• 9.373.985 stemmen

Friday the 13th: The Final Chapter (1984)

Horror | 90 minuten

Genre: Horror

Alternatieve titels: Friday the 13th Part 4 / Vrijdag de 13e Deel 4

Geregisseerd door: Joseph Zito

Met onder meer: Kimberly Beck, Erich Anderson en Corey Feldman

Releasedatum: 12 juli 1984

Plot Friday the 13th: The Final Chapter

"Three times before you have felt the terror, known the madness, lived the horror. But this is the one you've been screaming for."

Jason wordt dood verklaard en naar 't mortuarium gebracht. Na wat personeel uit de weg geruimd te hebben begeeft hij zich weer naar camp Crystal Lake waar een groep tieners zich klaarmaakt voor de vakantie. Onder de tieners bevindt zich echter kleine Tommy Jarvis: een groot fan van het horror genre. Zal hij Jason weten te stoppen?

avatar van jedymaster

jedymaster

nu al final chapter dacht ik toen we moeten 2000 nog wel ff kunnen halen jason en ik hahahahah en inderdaad jason x is klaar en er zullen er nog wel 10 volgen denk ik zo.

avatar van bramnoor

bramnoor

Hoe vermoord ik iemand?

Kijken en je weet het(al is de ene moord nog gruwelijker dan de ander)

avatar van Chainsaw

Chainsaw

The Final Chapter is een sfeervol horrorfilmpje met een moordenaar die er toch een stuk interessanter op is geworden en voor een aantal erg leuke momenten zorgt. Enkel die titel 'The Final Chapter' is niet helemaal toepasselijk, men gaat immers nog wel even door met de reeks.

avatar van Derkje

Derkje

Saai verhaaltje, dito acteurs (alleen Crispin Glover, die later in Charlie's Angels speelt, heeft talent) maar goede effecten van Tom Savini.

avatar van JackTorrance

JackTorrance

ik vond persoonlijk de aspecten karakterontwikkeling, cameravoering, diepgang, plot en stijl nog wat te wensen over laten....

nee hoor, hahahahaha.

gewoon een leuk eighties-tijdsbeeld.

natuurlijk is deze film net zo sterk als een gemiddelde aflevering van GI Joe, maar vooruit, good fun.

avatar van dutchtuga

dutchtuga

Deze film is beter dan de gemiddelde Friday the 13th. Een strakke regie, zeer originele moorden, een goede sfeer en een paar zeer erg acteerprestaties van o.a. Crispin Glover.

avatar van BlueJudaskiss

BlueJudaskiss (moderator films)

• 11906 berichten

Flauwe film die dat enge 'Camp Crystal Lake' sfeertje mist wat die anderen nou juist zo bijzonder maakt. Crispin Glover en Corey Feldman pasten ook totáál niet in deze film!

avatar van Minotrax

Minotrax

Is dit nu het 4e deel dan?

avatar van witbruintje

witbruintje

ik dacht dat ik naar een horrorfilm op één keek.Op deze zender zijn die films dom en echt niet horror.

avatar van pinhead-fan

pinhead-fan

Het vierde deel van de reeks. en ik moet met grote spijt zeggen dat ik het een van de slechtste delen vond.

De gore moorden waren wel goed,maar voor de rest is de film niet zo leuk als ik had gedacht.

Van 3 toch goede filmen naar een matige film

Juist de helft voor mij :2.5 sterren.

avatar van 666south park

666south park

deze vond ik wel leuk hoor dit deel leuk verhaal hoor 3,5 voor deze

avatar van davy_p

davy_p

gewoon kijken met verstand op 0. al moet ik als horrorliefhebber zeggen dat dit persoonlijk voor mij,samen met deel 1 het beste deel is uit de lange serie. vanaf het 5e deel vind ik het personage van jason nog al onrealistisch worden toch een dikke 3 sterren voor de final chapter

avatar van dr channard

dr channard

slecht deeel van de populaire reeks.

Het kon beter eigenlijk.

Totaal:0.5 ster

avatar van Galantje0012

Galantje0012

ik vond deze film niet echt schitterend! er was wel een beetje spanning, maar voor de rest vond ik het supernep!

avatar van ingmarz

ingmarz

wel een verrassende film en erg goed voor een vierde deel, als je kijkt naar andere films met sequels is dat meestal niet het geval dus mijn complimenten

avatar van Halcyon

Halcyon

Goede body-count film en dus een waardig deel in de reeks. De moorden zijn legio en bij wijlen erg bruut. Schitterende performance van de kleine Corey Feldman trouwens, ach wat zie ik die kleine toch graag bezig. Spijtig dat hij het niet heeft gemaakt als volwassene.

avatar van Waku

Waku

Hoewel uitgemolken en allang niet meer origineel blijft het toch vermakelijke slash horror.

Meer grappig dan echt eng.

avatar van dutchtuga

dutchtuga

Halcyon schreef:

En rispin Glover natuurlijk . Één van de meest geflipte maar zeker fantastische acteurs imo. Laatst weer erg genoten van zijn erg korte, maar fenomenale rol in Wild at Heart.

avatar van Charles Manson

Charles Manson

hahahaha:

DIE!!! DIE!!!!!! DIE!!!!!!!!!!!! DIE!!!!!!!!!!!!!!

avatar van Shark_Jaws2

Shark_Jaws2

ik vond deze best goed maar ik vond dat richard brooker in deze film hier ook jason had moeten spelen! 3.5*

avatar van _Daan_

_Daan_

Minotrax schreef:

Is dit nu het 4e deel dan?

Ja.

avatar van Jantje666

Jantje666

zeer cool deel dit.

avatar van duffman

duffman

heb er gisteren naar gekeken en tot nu toe het minste van de eerste 4 die ik al gezien heb ( wil niet zeggen dat hij slecht is ) qua moorden was deze ongeveer de beste die ik zag maar het verhaal was wel het minst ook vond ik dat hij op geen enkel moment echt eng of spannend was ( je moet wel al een goede film vinden die me nog echt bang kan maken ).

3,5.

Friday of the Horny Teenagers.

Beetje overkill. Wat het positieve betreft, er zit eindelijk een beetje schot in de zaak. Eindelijk worden er enkele stapjes gezet om van het saaie verhaaltje af te wijken. Hopelijk is daar wat van terug te zien in de volgende delen.

Tot dusver het positieve. Ik begrijp echt het appeal niet van deze reeks. Ik lees hier "originele moorden" maar die zie ik dan toch niet. Genoeg bloot in deze film, maar als er een moord gepleegd wordt is de cameraman meestal snel weg. Anders zie je Jason inhakken op iemand met een bijl (pfoe!) of iemand vastgrijpen met z'n hand (wow!). Wie verzint zoiets.

Spannend is het ook compleet niet. Uiterst voorspelbaar en je haalt er steeds makkelijk de valse schrikmomenten uit. Gore is er ook al niet, het gezicht van Jason is ook hier weer eerder grappig (en voor de vierde keer anders ) dan eng.

Complete soep deze reeks, maar erg makkelijk kijkvoer natuurlijk. Jammer dat het allemaal niet beter is, had toch makkelijk gekund. Zien wat het kindje brengt.

avatar van Patat

Patat

Kenners zullen allicht wel weten dat deze "The final chapter" helemaal niet het laatste gedeelte was in de populaire slasherfilmreeks "Friday the 13th", maar het kan wel gezien worden als de laatste film in de reeks met de authentieke "Friday the 13th"-sfeer met de typische setting aan Crystal Lake en de clichématige uitwerking die bij de eerste vier films vrijwel gelijkaardig zijn.

Er worden enkele op seksbeluste tieners geintroduceerd, ze worden één voor één afgeslacht en uiteindelijk krijgen we de final girl die we al vanaf het begin van de film zagen aankomen. Deze voorspelbaarheid maakt de films zeker niet origineel, maar het entertainmentgehalte ligt steeds erg hoog, zeker bij de eerste drie, maar ook bij deze vierde entry in de reeks zijn er heel wat scènes en killings geslaagd. Zoals bij de andere films uit de reeks is de bodycount ook hier weer erg hoog. In vergelijking met voorgaande films is deze de minst goede. De personages zijn hier niet zo goed uitgewerkt en functioneren puur als slachtvoer voor Jason. Verder staat de film op een vrijwel gelijk niveau als zijn voorgangers.

Na 1984 ging de reeks nog verder, maar nergens werd hetzelfde typische Crystal Lake-sfeertje geëvenaard zoals we het kennen uit de eerste vier films. "The Final Chapter" is dan ook een mooie afsluiter van de eerste generatie "Friday the 13th"-films.

avatar van film88888

film88888

Super vervolg met weer coole moorden en een coole jason,maar meer kan ik niet zeggen het is beetje allemaal het zelfde maar wel super goed voor een gewoone horror. een 3,5

avatar van bioscoopzaal

bioscoopzaal

Eindelijk eens een min of meer aanvaardbaar deel in de Friday-reeks. Spannend is het niet te noemen, maar ik kan niet ontkennen dat een aantal van de clichéshocks wel werken. Ook wat nieuwe locaties en het aanzienlijk hogere gore-gehalte vormen een welkome afwisseling. Vooral dat laatste is niet onbelangrijk, want laten we eerlijk zijn: dat is toch een van de redenen waarom we naar dit soort films kijken. In dat opzicht was ook het complete samenvatten van de vorige drie films minder ergerlijk: dit soort Greatest Kills zijn nog wel te pruimen.

Wat natuurlijk niet wil zeggen dat het de rest van de film altijd even rooskleurig is. Veel stukken zijn langdradig of saai, subplotjes blijven onuitgewerkt, het acteren is vaak van bedenkelijk niveau (zelfs door een talent als Crispin Glover), en de personages kunnen het ook hier niet laten om op de meest onmogelijke tijdstippen alleen op pad te gaan.

Wel prima vond ik opnieuw het einde, met wat leuke Jason-actie en een coole epiloog met een wel erg freaky laatste shot. En regisseur Zito maakt het allemaal weer wat groezeliger.

Al bij al standaard horrorvoer natuurlijk, maar als de Friday-reeks op dit niveau blijft, hou ik het misschien wel vol tot het eind.

2.5 sterren.

avatar van Max en Joep

Max en Joep

wat mij betreft het beste deel, na deel 1.

sfeervol, grimmig, bloederig, duister.

een zeer goede F13 episode!!!

avatar van Galantje0012

Galantje0012

best vermakelijk, maar slecht geacteerd en lage actie...

avatar van horrorjp

horrorjp