The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring (2001)
Genre: Avontuur / Fantasy
Speelduur: 178 minuten / 208 minuten (extended edition)
Nieuw-Zeeland / Verenigde Staten
Geregisseerd door: Peter Jackson
Met onder meer: Elijah Wood, Ian McKellen en Viggo Mortensen
8,9 (2.182.473)
Releasedatum: 20 december 2001
Bekijk via Prime Video
Bekijk via HBO Max
Plot The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring
"One ring to rule them all."
Een eeuwenoude ring, die jaren zoek is geweest, wordt gevonden en komt bij toeval terecht bij de kleine Hobbit Frodo. Als de tovenaar Gandalf erachter komt dat deze ring eigenlijk de Ene Ring is waar de slechte Sauron naar op zoek is, gaat Frodo samen met Gandalf, een Dwerg, een Elf, twee Mensen en drie andere Hobbits op een groots avontuur om deze te vernietigen.
- Trailer (YouTube)
- The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring (BoekMeter)
- Game (GamesMeter)
- The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring (MusicMeter)
- The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring (The Complete Recordings) (MusicMeter)
- Kijk op Amazon Prime
Boromir
Pippin
Merry
Dutchero
Goed stuk Ring, heel herkenbaar, al heb ik LOTR nooit echt geweldig gevonden, ik heb hetzelfde bij andere films
Lúthien
Mijn meest geliefde film...
De hele geschiedenis, al die volkeren en talen, de prachtige gebergten en landschappen van Nieuw Zeeland, alle aansluitende liederen, de hoffelijkheid, de vriendschappen.. alles aan deze film is gewoon adembenemend. Ik ga De Silmarillion en de kinderen van Húrin ook maar eens lezen en verder alles wat met LOTR te maken heeft. Wat een meesterwerk...
Ik heb onlangs alle extended versions bekeken en ben wederom verliefd geworden op het verhaal, ik ben ook maar blij dat ze mijn verbeelding niet verpest hebben zoals dat vaak gebeurd met verfilmingen. De film is het boek dubbel en dwars waardig.
wiccan999
ik heb deze film vele malen gezien, en hij verveelt me nooit. Perfecte verfilming van het boek, ook al missen er sommige stukken die in het boek voorkomen. All scenes zijn mooi gefilmd en vanaf de eerste tot de laatste minuut word je meegenomen in de wereld van middle-earth.Ik vind het echt een meesterwerk.
E2K
Waarom geven ze die kleine dwerg de ring en niet die gast met dat zwaard? Totaal onrealistisch.
O.S.
Niemand durfde het aan. Als iemand anders de ring pakte zoals Gandalf of Aragorn die jij waarschijnlijk bedoelt zou de verleiding te groot kunnen zijn en zouden ze hun macht misbruiken. Een hobbit kan die verleiding beter weerstaan. Duuuh
Albus Dumbledore
- 2041 berichten
Precies, want een Hobbit beschikt niet over macht, dus kan hij hem ook niet misbruiken. Voor de rest zijn alle wezens en mensen strijders die hun macht kunnen misbruiken.
O.S.
Maar waarom geef je de film een 2?
rokkenjager
Fraai stuk van The One Ring waar ik mij partieel of groots gedeelte wel in kan vinden.
Anderzijds heb ik tevens wel zoiets van: Ik heb de trilogie al zo vaak gezien dat het welhaast logisch is dat ze na zoveel herzieningen veel minder kunnen boeien. Maar evenzo gezien de blockbuster/Hollywood prestige is het veel gemakkelijker om kritischer tegenover dergelijke films te staan. Bij een (ik noem maar wat) een art-house film of een klassieker is zo'n keus (verlaging) echter niet zo voor de hand liggend. Wat betreft die vele herzieningen kan zo voor een Pulp Fiction of Terminator 2 uit mijn 5* gelden. Heb ook de trilogie de afgelopen week na een halfjaar weer eens gezien. Waar The Fellowship of the Ring nog steeds blijkt te staan als een huis neigt Return of the King maar vooral Two towers naar 4,5*. Maar dat zal ik toch echter laten omdat het symbolisme en sentimentele waarde te dominant aanwezig is. The Fellowship of the Ring zal sowieso nooit uit mijn 5*-lijst worden weggetrapt. Indien er een dag aanbreekt wanneer dat wel het geval is - dan heb ik mezelf in de maling genomen. En dat is een pijnlijke overpeinzing!
Minotaures
Waarschijnlijk omdat Frodo meer weerstand biedt dan iemand anders. Aragorn (als je hem bedoelt) zou als menszijnde snel gecorupteerd kunnen worden.
Don MN
De verhouding tussen Fellowship & TwoTowers + Return of the King is bij mij ongeveer hetzelfde. Fellowship is gewoon iets spannender, beter uitgewerkt, minder voorspelbaar.
Desalniettemin staat de Fellowship op 1 in mijn top10 maar staat natuurlijk voor de gehele trilogie, want ze kunnen niet zonder elkaar.
Ten slotte heb ik nog een algemene vraag, ik heb de trilogie-box(bioscoopversies) in 2004 gekregen voor mijn verjaardag en alle delen plusminus 10 keer gezien.
-->
Is de 12-disc box zo ontzettend goed dat elke "fan" deze zou moeten bezitten, kortom voegt het de nodige kijkplezier/ info over Middle-Earth/cast/crew/deleted scenes etc. toe?
The One Ring
Ja, de extended editions voegen daadwerkelijk wat toe aan het geheel en zijn ook écht beter dan de bioscoopversies.
Aragorn
ja, zeker en vast. Er zijn een heleboel weggelaten scènes die bijdragen tot het verhaal.
serpico
Als je één keer een extended editie bekijkt wil je nooit meer iets anders.
Baldur
De boeken behoren tot mijn favorieten, maar het is er nooit echt van gekomen om de films te bekijken. Gisteren eindelijk eens dit eerste deel bekeken en gelukkig is ook de verfilming een meesterwerk geworden welke me de volledige drie uur niet meer los liet. Fantastisch.
DVD-T
The Fellowship of the Ring
Ik ben het volledig met Serpico eens dat je na het zien van de extended editions van The Lord of The Rings niet meer anders wil.
Ik heb het lange tijd gedaan met de normale edities die ik werkelijk zo grijs heb gedraaid totdat ik er spuugzat van was.Laatst toch maar eens de extended editions aangeschaft, en daar heb ik geen moment spijt van gehad.De extra scènes dragen echt iets bij aan de films en zijn niet zo maar los gekozen dat ze niets bijdragen aan het verhaal.Ik kan me de films nu ook niet meer voorstellen zonder het extra beeldmateriaal.
Zoals al gezegd heb ik de films in het begin grijs gedraaid totdat ik er zo flauw van was dat ik een hele tijd geen zin had om ze te bekijken.Dan komt er een herziening, en weet je meteen weer waarom je de films zo mooi vind.Het epische verhaal van onvoorwaardelijke vriendschappen, het groots opgezette spektakel, de mooie camera voering en mooi opgezette shots en natuurlijk de wonderschone muziek.Peter Jackson is er in geslaagd om de boeken van Tolkien tot leven te brengen, en hoe.Je vergeet even de wereld om je heen en waant je echt in Middle Earth.De regisseur sleept je mee in het verhaal, de wereld, de emotie, de spanning, het spektakel en het gevaar.
Op de een of andere manier weet het geheel je te raken en begin je mee te leven met de karakters.Een favoriet heb ik niet echt, iedereen in het verhaal heeft wel iets.De acteurs doen het stuk voor stuk allemaal erg goed.Van de grote rollen tot de kleine.Iedereen draagt iets bij om hen tot leven te wekken.De blikken van Elijah Wood weten mij keer op keer weer te raken vooral de moment nadat ze Gandalf zijn verloren, en als Frodo op het punt staat allen zijn missie te vervolgen, en met de ring in z'n hand staat, en dan Gandalfs stem hoort magische moment zijn dat gewoon.daar kreeg ik ook serieus een brok van in m'n keel
De opzet van het verhaal vind ik na een aantal kijkbeurten wel wat traag verlopen, maar daar heeft de extended edition verandering in gebracht.Alles lijkt nu gewoon te kloppen, en er worden nu ook een aantal dingen aan het licht gebracht die later in het verhaal ook een rol gaan spelen.Als losstaande film klopt het nu gewoon, en als deel van het grote avontuur vind ik deze er op de een of andere manier nu ook veel beter in passen.
Film technisch is het werkelijk allemaal schitterend.De camera voering is van een ongekend hoog niveau.De ene mooie shot na het andere worden je om de oren geslingerd.Alles is ook ontzettend groots opgezet qua lokaties en sets.Uitgebreide prachtige landschappen die je doen verlangen een keer naar Nieuw Zeeland af te reizen om al dit moois te gaan bewonderen.Wat de film eingelijk compleet maakt is de muziek.Direct vanaf het begin is het prachtig om aan te horen.Alleen daarom is The Fellowship of the Ring al weer een kijkbeurt waard.
De opzet naar het vervolg van de missie om de ring te vernietigen is dankzij de extended cut nog geslaagder.Er zullen zeker nog een aantal kijkbeurten volgen, en misschien dat er ooit de 5* inzitten.Voorlopig eerst ,
Glacius
Na het zien van de Extended Editions zul je zien dat de normale versies behoorlijk slecht zijn in vergelijking doordat er belangrijke delen missen, wat bepaalde gebeurtenissen onverklaarbaar of onlogisch maken.
Met name bij Fellowship Of The Ring en Return Of The King.
Don MN
Ik heb de boeken niet gelezen en had preces hetzelfde gevoel.
Gewoon prachtig in elkaar gezet en blijft tot de laatste seconde boeien, teleurstelling wanneer de aftiteling verschijnt.
Don MN
The One Ring, Serpico & Aragorn bedankt voor de overtuigende berichten, de 12-disc box zal binnenkort in het kastje staan.
R1992
Je kan hem bij amazon.co.uk tussen de 20 en 30euro krijgen, goedkoper kan bijna niet
Kevin13
Na een herbekijking moet ik toch wel vast stellen dat ik zeer teleurgesteld ben. Van een 5.0* naar een 3.5*. En dan ben ik nog mild.
Al vanaf het begins af aan krijg je fantastische special effects te zien en mooie locaties. De openingsscene vond ik zeer sterk, en tevens de beste uit heel de film. Maar dan volgt de film Frodo die zeer slecht wordt vertolkt door Elijah Wood. En dat is meteen het grootste minpunt in heel deze film, de acteurs. Maar van 2 kan ik zeggen dat ze het goed deden en dat waren de oude rotten in hun vak, Ian Mckellen en Christopher Lee. Door het slechte acteerwerk kan alles wat er gebeurt je niet zo boeien. Ook is alles wat ongeloofwaardig. Frodo die met zen kleine beentjes kan ontsnappen aan een hardlopend paard? 4 hobbits die de kracht van de Nazgul weten te trotseren op de Weertop? en nog meer zaken. Maar soit, zo erg is dat nu ook weer niet.
Maar na een tijd begint de film dan echt, waneer Het Reisgenootschap vertrekt uit Rivendel om de Ring te vernietigen. De eerste scenes waren zeer mooi, mede dankzij de verbluffende locaties en mooie achtergrondmuziek. Maar nog altijd kan het je niet boeien. Toen Gandalf in de Diepte viel samen met de Balrog deed het mij ook niets. Tot het eindgevecht zat ik verveelt te kijken naar 8 slechtspelende acteurs. De ene scene na de andere irriteerde ze me. En dan kwam het natuurlijk, de strijd met de Uruk-hai.
Een fantastisch gefilmd strijdtoneel kregen we te zien. Maar af en toe ook de nodige ongeloofwaardigheid, Aragorn die in een hele troep Uruk-hai springt en dat nog overleefd ook? Maar ik kan niet ontkennen dat het er allemaal zeer cool uitzag toen hij die Uruk-Hai in mootjes hakte. En zoals verwacht brengt elle strijd wel een slachtoffer en hier moest Boromir die prijs betalen. Zat er wel aan te komen na die scene met Frodo.
En dan het duel tussen Aragorn en Lurtz. De vonken spatten van het scherm af. Er zou wel wat iets meer bloed in gemogen wanneer Lurtz de helft van zen arm en hoofd kwijt raakte. Maar de film is ook wel besteedt voor een jonger publiek. Het Reisgenootschap splitst zich in 3 delen. Sam en Frodo die de Ring gaan vernietigen, Merijn en Pepijn die ontvoerd zijn door Ugluk en zijn Uruk-hai en Aragorn, Gimli en Legolas die jacht gaan maken op die Uruk-hai.
Dus de zoveelste herbekijking van deze film was niet bepaald een leuke herbekijking. Ik heb dit deel altijd al het beste gevonden dus ik hou men hart vast voor de volgende 2 delen.
Hannibal
Tsja, misschien te vaak gezien? Dat Gandalf in een ravijn dondert doet je niets meer omdat je weet hoe het afloopt. "Ongeloofwaardigheid" vind ik ook een zwak argument bij een fantasy, natuurlijk is het ongeloofwaardig. Dat een elf in zijn eentje al surfend een reuze-olifant neerlegt is ook niet erg geloofwaardig, maar wel entertaining.
(gebeurt geloof ik in het tweede deel)
Maar...ik kan me wel voorstellen dat bij deze film de eerste indruk overdonderend is en daarom makkelijk 5* worden uitgedeeld, zoals ook bij mij het geval was toen ik destijds hevig onder de indruk de bioscoopzaal verliet.
Ik was al fan van het boek lang voordat de films uitkwamen, en hoopte altijd op een goede verfilming. Deze is zeker niet perfect, maar de film heeft me genoeg voldoening gegeven om hem met een 5 te belonen. Qua film overgewaardeerd, dat wel.
wingstone
Was zeer enthousiast over de film en dat ben ik nog steeds, maar ik ben toch tot de conclusie gekomen dat ik veel liever het boek lees. Dat zegt veel over de kwaliteit van het boek, toch miste ik een immens grote battle die wel in deel twee en drie te vinden zijn. En ook in het boek! Ik vind dat de eerste film wat langdradig is, met slecht spelende acteurs en (te)veel elementen die niet geloofwaardig zijn.
Maar ik blijf bij me standpunt dat dit een film is om enthousiast van te worden. De film heb ik echter te vaak bekeken en dan beginnen je toch dingen op te vallen en kom je (als het goed is) tot de conclusie dat deel twee en drie beter uit de verf komen.
Martijnnn
(gebeurt geloof ik in het tweede deel)Ook fantasy kun je geloofwaardig overbrengen, realisme is wat anders.
Ik vind deze film overigens niet ongeloofwaardig, nou ja, dat Sam Frodo niet een keer hard voor zijn bek slaat misschien, maar voor de rest niet.
B_B
- 1969 berichten

Elineloves
Na het boek te hebben gelezen ging ik hoopvol de film in, en laten we eerlijk zijn, de film stelt absoluut niet teleur. Geweldige acteurs die hun personages fantastisch neerzetten, de hele film blijf je geboeid, de opbouw is goed.
Echt een meesterwerk!
iris.vessem
Ik vind het een erg goede film. Ik heb 'm daarom al erg vaak gezien en heb 'm ook op dvd. De film is zeker de nummer 1 van m'n top vijf. Maar die plaats deelt de dvd met lord of the rings 2 en 3.
Alle 3 super goede films. Het verhaal is erg mooi, de locaties zijn écht prachtig, en de acteurs acteren erg goed. Daarom zonder twijfel 5 sterren!
iris.vessem
De rollen zouden door niemand beter gespeeld kunnen worden. Bijv. Elijah Wood is dé echte Frodo, niemand zou het beter kunnen spele. Dat is bijv. ook bij Aragorn, eigenlijk bij iedereen in de film.
FoolofaTook
Ben ik het volkomen mee eens, de acteurs zetten alle karakters juist heel knap neer. Vooral als je de boeken heb gelezen zie je dat de acteurs het juist heel erg goed doen. Echt een meesterwerk inderdaad, net als de rest van de trilogie.
Don MN
Eindelijk iemand die hetzelfde erover denkt, eerst geloofwaardig opzoeken in het woordenboek voordat je het gebruikt.

The Lord of the Rings: The Return of the King
2003

The Lord of the Rings: The Two Towers
2002

'Lord of the Rings'-films populair bij Nederlandse HBO Max-kijkers

'The Lord of the Rings' krijgt een gloednieuw vervolg: releasedatum 'The Hunt for Gollum' bekendgemaakt

Hugo Weaving niet te zien als Elrond in nieuwe delen 'The Lord of the Rings: 'Ik word te oud'

Nieuwe 'The Lord of the Rings'-films in de maak: Keren geliefde personages terug?

The Shawshank Redemption

The Lord of the Rings: The Return of the King
Avontuur / Fantasy, 2003

Gladiator
Historisch / Drama, 2000
elvesdwarforcsmiddle-earth (tolkien)hobbitverlies van geliefdegebaseerd op boekrivierbergobsessieminemazemagiefireworkskasteelvulkaanpowerbraverybirthday partyoorlogoomverslavingvoortvluchtigetrollstrijdgewelddemondoodblizzarduncle nephew relationshipfantasy worldtovenaarreisringinvisibilitylive action and animationhero's journeywraith sword and sorcerytrekkinggood versus evilmiddle-earthmiddle-earthcreaturesepic questhobbitstrolls