Genre: Oorlog / Avontuur
Alternatieve titel: Winter in Wartime
Nederland / België
Geregisseerd door: Martin Koolhoven
Met onder meer: Martijn Lakemeier, Yorick van Wageningen en Jamie Campbell Bower
Gesproken taal: Engels, Nederlands en Duits
Releasedatum: 27 november 2008
Bekijk via Videoland
Bekijk via Film1
Bekijk via CANAL+
Morgen om 10:15 uur op Film1 Drama
Plot Oorlogswinter
"A country occupied, a child's innocence lost."
Het is de ijskoude winter van 1945. De Tweede Wereldoorlog is nog in volle gang. In het westen van Nederland heerst grote honger, waardoor veel mensen naar het oosten trekken om daar voedsel te vinden voor hun gezinnen. In een dorpje in de buurt van Zwolle woont de veertienjarige Michiel die niet kan wachten tot hij iets kan betekenen in het verzet. Dit tot ergernis van zijn vader, die als burgemeester vooral bezig is om escalaties in het dorp te voorkomen. Wanneer Michiel onverwacht een opdracht krijgt, is hij vastbesloten te bewijzen dat hij deze kan volbrengen. Hierdoor raakt hij betrokken bij de gevaren van de oorlog.
Michiel van Beusekom
Theo
Auer
Schafter
'Al meer dan 550.000 bezoekers voor Oorlogswinter'
Ook het eerste weekeinde van het nieuwe jaar zet de Nederlandse film OORLOGSWINTER van Martin Koolhoven, naar de bestseller van Jan Terlouw, de zegetocht in de bioscopen voort. Het publiek, verdeeld over verschillende generaties, blijft massaal toestromen. De film verstevigt zijn nummer 1 positie in de lijst van best bezochte films in de bioscoop.
Het weekend Box Office cijfer van € 728.422 brengt het totaal op € 4.119.396, goed voor een aantal van ruim 550.000 bezoekers.
Op nummer twee in de Box Office Top 5 volgt Madagascar 2 (B.O. € 587.850), Australia van Baz Luhrmann bezet de derde plaats (B.O. € 449.000), op nummer vier staat High School Musical 3: Senior Year van Kenny Ortega (B.O. € 311.791) en op nummer vijf Bedtime Stories van Adam Shankman (B.O. € 307.305).
In de lijst van Nederlandse films, die in 2008 zijn uitgebracht, staat OORLOGSWINTER ook met de meeste bezoekers op nummer 1.
davidov
De koude oorlogswinter trekt deze barre dagen meer kijkers naar de bioscoop dan het vrij warme QOS. Wat zeg je me daarvan
Sowieso een mooie prestatie.
Quentin
Van de eerste plaats in de box office verdrongen door Jim Carrey, tweede plek met zo'n 3 ton.
J090
Ik was toch wel enthousiast over deze film omdat bijvoorbeeld Zwartboek ook wel erg leuk was over de oorlog. Deze film heeft me echter wel teleurgesteld, vond hem maar saai.
Waarom saai? Gewoon erg eentonig over die Engelsman, niet uitgebreid ofzo. Nee dit is niet mijn soort film.
Co Jackso
- 21924 berichten
Oorlogswinter viel mij nogal tegen. Met het boek vaag in mij achterhoofd had ik de hoop dat de film de magie van het boek zou hebben. Helaas lukt dat nooit. Dit heeft verschillende redenen. Allereerst is het acteerwerk vaak nogal zwak. Met name de hoofdrolspeler bakt er weinig van.
Een ander groot nadeel is de muziek. Zeer aanzwepend en vaak volledig misplaatst. Tel daarbij nog een aantal onzinnige scènes en de film haalt maar net een voldoende.
Natuurlijk zijn er ook pluspunten, zoals het acteerwerk van Yorick van Wageningen. Uiteraard besef ik dat de lat vooraf hoog lag, en daarom zal ik deze film niet al te streng beoordelen. Maar naar mijn gevoel had er toch wel iets meer ingezeten.
Prima film.
Met dit verhaal en de hele oorlogsfilmgeschiedenis die we in dit land al hebben, is het nogal lastig iets origineels op poten te zetten en niet cliché uit te werken.
De opzet is groot, maar ook weer niet zo groot dat het echt pretendeert te concurreren met Hollywood (vond die momenten achtervolging ) ook wat de mindere eigenlijk,met dat soort dingen is het (waarschijnlijk ook qua kosten) erg moeilijk om te wedijveren met grote internationale producties, was dan ook blij dat het bij die ene keer bleef.
Het is ook duidelijk te zien dat er toch een wat meer 'arthouserige' regisseur bezig is dan een echte Blockbuster-regisseur, al is hij het daar zelf misschien niet mee eens.
Het is namelijk gigantisch makkelijk om dit verhaal te laten vervallen in goedkoop sentiment en daar weet hij toch vrij handig de handrem op te zetten.
Vond vooral de acteurs erg goed spelen, met die jonge hoofdrolspeler voorop en de ouders er kort achter.
Wat verder waarschijnlijk al genoemd zal zijn en voor mij 1 van de allergrootste pluspunten was dat hij lekker Nederengels praatte. Heel slim gedaan.
Ik erger me altijd kapot aan niet-Engelse acteurs die wel een accent hebben, maar dan wel alle volzinnen in perfect Engelse grammatica uitspreken. En dat zie je echt altijd.
Hier gelukkig niet. Dat is soms grappig en in ieder geval erg authentiek. (My sister is... a sister.
) .
Verrassend vermakelijk voor een film die me eigenlijk niet zo trok omdat het de zoveelste Nederlandse oorlogsfilm was (misschien niet eerlijk, maar zo voelt het nu eenmaal).
Padde
TOPPER!!!!!!!!!!!!!!!!!!
goed spel
mooie filmbeelden
spannend van de eerste t/m laatste minuut
de zoveelste Nederlandse oorlogsfilm was
Guidinho
Ik vond dit een erg goede film, zowel verhaal (het boek was ook al indrukwekkend) en acteerwerk. Natuurlijk heeft het overeenkomsten met Zwartboek, maar zoals iemand anders al opmerkte, bij Oorlogswinter is de plot een stuk realistischer.
Beste Nederlandse film sinds tijden wat mij betreft.
Raffael77
Net gezien in bios en zeer de moeite waard.
Geweldige acteer prestaties en de film verliest geen moment zijn kracht.
Veel realistischer dan Zwartboek.
Macmanus
Beetje moe van die oorlog.
Puur persoonlijk verder, slecht was de film niet. Zag er strak uit, acteerwerk over het algemeen top notch. Martijn Lakemeier is in het begin een klein beetje stroef, maar overtuigd wel naar het einde toe. In vergelijking met de Carry Slee verfilmingen is dit echt briljant zelfs. Mooie koppen hadden de wat oudere acteurs ook, de vader was super. Ook het sneeuw was leuk als toevoeging, deel met Koolhoven de liefde hiervoor.
Maar qua verhaal vond ik het soms iets te doorzichtig. Hij is lekker een beetje aan het kloten in het begin, heeft niet echt door dat er oorlog is. En dan word die langzaam volwassen. Oke snap het, maar toen de vader zijn zoon ging scheren was het zo duidelijk dat die niet zo lang daarna niet meer zal leven. Ook de buurman was zo duidelijk NSBer aan het spelen dat iedereen allang wist dat er wel iets met dat personage moest zijn. Net als de oom waarvan het ook vrij duidelijk was dat die niet helemaal kosher was. Hierdoor voelde ik bij de verder vrij mooie beelden weinig en kwam er weinig spanning bij mij als kijker los. (heb het boek overigens nooit gelezen) Muziek sorry maar dat is echt de achilleshiel van Koolhoven films, was weer zwaar kut.
3 sterren zeker, ben nu wel klaar met de oorlog. (Hoewel pijnlijk duidelijk word door deze film dat Verhoeven niet meer thuishoort in filmland, dit was honderden keren beter dan Zwartboek.)
Overigens hoorde ik een keer op de radio dat Koolhoven mensen uitdaagde om te zeggen wat wel echte sneeuw is en wat niet. Ik dacht te zien dat sommig vallend sneeuw met de computer gedaan was
Quentin
Je ziet het ook duidelijk als er schuim ligt, maar dat kan me weinig schelen.
[Ook de buurman was zo duidelijk NSBer aan het spelen dat iedereen allang wist dat er wel iets met dat personage moest zijn
Ja, als hij nota bene in de eerste scene 'NSB'er' dat op zijn huis is gekalkt aan het verwijderen is mag er wel een belletje gaan rinkelen ja...
Was niet echt de bedoeling dat het een geheim was of zo.
Macmanus
Uhh nee zo bedoel ik het niet. Dat die zgn fout was werd er zo dik bovenop gelegd, ook door die scene en doordat die steeds met de Duitsers praat. Dat ik als kijker al snel zo iets had van, ja ja die is natuurlijk helemaal niet zo fout als wij nu moeten geloven. En het karakter dat we juist heel erg moesten vertrouwen de oom. Daarbij had ik al heel snel het gevoel dat die juist niet helemaal oke was. Vandaar dat ik het script wat te doorzichtig vond.
Overigens stoorde ik me natuurlijk ook niet aan de sneeuw, vond het prachtig en weet niet eens of ik gelijk had dat het vallende sneeuw nep was. Was meer een grapje omdat Koolhoven op de radio een soort "raad wat nep" is spelletje ervan maakte.
Quido
Weer een prima weekend achter de rug in de bioscopen; met een omzet van zo'n 330.000 euro stevig op de tweede plaats in de lijst met best bezochte films.
Gemiddeld is een kaartje toch al een euro of 8 volgens mij... Dan kom ik uit op 620.
Quentin
Als je met 7,2 rekent zit je er een stuk dichter bij, bovendien draait de film ook in (goedkopere) matineevoorstellingen.
En vergeet niet ál die kaartjes die verkeerd uitgeprint worden...
Macmanus
En al de Pathe Unlimited passen waarmee mensen naar de film gaan. Lijkt me verder ook wel een film die goed verkocht kan worden aan het buitenland.
Quido
En vergeet niet ál die kaartjes die verkeerd uitgeprint worden...
amanda22
Goede en indrukwekkende film.
Ik hou niet echt van Nederlandse films maar vond deze wel erg goed!!
Goed geacteerd door Martijn Lakemeier (en uiteraarde de andere acteurs) hij was ook erg ontroerend
dus 4,5*
De making of wordt op zaterdag 21 februari om 17.00 uur op Nederland 1 nogmaals uitgezonden.

'The Alienist' was toch een Netflix Original, waarom is die verdwenen?

'Outlander'-spin off 'Blood of my Blood' doet het ontzettend goed op HBO Max

'Perfectly Imperfect' met Yolanthe Cabau nu te streamen op Prime Video