Moon (2009)
Gesproken taal: Spaans en Engels
Releasedatum: 15 oktober 2009
Bekijk via HBO Max
Plot Moon
"The last place you'd ever expect to find yourself."
Astronaut Sam Bell (Sam Rockwell) leeft al bijna drie jaar op de maan in opdracht van Lunar Industries. Hij leeft daar een eenzaam bestaan, heeft amper contact met zijn vrouw Tess en driejarige dochter Eve door een defecte satelliet. Zijn enige maatje aan boord is Gerty: een robot. Twee weken voordat hij naar Aarde mag terugkeren krijgt Sam gezondheidsproblemen waardoor hij een bijna fataal ongeluk krijgt. Als hij hiervan herstelt krijgt hij zeer onverwachts bezoek. Samen met de bezoeker doet Sam een grote ontdekking.
Sam Bell
Overmeyers
Technician
Sam Bell Clone (double)
Seifer
Ik begon bijna te denken dat ik de enige was die daar zo over denkt.
Wat is er dan zo matig aan?
ibendb
Goede science-fictionfilm.
Al lang was ik benieuwd naar Moon. En ik ben best tevredengesteld. De film is erg origineel en weet met een beperkte setting een erg boeiende film te maken. Nergens wordt het echt saai of vervelend. Het einde was best goed. Sam Rockwell speelt hier erg goed. En ondanks er zo goed als één acteur is, verveelt het niet. 3*
AC1
Wat is er dan zo matig aan?
Ik heb het niet over de sets of Sam Rockwell. Ik heb eigenlijk vooral gelet op de manier waarop het verhaal wordt verteld en was gewoon heel hard teleurgesteld. Ik zag de hand van een amateur en niet die van een grootmeester. Alles was zo enorm saai verteld (visueel). Ik las later in een interview dat 'saai' de bedoeling was. Nou goed, op de één of andere manier hoopte ik dat Duncan Jones, die toch een Blade Runner fanboy is, de nieuwe 2001: ASO of Blade Runner zou maken (films die visueel allesbehalve saai worden verteld) ... Daar wacht ik namelijk al 30 jaar tijd op. Zijn tweede film vind ik al helemaal niks.
Moon is een veelbekeken en redelijk hoog gewaarde film, die destijds bij mij toch enigszins buiten mijn filmradar gebleven is. Toch raar, want het onderwerp spreekt mij op voorhand wel aan en Rockwell is een acteur, die het meestal ook wel goed doet.
Dat blijkt hier ook wel, want Moon is een leuke film. Rockwell doet het gewoon erg goed. De vergelijkingen tussen 2001, Blade Runner en Solyaris zijn niet moeilijk te maken voor degenen die die films gezien hebben. Maar Moon heeft gelukkig wel een eigen identiteit. Computer Gerty is een leuke toevoeging en die smiley’s van hem zijn een leuke manier om zijn gemoedstoestand weer te geven.
De twist met het klonen, kwam enigszins onverwacht voor me, maar was wel welkom. Daarvoor was het allemaal wel aardig en sfeervol, maar hierdoor werd het allemaal toch net wat boeiender. En ondanks dat het hierdoor wel enigszins voorspelbaar wordt, blijft het meer dan vermakelijk, ook dankzij de sfeervolle setting.
Moon is in ieder geval een veelbelovend debuut van Jones. Een leuk concept, en bovenal een prima en erg vermakelijke uitwerking.
wibro
Een film waarvan het verhaal zich helemaal op de maan afspeelt kan imo weinig boeiends opleveren. Maar niettemin toch maar gekeken en hoewel de twist best wel interessant en origineel was moest ik toch alle moeite doen om niet in slaap
te vallen. De film kon mij dus inderdaad niet boeien. Meer kan ik er eigenlijk niet over zeggen.
wihu61
Rockwell acteert miserabel. Vooral "overacting".
Dit samenraapsel van andere (lees: betere) films is werkelijk de moeite v.h. aanzien niet waard.
Ik ben hier eerder uitvoeriger op ingegaan, maar... soit, ergens hier diep onderaan in deze lijst verstopt.
En de "clou" is werkelijk te armzalig voor woorden.
Enfin, in dit genre: kijk bijv. naar: Bladerunner, 2001, Gattaca of wat dan ook, maar niet deze flauwekul.
Gewoon een slecht en volkomen overbodig filmpje eigenlijk.

1.5 voor de moeite, en dat is eigenlijk nog teveel.
Dat hier überhaupt nog iemand intrapt is mij een raadsel.
trebremmit
Rockwell acteert hier toch prima? Juist een van de positieve dingen aan deze film.
Humphrey
Spannende film, goede vertolking van Sam Rockwell, interessant thema. Kortom : best genietbaar. 3*.
nadrin
Schitterende verhaallijn. goede fantasie met als resultaat een SF film pure sang.
De film verveeld geen seconde. Eerst doordat je als kijker gaat afvragen wat is echt. Later omdat je mee gaat beginnen denken hoe dit opgelost gaat kunnen worden.
Wat betrett de soundtrack, het lijkt me dat Clint Mansell wel wat is gaan lenen bij Sakamoto
Illum Sphere
Moon is een fijne debuterende film van de zoon van Bowie. Duncan Jones is erin geslaagd om met een 'less is more'-aanpak een uitstekende film neer te zetten die heel wat invloeden heeft uit 2001, maar toch ook een eigen smoel heeft. De acteerprestatie van Rockwell is formidabel en de muziek van Clint Mansell is ook dik in orde.
Uitstekende film waarin een man al 3 jaar alleen op de maan leeft in dienst van een groot energiebedrijf. Een buitengewoon origineel verhaal dat goed uitgewerkt is. Strak en stijlvol in beeld gebracht. Grappig en spannend en soms zelfs ontroerend. Sam Rockwell draagt de film bijna letterlijk in zijn eentje (of beter gezegd met z'n tweeen).
Erg goede sciencefiction film met een overtuigende 'meervoudige' rol van Sam Rockwell.
Een sterk ingenieus plot, met enkele mooie verrassingen.
De pratende computer met de stem van Kevin Spacey is hier in feite ook een hoofdpersonage.
Eigenlijk denk je steeds dat hij uiteindelijk vast niet te vertrouwen is, maar ik vond het toch wel verrassend dat hij dat toch wel degelijk blijkt te zijn.
De locaties en art direction zien er goed uit.
Sam Rockwell begint toch wel een van mijn favoriete acteurs te worden. Hopelijk wordt hij vanaf nu nog veel vaker gecast voor hoofdrollen.
Mr Thee
Helemaal mee eens kappeuter. Ook een science fictionfilm die de niet scifi-adapt (filmkijker) zal boeien.
stultmeister
Een interessante film met een goede Sam Rockwell. Ik wist niet wat ik kon verwachten van deze film, maar de trailer sprak me destijds enorm aan. Sfeervol gemaakte film. Ook de soundtrack wist bepaalde scènes net tot een iets anders level te brengen. Ik weet niet of ik deze film iedereen zal aanraden, omdat de film wat 'traag' overkomt. Door het acteerwerk van Rockwell bleef ik geboeid tot het einde.
Ik geef de film 3,5 ster!
Meneer Bungel
Send in the clowns.
Leuke film. Het ruimtelandschap is prettig toeven en Jones brengt het sfeervol, inclusief dito soundtrack. Spaceys naam zag ik in het begin wel voorbij komen, maar verder me geen moment gerealiseerd dat hij de stem van Gerty deed tot ik dat hier terug las. Makes sense.
Rockwell is een eigenlijk altijd wel een acteur die ik kan waarderen, en hier gewoon dubbelop, potverdriedubbeltjes. Het basisgegeven is niet vreselijk origineel, maar hoe het (mede door Rockwell en de setting / sfeer) uitpakt, stond me gewoon erg aan - net die laatste conclusie (either he's an illegal immigrant or crazy) lijkt me een onnodige makkelijke verwijzing naar iets maatschappijkritisch waarover ik niet ga dubben wat er misschien mee bedoeld zou kunnen worden.
Een mooie zeven aka 3,5* voor een geslaagde rondmiddernachtelijke ruimtetrip.
U-77
Uitstekende film, blijft boeien en is van een goed niveau.
ZenZin
Aardig plotje, sympathieke goedmoedigheid overheerst ondanks bedenkelijke praktijken waarbij je nou niet direct op het puntje van je stoel komt te zitten.
Weet toch, ondanks of misschien meer dankzij het ontbreken van overdreven heisa wel beetje te prikkelen.
DarkElement
Toppertje van de laatste paar jaren die me nog erg bij is gebleven, heb hem destijds gewoon 3x ofzo gezien in een week en bleef hem maar aanraden. Geef hem dan ook met gemak 5*
swenbos
In het begin van de film had ik echt zo iets van, waarom maar één persoon en niet een heel team. Was een beetje een bottlenecker, want de sfeer en acteerprestaties waren uitstekend. Na de 'kloontwist' wordt het wat duidelijker gelukkig. Mistte trouwens ook wel een mooie soundtrack, opmerkelijk omdat het een zoon van Bowie is.
Roger Thornhill
Dat ben ik dus absoluut niet met je eens, juist fantastische filmmuziek van Clint Mansell.
AC1
Ik vond de muziek wat sentimenteel en zonneklaar. Het deed me wat denken aan hoe Clint Eastwood z'n films van muziek voorziet.
knusse stoel
Niets voor velen onder ons; leven in jou uppie voor 3 jaar op de maan. Ik moet er in ieder geval niet aan denken. Alhoewel, wel 3 jaar rust om en in jouzelf. En de stilte. Lijkt mij ergens ook wel aantrekkelijk, alleen dan een iets kortere periode.
De film, leuk om te zien, helaas wordt er weer gelinkt naar de slechtheid van de mens.
Zo wordt je ook cynisch omtrent de overlevingskansen van onze soort.
Maar ga de film zien, dan weet je ook beter waar mijn gebrabbel over gaat. Veel kijkplezier, want dat is zeker, de film is goed!
Mooie film. Een van de grootste voordelen is de rust in de film. Komt nooit in de verleiding om het geheel dynamischer en drukker te maken dan moet. Is een beetje het kleine, aardse broertje van een aantal grote SF-klassiekers, zonder aan dat niveau te komen. Paar ongeloofwaardigheidjes, maar niets waar niet overheen is stappen. Een van de grote problemen is dat alles wel heel netjes wordt uitgelegd in de film, met als toppunt de flarden nieuws op het einde van de film. Mooie muziek en een overtuigende Rockwell (die bijna de enige acteur in de film is) helpen de film.
Zwolle84
Halfje erbij; wat een geweldige film is het toch! Eenvoudig in zijn opzet, maar juist daardoor zo persoonlijk en pakkend. Erg goed geacteerd, mooie sombere setting en een ronduit briljante soundtrack die ik ook regelmatig los van de film beluister. Moderne klassieker, wat mij betreft.
Ik zag trouwens dat Duncan de verfilming van Warcraft (2015) gaat doen. Hopelijk verliest hij zich nu niet in dit soort grote projecten, zou erg jammer zijn van zo'n groot talent.
Billy-Pilgrim
Vrij teleurstellende film. Cinematografisch valt er weinig te genieten. De film is vrij conservatief geschoten met weinig interessante shots. Het verhaal moet het hebben van de twist, die je werkelijk van mijlenver ziet aankomen. Vervolgens wordt er heel weinig gedaan met deze, in principe interessante, ontwikkeling. Het script kwam regelmatig ongeloofwaardig op mij over. Waarom reageren beide Sam's zo laconiek op hun ontdekking niet alleen te zijn? Ik vond dat ze veel snel berustten in dit feit. Ook het einde kwam erg gehaast op me over. Alsof men nog even snel met een voice over de verhaallijn probeerde af te breien. Positieve punten vond ik het acteerwerk van Rockwell, die met een matig scenario te maken had en de muziek van Clint Mansell. Voor de rest een film niet me vooral bij zal blijven als 'gemiste kans'.
frans123
Was gisteren op tv. Half uur gezien,de rest opgenomen.Maar........je moet een George Orwell zijn om mensen aan het doek/beeld te kluisteren.Het verhaal doet je niet op het puntje van je stoel zitten,en Sam ook niet.Behoolijk boring allemaal..... Hier zijn mensen die hoge waarderingen geven voor de film....mij een raadsel waarom. Ik kijk de rest niet eens af.
ILDIB
niet altijd even spannend, maar op het laatst kruipen de sams wel in je hoofd..
arno74
Dan mis je de clue dus, het is geen film die alles in de eerste 30 minuten verklapt, moet je ook niet stemmen op de film want je hebt het niet gezien!
JeroenFR08
Weer zon hmm film.
Eerst de positieve punten, de film geeft zo nu en dan mooie plaatjes, hou ik wel van. De muziek is zeker ook een pluspunt. Dan nog het acteerwerk, dat deed Sam Rockwell erg goed. Knap om 2 karakters in 1 film te spelen.
Oke, dan de minpunten met als eerste de plottwist, kwam voor mij niet echt als een verassing. Vond het sowiezo al jammer dat in de film weer zon rare twist moest zitten. Dan nog het tempo, zo nu en dan is het erg saai.
Algoed, hij pakte me dus niet echt. Gewoon een goede film niet meer niet minder, maar geen topper.

Mute

Oldeuboi
Drama / Misdaad, 2003

Twelve Monkeys
Sciencefiction / Thriller, 1995
maankunstmatige intelligentiecloneisolatietoekomstdystopieruimtecloningmoon base two-hander