menu

Moon (2009)

mijn stem
3,52 (2300)
2300 stemmen

Verenigd Koninkrijk
Sciencefiction / Drama
97 minuten

geregisseerd door Duncan Jones
met Sam Rockwell, Dominique McElligott en de stem van Kevin Spacey

Astronaut Sam Bell (Sam Rockwell) leeft al bijna drie jaar op de maan in opdracht van Lunar Industries. Hij leeft daar een eenzaam bestaan, heeft amper contact met zijn vrouw Tess en driejarige dochter Eve door een defecte satelliet. Zijn enige maatje aan boord is Gerty: een robot. Twee weken voordat hij naar Aarde mag terugkeren krijgt Sam gezondheidsproblemen waardoor hij een bijna fataal ongeluk krijgt. Als hij hiervan herstelt krijgt hij zeer onverwachts bezoek. Samen met de bezoeker doet Sam een grote ontdekking.

Trailer

https://www.youtube.com/watch?v=twuScTcDP_Q

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.

zoeken in:
avatar van tbouwh
3,5
Weer eens een film met een prachtige score. Waarom dan niet daarmee beginnen? Direct een van mijn favoriete space soundtracks, die verstillende en soms juist opzwepende piano van Clint Mansell. En dan Moon...een zeer degelijke, maar in (bijna) geen enkel opzicht uitzonderlijke sci-fi film, die met name in de tweede helft wist te boeien.

Het is een beetje een kruising tussen 2001: A Space Odyssey (althans, m.b.t. de plaatselijke HAL-computer) en The Martian, dit werk van Duncan Jones (Warcraft, Source Code). Het concept van een man die op de maan verblijft, maar er langzaam achter komt dat er iets niet geheel in de haak is, is niet al te origineel, maar wist me op den duur wel in haar greep te houden. In die eerste helft is het hier en daar nog wat saai, maar gaat het richting de climax, dan heeft Jones me wel (zeker door, wederom noem ik 'em, de score).

Achteraf bezien besluipt me wel het gevoel dat hier veel meer in had gezeten. De uiteindelijke crux van het plot is immers nogal luguber, daar had ik graag meer van gezien. Nu was het mij iets te veel drama, en dat werkte minder goed. Het acteerwerk van Sam Rockwell (Sam Bell) vond ik namelijk tamelijk matig (de emoties kwamen echt niet over), en voor een bijna one-man show kan dat eigenlijk niet. Wel heerlijke voice acting van Kevin Spacey, die weer geknipt is voor zoiets als dit.

Goed, maar tegelijk een beetje een gemiste kans. 3.5*

N.B. prachtige symboliek/thematiek trouwens. Machines jagen de mens angst aan, maar uiteindelijk zit het grootste kwaad juist in de mens zelf.

avatar van TornadoEF5
3,0
Tja. Het enige wat ik goed vind aan deze film is het plot. Ik dacht heel lange tijd dat het een soort van Fight Club en The Machinist toer zou opgaan, maar uiteindelijk een veel acceptabelere weg dat alles verklaart, maar ik ergerde me toch lange tijd aan dat eventueel pad (en de bewuste "vaagheid") en vond het bovendien vrij saai en langdradig, mede omdat je je er ook niet in kan inleven. Het einde maakt veel goed, maar het begin was voor mij zwak.

Zwolle84
TornadoEF5
Fight Club?! Haha, HOE dan?

avatar van Sergio Leone
3,0
Middelmaat.

Moon begint redelijk goed, laat staan dat het de interesse opwekt. Dat de film nadien ook niet te lang aansleept, werkt enkel in het voordeel ervan… te meer mijn interesse steeds verder afneemt. De film is nooit spannend, de wendingen zijn oké maar ook niet geheel verrassend of meeslepend.

Sam Rockwell is evenwel overtuigend als enige – fysiek aanwezige – acteur.

Duncan Jones doet met de gegeven middelen wat hij kan. De decors zijn typisch sci-fi en hoewel ik het niet verwacht, weinig origineel. Maar vooral het gebrek aan een mooie of intrigerende manier om dit in beeld te brengen zorgt voor een wat grijze film, die blijft hangen in de middenmoot.

3

1,5
TMP
Qua aankleding en soundtrack niet onaardig, maar dat is het dan ook wel. Een dun en niet al te boeiend verhaal, waarbij het tevergeefs wachten is op enige spanning of interessante wending. De kern van het plot, dat sprake is van klonen, komt al vrij vroeg in de film naar voren, maar heel veel uitleg daarover of uitwerking daarvan wordt vervolgens niet gegeven. Uiteindelijk krijg je toch het gevoel dat het weinig voorstelt, waarbij ook nog eens komt dat de film - ondanks de niet al te lange speelduur - bij vlagen best langdradig is.

(verwijderd)
Gisteravond met 2 huisgenoten dit opgezet, helaas duurde het nog geen kwartier voordat er andere huisgenoten uitgebreide recepten aan het maken waren en gesprekken aan het voeren waren. Dus toch best veel niet meegekregen aangezien er geen ondertiteling was.

Het concept vind ik best briljant en naargeestig ook vanwege de gevoelens die de klonen klakkeloos overnemen. De uitwerking is traag maar niet heel slecht, maar had veel meer uitgehaald kunnen worden. De visuals zijn fraai en de soundtrack is erg goed zelfs, helaas werd die gister dus grotendeels door m'n neus geboord. Mede hierdoor kwam ik er toch niet helemaal in.

Sam Rockwell is ondanks een goede prestatie miscast. Hij heeft de perfecte looks voor een rol als bad guy of viezerik zelfs zoals in The Green Mile. Niet dat alles daar om draait, maar vind hem een bepaald charisma missen om zo'n film te dragen en het helpt niet dat z'n vrouw bloedmooi is.

7 voorlopig.

Zwolle84
Ik zou hem nog eens in de herkansing gooien als je alleen bent, Teejey. Dit is bij uitstek een film die je volle aandacht vereist.

(verwijderd)
Zwolle84 Dat kreeg ik helaas ook al snel door. M'n cijfer is vooralsnog meer gebaseerd op een gigantische trailer dan de film zelf.

avatar van Alathir
2,0
Niet echt slecht maar ook niet goed. Sam Rockwell heeft hier zo zijn momenten in de acting. Een beetje wisselvallig in het tonen van emoties. De chemie met zijn kloon, basically zichzelf, is soms wat zoek. Maar wie zoekt die vindt, en uiteindelijk vindt hij ze wel want in het tweede deel kreeg hij me net iets meer mee. De soundtrack wordt dan ook beter of met name is de soundtrack vooral sterker aanwezig. Visueel vond ik het best te smaken.

Moon is een verdienstelijke poging van Duncan Jones, maar verder dan dat komt hij voor mij niet. En ik weet ook wel dat een one-man show nooit makkelijk is, maar je moet de kijker geboeid kunnen houden en dat weet hij niet te doen. Nochtans ben ik een grote fan van de ruimte (al doet de setting uiteindelijk te weinig ter zake en dat is een gemiste kans). Volgens mij ligt het vooral aan de schrijver die hier niet met een al te sterk script afkomt. Hierdoor komt Moon niet verder dan de zoveelste kloon, AI, machine film omdat het niet clever genoeg is in de plot.

Kevin Spacey heeft een niet al te grote rol maar voor een AI systeem is hij aardig geschikt. Dat robotachtige in zijn stem heeft hij wel. Hetgeen ik het meest jammer vind is dat ik hier iets "nieuws" van had verwacht, maar het is (zoals tbouwh zegt in zijn review) een mix van een in mijn ogen goede film The Martian en een gedrocht 2001: A Space Odissey. Voor de visuals ga ik nog een half punt meer geven maar op hoger dan 2* kom ik niet. I know, ik ben wellicht iets kritischer wanneer het op ruimtefilms aankomt.

avatar van Fisico
3,5
Fisico (moderator)
Zo bij tijd en stond een ruimtefilm staat wel goed op je kijklijstje. Ook van deze Moon behoorlijk genoten. De vergelijkingen met het grote broertje van de film van Kubrick zijn niet ver weg, maar deze Moon gaat niet zo ver. Deze Moon is gemoedelijker en is voor een ruimer publiek toegankelijk.

Sam Rockwell doet het uitstekend. Niet zo evident om een film helemaal alleen te dragen en dqt is toch iets wat hij niet gewoon is. Rockwell is een uitstekende villain in diverse bijrollen in verschillende films, maar dit was toch wat anders. Een schot in de roos was het als een soort arbeider-astronaut, geen verheven techneut, maar als een doodgewone man als jij en ik die zijn dagdagelijkse wil doen. Gerty - HAL-toestanden blijven de hele film door je hoofd spoken - wordt eveneens uitstekend vertolkt door de monotone soms creepy stem van Kevin Spacey. Het decor doet eveneens aan 2001 denken met zijn klinische witte ruimtes. Verder - hoe kan het ook anders - prachtige beelden van de maan, aarde en space.

De plottwist zag ik niet aankomen en het doet je nadenken over je identiteit. Hoe zeker kan je van jezelf zijn dat je uniek bent? Hoe moet het voelen wanneer je ontdekt dat je gekloond bent? Geen gevecht met de kloon of Gerty. Op dat vlak blijft de film sereen én geslaagd. Leuk om eens gezien te hebben. Zwevend tussen 3,5* en 4,0*.

avatar van macrobody
3,5
Verrassend leuke film eigenlijk wel. Eigenlijk maar 1 fysiek karakter in de hele film en dat kan al snel eentonig worden maar wordt hier leuk opgepakt en verwerkt.
Let ook even op de maan beelden. Een zwarte ruimte met biljoenen sterren die schitteren aan de hemel. Waar hebben we dat NIET eerder gezien? Oh ja, de foto's van de astronauten die "echt" op de maan waren

avatar van IH88
3,5
“I hope life on Earth is everything you remember it to be.”

Interessante sci-fi film van Duncan Jones. Science fiction in combinatie met een mooi menselijk verhaal levert meestal de beste sci-fi films op, en Moon is daar geen uitzondering op. Dat het uiteindelijk over klonen gaat kwam voor mij als een verassing, en van daaruit wordt het eigenlijk alleen maar beter. Want klonen hebben natuurlijk ook menselijke emoties, en de scene met Sam (fantastisch geacteerd door Rockwell), die voor het eerste zijn volwassen dochter ziet, is een hoogtepunt in de film. Hoewel de grootste kracht van Moon misschien wel de fantastische score van Clint Mansell is.

avatar van Melksnor
4,0
Wat een heerlijke film was dit !!

De soundtrack, het concept.. ik hou hier echt van !!

4☆

avatar van Lovelyboy
3,5
Na lange tijd weer eens voor gaan zitten, met de herinnering aan een hele goed film. Nu is het dat nog steeds wel maar net als met Ex-machina is de geest wel aardig uit de fles als je de clou weet. De film moet het voornamelijk van zijn mysterie hebben. Desalniettemin is het wel een hele mooi film. De maanlandschappen zien er werkelijke fantastisch uit. Sam Rockwell, die zich aardig in mijn lijstje favoriete acteurs aan het nestelen is, doet het meer dan prima. De score met de piano is erg mooi, en hier en daar is er een mooi sinister what the hell is going on sfeertje, maar uiteraard is die sterker wanneer je net als Sam zoekende bent. De film beklijft niet in den bijzonder bij een herkijk zoals sommige anders films wel doen ook al weet je de clou/afloop al.

Desalniettemin een meer dan prima Sci-fi mysterie met aardig wat parallellen richting raadsels als The machinist en 2001: Space Odyssey.

avatar van Film Pegasus
2,5
Film Pegasus (moderator)
Van overacting gesproken. Sam Rockwell is niet echt mijn favoriete acteur, hij heeft altijd iets arrogant. Het is een wat filosofische SF-film geworden. Het begin is wel goed omdat je de clou nog niet kent. Maar eens die boven komt lijkt de trein helemaal ontspoort. Het mocht wat subtieler, wat intiemer. En aub een betere acteur in de hoofdrol.

avatar van Grindhouse62
1,5
DVD-T schreef:
Taaie zit.

Het gebeurt zelden dat ik een film in twee keer kijk. En zeker niet omdat er geen doorkomen is. Buiten drie of vier mooie shots en het puike spel van Rockwell heb ik verder heel weinig moois gezien/gehoord. Jones lijkt een beetje te ver te zijn gegaan om het eentonige, saaie leven van Sam te laten zien. Het gaat op den duur zelfs echt vervelen. Gelukkig is de tweede helft wel een stap in de goede richting, maar komt het helaas niet helemaal goed uit de verf. De verassing is verder ook weinig boeiend en zie je ook al wel aankomen en is nu al flink verouderd.

Een aantal mooie shots van de Maan, het rijden in de Rover en het erg fijne spel van Rockwell redden de film nog een klein beetje. Maar buiten dat kan ik er weinig positiefs uithalen.
Hier kan ik mij grotendeels in vinden. Inderdaad een taaie, maar ook een saaie zit vanavond. Nou heb ik zelf ook niet zoveel op met Sam Rockwell, want die acteert wisselend qua prestatie en vind hem hier niet optimaal. Buiten het ruimtestation is het visueel mooi gefilmd, maar binnen had ik het gevoel dat ik naar een aflevering van de tv serie Buck Rogers in the 25th Century (1979-1981) zat te kijken. Dit was hem niet en kan hem dus ook niet meer beoordelen dan met een 1.5

avatar van AniSter
3,0
Ik had deze nog nooit gezien en ben er zonder enige kennis aan begonnen. In het begin dacht ik 'alweer zo'n saaie SF-film met 1 acteur'. Het heeft me moeite gekost om deze niet af te zetten en uiteindelijk ben ik blij dat ik toch door heb gezet.
Voor mij absoluut een fantastisch verhaal. Dat is de reden dat ik deze film heb uitgekeken en 3 sterren heb gegeven. Voor de rest helaas alleen maar minpunten....
OK, de film is dik 10 jaar oud, maar om in zo'n high-tech omgeving te communiceren met een robot die op een scherm alleen maar smileys kan laten zien is wel erg primitief. Misselijkmakend vond ik daarbij de stem van Kevin Spacey. Nu moet ik die gast sowieso niet, dus prima dat zijn gezicht niet te zien was. Ze zullen hem wel genomen omdat hij 'Space' in zijn naam heeft.
I.p.v. Sam Rockwell (origineel om zijn voornaam te gebruiken) hadden ze ook beter iemand anders kunnen nemen. Tess en Eve waren best OK...

avatar van Shadowed
3,0
Ok.

Geen slechte opening dit uit de carrière van Duncan Jones. Hierna zou hij het nog betere Source Code regisseren om daarna weer een stapje terug te doen met een dure maar redelijk saaie Warcraft. In ieder geval is Moon beter dan laatstgenoemde. Het is duidelijk dat Jones wel van een portie sci-fi houdt.

Moon lijkt op voorhand een erg slimme film met een complex verhaal. Ik zou graag willen zeggen: nee joh. Moon laat zich al tamelijk vroeg in de kaarten kijken en na eventjes opkijken krijg je al snel door hoe de vork in de steel zit. Heel intelligent wordt het niet in Moon, maar het kijkt nog wel aardig weg.

In ieder geval is de hoofdrol wel echt geknipt voor Rockwell, die het dan ook goed weet te benutten. Rockwell heeft een uitstekende timing voor wat humor die hij dan ook goed weet te gebruiken. Hiermee zorgt hij voor een aantal luchtige en best grappige scenes.

Visueel ziet het er allemaal erg gemaakt uit, maar de CGI kan er best mee door. De omgevingen zijn duidelijk, maar knap geanimeerd. Als er wat actie bij komt kijken gaat het mis, maar gelukkig is er niet heel veel actie in deze film te bekennen waardoor het niet bepaald opvalt.

Het concept gaat op den duur vervelen, en dat is helaas de killer van de film. Het gaat uiteindelijk vervelen en de film kan het vervolgens niet meer interessant maken. De film laat zich veel te vroeg in de kaarten kijken en laat te weinig puzzelwerk aan de kijker over waardoor je op een gegeven moment niet meer echt betrokken raakt in het verhaal en mysterie.

Met het concept had ook meer gedaan kunnen worden, Jones benut bij lange na niet elke optie. Wel bekijkt hij het concept van een ander standpunt maar dat kan de film niet voor een nog relatief korte speelduur van 97 minuten overeind houden helaas. Uiteindelijk is het niet slecht en Rockwell staat goed te acteren, maar de film valt uiteindelijk een beetje dood en kan daaruit niet meer herrijzen.

avatar van umbra
1,0
Saaie bedoening. Film steekt tegen op zowat alle vlak, van acteur, verhaal tot beleving. Ik hoopte op wat mysterieuze spanning, maar wat je krijgt is een slappe hap, zelfs geen leuke scifi, gewoon niets, heel slaapverwekkend.

avatar van kissyfur
4,0
I am the one and only

Deze film stelt een heleboel vragen over identiteit, menselijkheid en realiteit. Ik lees hierboven een hoop reacties van mensen die laser geweer-actie missen, maar als je scifi vooral interessant omdat het filosofische vragen kan stellen, dan zit je met deze film goed.

Gast
geplaatst: vandaag om 09:08 uur

geplaatst: vandaag om 09:08 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.