Genre: Oorlog / Avontuur
Alternatieve titel: Winter in Wartime
Nederland / België
Geregisseerd door: Martin Koolhoven
Met onder meer: Martijn Lakemeier, Yorick van Wageningen en Jamie Campbell Bower
Gesproken taal: Engels, Nederlands en Duits
Releasedatum: 27 november 2008
Bekijk via Videoland
Bekijk via Film1
Bekijk via CANAL+
Plot Oorlogswinter
"A country occupied, a child's innocence lost."
Het is de ijskoude winter van 1945. De Tweede Wereldoorlog is nog in volle gang. In het westen van Nederland heerst grote honger, waardoor veel mensen naar het oosten trekken om daar voedsel te vinden voor hun gezinnen. In een dorpje in de buurt van Zwolle woont de veertienjarige Michiel die niet kan wachten tot hij iets kan betekenen in het verzet. Dit tot ergernis van zijn vader, die als burgemeester vooral bezig is om escalaties in het dorp te voorkomen. Wanneer Michiel onverwacht een opdracht krijgt, is hij vastbesloten te bewijzen dat hij deze kan volbrengen. Hierdoor raakt hij betrokken bij de gevaren van de oorlog.
Michiel van Beusekom
Theo
Auer
Schafter
rose
Nee idd. Wat een rare beredenering.
Vaak is het ook een opstapje naar...
Respekked
Zo raar vind ik die beredenering niet. Voorbeelden genoeg. Maar gotti heeft gelijk dat het niet altijd opgaat.
rose
Dus is het een rare beredenering. Je zegt zelf al dat dat niet altijd opgaat.
Wat trouwens met alles is. Ook in films zie je vaak dat er tenenkrommend geacteerd wordt.
Respekked
Maar met een serie als voetbalvrouwen, bekend om het bedroevende acteerniveau, spreekt het wat mij betreft niet vóor een acteur om daarin een rol te hebben. Zo raar is dat toch niet?
Kaffeefiltjer
Hoe zit het dan met koning van Katoren?
raymon
Ik heb zin in deze film, Koolhoven, goeie castmembers en internationale subsidie dus een lekker budget!
darkjaap
ken iemand die gecast was voor de hoofdrol niet geworden helaas.. maar wie weet gaat hij net zo goed als het boek worde
Persbericht
Sweeney Todd’s Jamie Campbell Bower speelt in OORLOGSWINTER
Yorick van Wageningen na Hollywood weer terug in Nederlandse film.
Melody Klaver, Anneke Blok, Tygo Gernandt, Raymond Thiry,
Dan van Husen, Gerard Jan Rijnders completeren cast.
Martijn Lakemeier debuteert als Michiel.
Opnamen in Litouwen en Nederland.
Verfilmd door Martin Koolhoven
De Engelse acteur Jamie Campbell Bower (1988), die in Tim Burtons film Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street (Nederlandse release 7 febr.) naast Johnny Depp en Helena Bonham Carter een indrukwekkende rol vertolkt, speelt een van de hoofdrollen in Martin Koolhovens nieuwe avonturenfilm OORLOGSWINTER naar de met een Gouden Griffel bekroonde bestseller van Jan Terlouw. De opnamen starten 11 februari in Litouwen en worden daarna voortgezet in Nederland (Loenen aan de Waal, Megen, Woudrichem, Herwijnen, Zwolle). Zo hebben de producenten Isabella Films (Het Zuiden, Dancer in the Dark) en Fu Works (Zwartboek, Alles is Liefde) vandaag bekendgemaakt.
Campbell Bower, die ook een rol speelt in de film RocknRolla van Guy Ritchie, waaraan nu de laatste hand wordt gelegd, wordt in Engeland beschouwd als een groot nieuw sexy talent. In OORLOGSWINTER speelt hij een gewonde Engelse soldaat van de RAF, die zich in de bossen schuilhoudt.
“I was absolutely thrilled to get the part, and I can’t wait to start work on such an exciting project,” aldus Campbell Bower.
Yorick van Wageningen, die in 2000 door Steven Spielberg naar Hollywood werd gehaald, speelt tevens een hoofdrol. Momenteel is Van Wageningen woonachtig en werkzaam in Amerika. Hij was ondermeer te zien in films met Angelina Jolie, Vin Diesel, Judi Dench, Colin Farrell, Christian Bale en Clive Owen. Onlangs was hij nog te zien in The New World van de beroemde en gelauwerde cultregisseur Terence Malick. In 2009 staat een film met regisseur Vin Diesel op zijn programma.
“Toen ik het script eenmaal gelezen had, was ik direct om. Het is een prachtig, tijdloos verhaal. Voor deze film kom ik graag terug naar Nederland. Ook vind ik het spannend om met regisseur Martin Koolhoven te werken,” aldus Yorick van Wageningen.
Martijn Lakemeier (1993) is uit honderden jonge talenten uitgekozen om de jongen Michiel te spelen. Martijn maakt hiermee zijn speelfilmdebuut.
Martijn kan het nog bijna niet geloven: “Te gek om te debuteren in zo’n grote film. Ik heb rollen gespeeld in de rondreizende voorstelling Aap! van Jeugdtheaterschool Zuidholland en had een hoofdrol in de schoolmusical ‘Showbiz’. Maar dit is film! Het is echt een droom die uitkomt.”
Ook Melody Klaver, Anneke Blok, Raymond Thiry, Tygo Gernandt, Dan van Husen en Gerard Jan Rijnders zullen belangrijke rollen vertolken in deze meeslepende avonturenfilm.
Melody Klaver, is bij het grote publiek vooral bekend door haar rol in de film Afblijven en haar derde plaats in het TV-programma Sterren dansen op het ijs. Voor haar rol in de film Diep kreeg ze een Gouden Kalf nominatie in de categorie Beste Actrice.
Anneke Blok speelde rollen in tientallen Nederlandse films en TV-series waaronder Het Paard van Sinterklaas, Waar is het paard van Sinterklaas? en Afblijven. Met haar rol als ploeterende moeder in de film Alles is Liefde heeft ze definitief het grote publiek veroverd.
Raymond Thiry was onder andere te zien in de TV-series Van Speijk en Grijpstra & de Gier en in de speelfilms Dennis P. en Bloedbroeders. Voor zijn rol in Langer Licht kreeg hij een Gouden Kalf nominatie in de categorie Beste Acteur.
Tygo Gernandt is een van Nederlands meest geliefde acteurs. Voor zijn rollen in de films Van God Los en Het Schnitzelparadijs won hij voor zijn acteerprestaties een Gouden Kalf.
De in Duitsland geboren Dan van Husen is een oude rot in het vak. Sinds de jaren zestig heeft hij in vele films en TV-series gespeeld. Hij was te zien in tientallen spaghetti-westerns, in films als Enemy at the Gates en de TV-serie Band of Brothers. Ook speelde hij in films van gerenommeerde regisseurs als Werner Herzog en Federico Fellini.
Gerard Jan Rijnders is vooral bekend als theaterregisseur. Toch heeft hij ook als acteur inmiddels zijn sporen verdiend in o.a. de TV-series Baantjer, Keyzer & de Boer Advocaten en Vuurzee.
Crew
Martin Koolhoven (Suzy Q, het Zuiden, Het Schnitzelparadijs, Knetter) zal de film regisseren naar een scenario dat hij samen met Mieke de Jong en Paul Jan Nelissen schreef. Director of photography is Guido van Gennep. Het production design wordt verzorgd door Floris Vos. Montage: Job ter Burg. De uitvoerend producent is Niko Post.
De productie is in handen van Els Vandevorst (Het Zuiden, Dancer in the Dark) en San Fu Maltha (Zwartboek, Alles is liefde) vanuit Oorlogswinter BV. In samenwerking met het Nederlands Fonds voor de Film, Omroep MAX, Inspire Pictures, het CoBo fonds, VTM, VAF en Eurimages in co-productie met het Belgische Prime Time (Antonino Lombardo).
Martin Koolhooven: “Ik ben al jaren bezig met OORLOGSWINTER en eindelijk is het dan zo ver. Het scenario is prachtig en de acteurs zijn geweldig. Dit wordt mijn meest meeslepende film; ik kan me niets anders voorstellen.”
Te zien in de bioscopen vanaf december 2008
Distributie: Benelux Film Distributors voor Inspire Pictures
darkjaap
tja .. of het zn beste gaat worden weet ik niet .. maar als ik naar de acteurs kijk moet het idd een goede film worden maar of hiij beter gaat worden dan het boek weet ik niet verwacht er in ieder geval als ik het zo lees wel veel van !
Gaat ie eigenlijk 'gewoon' in het Nederlands gedraaid worden, of wordt er, net als in bijvoorbeeld Kruistocht in Spijkerbroek Engels gesproken, om meer de focus op de Europese (en wellicht Amerikaanse) markt te leggen?
darkjaap
volgens mij wordt hij nederlands melody klaver zie ik nou niet echt de hele film engels praten
De "main language" bedoel ik.
En waarom zou Klaver geen Engels kunnen. Dat meisje is toch ook gewoon naar school geweest?
Van imdb:
Language: Dutch / English / German
Zal wel voornamelijk Nederlands gesproken worden vermoed ik.
Leland Palmer
Denk ik ook. Neem aan dat de Engelse taal het minst gesproken wordt in de film.
wo2-Freak
Ga ik zeker bekijken. Een film kun je niet met een mini-serie vergelijken.. kan wel maar ja. Ik hoop dat hj beter wordt dan de mini-serie ervan. Die was dus echt zo slecht..
rose
Het speelt zich af in nederland. Dus waarom verwacht je dan dat hij in een andere taal wordt uitgebracht? Zou dat raar vinden.
darkjaap
kruistoch in spijkerbroek speelde zich ook af in Rotterdam. ( een deel van de film ) daar werd ook engels gesproken.
rose
Het gaat over de oorlog in Nederland. Ik zou er dan niet voor kiezen. Vind het geloofwaardiger als het gewoon (deels) in Nederlands is.
Ik ook, maar met oog op de Engelstalige markt zou ik het niet vreemd vinden.
cornelis
Hoofdzakelijk Nederlands gesproken, Nederlanders worden gespeeld door Nederlanders, die Nederlands spreken. Engelsen spreken Engels, Duitsers Duits.
soom
Waarom is er geen precieze releasedatum? Ben benieuwd wanneer deze film in de bioscopen komt, namelijk
!
Wachten, wachten en nog eens wachten. Wat een leuk vak toch, dat filmmaken...
rose
Idd. En wat een bescheidenheid van de regisseur.

Heb jij de Netflix-docu 'The Man With 1000 Kids' al gezien? 'Maag draaide om'

Prime Video-hitserie 'The Night Manager' krijgt een derde seizoen