• 9.376.732 stemmen

Genre: Oorlog / Avontuur

Alternatieve titel: Winter in Wartime

Oorsprong: Nederland / België

Geregisseerd door: Martin Koolhoven

Met onder meer: Martijn Lakemeier, Yorick van Wageningen en Jamie Campbell Bower

Gesproken taal: Engels, Nederlands en Duits

Releasedatum: 27 november 2008

Plot Oorlogswinter

"A country occupied, a child's innocence lost."

Het is de ijskoude winter van 1945. De Tweede Wereldoorlog is nog in volle gang. In het westen van Nederland heerst grote honger, waardoor veel mensen naar het oosten trekken om daar voedsel te vinden voor hun gezinnen. In een dorpje in de buurt van Zwolle woont de veertienjarige Michiel die niet kan wachten tot hij iets kan betekenen in het verzet. Dit tot ergernis van zijn vader, die als burgemeester vooral bezig is om escalaties in het dorp te voorkomen. Wanneer Michiel onverwacht een opdracht krijgt, is hij vastbesloten te bewijzen dat hij deze kan volbrengen. Hierdoor raakt hij betrokken bij de gevaren van de oorlog.

OORLOGSWINTER regie Martin Koolhoven

Opnames winter 2008

bron: http://www.elskeskast.nl

Dat duurt nog even dus.

avatar van Mochizuki Rokuro

Mochizuki Rokuro

Is DWDD al geboekt met de volledige cast?

Persbericht

Jan Terlouws met een Gouden Griffel bekroonde bestseller

OORLOGSWINTER verfilmd door Martin Koolhoven

Begin volgend jaar starten de filmopnamen van Jan Terlouws prachtige, met een Gouden Griffel bekroonde bestseller Oorlogswinter. Een boek waarvan alleen al in Nederland bijna 300.000 exemplaren verkocht zijn en dat ook in veel andere talen is uitgegeven. Een boek waarin de jongen Michiel in de laatste winter van de Tweede Wereldoorlog betrokken raakt bij het verzet en leert dat goed en kwaad dicht bij elkaar liggen.

Crew

Martin Koolhoven (Suzy Q, het Zuiden, Het Schnitzelparadijs, Knetter) zal de film regisseren naar een scenario dat hij samen met Mieke de Jong en Paul Jan Nelissen schreef. Director of photography is Guido van Gennep. Het production design wordt verzorgd door Floris Vos. Montage: Job ter Burg. De uitvoerend producenten zijn Marion Welmers en Marlies van Ree.

De productie is in handen van Els Vandevorst (Het Zuiden) en San Fu Maltha (Zwartboek, Alles is liefde) vanuit Oorlogswinter BV. In samenwerking met het Nederlands Fonds voor de Film, Omroep Max en Inspire Pictures in co-productie met het Belgische Prime Time (Antonino Lombardo).

Korte inhoud

De Tweede Wereldoorlog, januari 1945. Nederland is bedekt door een dik pak sneeuw. Met name in het westen van het land is een groot gebrek aan brandstof en voedsel. De hongerwinter is aangebroken. Bij Michiel speelt de honger nog geen grote rol. In het dorpje aan de IJssel, waar hij woont, is nog voldoende te eten. Hij staat te popelen om mee te doen aan het verzet. Hij vindt zijn vader, die burgemeester is, een slappeling en adoreert zijn oom Ben, die in het verzet zit. Als zijn buurjongen Dirk, die meedoet aan een overval op het munitiedepot, aan Michiel vraagt of hij een brief aan iemand wil bezorgen als het mis gaat, springt hij een gat in de lucht. Hij wordt eindelijk serieus genomen. Maar de overval blijkt verraden, Dirk wordt opgepakt en degene bij wie hij de brief moet bezorgen, is doodgeschoten door de Duitsers.

Zo raakt hij betrokken bij het ondergrondse werk en komt hij voor gevaarlijke opdrachten te staan. Heel alleen. Hij mag niemand in vertrouwen nemen, want misplaatst vertrouwen kan het hele dorp in het ongeluk storten.

Hij moet uitgaan van zijn eigen kracht. Hij leert al snel dat goed en kwaad dicht bij elkaar liggen. Dat oorlog misschien spannend lijkt maar vooral ook gruwelijk is. Met zijn eenzaamheid groeit ook zijn onafhankelijkheid. Als een volwassen man moet hij zijn eigen beslissingen nemen. Die laatste oorlogsmaanden zal hij zijn hele leven met zich meedragen. Hij zal nooit meer dezelfde zijn.

Te zien in de bioscopen vanaf december 2008

Distributie: Benelux Film Distributors voor Inspire Pictures

bron: MVSP

avatar van Co Jackso

Co Jackso

• 21924 berichten

Zeker één van mijn favoriete kinderboeken, ik vroeg mij altijd al af waarom het nog niet verfilmd is.

Aart Staartjes maakte halverwege jaren 70 een miniserie:

Oorlogswinter (1975) - imdb.com

Heb hem al een tijd op dvd liggen, maar nog nooit aan toe gekomen...

avatar van hinie

hinie

Moet niks aan zijn.

avatar van feanaro surion

feanaro surion

gotti schreef:

Heb hem al een tijd op dvd liggen, maar nog nooit aan toe gekomen...

Hetzelfde hier...

avatar van hinie

hinie

Is er al wat bekend over de cast?

avatar van Wouter

Ken je nog leuke jongens van 13/14 jaar?

avatar van Stephan

Stephan

Dat wordt een drieling zoeken...

Hou de knijpkat er in!

Persbericht

Ben jij Michiel, de hoofdrolspeler uit de film OORLOGSWINTER?

Geef je op voor een van de castingdagen.

Jan Terlouws met een Gouden Griffel bekroonde bestseller OORLOGSWINTER verfilmd door Martin Koolhoven

Isabella Films en Fu Works, de producenten van de nieuwe speelfilm OORLOGSWINTER, zijn druk bezig met de casting van alle rollen van deze film naar de spannende bestseller van Jan Terlouw.

Op dit moment is de casting van Michiel, de hoofdrolspeler in de film, in volle gang. Om er zeker van te zijn dat de meest talentvolle jongen uiteindelijk deze geliefde hoofdrol krijgt, zijn nog enkele castingdagen vastgesteld.

Ben je tussen de 12 en 15 jaar?

Heb je een normaal postuur en een Hollands uiterlijk?

Denk je dat jij de ideale Michiel bent?

Stuur vóór 8 december een e-mail naar [email protected]

Dit kan op twee verschillende manieren:

1. Maak een videoboodschap waarin je jezelf voorstelt, zet die op youtube en stuur de link door.

2. Stuur een foto en informatie over jezelf en je toneel en / of filmervaring.

Misschien word je dan uitgenodigd voor één van de castingdagen en speel jij de hoofdrol.

Begin volgend jaar starten de filmopnamen van Jan Terlouws prachtige, met een Gouden Griffel bekroonde bestseller Oorlogswinter. Een boek waarvan alleen al in Nederland en Vlaanderen meer dan 300.000 exemplaren verkocht zijn en dat ook in veel andere talen is uitgegeven. Een boek waarin een jongen in de laatste winter van de Tweede Wereldoorlog betrokken raakt bij het verzet en leert dat goed en kwaad dicht bij elkaar liggen.

Crew

Korte inhoud

Oorlogswinter is het verhaal van Michiel die in de laatste ijskoude winter van de oorlog volwassen wordt. Zijn Oom Ben, die in het verzet zit, is zijn grote voorbeeld en Michiel kan niet wachten tot hij ook wat kan betekenen in de strijd tegen de bezetter. Tot zijn grote ergernis neemt echter niemand hem serieus, totdat zijn oudere buurjongen Dirk hem een opdracht geeft. Voordat hij het weet zit Michiel tot over zijn oren in de problemen, terwijl hij niemand in vertrouwen kan nemen.

bron: MVSP

13 februari starten de opnames.

avatar van Doom

Doom

Ik ben heel erg benieuwd naar deze film. Niet dat ik ook maar enige ervaring met regisseur Martin Koolhoven heb, maar Oorlogswinter is werkelijk waar mijn enige boek dat ik ooit heb uitgelezen. Destijds nog voor school.

Heel erg benieuwd!

avatar van Quentin

Quentin

Aardige teaserposter, ben benieuwd naar de cast.

avatar van Justice4All

Justice4All

4 december 2008 komt het in de bioscoop

avatar van gotti

Klaver zal de zus van Michiel spelen, lijkt me? Geweldige actrice, die me echt overtuigde in Diep. Ben benieuwd naar de rest van de cast. Sprak laatst al iemand die het in ieder geval niet was geworden (maar wel een heel goed acteur is trouwens, maar dat terzijde).

avatar van neo

neo

Klaver is al 1 goede casting. Ze was inderdaad enorm goed in Diep.

avatar van Hando

Hando

Wordt deze film nou in Roemenie opgenomen?

avatar van Quentin

Quentin

Polen toch?

Uit betrouwbare bron: Litouwen.

avatar van gotti

Nu ook Yorick van Wageningen. Ook interessant...

avatar van Co Jackso

Co Jackso

• 21924 berichten

gotti schreef:

Nu ook Yorick van Wageningen. Ook interessant...

Die zal waarschijnlijk de rol van de piloot op zich nemen. Ik zie in ieder geval heel erg uit naar deze film. Toch wel een stukje jeugdsentiment.

avatar van rose

rose

Wie was dat dan?

avatar van rose

rose

Poster is erg mooi.

avatar van gotti

Een (nog) onbekend acteur. Gaat in het volgend seizoen van Voetbalvrouwen spelen...

avatar van Respekked

Respekked

Of dat voor em spreekt..

Huh?

avatar van Respekked

Respekked

Je hebt het over een goed acteur in combinatie met voetbalvrouwen, vind ik nogal een dubieuze combinatie.

avatar van gotti

De kwaliteit van de serie weerspiegelt natuurlijk niet altijd de kwaliteit van de acteurs die erin spelen.