Genre: Thriller / Horror
Speelduur: 86 minuten / 97 minuten (extended version)
Geregisseerd door: Oren Peli
Met onder meer: Micah Sloat, Katie Featherston en Amber Armstrong
Releasedatum: 26 november 2009
Plot Paranormal Activity
"What happens when you sleep?"
Een jong duo lijkt alles uitstekend voor elkaar te hebben. Tot op de dag dat er plotseling allerlei bizarre dingen gebeuren in het huis van het tweetal. Ze besluiten om een videocamera aan te schaffen en vast te leggen wat zich er precies in hun huis afspeelt als ze liggen te slapen.
Katie Featherston
Micah Sloat
The Psychic
Amber
Diane
Exorcism Nanny (onvermeld)
Dr. Johann Averies (onvermeld)
Lt. Randy Hudson (onvermeld)
Richard (onvermeld)
Zombie McGruder
Voor wie het leuk vindt: vanavond (20 oktober dus) in de Sneak Preview om 21:00 uur in Pathé De Kuip (bevestigd door distr.). Ben benieuwd!
Filmkriebel
That's the spirit : met 15.000 dollar een film maken die in één weekend 7 miljoen opbrengt
Lexcoaster
Als je zelfs twijfelt of je sceptisch bent, ben je een ras-scepticist

Laten we zeggen dat ik best wel open sta voor het Paranormale. Mede daarom dat spookfilms mij best wel intrigreren.
TOmvadek
Damn wou gisteren nog naar de sneak gaan. Nu baal ik dat ik niet gegaan ben...
Zo straks kijken!
Can't wait!
JacoBaco
Lijkt me ook meer een film voor 's avonds, maar ieder zijn meug.
Ik moet zeggen dat ik enorm uitkeek naar Paranormal Activity en eindelijk heb ik hem dan vandaag gezien.
Ik moet zeggen, de film maakt de verwachtingen deels waar maar tevens ben ik ook wel wat teleurgesteld.
Laat ik meteen het grootste minpunt noemen; ik vind de film helemaal niet zo eng. Alleen de laatste pakweg 20 minuten bevatten aardige spanning maar daarvoor viel het me tegen. Ik had ook geen horrorfilm verwacht zoals de rest, omdat ik wist dat deze film realisme nastreeft, maar puur om de spanning valt de film daardoor voor mij wat tegen. Tevaak zie je de camera in de nacht gericht op het bed waarna je iets kort ziet bewegens of hoort kraken.
Maar laat ik positief blijven; zeer knap wat de makers met een minimaal budget hebben gecreeerd. Nou moet ik wel zeggen dat de marketingmachine goed werk heeft verricht met de gecreeerde hype want als ik hier nooit van had gehoord en hem toevallig eens had gekeken, dan was de impact wat minder. Ik hoopte steeds op iets heel bijzonders of meer, maar dat bleef uit. Het superbeklemmende gevoel wat bijvoorbeeld een soortgelijke film als The Blair Witch Project me gaf, dat kreeg ik nooit bij Paranormal Activity.
Gelukkig zijn, zoals ik al zei, de laatste 20 minuten heel aardig en ook redelijk spannend. De film blijft tot het einde toe mysterieus wat denk ik wel ten goede komt. Door 1 scene kan je wel raden wie of wat de ''geest'' was maar verder laat men het aan je verbeelding en fantasie over.
Tot besluit zeg ik nog dat de 2 hoofdrolspelers overtuigend geacteerd hebben, waardoor de film me niet ging storen. Als hier 2 tienersterren waren neergezet, dan was de film denk ik een stuk nepper geweest. Gelukkig blijft nu de sfeer en spanning er wel in.
Filmkriebel
Maar in grote lijnen dan toch een indoor versie van "Blair Witch" dus!?
tottenham89
Steven Spielberg was apparently so scared that he stopped watching it halfway through.
domkey
Wat een kul,het lijkt wel een of ander vitaya programma! Een hype van m'n kloten. Nergens ook maar spannend of eng.
Had men ook een beetje kunnen verwachten na de trailer! Arm Amerika!
jacobine_rodijk
Opgehemelde amateurswerk.
Eerste 80 minuten is echte pure suggestieve horror in de meest oninteressante vorm, laatste 20 zijn ze gewoon verplicht 'iets' te laten gebeuren maar tegen die tijd kon het me niets meer schelen wat er met de twee Big Brother inwoners ging gebeuren.
Dieptepunt was misschien wel het moment dat ze verdachtingen hadden dat zij bezeten was als in The Excorcist. Met alle Google onderzoek die erbij hoort natuurlijk.
Doe mij One Night in Paris maar, die had betere beelden opgevangen met nightvision. 1,5*
- 2067 berichten
Volgens mij is het probleem hier gewoon de mentaliteit van sommige mensen. Die horen "engste film ooit gemaakt" of "gigantische hype" en zeggen dan meteen "dat zullen we wel eens zien". En met zo'n mentaliteit zal je het inderdaad niks vinden, omdat je er al met dat gevoel ingegaan bent waarin de film zich moet bewijzen tegenover jouw negatieve instelling.
Hiermee probeer ik niet gelijk de negatieve meningen teniet te doen, maar dat idee zie ik wel een beetje terug in de negatieve reacties hier en op IMDb. Daar telt ook nog bij op dat horror een veel uitgebreider genre is dan de meeste mensen denken. Niet alles is gemakzuchtige 'jump scares' en wat bloederige kills en met name in deze tijd waarin dat juist de overhand heeft, is het alleen maar goed dat een film met een andere aanpak zo'n succes heeft.
Montorsi
moet zeggen dat die trailer nou niet bepaald indrukwekkend is. Hoor je dan over dat mensen gillend in de zaal van zouden zitten.. het zal wel.. we zullen zien, pak zo'n hype toch wel graag mee, al is het maar om iets te hebben om over te praten.
domkey
Ik was er me wel degelijk van bewust geen Evil Dead of Friday de zoveelste te gaan zien. Dus van een negatieve instelling was geen sprake.Maar als men dan op de proppen komt met een trailer,waarbij de mensen met bosjes flauwvallen en met wit haar na de voorstelling huiswaarts keren..! Dan voel ik me toch een beetje bekocht. En een zaal volkrijgen is geen probleem, met een voldaan gevoel de zaal verlaten.Dat is andere koek.
Nick Theunis
Deze film vannacht gezien (wat de film ten goede komt, want toen net nog wat stukjes herzien & het had nu minder effect als afgelopen nacht) en hij was zeker niet slecht.. al moet ik zeggen dat ik pas enthousiaster werd in de 2e helft van de film, waarbij de deur dicht wordt geramd en op wordt gebonkt, de dame uit bed wordt gesleept (en gebeten?) Hoewel ik het inderdaad een minpuntje vond toen de scene kwam waarbij ze op internet iets vonden over meisje dat bezeten was Hiermee verklapte de film eigenlijk al wat voor een einde het zou krijgen.. maar al met al moet ik zeggen dat de film me niet teleurstelt en deels mijn verwachtingen waarmaakte.. Op de cover staat overigens 'don't see it alone'? Beter wel doen, en laat.. dan heeft de film meer effect
bisse
In de eerste plaats veel respect voor de makers dat ze met zo n budget een dergelijke film in elkaar zetten die veel succes heeft.
De film heeft echter wel degelijk te leiden onder het budget. Ik vind het acteerwerk duidelijk van amateurs wat de spanning enorm doet afnemen. Ook de climax is een excuus voor het feit dat er geen geld was voor een wat meer spectaculaire.
De nachtcamera was wel echt een vondst want deze momenten waren desondanks alle minpunten behoorlijk spannend.
Ik zou wel interesse hebben in een remake waar wel wat geld tegenaan wordt gegooid en fatsoendelijke acteurs en wat meer effecten.
ps. ik heb de film gekeken van 215 uur snachts tot circa 4.oo in mun eentje en daarna als een roosje gaan slapen.
Ricky Roma
Mag ik je handtekening?
gk1515
Ik vond hm eigenlijk ook niet zo eng zoals ze het zeiden, maar ik heb wel erg veel respect om het feit dat ze met zo een klein budget zo een film gemaakt hebben.
j0zman
Ik vond het anders - in tegenstelling tot velen voor mij - wel griezelig.
Nou was het al laat en was ik moe, dus dan absorbeer je de stof gemakkelijker. Bovendien ben ik wel fan van geestenfilms / docu's, dus dit sprak mij zeker aan. Op den duur had je echt gewoon de gedachte; nee niet weer een nacht, omdat die shit gewoon griezelig was.
Oh, en goed geacteerd ook nog. Ik heb zelfs nog op IMDB gekeken of dit waargebeurd was of niet. Sommigen moeten nu waarschijnlijk om mijn bericht lachen en verklaren me voor gek, maar ik was echt overtuigd.
Zeker met een klein budget een super film. 4*
Tyamo
voor de liefhebbers:
er zijn momenteel meerdere DVDscr geript. Dus zoeken maar op het internet!!!!!

voor de liefhebbers:
er zijn momenteel meerdere DVDscr geript. Dus zoeken maar op het internet!!!!!
En die heb ik toevallig vanavond zitten kijken. Waarbij ik even duidelijk wil maken dat ik de film nog geen score geef. Ik heb namelijk begrepen dat er drie verschillende eindes bestaan en de DVDscr het originele einde heeft, terwijl de biocoop-versie een einde heeft dat is voorgesteld door Steven Spielberg (de film is gedistributeerd door Paramount, die dikke maatjes zijn met Spielberg). Dat einde wil ik eerst zien voordat ik een daadwerkelijke score geef, waarbij ik ook meteen kan zien in hoeverre de film eigenlijk replay-waarde heeft. Want is de film nog wel spannend de tweede keer? En bovendien ik wil hem sowieso nog in een volle zaal zien puur voor de publieksreacties.

Over de film zelf, ik vond hem echt spannend. Hitchcock zei ooit dat wanneer een bom ontploft, je actie hebt. Wanneer je weet dat er een bom aanwezig is, maar hij ontploft nog niet, heb je spanning. Op dat principe is deze hele film gebouwd. Je weet dat er iets is maar je weet niet wat het wil en waarom het doet wat het doet. Daardoor is elk klein dingetje dat er gebeurt (van wat gestommel op de trap tot aan het slaapwandelen van Katie) genoeg om een halve hartverzakking te veroorzaken. Daarbij ontdekte ik eigenlijk gauw dat zodra er meer gebeurde, het me minder deed, want dan heb je dus actie en dan verplaatst je focus zich van "Oh god, wat gaat er gebeuren?" naar "Oh, er gebeurt wat...".
Op dat gegeven na heeft de film eigenlijk weinig meer te bieden. De acteerprestaties zijn niet wereldschokkend maar wel effectief, alhoewel de meer hysterische momenten niet altijd even goed overkomen. Wel is het heel knap gemaakt, zeker met een beperkt budget. Oh, en voor de bioscoop-gangers, het originele einde is hier te zien:
YouTube - Paranormal Activity REAL Ending Night
Fijn zou zijn als iemand die beide eindes gezien heeft, laat weten welke je het beste vindt.
Bubblez
- 2060 berichten
Ik heb vanavond de screener bekeken. Ik verheugde me enorm op deze film, vanwege de trailer en de lichte hype. Ik moet zeggen dat ik ook niet echt teleurgesteld ben. Ik vind het een originele, spannende film. Je gaat als je als kijker vooral op de nachtscènes verheugen, want daarin gebeurt simpelweg de meeste actie. De opbouw is goed, acteerprestaties ook. En gelukkig is het geheel niet een groot mysterie dat opgelost moet worden, zoals in de meeste van dit soort films. Je krijgt subtiele hints, maar je komt er nooit echt achter wat erachter zit. En van dat mysterie hou ik wel
. Er zijn films die ik enger vind, maar deze kwam erg dichtbij.
mcdaktari
Ik heb de film net gezien en ik vind het onvoorstelbaar welke film die gasten op you-tube hebben zitten kijken, want daar filmen ze in de bioscoop en die mensen die schrikken me toch een partij, dat kan ik niet begrijpen. zijn ze daar zo weinig gewend? Ik had er zoveel van verwacht na al die heisa maar wat viel me dat tegen zeg. Ik heb steeds zitten wachten in de verondersteling dat er iets spannends ging gebeuren maar ho maar. En daarbij vind ik het nog veel die 15.000 $ die de film gekost heeft, als ze nou zeggen 1500 dan zou ik zeggen ja dat kan. Dit vind ik nou echt zo'n film van ,flink reclame maken en maar geld verdienen. Wat een afknapper zeg
Bottleneck
Die mensen voelden zich misschien de happy few die een 'pre-release' mochten zien met de belofte dat het de engste film ooit is, en dan staat er ook nog een camera op je snoet te draaien. Zo zit je bij voorbaat op het puntje van je stoel en schrik je je rot bij elk ding, zeker als er ook nog eens van die panische meiden om je heen zitten. Maar das psychologie van de koude grond hoor
teaser
Pfff wat een dikke tegenvaller....
$ 15.000 en dan hiermee op de proppen komen??? Dat geld is echt alleen in de marketing gestopt.... camera 3,500 (of 75 p/d huur), acteurs 100 p/d, tapes 50...
Ik had het voor nog geen 1/10 kunnen schrijven, draaien en monteren.
De hype is alles wat mensen naar deze film lokt.
Kudos voor de makers die gewoon miljoenen binnen slepen door zo'n wanproduct
jacobine_rodijk
De bioscoop einde is een stuk beter, en korter. Nadat Katie Micah beneden vermoordt komt ze naar boven in ietwat 'effectievere' manier. Het eindigt met zo'n "Katie's whereabouts remain unknown" tekst.
Het hele stuk met de zus die alles ontdekt, Katie die dagenlang naast het bed zit en de politieinval is dus weggehaald.
Naar zeggen heeft Spielberg zelf gesuggesteerd dat ze het einde het best konden veranderen. Vreemd, gezien ik ook weer gehoord heb dat hij de film zo eng vondt dat hij hem halverwege uit had gezet. Het zal allemaal wel.
WB
Niet weten of het hier in spoilers gezet mag worden, maar wat bedoel je met 'effectiever'?
- 2067 berichten
Bij dat filmpje tellen twee zaken mee. Mensen die geen enkel idee hebben van wat voor film ze te zien krijgen en wat ze kunnen verwachten, waardoor de illusie groter is. Als tweede, in een volle zaal zitten altijd genoeg mensen met grote reacties (en een kijkje op IMDb geeft genoeg verhalen van mensen die dezelfde reactie hadden).
En jacobine_rodijk, dat Spielberg de film halverwege heeft afgezet omdat hij hem te eng vond, wil natuurlijk nog niet zeggen dat hij hem later in klaarlichte dag nog heeft afgekeken.
Bubblez
- 2060 berichten
Ik moet eerlijk zeggen dat ik het screener-einde beter vind dan dan de bioscoopversie. Ik bedoel, het is een schrik-effectje meer dat Mica naar de camera wordt gegooid, maar dat bezeten Katie de camera in kijkt, waarna het eindigt, vind ik nogal slap.

Paranormal Activity: Next of Kin

Paranormal Activity 2
2010

Paranômaru Akutibiti: Dai-2-Shô - Tokyo Night
2010

Kaskrakertjes: vijf relatief 'goedkope' films die ontzettend veel winst maakten

Ook horrorkaskraker 'Paranormal Activity' gaat Netflix verlaten: 'Uitermate creepy'

Ook horrorkaskraker 'Paranormal Activity' is deze maand nog te zien op Netflix: 'Uitermate creepy'

Wereldberoemde horrorfilm 'Paranormal Activity' vanavond op televisie

Saw