menu

Hellraiser (1987)

Alternatieve titel: Clive Barker's Hellraiser

mijn stem
3,44 (1231)
1231 stemmen

Verenigd Koninkrijk
Horror / Fantasy
90 minuten

geregisseerd door Clive Barker
met Andrew Robinson, Ashley Laurence en Clare Higgins

In Hellraiser koopt Frank Cotton een bizarre puzzelbox. Degene die de puzzel oplost krijgt onbegrensd genot... maar ook onbegrensd leed. Van Frank werd niets meer vernomen. Jaren later gaan Franks broer Larry en diens vrouw Julia in het oude familiehuis wonen. Niet veel later weet Frank uit de hel te ontsnappen en komt terug tot leven in het oude huis, maar heeft mensenbloed nodig om weer volledig mens te kunnen worden. Dan weet hij Julia te overtuigen om hem te helpen.

Trailer

https://www.youtube.com/watch?v=P7TWm3Akw-s

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.

zoeken in:
avatar van Maarten0402
4,0
Heb de Hellraiser box 1 t/m 7 (dvd) al heel lang. Maar ook alweer jaren geleden dat ik deze films gezien heb.
Sinds kort na lang niet meer gezien te hebben weer zin in gehad. Deze en vooral Hellbound vind ik geniaal. Visueel hoe het overkomt, maar ook de lines van Pinhead vind ik veel sterker als in de nakomende films (Hell on Earth etc.) Hell On Earth nog wel aardig, maar daarna is elke vervolg film eigenlijk overbodig.

Hellbound vind ik een fractie beter dan deze, maar dat is echt nipt. Wel raar aan Hellbound dat Chatterer Cenobite opeens anders eruit ziet halverwege de film... Originele is wel bruter.

avatar van Kondoro0614
3,5
Och, wat heb ik deze film toch al erg lang in mijn achterhoofd zitten en zeker na alle positieve verhalen is mijn interesse naar deze horror toch erg omhoog geschoten. Toen ik dan ook nog een Funko! poppetje kreeg in een maandelijkse horror doos wist ik het zeker: deze film moet ik zien en dat kwam natuurlijk het mooiste uit op een horror challenge hier binnen MovieMeter. Gisteren heb ik mijn kans gegrepen en deze, toch knap uitziende horror op de tv geflikkerd en lekker gekeken.

Wat mij opviel bij deze horror, en wat ik vaak wel bij horrors uit de jaren ’80 heb is dat ze een slechte sfeer overbrengen die me na loop van tijd uit mijn concentratie haalt en dat ik de films vaak oninteressant begint te vinden. Gelukkig is dit al niet bij andere horror klassiekers gebeurt (als een ‘Halloween’ of ‘A Nightmare on Elm Street’) en ook bij Hellraiser is dit niet het geval maar, wat ik wel bij me dacht en dat miste ik oprecht veel in deze film: waar bleef Pinhead met zijn aanhang? Dat duurde voor mij toch wel even net iets te lang en ook wist Clive Barker mij niet te overtuigen met een andere blik of scéne want de film raast maar door, geen Pinhead te bekennen.

Toch tegen het einde aan kwam er eindelijk eens een blik van Pinhead, hij begon zich eindelijk met de film te bemoeien en de film leefde weer, je wist gewoon dat hij gemist werd of beter gezegd: de film mistte iets. Wanneer Pinhead eindelijk een beetje actief begon te werden werd de film ook langzamerhand wat spannender en interessanter maar, niet weggenomen dat we dan nog maar twintig minuten te gaan hadden, we waren al bijna klaar met de film als voor mij het echte pit in de film kwam en er een schot in de zaak werd gestoken.

Clive Barker, een niet al te bekende regisseur weet hier met een ontzettend krap budget ($1.000.000) weet hier toch een erg fijne horror cult klassiek personage maar ook film neer te zetten die nog aardig levendig was en wat mij vooral opviel en ik ook erg aangenaam vond is dat de special effecten in deze film ontzettend fris eruit zagen. Waar Carpenter met (ook een knallende film) ‘ The Thing (1982) ‘ liet zien dat niet altijd de jaren ’80 special effecten er geweldig uit kunnen zien liet Barker hier het tegenovergestelde zien. Ja, toen Frank net uit de grond kwam zetten zag het er een beetje nep uit maar eenmaal gegroeid en in dat donkere hoekje zag de bloederige Frank er ontzettend goed uit en je kon merken dat daar ook wel erg veel tijd in gezeten heeft.

Het verhaal was erg leuk. We volgen in het begin Frank, die op een nogal spirituele wijze een doos weet te verkrijgen en deze later met een ritueel opent. Pinhead met zijn achterban kwam tevoorschijn en wouden Frank mee nemen naar de hell maar Frank wist te ontsnappen en bleef in het huis leven. Wanneer Julia met Larry besluiten om terug te gaan naar het ouderlijk huis voelt Julie zich niet fijn worden, ze krijgt flashbacks met Frank en je moet er maar langzaam achter komen dat Kirsty misschien hun dochter is of niet, want dat weet ik nu ook nog steeds niet zeker. Larry komt bebloed op zolder aan en Frank komt weer tot leven, hij moet bloed krijgen om zichzelf weer helemaal te genezen en een echte mens te worden. Hij laat Julia wat slachtoffers maken zodat hij hun leeg kan zuigen. Wanneer ze dan ook Larry vermoorden en Kristy komt er achter laat ze Pinhead, Frank weer afmaken (want Kristy heeft Pinhead opgeroepen dankzij de doos). Ze leid Frank terug naar Pinhead die hem ditmaal wel meeneemt naar de hel.

Allemaal best simpel maar stiekem erg leuk, toch niet mijn favoriete horror klassieker al blijft het gewoon een kick-ass film die veel leuke en nieuwe dingen weet te brengen wat mij ook echt wel aanstond. Ik ben klaar voor de volgende delen want, ik heb me niet verveeld met Hellraiser!

3.5*

avatar van FlorisV
Toch ongeloofelijk dat die voor 1 miljoen gemaakt is destijds. Nu wordt er weer een Hellraiser film gemaakt en dan wel voor de helft: Hellraiser: Judgment (Video 2017) - IMDb

Nu was 1 miljoen in 1987 echt meer geld dan nu dus je kunt wel nagaan dat dit echt een veel te laag budget is en Doug Bradley is er niet meer bij...ik vrees het ergste. Vind het wel jammer, zoveel Hellraiser filmvervolgen maar zo slecht, zeker na deel 4...

Wel komt er een nieuwe Hellraiser - IMDb (geen remake) met budget van 14 miljoen, dat lijkt al een klein beetje ergens op.

avatar van Chainsaw
4,0
1987 was een goed jaar voor horror. Jason en Leatherface hadden het jaar ervoor net nieuw leven ingeblazen gekregen en Freddy en Ash zaten op hun hoogtepunt. En toen was er ineens Hellraiser, het regiedebuut van schrijver Clive Barker, wiens carrière als een speer ging nadat Stephen King iets positiefs over hem zei. Ditmaal geen Amerikaanse boemannen met bijlen en messen, maar Britse horror met rondvliegende kettingen met weerhaken en - natuurlijk - de Cenobites.

Groot op de poster werd het personage van Doug Bradley (in de film heet hij simpelweg Lead Cenobite) afgebeeld, omdat de mensen van de marketing dachten dat hij het meest zou aanspreken. In de film zelf spelen de Cenobites maar een kleine bijrol, destijds tot groot ongenoegen van een jonge Chainsaw. In die tijd wilde ik gewoon 90 minuten lang Pinhead en zijn vrienden aan het werk zien. Hellraiser gaat echter om de driehoeksverhouding van Julia en de broers Frank en Larry. Larry is een saaie, burgerlijke oetlul en Frank is sexy, spannend en zoekt voortdurend de grenzen op. Zelfs zo ver dat hij in de hel belandt dankzij het mysterieuze puzzeldoosje - het échte gezicht van de Hellraiser franchise. Als Frank terugkeert moet blijken hoeveel Julia voor hun liefde over heeft.

Ondanks de weinig Cenobites; op het gebied van gore en smerigheid stelt Hellraiser niet teleur. Naast de gore, met haken die in vlees snijden, is de film ook op andere vlakken onsmakelijk; overal zien we maden, ongedierte en Britse mannen van middelbare leeftijd in hun tidy whities. De film is voor een laag budget gemaakt, maar sommige effecten zijn uitstekend gedaan. De wederopstanding van Frank is bijvoorbeeld een sterke sequentie en de make-up effecten - en het design - van de vier Cenobites is even tof als iconisch. Vooral Chatterer is een prachtige creatie, als je het mij vraagt. Maar daar tegenover staat de Engineer, een knullig monster, waarvan je letterlijk het karretje ziet waar hij mee naar voren wordt gereden. Sowieso is de Engineer een beetje een overbodig en suffe aanwezigheid, maar nog niet zo overbodig als Steve, het vriendje van Kirsty. Zelfs Kirsty is niet eens echt nodig voor het verhaal, laat staan haar droomsequenties en bijbaantje in een dierenwinkel.

Ondanks dat veel zaken de tand des tijds niet helemaal hebben doorstaan en zaken als het acteerwerk hier en daar vrij ondermaats zijn, Hellraiser heeft gelukkig een enorme charme. De sequenties met de vier Cenobites en alle one-liners die de twee sprekende Cenobites uitkramen zijn memorabel. Het script is daarnaast nog relatief simpel en rechtlijnig, zeker vergeleken met de overige films in de franchise. Geen van de vervolgen wist tot dusver de eerste Hellraiser te evenaren. Maar tegelijkertijd is zou de juiste persoon hier een prima remake van kunnen maken. Er valt immers ook genoeg te verbeteren.

Vooruit, 4 sterren.

avatar van IH88
3,5
“The box, you opened it, we came.”

De grootste kracht van Hellraiser is de fantastische sfeer die regisseur Clive Barker vanaf het begin weet te creëren. Onheilspellend, spannend en soms ook lekker bloederig, de make-up afdeling verdient alle prijzen voor hun fantastische werk. En de acteurs weten het ook allemaal goed te spelen, met Robinson, Laurence, Higgins, Chapman en Oliver Smith die allemaal meegaan in de gekte. Hellraiser straalt vakmanschap, originaliteit en liefde voor het horrorgenre uit, en zo zie ik het graag.

avatar van Shadowed
4,5
Wat is dit een heerlijke film!

Totaal niet verwacht, tot nu toe verreweg de beste nominatie van de horrordraft van nominaties die ik nog niet heb gezien. U96 heeft me hier toch een echt toppertje laten zien, er valt weinig op aan te merken aan deze film.

Deze behoorlijk grove en vieze film blinkt uit met zijn lekker vieze ontwerpen, zowel de "Cenobites" als de gore in het algemeen zien er behoorlijk lekker uit. Aan het begin had ik mijn twijfels aangezien ik er een hekel aan heb als karakters (in dit geval de moeder) zich als een stelletje malloten gedragen zonder dat er op magische wijze iets gemerkt wordt door de mensen eromheen.

Dit alles wordt meer dan goed gemaakt door de heerlijke horror die eigenlijk volop in beeld komt. Misschien zijn de bliksemschichten die van het doosje afkomen er wat knullig uit, de rest van de gore komt sterk en erg goed in beeld.

De aandacht in het tweede deel bleef er volop bij, Laurence is een schattige verschijning en Barker steelt de show als de enige echte "Pinhead". Elke scene met de Cenobites is een genot, de horror is top en je verveelt je nergens. Heerlijk filmpje dit, ben er erg enthousiast over.

avatar van U96
U96
[quote]Shadowed schreef:
Wat is dit een heerlijke film!

Totaal niet verwacht, tot nu toe verreweg de beste nominatie van de horrordraft van nominaties die ik nog niet heb gezien. U96 heeft me hier toch een echt toppertje laten zien, er valt weinig op aan te merken aan deze film.

op naar het tweede deel zou ik zeggen, die is minstens zo goed als het eerste deel,

avatar van wibro
3,5
Normaal zijn dit soort horrorfilmpjes niet direct mijn ding maar deze film vond ik toch veel beter dan ik had verwacht. Lekker sfeertje, de gore bleef gelukkig binnen de perken. Het verhaal blonk ook uit in originaliteit. En dan hebben we nog de zeer aantrekkelijke Kirsty. Ja, mooie dames doen het bij mij altijd goed in films.
Heb mij dus prima vermaakt met dit filmpje wat niet gezegd kan worden van het vervolg dat ik gelijk hierna heb bekeken. Dat vond ik net zoals zo vele sequels een enorme teleurstelling, het aanzien eigenlijk niet waard.

3,5*

avatar van Vidi well
4,0
Een film die nog lang bleef naspoken in mijn hoofd. En ik weet niet precies waarom. Er hangt gewoon een erg nare sfeer in dit gezinsdrama, verpakt als neogotische horror. Die demomen zijn natuurlijk vrij creepy, maar ook de link die gelegd wordt tussen de hang naar genot en verdoemenis is vrij onheilspellend.

De rol van Frank vind ik bijzonder bizar, vooral als de relatie ontstaat tussen hen. Dit gaat alle verbeelding te boven, dat een vrouw haar gezin in de steek laat voor een zombieachtig wezen. Het gemak waarmee zij dit lijkt te doen rijmt mooi met het de genotswensen van Frank, en de bijbehorende doem. Omdat de algehele setting zo alledaags is, komt de bijbehorende horror extra bizar over.

Ik krijg nog altijd een naar gevoel bij deze film als ik eraan denk. Daarnaast biedt de film genoeg verhaal en spanning om het musant te houden. Precies wat een goede horror moet doen.

4*

avatar van princesspeach
3,5
come to daddy

Heerlijk gore. dat hij Julia neer zou steken zag ik niet aankomen. verder de special effects lichtjes/sterretjes wat hef moest voorstellen vond ik drama. Maargoed, het is natuurlijk een wat oudere film.

4,0
Gisteren herzien.heb weer genoten van het lekkere gore.het verhaal is ook goed.en de cast is ook prima.toch vind ik deel 2 leuker maar deze is zeker goed.kan toch altijd weer genieten van de hellraiser reeks eerste 4 delen zijn wel de beste delen van de hele reeks.

avatar van rep_robert
4,0
Hellraiser is toch zo'n film die je wel aan het hart gaat. Natuurlijk is de film volgens de 2019 standaard behoorlijk cheesy en gedateerd. Maar de algehele vibe, die sicke gedachtengang van de gekke stiefmoeder Julia en de Cenobites zijn gewoon heerlijk. Zij zorgen ervoor dat Hellraiser ook in 2019 nog steeds een gewaardeerde horrorklassieker is.

4,0*

avatar van VanRippestein
3,5
Beter dan verwacht. Hellraiser heeft een wat vreemd, maar daardoor boeiend plot. Geen killer on the loose of gillende meiden hier. In plaats daarvan de langzame wederopstanding van Frank, die zo'n vuig leven leidde dat hij naar de hel is gegaan. Hoewel de film stelt dat het openen van de kubus dit deed, bevat de film wat hints dat er iets aardsers aan de hand was.

De film is niet persé spannend, meer fascinerend vies en smerig. De effecten en setdesign zijn gewoon cool om naar te kijken en de grootste rollen uit de film zijn simpelweg niet likeable. Een vreemde combinatie, maar het werkt.

avatar van Grindhouse62
3,5
Hellraiser en zijn opvolger Hellraiser 2 - Hellbound zijn o.a. ware klassiekers uit de jaren 80 en zijn voor meningen cultfilms. Ik heb gisteravond samen met mijn vrouw en een kennis (beiden hadden de film nog nooit gezien), Hellraiser gekeken en vonden het ook een goeie film. En ik heb weer volop genoten van deze herziening. Binnenkort gaan we deel 2 kijken.

avatar van Filmkriebel
3,5
Blijft ook voor mij een horrorklassieker. Als auteur was Barker toch meer hardcore dan Stephen King. Een man lost een kubuspuzzel op en opent de poort naar een dimensie van pijn en genot, maar vooral van pijn. Het is zijn minnares en schoonzuster die hem de kans biedt om te herrijzen uit de hel. Een verhaal over lust en het overschrijden van verboden grenzen. De cenobieten met de legendarische Pinhead voorop, zijn uiteraard de attractie van de film (al komen ze pas laat in de film aan bod), en de plastische special effects ogen nog steeds goed. Het is niet bepaald spannend te noemen, maar de visuele uitwerking is nog steeds overweldigend.

avatar van Rancid
3,5
Prachtige jaren 80-effecten, al hadden ze wel een stuk meer aanwezig mogen zijn. De rest van de film is wat minder, met vervelende personages en acteurs die niet bepaald goed spelen en hun opdracht lijkt ook nog eens overal 'zoveel mogelijk over the top-acting aub' te zijn geweest.
3,5* voor deze klassieker die best leuk is voor een keertje, maar geef mij toch maar liever andere klassiekers. Zelf hou ik bijvoorbeeld ook nog eens een stuk meer van het typische Amerikaanse jaren-80 gevoel dan dit Engelse.

Gast
geplaatst: vandaag om 02:56 uur

geplaatst: vandaag om 02:56 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.