• 9.378.149 stemmen

Gesproken taal: Spaans en Engels

Releasedatum: 15 oktober 2009

• HBO Max Bekijk via HBO Max

Plot Moon

"The last place you'd ever expect to find yourself."

Astronaut Sam Bell (Sam Rockwell) leeft al bijna drie jaar op de maan in opdracht van Lunar Industries. Hij leeft daar een eenzaam bestaan, heeft amper contact met zijn vrouw Tess en driejarige dochter Eve door een defecte satelliet. Zijn enige maatje aan boord is Gerty: een robot. Twee weken voordat hij naar Aarde mag terugkeren krijgt Sam gezondheidsproblemen waardoor hij een bijna fataal ongeluk krijgt. Als hij hiervan herstelt krijgt hij zeer onverwachts bezoek. Samen met de bezoeker doet Sam een grote ontdekking.

avatar van lagaiske

lagaiske

Na een dik half uurtje wilde ik deze film eigenlijk reeds uitzetten.

Ik viel bijna in slaap.

Maar dan kwam er die plot twist en begon de film me serieus te boeien.

De scores liggen naar mijn gedacht toch wel net iets te hoog bij deze film,maar origineel is hij vast en zeker.

avatar van FMHZ

FMHZ

booyo schreef:

Heb een lange tijd getwijfeld of alles een gedachtenspinsel was in het brein van Sam,

Dat had ik precies zo.

Maar wat een goeie film dit. 1 locatie, 1 acteur en toch fantastisch! Zeer goed gespeeld door Sam, een sterk en origineel verhaal, interessante locatie, kortom: het klopte allemaal. Een bijzondere film die veel kijkers misschien saai vinden, maar toch zeker wel origineel is. Ruim 4*

avatar van Hankert

Hankert

Wow wat een geweldige film! Ik wist niet waar het heenging en wat ik ervan moest denken en dan die geweldige twist in het verhaal, helemaal goed!

avatar van VanRippestein

VanRippestein

jpmholt schreef:

Wel jammer van de remlichten op de maanvoertuigen, alsof ze die echt nodig hebben daar!

hehehe nice! was me niet eens opgevallen. Dan had hij in z'n achteruit eigenlijk ook tuuuuuut tuuuuuuut moeten zeggen om het plaatje af te maken.

avatar van Seamus

Seamus

VanRippestein schreef:

Goede opmerking van die remlichten.

Echter, remlichten zijn er voor de veiligheid en het is niet uitgesloten dat er ooit een moment zou zijn dat er met twee voertuigen zou worden uitgereden.

avatar van Banjo

Banjo

• 2035 berichten

Op de maan en dan denken om een keer naar Amsterdam te gaan!

dat is een van de spaarzaame humor momenten.

ik vond de film wel oke.. maar zeker niet geweldig.

En het kan al helemaal niet tippen aan het veel betere A space odyssey 2001

avatar van Muggsy

Muggsy

De vergelijkingen tussen HAL-9000 en Gerty zullen natuurlijk wel gemaakt worden. Qua stemgeluid hebben ze veel van elkaar weg, maar daar waar je bij HAL enkel datzelfde rode 'oog' te zien krijgt vertoont Gerty wel een heel scala aan uitdrukkingen door middel van smileys. Doordat Gerty wat als HAL klonk verwachtte ik ook steeds dat hij zich tegen het hoofdpersonage zou keren of in een razernij zou ontschieten zoals zijn tegenhanger in 2001, maar wanneer uiteindelijk blijkt dat hij uitermate coöperatief is en zelfs tegen orders van bovenaf in Sam blijft steunen mocht dit voor mij toch wel verrassend genoemd worden.
Visueel was het met een 'beperkt' budget een waar festijn en het gebrek aan vaart in de film stoorde me totaal niet. Nu afwachten wat de volgende films in de trilogie van Zowie Bowie zullen opleveren. De toon is in alle geval gezet met deze voltreffer (in mijn ogen).

avatar van timelezz

timelezz

Originele film, het verhaal kon me echter maar weinig boeien..

Vond hem erg slaapverwekkend

avatar van MrclS

MrclS

FMHZ schreef:

Dat had ik precies zo.

Een hele tijd heeft de film me, ondanks 1 locatie en 1 acteur mij kunnen boeien. totdat debekend werd, dat het om klonen ging.

Ik vond het jammer en daardoor mijn beoordeling van een 2.

avatar van M.Goodkat

M.Goodkat

Hele goeie film

avatar van Mikemans

Mikemans

Prachtig!!! Vooral de muziek maakt het af!!!

avatar van Mint Clansell

Mint Clansell

Erg vermakelijk sci-fi drama. Om met een relatief laag budget zo'n film te maken is niet makkelijk, maar regisseur Jones (de zoon van David Bowie notabene) slaagt met vlag en wimpel.

Sam Rockwell, een eenzame astronaut die een ongelukje krijgt en waarna er vreemde dingen lijken te gebeuren op de maanbasis waar hij zich bevindt, geeft prima gestalte aan Sam Bell. Zijn emoties worden goed in beeld gebracht en je leeft echt met hem mee. De monotome stem van Spacey is ook prima voor de HAL-achtige computer Gerty.

De ruimtebasis is mooi vormgegeven. Sowieso zien de buitenshots er prima uit en wordt er goed gebruik gemaakt van schaduwen. De muziek van mijn held Clint Mansell is prachtig: spannend, emotioneel, agressief... Het ondersteunt de beelden perfect. Erg leuk gevonden ook: de emoticons die computer Gerty laat zien om zijn stemming aan te geven.

Toch heb ik ook wat aan te merken, en dat is dat er wat losse eindjes zijn die niet aan elkaar worden geknoopt op het eind. Zo moeten we maar raden waarom de kloon opeens ziek wordt en uiteindelijk sterft. Is deze kloon soms over zijn houdbaarheidsdatum heen? En hoe zit het dan met de kloon die naar de aarde gaat... Sterft deze ook een langzame, pijnlijke dood over drie jaar?

Maar goed, ik heb van de film genoten. Ik zag wel enige vergelijkingen met 2001: A Space Odyssey (HAL / Gerty) maar eigenlijk heeft de film meer gemeen met The Island, Solaris en zelfs een snufje Star Wars. Maar dan zonder de actie. Toch een applausje voor Rockwell en Jones dat ze met een laag budget toch zo'n goeie film hebben weten te maken. Een betere debuutfilm kan je je niet wensen als regisseur.

4.0/5*

AC1

Goed nieuws, hij is uit op Blu-ray! Wel een beetje duur nog.

avatar van Bobbiescie

Bobbiescie

Ijzersterke film

Niet echt geslaagd.

Grootste probleem is toch wel het sfeertje, dat nergens echt goed uit de verf komt. Had zeker niet het idee dat de heren alleen op de maan zaten. Een erg groot set-gevoel met wat povere CG. Ook de basis was redelijk loos van enig charisma. Net met een klein budget moet het mogelijk zijn om veel meer te doen in deze setting.

Verhaaltje is ook niet echt super. Klonen .. .. wel aardig om het zo droog te brengen maar zeker naar het einde toe wordt het allemaal wel oninteressant. Einde was ook niet echt boeiend.

Wat Gerty betreft, de vergelijking met HAL is enigszins begrijpelijk, toch zijn het elkaars tegenpolen. HAL is een tweedimensionaal op hol geslagen supercomputertje, Gerty blijft een tweedimensionaal mensenslaafje.

't Is vooral jammer dat er niet meer gedaan wordt met wat voor handen is. Het had zeker wat kunnen worden, maar daarvoor had het allemaal scherper gemogen. Audiovisueel mist het punch, en van het verhaaltje hoeft het ook niet te komen.

Voor een keertje wel oké, sowieso mag ik best een scifi op z'n tijd, maar had hier toch echt veel meer van verwacht.

avatar van SilverGun

SilverGun

HAL is een tweedimensionaal op hol geslagen supercomputertje

Right... HAL slaat niet op hol en is voor iedereen die wat verder nadenkt over zijn acties verre van tweedimensionaal.

avatar van Mint Clansell

Mint Clansell

SilverGun schreef:

Ahum.

In 2001: A Space Odyssey, astronauts David Bowman and Frank Poole consider disconnecting HAL's cognitive circuits when he appears to be mistaken in reporting the presence of a fault in the spacecraft's communications antenna. They believe that HAL cannot hear them, but are unaware that HAL is capable of lip reading. Faced with the prospect of disconnection, HAL decides to kill the astronauts in order to protect and continue its programmed directives. HAL proceeds to kill Poole while he is repairing the ship, and disable the life support systems of the crew being held in suspended animation.

avatar van Zidaan

Zidaan

Banjo schreef:

Op de maan en dan denken om een keer naar Amsterdam te gaan!

dat is een van de spaarzaame humor momenten.

Dit is mij helemaal ontgaan, waar in de film wordt dit gezegd?

avatar van SilverGun

SilverGun

Mint Clansell schreef:

Lijkt me het tegenovergestelde van op hol slaan. Hij doet juist precies wat hem is opgedragen, namelijk de missie de hoogste prioriteit geven.

Onderhond schreef:
Niet echt geslaagd.

Perfecte beschrijving, Onderhond! Ook ik was echt ontgoocheld. Ik had zelfs de Blu-ray gekocht want ik dacht, "Dit wordt mijn film!" Inderdaad, de matte regie had heel wat scherper gemogen. Een jonge, debuterende Ridley Scott bijvoorbeeld, zou met dit project heel wat krachtiger uit de hoek zijn gekomen. Duncan Jones is een bekwame enthousiasteling maar geen nieuwe wonderregisseur. Daarvoor mist hij de nodige visuele en verhalende zeggingskracht. Qua niveau is het regietalent van Jones te vergelijken met een Douglas Trumbull. Het gebruik van de voor de hand liggende droevige pianomuziek om medelijden te wekken voor het 'hoofdpersonage' is één van de beste illustraties waarom deze film geen hoogvlieger is geworden.

De beeldkwaliteit van de Blu-ray is ook een teleurstelling. Het lijkt eerder op de kwaliteit van een gemiddelde DVD. Ik vermoed dat de film is opgenomen met Super 16?

...

avatar van Le Edzel

Le Edzel

Op IMDB heeft Moon na ruim 41000 stemmen een 8,0 gemiddeld!

In mijn ogen ook zeer terecht, maar je moet de film een beetje 'voelen' denk ik en het moet in je straatje liggen.

avatar van Obbie

Obbie

BlueVelvet schreef:

Bedankt voor de info

Was dit al bekend ja! Hmmm... laatste keer dat ik er een feitje ingooi!

avatar van Tarkus

Tarkus

Deze film is best vergelijkbaar met '2001: A Space Odyssey', zeker wat de sfeer betreft.

Je moet van dit soort films wel houden en ik vermoed zeker dat dat bij iedereen niet het geval is.

'2001: A Space Odyssey' heeft bij mij ook niet van de eerste keer een goed gevoel gegeven, en ik vermoed dat dat wel eens hetzelfde is met deze prent, ook deze zal ik waarschijnlijk beter gaan vinden bij een tweede en zelfs derde kijkbeurt.

Daarom ook dezelfde score als de beroemde film van Kubrick.

Aardig weetje bij deze film: regisseur Duncan Jones is de zoon van niemand minder dan David Bowie en kreeg bij z'n geboorte de naam Zowie Bowie mee.

avatar van orbit

orbit

• 12092 berichten

Vreemde adaptatie van Solyaris en Space Odyssey.. tuurlijk zien de jongeren dit niet zo, maar ons ouderen hebben al een film of wat als deze voorbij zien komen. Aardig toch wel, maar ook een beetje sleets, en zo goed was de acteerprestatie niet.

avatar van godhand1978

godhand1978

goeie film... en vooral dankzij Sam Rockwell...

orbit schreef:

Vreemde adaptatie van Solyaris en Space Odyssey..

Qua 'look', ja, maar de thematiek leunt de film veel dichter aan bij Blade Runner, één van Duncan Jones zijn favoriete films. Geef de film een andere design en het had zich in dezelfde tijd kunnen afspelen.

....

avatar van orbit

orbit

• 12092 berichten

Bij Solyaris komen er toch ook personages uit iemands verleden voorbij die een soort kloon blijken te zijn? Vind dat veel meer in de lijn van deze film liggen als een film als Blade Runner. Daar gaat het op het opsporen van androids (die niet eens replica zijn van iemand) en ligt de nadruk veel meer op de actie.

AC1

In Moon ... zijn de klonen "Off World" slaven met een tijdelijke houdbaarheid. Net zoals Rachael en Deckard hebben ze echte herinneringen (van iemand anders) en hebben zij geen besef van hun ware aard. Sinds het in Blade Runner gaat over replicants (kopieën) is het niet geheel ondenkbaar dat er meerdere van hetzelfde 'type' rondlopen. Ook belangrijk is dat we in Moon en Blade Runner het drama zien vanuit het perspectief van de 'klonen' zelf. In Solyaris bekijken we de zaak louter en alleen maar vanuit de beleving van Chris Kelvin.

In Moon kunnen er net zo goed 'replicants' worden ingeschakelt die op een gegeven moment ontdekken dat ze maar 'duplicaten' zijn met een beperkte levensduur van 3 of 4 jaar. Zoals ik al zei, beide verhalen kunnen zich op hetzelfde moment en in hetzelfde universum afspelen.

In Solyaris worden herinneringen schijnbaar 'gematerialiseerd' door de planeet Solyaris. Is het echt of een illusie? En speelt het eigenlijk een rol? Daar draait het om in Solyaris. Maar ik begrijp waarom je aan deze film moest denken. Ik herken ook Solyaris elementen in de film. Uiteindelijk is Moon gemaakt uit liefde voor de old school science fiction film. Zo heeft de robot uit Moon eerder iets weg van de robots in Silent Running dan van HAL uit 2001. In Moon en Silent Running zijn het gewoon knechtjes terwijl HAL een supercomputer is met een god-complex.

....

avatar van namingway24

namingway24

Soms worden huizenhoge verwachtingen bewaarheid.

Vanaf minuut 1 had de film me te pakken. De prachtige shots van de maan en het indrukwekeknde ruimtestation waren magistraal, en als je weet dat veel dingen praktisch waren en geen CG, krijg je nog eens extra respect voor de makers. CG was op bepaalde momenten natuurlijk nodig, maar ik vond het allemaal erg realistisch. Niet dat ik ooit op de maan geweest ben, maar toch

De film voelde ook daadwerkelijk aan alsof je samen met Rockwell alleen op de maan was. En Rockwell acteert ijzersterk. Je kon je zijn situatie van 3 jaar eenzaamheid goed inbeelden, en zijn interactie met zichzelf voelde realistisch aan ondanks het fantastische concept. Hij moet de film dragen en dat doet hij met veel overtuiging.

Het verhaal lijkt zich te snel uit de doeken te doen, maar uiteindelijk gaat het ook niet om het mysterie, maar om de ontwikkeling van Rockwell's personage. Zijn lot gaat je echt aan het hart.

Als ik over deze film schrijf zou ik willen dat ik beter was met woorden om uit te drukken hoe blij ik was met deze film. Maar woorden kunnen gewoon niet omschrijven hoe goed ik dit vond.

Dan maar de makkelijkste weg: het geven van 5 sterren...

avatar van Zidaan

Zidaan

Ik vraag me of in hoeverre het hele kloon verhaal gezien wordt als spoiler of niet, las daarnet de film recensie van deze film in Veronica Magazine en daar staat in de titel al het woord "kloon" en in de recensie zelf vertellen ze uitgebreid dat hij een kloon tegenkomt..