Genre: Oorlog / Avontuur
Alternatieve titel: Winter in Wartime
Nederland / België
Geregisseerd door: Martin Koolhoven
Met onder meer: Martijn Lakemeier, Yorick van Wageningen en Jamie Campbell Bower
Gesproken taal: Engels, Nederlands en Duits
Releasedatum: 27 november 2008
Bekijk via Videoland
Bekijk via Film1
Bekijk via CANAL+
Plot Oorlogswinter
"A country occupied, a child's innocence lost."
Het is de ijskoude winter van 1945. De Tweede Wereldoorlog is nog in volle gang. In het westen van Nederland heerst grote honger, waardoor veel mensen naar het oosten trekken om daar voedsel te vinden voor hun gezinnen. In een dorpje in de buurt van Zwolle woont de veertienjarige Michiel die niet kan wachten tot hij iets kan betekenen in het verzet. Dit tot ergernis van zijn vader, die als burgemeester vooral bezig is om escalaties in het dorp te voorkomen. Wanneer Michiel onverwacht een opdracht krijgt, is hij vastbesloten te bewijzen dat hij deze kan volbrengen. Hierdoor raakt hij betrokken bij de gevaren van de oorlog.
Michiel van Beusekom
Dirk
Theo
Auer
Schafter
Overigens hoorde ik een keer op de radio dat Koolhoven mensen uitdaagde om te zeggen wat wel echte sneeuw is en wat niet. Ik dacht te zien dat sommig vallend sneeuw met de computer gedaan was
J. Clouseau
Ergens waar wel echte sneeuw ligt, (weet even niet welk land)
Litouwen, staat op Wikipedia.
Ergens waar wel echte sneeuw ligt, (weet even niet welk land)
Nou ja, ergens (inderdaad Litouwen) waar op dat moment echte sneeuw had moeten liggen. Op moment van opname lag het er echter niet. Volgens mij is op de paden en wegen 'echte' nepsneeuw gebruikt en de sneeuw op de 'achtergrond' is er volgens mij later in geknutseld.
Marieke_1
Ging met hoge verwachtingen naar de bioscoop en werd toch ietwat teleurgesteld. Vrij mat, doordat er eigenlijk niet zoveel gebeurd. Het einde maakt het goed, het doet-iet-het-of-doet-ie-het-niet-moment. Heb me wel geamuseerd, daarom 3 sterren.
neo
Met een beetje mazzel vandaag de 700.000e bezoeker.
Op naar mijn voorspelde 800.000 (en daar voorbij)!
BlueRoses
Enorm sterke film die staat bij de uitstekende cast en regie. De enige downer qua cast vond ik de Engelse piloot die mij niet kon overtuigen. Ontzettend knap van Lakemeier dat hij zich staande heeft weten te houden tegenover acteurs als van Wageningen en Thiry.
De zaal zat toen ik hem bezocht helemaal vol dus op naar het miljoen!
Quentin
Stem op Oorlogswinter als beste Nederlandse film (en cast!) voor de Rembrandt awards:
Timmy757
Vond de serie van vroegâh vele malen beter. De film wijkt constant af van het boek, en is soms erg onrealistisch die brugscene gaat natuurlijk helemaal nergens over.
Misschien komt het doordat ik eerst boek heb gelezen en serie heb gezien...maar dit is het tog net niet...
Op het nippertje 3* door de sfeer en mooie locatie.
Nijmegen
Met een beetje mazzel vandaag de 700.000e bezoeker.
Dat was ik dan vandaag!..
fantastische film... Verassend einde trouwens
rose
rose
dionj
Martin Koolhoven gaat een Engelstalige western maken volgens Albert Verlinde in die video!
Ik weet dat Koolhoven een enorme fan is van spaghettiwesterns en voornamelijk van regisseur Enzo G. Castellari en Sergio Corbucci.
Ik had dus al gehoopt dat Koolhoven dit zou doen. Het is ook heel logisch: hij is er een groot fan van en het maken van een spaghettiwestern is op zich helemaal niet duur. Zeker als men bijv. in Spanje gaat draaien. Ik denk dat Martin Koolhoven potentie heeft om in de VS door te breken. Verheug me al op de (hopelijk) spaghettiwestern-achtige film.
Maar nu weer terug ontopic!
Oorlogswinter is gewoon een erg goede film.
Quido
OORLOGSWINTER passeert grens van 750.000 bezoekers
De Nederlandse film OORLOGSWINTER van Martin Koolhoven, naar de bestseller van Jan Terlouw, heeft dit weekend, in de 12e speelweek, de magische grens van 750.000 bezoekers gepasseerd. Hiermee is het de beste Nederlandse speelfilm sinds Alles is liefde. Mevrouw Kolk uit Westzaan was de gelukkige. Ze ontving een grote bos bloemen en met de hele familie mocht ze gratis naar de film.
Ook in het buitenland staat de film in de belangstelling. Het gezaghebbende Amerikaanse entertainmentblad Variety schreef een zeer lovende recensie. “De perfecte mix tussen klassieke cinema en arthouse-emoties” en stelt dat de film “de internationale doorbraak van Martin Koolhoven kan betekenen.”
OORLOGSWINTER is nog steeds te zien in 76 bioscopen. In sommige bioscopen is de film, via een aparte koptelefoon, ook toegankelijk voor blinden en slechtzienden. De film is gekeurd voor 12 jaar en ouder.
Quentin
Helaas heeft de film dit weekend wel het onderspit moeten delven ten voordele van een hoop nieuwe titels. Van de 7e naar de 14e plaats in de Top 20 gedaald.
Quido
Oorlogswinter grootste kanshebber Rembrandt Awards
AMSTERDAM - Wit Licht, Bride Flight en Oorlogswinter strijden 9 maart om de titel beste Nederlandse film tijdens de uitreiking van de Rembrandt Awards 2009. De nominaties voor de Nederlandse filmprijzen zijn donderdag bekendgemaakt door organisatoren Film1 en Films en Sterren. Oorlogswinter is de grootste kanshebber.
Het publiek koos Oorlogswinter-acteurs Yorick van Wageningen en Martijn Lakemeier samen met Theo Maassen (TBS) als genomineerden in de categorie beste acteur. In de race voor beste actrice zijn Melody Klaver (Oorlogswinter), Thekla Reuten (Wit Licht) en Sophie Hilbrand (Zomerhitte).
(ANP)
streeter
Heeft het ook een kans om de NL Oscar-inzending te zijn voor volgend jaar, of moest het daarvoor in 2009 uigebracht zijn?
Jeauhan
Afgelopen week voor tweede keer geweest en helaas, die ontsnappingssceneover de IJsselbrug zit me toch een beetje dwars. Vond hem al niet heel veel toevoegen aan hetgeen de film zo mooi maakt maar bedenk met nu ook dat de scène eigenlijk niet kan. Eerder in de film proberen ze te ontsnappen via het pond, terwijl een pond logischerwijs aanwezig is als een brug ontbreekt. Navraag leert dat het pond er kwam toen de IJsselbrug voor de tweede maal vernield was. Maar goed, het is maar een detail.
Jeauhan
Sorry ik was iets te snel en kennelijk in verwarring met de engelse muntsoort.
En een pont kan inderdaad ergens anders varen dan waar de brug ligt. Maar aangezien het ging om een ontsnapping richting Zwolle gaat het logischerwijs om de pont die er kwam na de vernieling van de brug. Zeker ook gezien de aanwezigheid van het huis waar de Duitsers ingekwartierd waren, waarover in het boek uitgebreider gesproken wordt. En het was echt niet zo dat er in de Hongerwinter om de 10km een pont over de IJssel voer. Of ze hadden de naam Zwolle ook moeten vervangen voor een fictieve naam, net als in het boek al bij Wezep het geval was. Maar nu kan het maar die ene IJsselbrug zijn, met dat ene pont.
Het zal ook iets zijn waar ik als inwoner van Zwolle zwaarder aan til dan anderen...wij Nederlandsers willen in een Amerikaanse oorlogsfilm dat Nederland correct weergegeven wordt. Zo zal het bij mij met een Nederlandse film en Zwolle net zo zijn.
Ik weet wel dat bij de vertoning van Oorlogswinter bij de 55+middag in de Zwolse bioscoop de verbazing groot was toen de brug weer terug in beeld kwam.
Dat is vreemd, want de brug werd pas in april opgeblazen, na de hongerwinter.
Jeauhan
Het boek een stukje teruglezend moet ik mijn woorden terugnemen. Er wordt duidelijk gesproken over het Koppelse Veer wat natuurlijk weinig met de IJsselbrug te maken heeft. Toch minder van oudjes die de chronologie niet meer helemaal goed hebben aannemen.
Gebruikelijke kost. Bij elke historische film zijn er mensen die roepen dat er van alles niet klopt, wat uit research gewoon gebleken is. Wat overigens niet wil zeggen dat er geen fouten in zouden kunnen zitten. Uiteindelijk prefereert het drama.
Jeauhan
Uiteindelijk prefereert het drama.
Dat zal voor mij ook nooit ter discussie staan
wim-film
Voor een nederlandse film heel goed gedaan, had niet verwacht dat dit een goede film zou worden.
JFR
Hele mooie film!
Met de kerst in de bioscoop gezien en kon me helemaal verplaatsen in die verschrikkelijke tijd en leefde ongelooflijk mee met de personen uit het verhaal. Verschillende goed bedachte en verrassende plotwendingen maken de film zeer boeiend. De special effects zijn fascinerend en het camerawerk kan ik fantastisch noemen. Kortom, ik werd zeer positief verrast door deze film die hoog op mijn lijstje staat.

Heb jij de Netflix-docu 'The Man With 1000 Kids' al gezien? 'Maag draaide om'

Prime Video-hitserie 'The Night Manager' krijgt een derde seizoen