• 9.376.411 stemmen

Genre: Oorlog / Avontuur

Alternatieve titel: Winter in Wartime

Oorsprong: Nederland / België

Geregisseerd door: Martin Koolhoven

Met onder meer: Martijn Lakemeier, Yorick van Wageningen en Jamie Campbell Bower

Gesproken taal: Engels, Nederlands en Duits

Releasedatum: 27 november 2008

Plot Oorlogswinter

"A country occupied, a child's innocence lost."

Het is de ijskoude winter van 1945. De Tweede Wereldoorlog is nog in volle gang. In het westen van Nederland heerst grote honger, waardoor veel mensen naar het oosten trekken om daar voedsel te vinden voor hun gezinnen. In een dorpje in de buurt van Zwolle woont de veertienjarige Michiel die niet kan wachten tot hij iets kan betekenen in het verzet. Dit tot ergernis van zijn vader, die als burgemeester vooral bezig is om escalaties in het dorp te voorkomen. Wanneer Michiel onverwacht een opdracht krijgt, is hij vastbesloten te bewijzen dat hij deze kan volbrengen. Hierdoor raakt hij betrokken bij de gevaren van de oorlog.

avatar van Jeauhan

Jeauhan

Wie had dan wel moeten winnen?

avatar van cornelis

cornelis

Lexcoaster schreef:

het zijn publieksprijzen, en die pakken vaak anders uit dan prijzen met een profesionele jury.

En ook die juryprijzen gaan lang niet altijd ergens over, natuurlijk.

Quido

Inmiddels meer dan 800.000 bezoekers getrokken en nog steeds in zo'n vijftig bioscopen te zien.

avatar van rose

rose

gotti schreef:

Toen al bezopen?

Hij had de wind van voren gehad volgens mij...

avatar van Wouter

lol

avatar van jorisker

jorisker

Wat een verassing! Voor Nederlandse begrippen echt een goede film. Dat jochie speelt een mooie rol, zeker voor de eerste keer. Mooi verhaal, leuk gefilmd. Niks mis mee, een dik verdiende 4 zelfs!

avatar van jellybean

jellybean

jorisker schreef:

Hier kan ik me helemaal in vinden, 1 van de beste films van nederlandse bodem(en dat zijn er maar een paar)

avatar van 606

Zo de film heeft toch flink wat prijzen gewonnen.

Martijn, Melody en de film zelf

Prijs was film 1 rembrant award.

Gefeliciteerd

avatar van Milan07

Milan07

Mooie film. De scene met dat paard in het bos vond ik wel erg heftig. Mij staat bij dat in het boek de buurman meer werd uitgediept waarom hij zo stug reageert. De ware reden daarvan komt niet terug in de film. Kan het niet uitleggen want dat beïnvloed mogelijk het verhaal als iemand de film nog niet gezien heeft. Ik vind dat Nederland kwalitatief goede oorlogsfilms maakt. (Tweeling/Zwartboek) Zeker omdat de bezetter hun eigen taal spreken. Bijv. bij Valkerie klonk alles Engels. Goede voor mij allemaal onbekende acteurs op de smit Tygo na.

Quido

Die reden komt toch wel terug? Ergens richting het einde zie je Joodse kinderen in zijn achtertuin spelen, geloof ik.

Quido

Wel kut dat ze steeds beroerd zitten te knippen in de fragmenten die ze laten zien nu bij DWDD ...

avatar van Wouter

En niet zo best ook...

avatar van Lexcoaster

Lexcoaster

cornelis schreef:

En ook die juryprijzen gaan lang niet altijd ergens over, natuurlijk.

Inderdaad.

Jeauhan schreef:

Wie had dan wel moeten winnen?

Daar heb ik niet genoeg vergelijkingsmateriaal voor. In iedergeval niet die jongen, want heel indrukwekkend speelde hij absoluut niet, in tegenstelling tot wat steeds wordt beweert. Slecht doet hij het nou ook weer niet, maar ik kan me betere rollen indenken die prijzenswaardig zijn.

Quido

Hoorde dat vandaag ook iemand zeggen, maar dit is ook geen rol om mee 'op te vallen'/'uit te pakken'. En dat ie dat ook niet doet, is juist de kracht.

avatar van Lexcoaster

Lexcoaster

Ingetogen rollen overtuigen mij doorgaans het meest. Dat deed Martijn Lakemijer bij mij niet echt helemaal. Slecht deed hij het niet hoor, ik vond hem steeds beter spelen naar het eind van de film toe.

avatar van hkoster16

hkoster16

vind de film goed. niet super. comentaar is bla bla bla

avatar van Fabian123

Fabian123

Matthijs v. Nieuwkerk had het er al over dat hij het Gouden Kalf zou gaan winnen, zou mij verbazen. Aardig gespeeld, het is ingetogen, past inderdaad bij zijn rol, maar dat wil niet zeggen dat het meteen uitstekend is. Robert de Hoog vorig jaar was veel beter (en verder ook alle gouden kalf-winnaars van de afgelopen jaren)

avatar van Timecop

Timecop

Marieke_1 schreef:

Ging met hoge verwachtingen naar de bioscoop en werd toch ietwat teleurgesteld. Vrij mat, doordat er eigenlijk niet zoveel gebeurd. Het einde maakt het goed, het doet-iet-het-of-doet-ie-het-niet-moment. Heb me wel geamuseerd, daarom 3 sterren.

Inderdaad, helemaal mee eens.

avatar van Quentin

Quentin

Zo te zien is de film inmiddels illegaal verkrijgbaar.

avatar van Stephan

Stephan

Ga dat ook nog adverteren...

avatar van Enigma

Enigma

Wat een verschrikkelijke slechte film is dit waarom staat hij zo hoog ?? ik geef 0,5 voor deze bagger , ik heb nog nooit zo slechte oorlogfilm gezien.

avatar van Enigma

Enigma

Het slechte camerawerk , voorspelbaarheid (ik zat echt te hopen dat hij niet zou doen alsof de sardines vergiftigd waren) en dan die verschrikkelijke knullige klimpartij op die brug op het einde van de film hoe verzin je het , er blijft maar 1 redelijke Nederlandse oorlogsfilm en dat blijft soldaat van oranje.

avatar van Linn

Linn

Gebruik anders even spoilers Enigma... Ik heb de film nog niet gezien

Spoilertags bedoel je. Spoilers zijn juist de zinnen die teveel verklappen.

Ik heb spoilertags geplaatst.

avatar van Quentin

Quentin

Stephan schreef:

Ga dat ook nog adverteren...

Net of zoiets invloed heeft als alle torrent sites al volstaan met de film ...

avatar van boemboem27

boemboem27

gewoon kortweg een goede film,en terecht zijn beide hoofdrolspelers in de prijzen gevallen

avatar van avanda

avanda

Ik vond het een boeiende mooie film,inderdaad met dat paard een beetje onhollands maar heb van de hele film genoten.

avatar van Theunissen

Wat een draak van een film zeg. Totaal niet spannend en ook niet boeiend. Vooral het eerste uur is zeer saai. Er zijn veel betere oorlogsfilms gemaakt over de 2e wereldoorlog in Nederland dan deze.

avatar van egelhunter

egelhunter

Op zich geen slechte film, maar ook weer niet de film van het jaar waar iedereen het over heeft. Goed geacteerd door dat jochie.

avatar van christophel

christophel

Ik vond deze film erg goed, dit keer een andere hoek uit de oorlog, perfect gespeeld.****4