Genre: Thriller / Horror
Speelduur: 86 minuten / 97 minuten (extended version)
Geregisseerd door: Oren Peli
Met onder meer: Micah Sloat, Katie Featherston en Amber Armstrong
Releasedatum: 26 november 2009
Plot Paranormal Activity
"What happens when you sleep?"
Een jong duo lijkt alles uitstekend voor elkaar te hebben. Tot op de dag dat er plotseling allerlei bizarre dingen gebeuren in het huis van het tweetal. Ze besluiten om een videocamera aan te schaffen en vast te leggen wat zich er precies in hun huis afspeelt als ze liggen te slapen.
Katie Featherston
Micah Sloat
The Psychic
Amber
Diane
Exorcism Nanny (onvermeld)
Dr. Johann Averies (onvermeld)
Lt. Randy Hudson (onvermeld)
Richard (onvermeld)
- 2067 berichten
Toch maar even een score gegeven om al die spoilers wat makkelijker te kunnen lezen. Bioscoop-einde klinkt wat meer 'Hollywood', maar ik moet het eerst écht zien voordat ik daar over oordeel. Verder is mijn mening wel een beetje weergegeven in mijn post van gisteravond. Uiterst effectief, vooral gericht op het creëren van een ongemakkelijk gevoel, en niet zo moeilijk doen met makkelijke schrik-momenten (al zitten die er ook sporadisch in). Samen met Drag Me To Hell (enigzins gelijk principe, hoofdpersoon wordt gekweld door demoon, maar compleet andere stijl) en Antichrist heb ik denk ik mijn Top 3 horror-films van het jaar al klaar.
De Knip
Kom op, zeg!
Op het einde: dedicated to Micah & Katie. Ik vind het knap dat iemand er in trapt.
Wel onderhoudende film - eigenlijk het laatste half uur - maar achteraf is het allemaal kolder wat je hebt gezien. Je weet dat het niet echt is. En als je dat voelt, tja, dan blijft er werkelijk NIETS van deze film over, behoudens dat je wil weten hoe het precies afloopt. en laat ik daar maar helemaal niks over vertellen:
- 2067 berichten
Natuurlijk is het niet echt (en ik denk ook niet dat iemand die illusie wel heeft) maar waarom zou het daardoor minder werken? The Shining en The Thing (om maar even twee horror-klassiekers te noemen) zijn ook niet echt, maar dat maakt het niet minder eng. Ik snap wel waar je op doelt maar als concept is het gewoon goed uitgewerkt en de illusie wordt niet doorbroken tenzij je dat zelf doet (en als je jezelf gaat lopen vertellen, het is toch allemaal nep, ja, dan werkt het sowieso niet).
mcdaktari
Wat las ik nou hierboven ergens ? heeft Spielberg de film maar half gekeken omdat ie te eng was ? Dat zal toch niet serieus zijn. Zeker weer een stunt om mensen naar de film te trekken.
domkey
Een erg flauwe stunt als je mij het vraagt.
Miss Muppet
Oh boy wat heb ik uitgekeken naar deze film.
En oh jemig wat valt hij tegen...
Er gebeurde veel te weinig, er zat geen spanning in en de stukken die interessant waren waren te kort (en te weinig) om het langdradige van de rest van de film te compenseren.
mcdaktari
Het enige wat er in de film gebeurd is dat de deur een paar keer beweegt en de lamp
degoe
Opgehemelde amateurswerk.
Eerste 80 minuten is echte pure suggestieve horror in de meest oninteressante vorm, laatste 20 zijn ze gewoon verplicht 'iets' te laten gebeuren maar tegen die tijd kon het me niets meer schelen wat er met de twee Big Brother inwoners ging gebeuren.
Dieptepunt was misschien wel het moment dat ze verdachtingen hadden dat zij bezeten was als in The Excorcist. Met alle Google onderzoek die erbij hoort natuurlijk.
Doe mij One Night in Paris maar, die had betere beelden opgevangen met nightvision. 1,5*
j0zman
Alleen de eerste 15 minuutjes ofzo gekeken?
Brianna
Op deze film zat ik al heel lang te wachten, en ik moet zeggen dat ik er meer van had verwacht. Zeker na alles wat ik er van gelezen had, was ik iets teleurgesteld. Had m veel enger verwacht, Maar goed, het is zeker geen slechte film, was spannend, aardige schrikmomenten. Maar niet dat je zegt, 1 vd spannendste films sinds tijden, zoals ie werd aangegeven.
Tonypulp
Paranormale gebeurtenissen, een onderwerp die me erg aanspreekt, films zoals de blairwitch project of het onbekende noroi gaan daar bijvoorbeeld over.
Die beide films scoren bij mij erg hoog, was dus ook erg benieuwd wat voor variant 'Paranormal activities' zou zijn en of het nog wel leuk blijft.
En ja, dat is het zeker. Je volgt een koppel dat alles wat er gebeurd in het huis aan 'rare activiteiten' vast gaat leggen op film.
Daar begint de film dan ook, je word midden in hun probleem gegooid en zult volgen wat hun meemaken overdag en 's nachts.
Overdag krijg je vooral de conflicten e.d tussen de twee te zien.
Hun ontwikkeling krijgt genoeg tijd, je ziet hoe zij steeds zwakker word en hij er niet mee om weet te gaan.
Dit beetje drama zorgt voor het kleine beetje extra dat zo'n film nodig heeft om geloofwaardig te zijn.
Wat daar ook aan meewerkt is het 'waargebeurd' etc etc onzin eromheen. Dit zal niemand geloven maar dat hoeft ook niet, het zorgt er alleen voor dat je je als kijker wat meer kan inleven in het geheel.
De acteerprestaties hebben ook een grote bijdrage hieraan, heel goed naturel gespeeld van allebei en juist daarom krijg je het gevoel naar een écht koppel te kijken die met hele erge problemen zitten.
De opbouw is verder meer dan alleen netjes verzorgd, het blijft interessant omdat het steeds erger word en eigenlijk zelden in herhaling valt of irritant word.
Dit alles zorgt voor een buitengewoon spannende 90minuten, waar ik mezelf meer dan eens heb betrapt op het kijken met m'n mond open....
Mijn score zal zonder twijfel wat hoog lijken voor sommige, maar wanneer je er zelf graag in wilt geloven en je het dan 's nachts kijkt is het echt top.
Niets dan complimenten voor deze film, net geen top 10 waardig helaas maar wel een dik verdiende 4.5*
Pastichio Rocker
Welke film mag One Night in Paris dan wel zijn. Ik kan hem nergens terugvinden.
Onder welke steen kom jij vandaan?
Jules15
Deze gaat echt mooi worden!
Volgens mij een echte schrikfilm, of iets van Blair Witch Project.
Lexcoaster
Dus er moeten mensen worden onthoofd, bloed moet in de rondte vliegen en de demonen moeten expliciet in beeld gebracht worden om het eng te maken? Het is niet direct je suggestie, maar daar lijkt het wel op.
Wat men niet ziet is vaak veel enger dan wat men wel ziet, en daarvoor heb je nou eenmaal een (heel) klein beetje verbeeldingskracht voor nodig. Wie tegen zichzelf zegt 'het is toch allemaal niet echt' of 'er gebeurt te weinig', en dus de film daarom laag waardeerd, heeft naar mijn idee waarschijnlijk teveel Hollywood vehikels gezien.
Ik kan me overgens wel voorstellen dat de film wellicht minder eng is dan verwacht, zeker na al die media aandacht, en dus ietwat teleur stelt. Daarom ga ik 'em dus niet kijken in de bios, maar lekker 's avonds laat thuis, wanneer hij op dvd uit is. Toch iets sfeervoller dan een bioscoopzaal.
stef89
Welke film mag One Night in Paris dan wel zijn. Ik kan hem nergens terugvinden.
Haha, ik denk ook niet dat je daarvoor op moviemeter moet zoeken. Niet dat de film niet mooi is ofzo, daar ligt het ook niet aan
mcdaktari
Nee er hoeven geen mensen onthoofd te worden, alleen een beetje meer spanning, want ik vond hem geen moment echt spannend. Net wat je zelf al zegt door al die media aandacht en filmpje op youtube, waar mensen bijna uit hun stoel springen en gillen, dan verwacht ik dat er toch wel wat spanning in zit en niet onterecht dacht ik zo. maar dat heb ik niet gezien. misschien dat jij hem wel eng vond, dat weet ik dus niet. Maar b.v the Blair witch, daar zag je ook niets of niemand maar die vond ik dan toch een flink stuk enger
Filmkriebel
Ik was laaiend enthousiast naar deze film, maar door het lage gemiddelde na amper 50 stemmen heb ik er niet zoveel zin meer in.
- 2067 berichten
Pfff, uiteindelijk is er maar één mening die telt en dat is die van jezelf. Ik vond de film uiterst geslaagd, en ik denk dat een probleem hier op MovieMeter is dat veel van de vroege stemmers mensen zijn die bewust de film zijn gaan opzoeken/kijken omdat hij zo'n hype is in Amerika. Die hebben automatische torenhoge verwachtingen en zijn dus snel(ler) teleurgesteld als de film niet voldoet aan wat zij ervan verwachten. Zoals ik al zei, ik vond de film gruwelijk spannend, misschien niet eng, maar als je op IMDb kijkt, heb je genoeg verhalen van mensen die de film daadwerkelijk doodeng vonden, maar ook mensen die de film niks aan vonden.
Ik denk dat je jezelf moet afvragen waar je meer van houdt, schrikmomenten (bijv. 'jump scares') die vanuit het niets komen om je één seconde te laten verschieten, of een onderhuidse spanning die langzaam opbouwt en waar je geen idee van hebt waar het naartoe gaat en wanneer het zal eindigen. De film leunt voor 95% op het laatste en 5% op het eerste. Mensen die dus verwachten elke twee minuten zich kapot te schrikken (of dat willen), zullen inderdaad teleurgesteld naar buiten lopen, want dit is niet zo'n film.
Lexcoaster
Mediahypes zijn goed voor de filmmakers, vaak niet goed voor de kijkervaring van de eerste filmbezoekers. Je had duidelijk totaal andere verwachtingen bij de film, blijkbaar hoopte je op een veelvoud aan schrikmomenten. Maar zoals Mr_White al laat blijken, dit is niet zo'n film.
parcivalis
De film wordt overeind gehouden door het spel tussen de 2 acteurs dat wel aardig is maar het gemiddelde niet overstijgt. Ik begon me meer en meer aan de hysterische dame te ergeren.
Het paranormale gedeelte van de film rust zwaar om het creeren van verwachtingen die mondjesmaat, maar niet erg effectief, worden ingevuld. Er zitten een paar mooie vondsten in zoals de teller in beeld maar voor de rest wordt het thema van geestverschijningen vrij fantasieloos/clichematig uitgewerkt.
Het knullige einde, zowel in acteerwerk als inhoudelijk, was de klap op de vuurpijl van de geloofwaardigheid. Waarschijnlijk dat die Amerikanen het helemaal fantastisch vinden, maar die hebben sowieso een slecht gevoel voor horror.
Jammer.
Lexcoaster
Deze film staat naar mijn idee dichter bij de realiteit dan menig spookfilm. Spoken zijn namelijk niet altijd zo expliciet zichtbaar als ze zijn in Hollywood horrors. Maar mocht ik op een trailer afgaan, is het einde wellicht net iets te over the top.
Fantasieloos in beeld gebracht? Ik erger me juist vaak in films als Poltergeist waarin het Paranormale enorm over the top in beeld gebracht wordt. Hier houd men het volgens mij dichter bij de realiteit. En of dat fantasieloos is? Wellicht.
Filmkriebel
Dan toch maar liever de opgebouwde spanning. Als ik het zo lees allemaal, hoop ik toch dat het iets meer is dan krakende deuren en wat gebonk. De beste films in het genre vind ik deze waar ze 'iets' tonen, al is het niet meer dan een glimp, en dan toch het mysterie in stand houden en onze verbeelding aan het werk zetten.
brucecampbell
Een film over paranormale activiteiten kan er bij mij altijd in! Deze heeft ook het voordeel om het "live" te volgen, wat de spanningsboog enkel verhoogt. Sommige scènes waren toch echt wel nagelbijtend zoals wanneer Katie 's nachts opstaat en enkele uren naast het bed gewoon stil staat en de laatste scène wanneer Katie naast het bed, met het mes in haar handen, zit.
Of dit nu wel of niet echt kan gebeuren laat ik in het midden, maar het feit is wel dat het me enorm intrigeert.
Vraagje aan de mensen hier: Kunnen jullie wat filmtitels noemen die een beetje op deze film lijken? Dan denk ik bv aan een film als White Noise. Dit soort films met geesten, entiteiten en paranormale zaken boeien me altijd.
dutchtuga
The Changeling
The Legend of Hell House
The Haunting
The Abandoned
Noroi the Curse
Keane1983
Een zeer goede film wat in het staatje van The Blairwitch project hoort.
Alleen wat TBWP in het bos doet, gaat deze film nog een stapje verder in een huis.
Het geheel komt bij mij niet "nep" over, en vind ik het geheel hoe ze alles gemaakt hebben zeer natuurlijk en realistisch overkomen.
Er zitten een aantal zeer creepy scenes in waar ik werkelijk waar kippenvel van kreeg.
Ik denk alleen niet dat deze film geschikt is voor "de nuchtere persoon" die niet in het boven natuurlijke gelooft.
Persoonlijk ben ik geen ongelovige in dit soort dingen..hoewel ik er ook niet bepaalt op sta te springen om de dingen mee te maken die onze hoofdrolspelers mee maken.
Van mij krijgt deze film duidelijk een 4.5*
+ sfeer
+ schrik effecten
+ natuurlijk over komen van het acteren (niet over acting)
- misschien iets te amerikaans het heldhaftige vriendje die wel eens die geest zal verdrijven....zucht...
- het verhaal is aan de zwakke kant
+ weten de spanning goed vast te houden ondanks het gebruik van grotendeels 1 ruimte
+ het gebruik van sfx vind ik erg goed gedaan...deze komen bij mij ook erg natuurlijk over.

Paranormal Activity: Next of Kin

Paranormal Activity 2
2010

Paranômaru Akutibiti: Dai-2-Shô - Tokyo Night
2010

Kaskrakertjes: vijf relatief 'goedkope' films die ontzettend veel winst maakten

Ook horrorkaskraker 'Paranormal Activity' gaat Netflix verlaten: 'Uitermate creepy'

Ook horrorkaskraker 'Paranormal Activity' is deze maand nog te zien op Netflix: 'Uitermate creepy'

Wereldberoemde horrorfilm 'Paranormal Activity' vanavond op televisie

Saw