhaal, sterke invulling van drama, eigenlijk perfect in verhouding. Het duurt ook allemaal niet zo lang verder, het is zo voorbij. Fijne cast ook, Ip word geweldig sympathiek neergezet. Tel dit alles bij elkaar op en je kunt het zeer geslaagd noemen.

Van begin tot eind een genot, 4.5*

avatar van Goldenskull

Goldenskull

Gaat wel.

Zitten wel een paar gave moves tussen, maar ik zie liever Muay Thai. Verhaal wordt een beetje knullig gebracht en het acteerwerk is niet al te indrukwekkend, maar voor een keertje is ie het aanschouwen wel waard.

avatar van DragQueen

DragQueen

Goede kung-fu film, die volgens de oude traditie is geschoten. prachtige beelden, en sterke gevecht scenes, en een op zijn plaats zijnde donnie yen, maken deze film top. het waargebeurde verhaal is natuurlijk erg mooi, maar wel een tikkeltje geromantiseerd natuurlijk. ik heb er van genoten. 4 sterren.

avatar van nijnatten

nijnatten

Meesterlijk goeie film, ben benieuwd of de tweede ook zo goed zal zijn deze ga ik dit weekend bekijken, ben benieuwd.

Johan

avatar van rokkenjager

rokkenjager

Ik voel toch wel een kleine deceptie. Dik aangezet drama, Hollywood sentiment en bombastische muziek, plus niet al te beste acteerprestaties doen de film (vooral het laatste halfuur) de das om. Het geheel voelt ook tikje gelikt aan ipv lekker ouderwets. 3*

avatar van Riddierid

Riddierid

Niet echt iets voor mij want ik ben pas... 14 of 15. Dit is meer een film voor wat oudere mensen maar toch vond ik dit een erg geslaagde film. Vooral die vechttechnieken vond ik vet

avatar van james_cameron

Onweerstaanbare martial arts-film, meeslepend en opwindend. Fraai in beeld gebracht met heel veel subliem uitgewerkte vechtscenes. Yen heeft een mooie stoïcijnse hoofdrol. Het verhaal verloopt enigzins voorspelbaar, maar er zijn hier en daar wel wat verrassingen om de boel fris en energiek te houden. Binnen het genre absoluut een topper.

avatar van Apster

Apster

Vette film. Het eerste half uur is het hele boeltje nog vrij luchtig, maar na de invasie wordt de film wat donkerder en rauwer van toon. Die rauwheid toont zich vooral in de intense vechtscenes, met veel botkrakerij. Geen gezweef, maar recht voor zijn raap gebeuk met een geweldige Yen. Het voorspelbare, simplistische verhaal neem ik dan ook maar voor lief.

avatar van Spetie

Een behoorlijk lekkere vechtfilm dit. Onlangs heb ik nog een film met Donnie Yen gezien, waarin al opviel hoe goed de man kan vechten en ook in deze film laat hij weer zien waar hij toe in staat is.

Het verhaal is redelijk voorspelbaar, de muziek bij vlagen zelfs bombastisch, maar desondanks is het geneiten gebalzen voor de martial arts liefhebber. Er zitten behoorlijk wat gevechten in de film en alles wordt steeds erg stijlvol en mooi in beeld gebracht. Prima choreografie dus, wat de film dan ook boven de middelmaat doet uitstijgen.

Jammer alleen van het nogal zwartwitte verhaaltje, waarin China goed is en Japan slecht. Ondanks dat dus een prima film, waarvan ik deel twee ook graag wil zien.

nijnatten schreef:

Johan