Genre: Thriller / Horror
Speelduur: 86 minuten / 97 minuten (extended version)
Geregisseerd door: Oren Peli
Met onder meer: Micah Sloat, Katie Featherston en Amber Armstrong
Releasedatum: 26 november 2009
Plot Paranormal Activity
"What happens when you sleep?"
Een jong duo lijkt alles uitstekend voor elkaar te hebben. Tot op de dag dat er plotseling allerlei bizarre dingen gebeuren in het huis van het tweetal. Ze besluiten om een videocamera aan te schaffen en vast te leggen wat zich er precies in hun huis afspeelt als ze liggen te slapen.
Katie Featherston
Micah Sloat
The Psychic
Amber
Diane
Exorcism Nanny (onvermeld)
Dr. Johann Averies (onvermeld)
Lt. Randy Hudson (onvermeld)
Richard (onvermeld)
GenRach
Een enge film! En voor mijn gevoel kwam de film ook wel realistisch over..ik weet dat het niet echt is gebeurd, maar op de manier hoe ze het verhaal overbrachten leek het wel alsof het echt gebeurd "zou kunnen" zijn.
Ik moet wel zeggen dat ik deze film begon te kijken met de instelling dat het weer een "another ghost movie" zou zijn (heeft wel erg geholpen). Maar tot mijn verbazing is ie me erg goed bevallen met behoorlijk goede schrikmomenten.
Doordat de film een aantal dingen te raden overliet werd ie naar mijn mening ook enger.
Wat wel heel grappig is bij deze film..is dat of mensen vinden hem zwaar creepy! of mensen vinden het echt een waardeloze *** film..
Normaal gesproken ben ik niet zo´n chicken maar deze film blijft nog wel een paar daagjes na sudderen bij mij!
film_kaza
Hoezo imiteren? Je zegt toch ook niet dat normaal opgenomen films elkaar imiteren?
En ook al weten we allemaal dat het geacteerd is, als ze het wat realistischer proberen over te brengen is het toch alleen maar leuker? Moesten ze dan midden in de film af en toe grijnzen naar de camera zo van, het is niet echt. En ik ben ook benieuwd hoe jij zou reageren als je deur opeens open en dichtgaat.
Het is nie echt het nieuwste idee. Ik vond het maar faal. Het was voor de rest wel geloofwaardig enzo.
film_kaza
Thanks voor het vertellen. Dan had ik het toch begrepen.
t-i-m
Tsja, zitten genoeg momentjes in dat er spanning is. Als je zelf ook een beetje nadenkt kan je natuurlijk wel weten dat we vooral op de nachtscenes doelen.
Verder gebruikt de film natuurlijkook geen muziek/geluid ter ondersteuning van de spanning, wat thriller/horrorfilms normaal wel altijd hebben.
Misschien dat jullie dat wel nodig hebben bij een film?
Voor het budget wat de film had en het resultaat wat ze ermee hebben geboekt is deze film uiterst geslaagd in mijn ogen.
tsja ik weet niet maar ik vind de nacht scenes totaal niet spannend.......ik weet niet of er schrik effecten in zaten maar volgens mij waren er een aantal momenten die bedoeld waren om te schrikken....maar daar schrok ik ook niet van. er was 1 moment tijdens de film dat ik weer rechtovereind gingen zitten....toen de jongen naar beneden liep, maar daar werd ook niks meegedaan....en volgens mij, ik kan het fout hebben maar werd er wel gebruik gemaakt van een geluid dat toe werkte naar een (mislukt) schrik effect....elke keer in de nacht scenes wanneer het klokje weer normaal ging lopen hoorde ik een soort suis die langzaam harder werd. maar begrijp me niet verkeerd, ik vind het uiterst interessant wanneer er geen muziek wordt gebruik...maar deze film heeft zoveel momenten dat het ''echt'' spannend had kunnen worden laten liggen....ik moet erbij wel zeggen dat ik een tijdje een flinke horror/thriller fanaat ben geweest maar dat ik het op een gegeef moment niet meer zo interessant vond omdat ik er niet meer warm of koud van werd.....het kost dus wat moeite om mij weer bang te krijgen door zo'n film. maarja even terug naar de film...behalve dat ik het niet spannend vond, vond ik het ook gewoon geen goede film, de film liet steken vallen...er zat heel veel herhaling van het zelfde trucje in de film, en de helft van de film bestond uit het gekibbel van de 2 personages...als er wat minder gekibbel was en de vrouw want minder tegenstribbelde was er misschien wat meer ruimte voor afwisseling en spanning (ook buiten de nacht scenes)
deft0nes
Waarom heeft iedereen het de hele tijd over schrikmomenten? In mijn ogen is er een duidelijk verschil tussen angst en schrikken. Deze film zat niet vol met schrikmomenten, maar angstmomenten, wat de film eigenlijk des te beter maakt. Ik vind het veel knapper iemand angst te laten voelen dan iemand te laten schrikken. Ik was oprecht bang tijdens de nachtscènes, toen de tijd op normale snelheid begon te lopen. Je kon voelen dat er iets ging gebeuren, maar wist niet wat. Toen je bijvoorbeeld voetstappen de trap op hoorde komen en de deur zag open gaan, was ik bang voor wat er ging gebeuren. Of toen je die bobbel in het bed naar haar zag bewegen; daar kreeg ik echt de koude rillingen van. Daarnaast doet deze film (althans, dat deed 'ie bij mij) je nadenken zoals de poster al zegt: "What happens when you sleep?". En dat kan best eng zijn, als je er over nadenkt. Misschien komt het door een verhoogde fantasie/inlevingsvermogen dat ik die stukjes daarom zo eng vond en anderen niet.
Ik kan jou standpunt wel begrijpen, ik vond horror/thrillers vroeger ook spannender dan tegenwoordig. Het gaat mij dan ook meer om de spanning en de angst van het onbekende terwijl je slaapt.
De film zelf heeft idd niet heel veel schrikmomenten, is ook geen noodzaak in mijn ogen. De filmmakers hebben er ook bewust niet voor gekozen.
Er zitten wel een paar bewuste momentjes in( het harde geschreeuw/gebonk 's nachts, het moment dat ze uit bed wordt gesleept en het einde in de biosversie)
Het feit dat alles met een simpele handycam is opgenomen maakt het voor mij des te realistischer en enger, ik had ook echt het gevoel dat het iedereen zo kon overkomen.
Ik denk dat dat ook de bedoeling is geweest van de filmmakers, niet zozeer de film volgooien met schrikmomenten, maar rustig en natuurgetrouw spanning opbouwen en het "realistisch" over laten komen.
De dialogen is iets wat er wel in moet, je moet ook rustige momenten in de film hebben.
Wel vind ik dat het begin wel erg lang duurde en dat je echt door de eerste +/- 20 minuten heen moet komen voordat er wat gebeurt.
Verder ben ik het ook eens met de reactie hierboven mij, van DeftOnes.
deft0nes
On October 25, 2009, Paramount Pictures announced plans for a sequel.
Hopelijk wordt die niet zoals Blair Witch 2...
Alleen de aankondiging is al een reden om de film te boycotten, films als Blair Witch en Paranormal Activity MOETEN geen vervolg krijgen.
deft0nes
Helemaal mee eens. En je ziet dat als ze het toch doen, dat ze er dan een zootje van maken.
t-i-m
sorry ik heb het een beetje raar opgeschreven....ik vond en dat er weinig schrik momenten in zat (wat ik wel had verwacht door de trailer) en daarnaast vond ik het ook niet spannend.
klopt.....bij deze film tenminste wel, want hierin hoort de rust ook de kracht te zijn. maar de dialogen die er in zaten waren niet heel interessant (ik wil dit proberen, ik niet, waarom niet, daarom niet, alsjeblieft, nee, ja, nee ,ja, nee, laat me met rust, nee, ja, nee, ja, laat me het proberen, nee, ja, nee, ja, hou op of ik doe je camera weg, nee, ja, nee, ja, moet je eens kijken wat er vanacht is gebeurt, onee nu ben ik bang, rustig ik ben er, ik wil een exorcist, ik niet, ik wel, ik niet, ik wel, ik niet ik los het wel op.) ik denk dat als de vrouw niet zo tegenstribbelde ze hele spannende dingen hadden kunnen doen, zoals met dat ouijabord.....nu vond ik het eigenlijk best wel jammer wat er mee gebeurde.
Montorsi
Nee, het is niet veel, zelfs voor een gekende hype valt het tegen.
De fans kennen waarschijnlijk wel de South Park-aflevering waarin Randy Marsh iedereen, en met name zijn gezin, lastig valt met zijn handheld camera, terwijl de wereld overlopen wordt door grote Cavia's. Dat was dan duidelijk een verwijzing naar Cloverfield, maar bij Paranormal Activity kreeg ik ook vaak die associatie. Die kerel zit werkelijk bij elk onbenullig dingetje met die camera op z'n vriendin's kop. Bakkie koffie; camera wordt erbij gepakt. Vrouw kwebbelt wat met vriendin; camera erbij. Spin in de WC; camera stond al in de aanslag. Erg vervelend, en ik denk een aanzienlijke oorzaak dat ik geen moment in de film kwam.
Eng is de film gewoon niet. En misschien omdat ik sowieso al niet geloof in demonen, geesten, spoken en andere bangmakers. Wanneer je dat wel doet kan ik me ook wel weer voorstellen dat je hier niet zo comfortabel naar kijkt. Film komt erg moeizaam op gang, en blijft erg moeizaam, tot de laatste 10 minuutjes, waar het allemaal tenminste een beetje heftiger wordt. Voor die tijd zie je veel niks, af en toe een bewegende deur (nee maar), wat gebonk op iets (ik hield het niet meer) en voetstappen in een of ander poeder (wat meneer daar mee wilde laten zien is me nog steeds onduidelijk). Tussen die nachtelijke scenes zit je continu een kwartier lang naar een uit de kluiten gewassen puber te kijken die elke keer weer het ontbijt in beeld brengt, zodat je allang weer uit de voorgaande scene bent, voordat de volgende begint. Want ja, je schrikt zo heel af en toe wel eens, maar daar ontkom je niet aan als je ineens een klap hoort. Veel stelt zelfs dat allemaal niet voor overigens, want daarvoor is de sfeer afwezig, en mist het een stukje angstaanjagendheid.
De film zit ook vol met van die hints waarvan je gelijk al zoiets hebt van 'hey bedankt, ik zat al zo lekker in de film, ben blij dat je alvast vertelt wat er gaande is, kan ik nog verder op het puntje van mijn stoel gaan zitten'. Ik bedoel, dat gedoe met dat Ouija-bord, of hoe dat genoemd werd. Zitten ze daar met die geestenkenner, en dan het voorstel om dat ding erbij te halen: 'Nee, dan zet je de deur open, beloof je het niet te doen, anders wordt het nog erger'. - 'Nee nee echt niet'. Oh goh ja ik hoop toch niet dat hij dat bord er toch bijhaalt *wink* *wink*, zucht..
Pas de laatste 10 minuten zitten er twee aardige scenes in, dan pas komt de vaart er in, maar is de film ook veel te snel afgehaspelt. Waren de eerste 75 minuten veel te langdradig, zijn de laatste 15 weer veel te slordig, terwijl ik net een beetje met plezier zat te kijken.
1* + een halfje voor het laatste stukje. Leukste was eigenlijk nog die kerel een paar stoelen naast me van 2 bij 2 meter die een uur lang met z'n jas voor z'n ogen zat..
Rodehaan
Er zijn genoeg mensen die vinden deze film eng al geloven ze niet is
demonen en geesten.
char
Gezien je nickname zou je toch al het 1 en ander gewend moeten zijn op paranormaal gebied...
Haha, oke, maar ff off topic....je moet dan meer denken aan liefdadigheid (Charity) dan aan een of ander RTL 4 mokkel dat goed is in cijfers en 't alfabet
char
Ik ga even wat anders doen, shrek kijken ofzo
Herkenbaar, toen we terugkwamen uit de bios moest ik ook ff wat anders kijken, hebben we The Hangover zitten kijken, en desondanks heb ik toch niet goed kunnen slapen....
Geinig filmpje. Met name de dynamiek tussen de jongen en het meisje vond ik erg leuk en geloofwaarig. Verder best spannend maar echt geweldig werd het nergens. Beetje overhypt, maar stukken beter dan het schreeuwerige Blair Witch Project. Alhoewel ik deze ook wel snel zal vergeten.
namingway24
Rampzalig.
De trailer en de hype hebben de film voor mij de das omgedaan. Wat er in de trailer werd beloofd zag ik nergens in de film echt terug: spanning.
Nooit schrok ik, nooit kreeg ik zo'n typisch onderbuikgevoel. Sommige special effects waren heel aardig, maar de ellenlange dooie stukken haalden me, als ik er al inzat, meteen weer uit de film.
De laatste scène was nog redelijk spannend, maar omdat de voorgaande 90 minuten me al weinig tot niets deden, was het allemaal veel te laat.
Het eindshot was belachelijk. Dat had menig eerstejaars HKU-student veel beter gedaan.
Kortom, voor mij de grootste teleurstelling van 2009 en de eerste nagel in de doodskist van de eerste-persoons nepdocumentaire.
R9
waarom er zo een hype rond deze film is snap ik totaal niet!!
en de hoge cijfers vind ik al helemaal opvallend!!
ik moet eerlijk zeggen k liet mij vooraf ook meeslepen in de hype van deze film, en was dan ook blij dat ik eindelijk met 3 vrienden naar de bioscoop ging om paranormal activity te zien.
had erg goede recensies en alles gelezen dus keek er erg naar uit..
ook zat de hele zaal zo goed als vol, meerdere mensen dus die naar deze film uit keken nadat die toch al weer anderhalve week uit was.
maar niets leek minder waar.. (hoe bedoel je LOW BUDGET)
de film viel zwaar tegen, en ik ben niet 1x geschokken.. *dit terwijl ik normaal toch wel snel schik* het geluid was ook nog eens zacht..
de dialogen waren saai en langdradig, en er zat gewoon geen horror in..
dit is echt een film om heel snel te vergeten, en de rest van de zaal was dit duidelijk eens aangezien er BOE werd geroepen en IK WIL MIJN GELD TERUG hoorde je ook meer dan 1x.
als je dan toch een goede horror wilt zien kijk dan naar, quarentine, REC. of the strangers (hier zitten meerdere schikmomenten in en de films zijn gewoonweg sterker)
toch jammer, normaal houd ik wel van zulke films...
R9
zat overigens ook te wachten op het ooow zo spannende NIGHT VISION, dit was bijvoorbeeld in REC, (Quarentine) een erg goed bedacht iets! waar echt spanning bij kwam..
Tonypulp
(hoe bedoel je LOW BUDGET)
En wat probeer je hier dan mee te zeggen? Dat low budget slecht is?
1 grote hoop clichés bij elkaar gepleurd, abnormaal slecht prul.
Maar daar gaat het verder niet om, als je dan met voorbeelden komt moeten ze ook wel daadwerkelijk iets voorstellen, denk je niet..
En waarom moet iedereen het altijd hebben over 'schrikmomenten', alsof een horror film daar om draait en dat dat een film goed maakt
Wiki quote:
''Horror is het Latijnse woord voor angst. In de kunst en cultuur omvat het begrip "horror(story)" onder andere het griezelverhaal en de griezelroman, een verhaal of roman waarbij het de bedoeling is de lezer door het oproepen van (persoonlijke) angsten te amuseren. Horror waarin fantastische elementen voorkomen, behoort tot de fantastische kunst. Tot de horror behoort onder andere de gothic horror. Deze genres komen voort uit de gothic. Met horror wordt ook het filmgenre aangeduid.''
Dus wel degelijk horror als je de definitie erbij haalt.
Rodehaan
Ja je moet soms zelf beelden erbij denken en de 1 heeft een betere fantasie dan de andere.
had erg goede recensies en alles gelezen dus keek er erg naar uit..
...
maar niets leek minder waar.. (hoe bedoel je LOW BUDGET)
Blijkbaar niet zo goed gelezen, als er iets over deze film bekend was, was het wel dat het met een handycam was opgenomen.....
R9
tuurlijk weet ik dat het met een handycam was opgenomen, en dat vond ik bij eerdere films ook echt spannend en leuk!!
R9
En wat probeer je hier dan mee te zeggen? Dat low budget slecht is?
1 grote hoop clichés bij elkaar gepleurd, abnormaal slecht prul.
Wiki quote:
Dus wel degelijk horror als je de definitie erbij haalt.
maar bij die film was wel vanaf minuut 15 een spanning te voelen, en hoorde ik mensen gillen in de zaal. dat zat er bij deze film gewoonweg jammer genoeg niet in..! TELEURSTELLING van 2009 is deze film!
daarnaast heb ik totaal geen angst gevoelt..
bij de strangers bijv keek ik niet zo graag meer uit het raam,
en bij REC. kon ik echt niet gelijk gaan slapen..
een flop deze film, jammer!
Nou, dan zou het low budget je toch ook niet verbaast moeten hebben....
Grappig ook, van geen enkele horrorfilm krijg ik nachtmerries, hoe eng dan ook. Dat jij van die films nachtmerries krijgt zegt meer iets over jou dan over de desbetreffende films R9
Ouassi
Wow, wat heb ik zitten shaken :O
Ben echt 100 x geschrokken ofzo
Echt een topfilm!
Maar waarom is het dedicated to Micah & Katie?
Bart013
Ik vond het echt een geweldige film, de spanning die elke avond net dat kleine beetje sterker begon te worden. De setting, het (nu inmiddels wel een beetje cliché) camera perspectief. Echt, alles was naar mijn gevoel goed. Een echt geweldig moment vond ik het creepy lachje voordat ze slapen ging toen ze zei; we zijn veilig! Tot we bij nacht 21 (21 was het geloof ik?) aanbelandde. Wat een KUT einde was dit zeg, godver. Heeft de hele film voor mij verpest. Zo abrupt, en eigenlijk sloeg het nergens op.
Ik heb alternatieve eindes zitten lezen, en die klinken veel beter. Micah die dood gaat, daarna gaat ze aan bed zitten voor 2 dagen tot er politie komt, en dan ontdekt de politie het lijk. Neemt de demon bezit van haar opnieuw, en schiet de politie haar dood.
Of wanneer ze gewoon micah vermoord, de kamer inloopt en haar eigen keel doorsnijd.
Dit einde heeft het echt verpest vind ik, en daarom -1,5 punt. Een 3.5 nog steeds redelijk, maar plak er zo'n alternate ending aan ipv deze en hij krijgt van mij een mooie 4.5

Paranormal Activity: Next of Kin

Paranormal Activity 2
2010

Paranômaru Akutibiti: Dai-2-Shô - Tokyo Night
2010

Kaskrakertjes: vijf relatief 'goedkope' films die ontzettend veel winst maakten

Ook horrorkaskraker 'Paranormal Activity' gaat Netflix verlaten: 'Uitermate creepy'

Ook horrorkaskraker 'Paranormal Activity' is deze maand nog te zien op Netflix: 'Uitermate creepy'

Wereldberoemde horrorfilm 'Paranormal Activity' vanavond op televisie

Saw