• 9.381.687 stemmen

C'era una Volta il West (1968)

Western | 165 minuten / 175 minuten (Italiaanse gerestaureerde versie) / 145 minuten (bioscoopversie, VS)

Genre: Western

Speelduur: 165 minuten / 175 minuten (Italiaanse gerestaureerde versie) / 145 minuten (bioscoopversie, VS)

Alternatieve titels: Once upon a Time in the West / Er Was Eens in het Verre Westen / Het Gebeurde in het Westen

Oorsprong: Italië / Verenigde Staten

Geregisseerd door: Sergio Leone

Met onder meer: Henry Fonda, Charles Bronson en Claudia Cardinale

Gesproken taal: Italiaans, Engels en Spaans

Releasedatum: 3 november 2016

Plot C'era una Volta il West

"There were three men in her life. One to take her… one to love her —and one to kill her."

Brett McBain is een welkomstfeest aan het organiseren voor Jill, de vrouw waarmee hij de vorige maand getrouwd is in New Orleans. Wanneer hij en zijn drie kinderen neergeschoten worden door 'desperados', erft Jill de grond van haar man. Er is echter een spoorwegbouwer die een spoorbaan aan het aanleggen is dwars door het land dat Jill geërfd heeft. Maar dan komt er uit een onverwachte hoek een redder in nood.

avatar van Dutchero

Dutchero

DiStefanO schreef:

Dit is duidelijk niet aan mij besteed. Waarom deze film zo hoog in de notering staat is mij dan ook een compleet raadsel.

Al bij al een overschatte spaghettiwestern, maar grandioos sterrenhoogte getild door de inbreng van de acteurs. Maar dat is het ook. Het verhaal is niet krachtig, en word slecht vertaald.

Ik vrees dat er vele meelopers zijn die deze film zo hoog waarderen.

Dat is altijd zo met overbekende films; daar is deze film zeker geen uitzondering in. Het geldt eigenlijk voor een groot deel van de top 250, met de nr.1 als schoolvoorbeeld. Maargoed, dat is een andere discussie.

avatar van Donkerwoud

Donkerwoud

wyatt earp schreef:

Ik niet. De eerste 10 minuten gebeurde er geen fuck.

@ Nomak: Het eind van LotR is inderdaad wel langdradig. Maar deze film vond ik saai worden en LotR niet.

En toch wordt de spanning op sublieme wijze opgebouwd. Het hangt de hele tijd in de lucht dat er iets gaat gebeuren, maar pas veel later dringt het tot je door wat eigenlijk. De meest effectieve manier van spanning opbouwen die ik vooralsnog tegen ben gekomen in welke film dan ook.

avatar van jorissimo

jorissimo

Deze film heeft zo'n beetje alles. Goed script, mooie beelden, prima soundtrack. En alles past in elkaar. Voeg daarbij de goede acteurprestaties. Heb hem toendertijd in korte tijd 5 a 6 keer gezien. Het veel later nog eens overgedaan. En de film verveeld nog steeds niet. Kijk, dat is een topfilm dus.

avatar van Greeneyelady1

Greeneyelady1

Jullie maken mij nu echt nieuwschierig. Ik ga even kijken hoe ik aan deze film kan komen...

avatar van vossie

vossie

precies ben het geheel met jorissomo eens

gewoon topfilm waar alles bij klopt

net zoals the good the bad and the ugly een film die je gewoon in je leven wel een keer of 10x kan zien

avatar van 13woutie13

13woutie13

Greeneyelady1 schreef:

Ik heb hem gehuurd bij de bibliotheek

avatar van Kevin13

Kevin13

je vindt hem ook nog redelijk vaak terug in de FRS.

avatar van 13woutie13

13woutie13

de beste filmmuziek ooit!

avatar van Beitel

Beitel

En dat terwijl ik de stukjes zónder muziek nog beter vind. De eerste twee scènes zijn magistraal.

avatar van Wouter

Waarbij aangetekend moet worden dat de geluidsband als een muziekcompositie klinkt.

avatar van speranza

speranza

De spanning wordt in deze film bijzonder knap opgebouwd. Charles Bronson en Claudia Cardinale spatten van het scherm af. Ik maak een heel diepe buiging voor deze actrice. De indrukwekkende close-ups, de fraaie beelden van het ruige landschap en de zelden overtroffen filmmuziek zijn zeker niet aan mijn aandacht ontsnapt.

avatar van Beitel

Beitel

Wouter schreef:

Precies, de beste compositie uit de film.

avatar van Sideshow Bob

Sideshow Bob

Een film met rare mensen, die elkaar bijzonder weinig te melden hebben. Voor mij echt een raadsel dat deze film zo (bijna unaniem) ontzéttend hoog scoort. Nummer 6 in de top 10!

Het decor inderdaad schitterend, filmmuziek ook mooi (niet altijd), Claudia "wat was ze mooi" Cardinale en Charles Bronson spelen ijzersterk, een aantal mooie scènes....maar toch ook (met name in het begin) erg langzaam (zeker het eerste uur) en rare conversaties. Iedereen schijnt dat maar normaal/mooi te vinden...

avatar van Nomak

Nomak

@ Sideshow Bob

Ik snap jouw kritiek niet goed over de hoge klassering in de top 250 en dat deze film te langzaam zou zijn en dat er rare conversaties in zitten.

Jouw favoriete films zijn de Godfather films en die bevatten ongeveer dezelfde ingrediënten als deze film. En op de koop toe staan ze nog hoger in de top 250.

avatar van Kevin13

Kevin13

En zijn ze nog 'saaier' ook

avatar van superbassie

superbassie

De eerste 10 minuten zijn echt geniaal

Dat dialoog aan het einde daarvan ook:

Harmonica: And Frank?

Snaky: Frank sent us.

Harmonica: Did you bring a horse for me?

Snaky: Well... looks like we're...

[snickers]

Snaky: ...looks like we're shy one horse.

Harmonica: You brought two too many.

avatar van Legan

Legan

Een mooie western van de meester Sergio Leone met de muziek van Ennio Moricone (welke hier iets te repetitief is). Garant voor een heerlijke sfeer. Verder een uitstekend verhaal met interessante personages en degelijk geacteerd. Cinematografisch, emotioneel en qua spanning meer dat uitstekend. En toch kon het mij nooit meeslepen, in tegenstelling tot bijv. The Good, the Bad and the Ugly. Waarschijnlijk omdat de meeste personages nooit echt mijn interesse slaagden te grijpen.

avatar van AC/DC

AC/DC

Wat een geweldig geniale film

avatar van Walkure

Walkure

Amen.

avatar van Sideshow Bob

Sideshow Bob

Nomak schreef:

@ Sideshow Bob

Ok, ok, ik zit gewoon te liegen. Ik vind 'm net zo geweldig als de Godfather.

Nee, ik weet niet wat volgens jou dan diezelfde ingrediënten zijn.

En nee, niet "niet op de koop toe", maar "juist".

De films hebben een totaal ander genre. En in de Godfather worden helemaal niet zo weinig woorden gebruikt en er wordt ook duidelijke taal gesproken. Of is Das Boot dan ook een film met dezelfde ingrediënten? Sorry, maar ik echt niet begrijp nie.

avatar van Nomak

Nomak

@ Sideshow Bob

Godfather is traag opgebouwd, langzame lange conversaties, ............

Dat het niet hetzelfde genre is weet ik ook.

avatar van Adrenal

Adrenal

Ja, maar er zit ook veel meer diepgang in the Godfather, de personages zijn echt en hebben gevoelen. Ik denk dat men daarom die film vaak goed vind en deze film meer voor de sfeer en spanning.

avatar van jorisker

jorisker

Briljant! Alleen al voor het camerawerk moet je deze film een keer zien. En natuurlijk de geweldige muziek van Ennio Morricone. De openingsscene is geweldig met de pure geluiden van de windmolen, de geluiden van de vlieg ed. en de close-ups!

Don MN

Heerlijk die oude klassiekers. De openingsscene is zo magistraal.

Nomak schreef:

@ Sideshow Bob

Deze vond ik een stuk spannender dan "The Godfather". Ik me best voorstellen dat mensen er idolaat van zijn, vooral omdat de film sympathie kweekt voor maffiosi. Daarnaast zijn alle karakters erg goed.

Ik heb toch een meer tevreden gevoel bij deze film, een realistisch en origineel verhaal waarbij alle hoofdpersonen iets met elkaar hadden.

avatar van !!!!*Lucky

!!!!*Lucky

Prachtige film, heerlijke sfeer. Deze film kan ik blijven kijken, elke dag weer. Prachtige soundtrack een paar magistrale screne's waaronder de openingsscene, zoals Don MN al zei. Once upon a time in the west = genieten!

avatar van bauwens

bauwens

ik snap niet dat deze film zo hoog staat aangeschreven. ik snapte er weinig van het dat zogenaamd stoere stilzwijgen vond ik gewoonweg irritant

avatar van gotti

Over een paar jaar nog maar eens kijken. Heb hem ooit toen ik veertien was na een half uur afgezet, omdat ik hem verschrikkelijk traag vond...

gotti schreef:

Hoezo vind je hem dan een 10 waard?

avatar van gotti

Omdat ik hem enkele jaren terug opnieuw keek en hem direct fantastisch vond. Nu kijk ik hem minstens één keer per jaar...