• 9.381.779 stemmen

C'era una Volta il West (1968)

Western | 165 minuten / 175 minuten (Italiaanse gerestaureerde versie) / 145 minuten (bioscoopversie, VS)

Genre: Western

Speelduur: 165 minuten / 175 minuten (Italiaanse gerestaureerde versie) / 145 minuten (bioscoopversie, VS)

Alternatieve titels: Once upon a Time in the West / Er Was Eens in het Verre Westen / Het Gebeurde in het Westen

Oorsprong: Italië / Verenigde Staten

Geregisseerd door: Sergio Leone

Met onder meer: Henry Fonda, Charles Bronson en Claudia Cardinale

Gesproken taal: Italiaans, Engels en Spaans

Releasedatum: 3 november 2016

Plot C'era una Volta il West

"There were three men in her life. One to take her… one to love her —and one to kill her."

Brett McBain is een welkomstfeest aan het organiseren voor Jill, de vrouw waarmee hij de vorige maand getrouwd is in New Orleans. Wanneer hij en zijn drie kinderen neergeschoten worden door 'desperados', erft Jill de grond van haar man. Er is echter een spoorwegbouwer die een spoorbaan aan het aanleggen is dwars door het land dat Jill geërfd heeft. Maar dan komt er uit een onverwachte hoek een redder in nood.

avatar van DiStefanO

DiStefanO

Wellicht heb ik me niet goed verwoord. Excuses daarvoor. Ik zet alleen grote vraagtekens bij de hoge quotering van deze film.

avatar van Wouter

DiStefanO schreef:

Respecteer ieder zijn mening

Niemand zegt daar iets over. Enkel over je ideeën dat de score hier hoger zou zijn dan wat men hier écht vindt. En daar heb je nog geen enkel goed argument voor genoemd.

Ik vind dit een van de beste films ooit gemaakt, dus begrijp ook niet zo goed waar je het over hebt.

avatar van rokkenjager

rokkenjager

Net voor de tigste keer bekeken. Deze film grijpt je vast, schudt je, sleurt je mee, en zet je in de draaimolen uit. Hij overdonderd, leert, ontroerd, vermaakt, en overdonderd weer! één van de grootste meesterwerken allertijden, en zonder twijfel de beste (Spaghetti)western ooit gemaakt. Cinema zoals het hoort! Fantastisch.

avatar van Madecineman

Madecineman (moderator films)

Hoop off-topic geleuter verwijderd. Graag discussiëren over de film.

avatar van thegoodfella

thegoodfella

Ik heb hem net bekeken en vond hem een stuk minder dan The good...... een ouderwetse western zonder onze ouwe rakker Clint mist toch een beetje sprankel die deze film naar een hoger niveautje tilt.

avatar van orbit

orbit

• 12092 berichten

Hij is dan ook een stuk minder, minder humor, minder lagen en mindere acteurs.. evengoed nog een pareltje. Dit soort films wordt helaas niet meer gemaakt.

avatar van Nomak

Nomak

orbit schreef:

Hij is dan ook een stuk minder, minder humor, minder lagen en mindere acteurs..

Minder humor maakt deze film beter.

Mindere acteurs, daar ga ik niet mee akkoord. Al moet ik zeggen dat ik Lee Van Cleef ook graag in deze film had gezien. Maar deze acteurs hier hoeven voor niemand onder te doen.

orbit schreef:

evengoed nog een pareltje. Dit soort films wordt helaas niet meer gemaakt.

100% gelijk.

avatar van Sjossa

Sjossa

Heb deze film vanmiddag maar eens aangeschaft, heb hem nog nooit gezien. Maar daar gaat vanavond verandering in komen. Ben benieuwd!

avatar van Halcyon

Halcyon

Enkele weken geleden bewust m'n eerste western gezien: 3:10 to Yuma met Bale en Crowe. Die was me redelijk goed bevallen en ik had wel zin om het genre wat meer te verkennen. C'era una Volta il West had ik al een tijdje liggen - geleed van een vriend die verknocht is aan de grote klassiekers - en heb me er op deze rustige zaterdag eens voor neergezet. Er nog even aan toevoegen dat ik er eerder deze week al eens aan begonnen was, op een avond in de week, maar na de openingsscène had ik al snel door dat dit geen luchtig pif-poef-paf verhaaltje ging worden. Heb hem toen wijselijk aan de kant gelegd want ik had meer zin in wat hersenloos vermaak.

Maar vandaag was de film dan eindelijk aan de beurt en ik had besloten m'n verwachtingen even opzij te zetten en volledig neutraal de film op me af te laten komen. Het eerste uur was moeilijk. Ik zat niet meteen in de film, ik vond hem vrij traag en ook het verhaal was me niet meteen duidelijk. Ik had de synopsis op voorhand niet gelezen dus ik had ook geen idee welke richting het verhaal zou uitgaan. Wat me opviel waren lang aanhoudende shots en sterke afwisselingen tussen close-ups en wide shots. De schaarse dialogen die bovendien erg kunstmatig waren en het audiospoor dat een halve seconde op het beeldspoor achterliep hebben me ertoe aangezet na een uurtje even te pauzeren. (Ik moest spontaan terugdenken aan Italiaanse B-horror uit de jaren '70 en '80 en gezien de status van deze prent is dat niet bepaald een compliment) De film was tot dusver te zwaar en te traag naar mijn gevoel.

Na een tijdje de film weer opgezet en in een ruk uitgekeken tot de aftiteling. Het grote verschil met het eerste uur was dat ik de visuele stijl stilaan begon te appreciëren. Mooie close-ups van de prachtige grimassen van Bronson en Fonda, knappe wide shots waarin alle tinten van bruin netjes in elkaar overlopen en een herkenbare score geven dit werkje een geheel eigen identiteit. Sommige deuntjes worden naar mijn aanvoelen iets te vaak ingezet en met name het harmonicamuziekje had wel erg veel weg van dat van Tik-Tak, een populair kinderprogramma uit de jaren '80 en '90. Voor wie denkt dat dit slechts een provocerende oneliner is, check: http://nl.youtube.com/watch?v=2ppJxujFSQI en http://nl.youtube.com/watch?v=vHcnKxr0CwI (vanaf seconde "25).

Af en toe komen er ook enkele confrontaties tussen stoere cowboys voorbij, maar de actie en de stereotiepe shoot outs vind ik erg matig uitgewerkt. Het kan aan mijn verwachtingen liggen, maar ik zie het graag net wat meer spectaculair zonder dat het per definitie overdreven moet zijn. Ook het verhaaltje begint naar het einde toe wat meer te vervelen, niet toevallig omdat er enkele scènes tussen zitten die wat mij betreft er beter uitgeknipt waren. Ik vond het einde verder ook wat vaag allemaal, maar dat kan aan mij liggen aangezien ik me gaandeweg meer op de rustieke beeldvoering ging focussen dan op de storytelling. Maar al met al was ik toch blij toen de aftiteling kwam, want 2,5 uur film in een genre waar je weinig affiniteit mee hebt eist stilaan z'n tol.

Het was zonder meer een interessante kennismaking met Leone - wie weet dat ik ooit nog een filmpje van hem meepik - en ik kan best begrijpen dat mensen dit een goede film vinden, maar op het einde van de rit vind ik C'era una Volta il West toch fel overroepen.

avatar van thunderball

thunderball

Net weer bekeken (na de dvd maar liefst vier jaar niet meer gezien te hebben).

Dit blijft met voorsprong mijn favoriete film.

Dat was ie in mijn tienertijd (tig maal gehuurd, gekopieerd en afgedraaid destijds), dat was ie in mijn twintiger jaren toen ie regelmatig op TV kwam en dat is ie nog steeds.

De film ontroert me nog steeds op bepaalde momenten (noodlot van farmergezin, de finalflashback), mooie dialogen, rustig spel en dan plotseling -soms, zo lijkt het, uit het niets- oplaaiende geweldsuitspattingen, met gunmen, die sneller schieten dan hun schaduw en het blijft cool om Fonda, als inktzwarte schurk, op de maat van de muziek op zijn paard tegen het einde te zien naderen en Jason Robards in de rol van zijn leven

...maar het is uiteraard Bronson die de show steelt als de geheimzinnige wreker, een rol die hij de rest van zijn loopbaan nog tig maal zou herhalen, maar nooit zou evennaren.

De dollartrilogie is idd grappiger en luchtiger, maar deze film is voor mij met afstand de beste Leone. Pure klasse!

De vijf sterren en de nr 1 in mijn top tien blijven dan ook gehandhaafd.

avatar van brucecampbell

brucecampbell

Halcyon schreef:

Tja, tik-tak is wel 20 jaar later gemaakt. Wie weet gaan ze binnen 20 jaar wel het deuntje van Jaws gebruiken voor een kinderprogramma.

Dat kan je moeilijk de film verwijten, voor wat 20 jaar later gebeurt.

avatar van Halcyon

Halcyon

Oh, maar dat was niet zozeer als een verwijt bedoeld hoor. Ik vond het gewoon erg komisch. En hoe vaker dat deuntje werd ingezet, hoe meer ik aan Tik-Tak moest denken .

avatar van Lexcoaster

Lexcoaster

Heerlijk sfeervolle western met personagés die doordat ze goed uit de verf komen de film naar een hoog niveau tillen. Tel daarbij de prachtige muziek bij op en je hebt een prachtfilm. 4.5*

avatar van ASman

ASman

Ik vind deze film uitstekend. Het is bijlange niet mijn genre, maar nooit heb ik openingsshots meer dreiging weten uit te stralen zonder dat er iets gebeurt. Het is op deze momenten dat de film volgens mij op zijn best is : die trage,desolate shots, die close-ups, die onheilspellende geluiden,...

De muziek is vaak gewoon schitterend ( Bronson's harmonicadeuntje is ontzettend onheilspellend en geeft op zichzelf al een landschap weer, sommige van de andere geluidseffecten zijn van hetzelfde kaliber) ,maar dan komt voor mij toch een miniem minpuntje : dat up-tempo boerenmuziekje vond ik persoonlijk niets, kwestie van smaak.

De acteerprestaties zijn in het algemeen van het kaliber van wat je kan verwachten van die tijd. Maar Bronson en Fonda ( als de ultieme 'guy you love to hate' , een schurk van het zuiverste water wiens volledige deel in het verhaal pas geopenbaard wordt tegen het einde) zijn formidabel. En voor de rest ,ja, is er gewoon de sfeer : persoonlijk denk ik, je moet helemaal in deze sfeer zitten om de film goed te vinden.

En ik zat er helemaal in.

avatar van crack1

crack1

Sommige stukken vind ik iets te uitgerokken,maar de settings & soundtrack maken veel goed!

avatar van Baard

Baard

Had hem al heel lang liggen, en vandaag dan toch gekeken. Ik keek er eigenlijk een beetje tegen op, hij duurt lang en het is niet bepaald mijn genre.

Ik kon moeilijk in de film komen, met name het eerste uur vond ik nogal saai, naarmate de film vordert wordt het wel beter, maar hij kon me niet echt boeien. De dialogen zijn te uitgerekt en de (best geweldige soundtrack) komt te vaak terug.

Verder zitten er een paar mooie personages in, en het acteerwerk is prima, ook de sfeer is lekker, maar nee ga niet hoger dan 3*.

Hier ga ik geen woorden over vuil maken. Dit is De Film.

avatar van Katharina

Katharina

Dit is absoluut niet mijn genre, ik hou echt niet van Western, maar ik vond deze film prachtig! Erg mooi muziek, en toch ook een mooi verhaal.

avatar van brucecampbell

brucecampbell

Zoslechtnogniet schreef:

Hier ga ik geen woorden over vuil maken. Dit is De Film.

Hoe meer woorden van lof, hoe beter!

avatar van JLjuju

JLjuju

De themesong van deze film weet me toch altijd wel de rillingen te geven.

avatar van Al DeNiro

Al DeNiro

Ultieme western met misschien wel de allerbeste soundtrack in filmhistorie.

Charles Bronson speelt rol van zijn leven en Henry Fonda verrast als slechterik.

Ook leuk om de jonge Jason Robards (Philadelphia) te zien.

avatar van wyatt earp

wyatt earp

Ongetwijfeld de meest langdradige film die ik gezien heb. Het tempo was gigantisch traag. Het eerste uur vond ik dan ook vrij saai.

Soundtrack is best goed, maar word me iets te vaak herhaald.

Acteerwerk, verhaal en alles zit allemaal wel in orde, maar hij gaat zo gigantisch langzaam.

Ik had hoge verwachtingen van deze film, omdat hij in de top 10 van MM staat. Maar ik zie niet deze film zo bijzonder maakt. Het is geen slechte film, maar hoger dan 3* ga ik niet.

avatar van Nomak

Nomak

wyatt earp schreef:

Alleen het laatste half uur van de nr 1 in jouw top 10 is al langdradiger dan deze volledige film.

avatar van Kevin13

Kevin13

Vond de film juist ontzettend snel voorbij vliegen.

avatar van wyatt earp

wyatt earp

Ik niet. De eerste 10 minuten gebeurde er geen fuck.

@ Nomak: Het eind van LotR is inderdaad wel langdradig. Maar deze film vond ik saai worden en LotR niet.

avatar van Grover

Grover

Klassieke spaghetti western. Maar voor mijn gevoel, doet deze nu wel erg gedateerd aan. Aan de andere kant heeft dat ook wel weer zijn charme. Er worden hier een flink aantal sterke karakters neergezet en er word ruim de tijd genomen om scenes uit te werken. De muziek is natuurlijk onnavolgbaar en zelden overtroffen.

Prima in beeld gebracht, dat zeker, je kunt het zweet van de boeven bijna proeven.

avatar van coopo

coopo

Geweldige film die zeker tot de top tien films aller tijden behoort. Vooral de set en de muziek geven de film een echt boom-town imago! Tel daar bij op het geweldige acteer weer van Bronson, als de Harmonica men en je hebt een prachtige film!

avatar van Arieba

Arieba

Dit is de western een betere is er gewoon niet gemaakt. Iedere keer als ik deze film bekijk dan vergeet ik de tijd. Zeer aangrijpend verhaal met top acteurs. De close-ups zijn dan ook fantastsich gekozen en door andere regiseurs regelmatig hergebruikt. Charles Bronson is top.

avatar van Greeneyelady1

Greeneyelady1

Als ik lees waar deze film over gaat, dan doet deze mij automatisch aan Australia denken. Ik weet niet hoe dat komt.. ( Australia is de film die sinds kort uit is in de bios. Nicole Kidman speelt hier onder andere in )

avatar van Kevin13

Kevin13

Australia lijkt qua verhaal idd op C'era una Volta il West...