• 9.380.056 stemmen

Genre: Oorlog / Avontuur

Alternatieve titel: Winter in Wartime

Oorsprong: Nederland / België

Geregisseerd door: Martin Koolhoven

Met onder meer: Martijn Lakemeier, Yorick van Wageningen en Jamie Campbell Bower

Gesproken taal: Engels, Nederlands en Duits

Releasedatum: 27 november 2008

Plot Oorlogswinter

"A country occupied, a child's innocence lost."

Het is de ijskoude winter van 1945. De Tweede Wereldoorlog is nog in volle gang. In het westen van Nederland heerst grote honger, waardoor veel mensen naar het oosten trekken om daar voedsel te vinden voor hun gezinnen. In een dorpje in de buurt van Zwolle woont de veertienjarige Michiel die niet kan wachten tot hij iets kan betekenen in het verzet. Dit tot ergernis van zijn vader, die als burgemeester vooral bezig is om escalaties in het dorp te voorkomen. Wanneer Michiel onverwacht een opdracht krijgt, is hij vastbesloten te bewijzen dat hij deze kan volbrengen. Hierdoor raakt hij betrokken bij de gevaren van de oorlog.

avatar van cornelis

cornelis

Jazeker.

avatar van Quentin

Quentin

Beide kerstdagen op nummer 1, lijkt me dat hetzelfde geldt voor het weekend. Erg goed natuurlijk! Ga vanmiddag ook nog maar eens .

avatar van Quentin

Quentin

Oorlogswinter bereikt platina-status

De film Oorlogswinter van Martin Koolhoven, naar de bestseller van Jan Terlouw, heeft sinds de première op 27 november nu de grens van 400.000 bioscoopbezoekers gepasseerd en daarmee de status van Platina Film bereikt. Het is ook veruit de best bezochte film van het moment, aldus een woordvoerder van de filmbranche.

avatar van streeter

streeter

Enig idee of/wanneer deze film naar het buitenland komt?

avatar van timbo_

timbo_

Begint er toch op te lijken dat Oorlogswinter Wit Licht en Bride Flight ruim gaat overklassen wat het aantal bezoekers betreft.

avatar van timbo_

timbo_

Quentin schreef:

Australia zal toch nog wel een geduchte concurrent zijn deze week lijkt me. Zat gisteren helemaal vol in bios en was al twintig minuten van tevoren uitverkocht. Bovendien een goede film met enorm goede reacties vanuit de zaal dus ik denk dat de mond tot mond reclame voor deze film ook nog heel wat werk zal doen.

avatar van Blokland

Blokland

Goeie film, maar bij de scene op het eind ([met Jack op de brug) zei ik tegen de persoon naast me, dat is nou jammer...

avatar van Wouter

timbo_ schreef:

Bride Flight is al ingehaald en Wit Licht flopte helaas.

Australia doet het ook minder goed dan verwacht.

avatar van Simon Smith

Simon Smith (crew films)

Kun je nu al spreken van een flop voor Wit Licht?

avatar van neo

neo

Welnee. Als je een film die al een zeer ruime 100.000 bezoekers trok een flop wilt noemen. Wellicht niet zo succesvol als men had verwacht.

Oorlogswinter heb ik overigens zelf een tijdje terug ingeschat op een uiteindelijk aantal van 800.000. Misschien wat hoog....

avatar van Quido

Quido

neo schreef:

Denk dat niemand dat durfde te denken, maar wellicht is het nu mogelijk.

avatar van Wouter

Simon Smith schreef:

Kun je nu al spreken van een flop voor Wit Licht?

Tenzij de film zich plots herpakt wel. Voor sommige films is een gouden film een goede prestatie, maar voor een film met een budget, release en marketingbudget als Wit Licht niet.

Als het zo door gaat komen er minder mensen naar de film dan men gratis kaartjes heeft weggegeven bij de concerten. Het is niet leuk om te zeggen, maar dan is het een flop.

Helemaal vreemd is dat het album Wit Licht weer op nummer 1 staat.

Blijkbaar werkt de film als prima reclame voor de muziek, maar niet andersom.

avatar van wwelover

wwelover

Helaas! Ik had te hoge verwachtingen blijkbaar, want ik vond Oorlogswinter ver van geweldig. Sterker nog ik vond hem eigenlijk behoorlijk teleurstellend. Het verhaal is prima daar ligt het niet aan. De locaties zijn ook prima, maar het zijn vooral de wat kleinere dingen waar ik me aan ergerde.

Bijvoorbeeld het gebrekkig Engels spreken van Michiel. Okay prima, het is logisch dat je gebrekkig Engels spreekt en Nederlandse woorden gebruikt, maar ik vind dat Koolhoven dit te veel heeft gebruikt om het grappig over te laten komen, want de simpelste worden ging hij vernederlandsen om zo maar te zeggen maar vaak wist hij de lastigere woorden wel gewoon te zeggen.

En ik moet zeggen dat die hele jongen miscast is. Ik vond hem de grootste minpunt in de film. Ik ga niet zeggen dat hij dramatisch acteerde, maar goed was het zeker niet. Die jongen kwam gewoon niet realistisch over. In tegenstelling tot dat meisje die zijn zus speelde, daar zie ik wel een toekomstige Carice van Houten in. Ook nog eens een leuk koppie. Raymond Thiry die de vader van Michiel speelde deed me eigenlijk een beetje aan Pierce Brosnan denken. De 'oudere' deed het gewoon goed, niets bijzonders of zo. Jamie Campbell Bower speelde wel erg goed en viel me net als in Sweeney Todd erg op.

Koolhoven mag wel erg gelukkig zijn dat Pino Donaggio de muziek deed, want op de muziek heb ik niks aan te merken. De muziek was zelfs een paar keer zo goed als de film zelf. Hierdoor werden sommigen delen van de film ook gewoon wat beter om naar te kijken. En ik denk ook dat de film zonder deze muziek of andere muziek toch een stuk lager zou scoren.

Al bij al haalt de muziek de rating toch ongeveer een punt omhoog want hierdoor werd de film gewoon wat levendiger.

avatar van j_u_u_l

j_u_u_l

Zonder ook maar iets over deze film gelezen/gezien te hebben deze film gekozen nadat 'changeling' van Eastwood was uitverkocht. En zeker geen spijt van deze keuze gehad, want wat een mooie en ontroerende film! De jongen Michiel vond ik juist erg sterk acteren en alle humoristische stukjes in deze film zijn goed geplaatst.

Ook leuk rolletje van de zus van Michiel (Melody Klaver), is inderdaad een talent. Eerder gezien in 'Diep', daar acteerde ze ook erg sterk, voor de mensen die hem nog niet gezien hebben zeker een aanrader.

Maar Oorlogswinter was boven mijn verwachtingen, en moet maar zien of Zwartboek mij nog kan bekoren na deze prachtige film.

avatar van Steve-a

Steve-a

Zwakke plottwist. Verder beter dan Zwartboek. Uitstekend acteerwerk en een lekkere sfeer.

avatar van Denveen

Denveen

Is deze film indrukwekkender als je juist WEL of NIET het boek hebt gelezen?

avatar van rose

rose

De film is gewoon indrukwekkend. Of je hem nu wel of niet gelezen hebt.

rose schreef:

De film is gewoon indrukwekkend. Of je hem nu wel of niet gelezen hebt.

Juist want ik heb het boek NIET gelezen.

En vond het erg indrukwekkend en zeer goed gebracht door martijn.

avatar van rose

rose

Door Martijn en de rest van de cast...

rose schreef:

Door Martijn en de rest van de cast...

Natuurlijk ook dat maar vond martijn er boven uitsteken omdat, hij de voornaamste rol had.

Hij draagt zowat de film

avatar van Mar10Segovia

Mar10Segovia

Ik vond het geen slechte film maar hij heeft geen goede indruk op mij gemaakt. Mede doordat de rol van Michiel in mijn ogen gewoon matig is neergezet en door vele voorspelbare wendingen Dat zijn pa doodging kon je aan zien komen na het gemakkelijke vader-en-zoon momentje met dat scheren. Dat de oversteek met het pondje op problemen uit zou lopen lag b.v. ook voor de hand. heb ik geen moment enige spanning beleefd. Daarvoor was het mij ook te onrealistisch, zeker voor een film met dit thema.
Bovendien was dat gebrekkige Engels (grappig bedoeld misschien?) ronduit irritant. Kortom, teleurstellend.

avatar van wibro

wibro

Teleurstellend? Ik vond van niet. Ik vond deze film in ieder geval een stuk beter dan "Zwartboek" van Paul Verhoeven, die ik vanavond gezien heb en die ik veel onrealistischer vond dan deze film.

avatar van sophie32

sophie32

hoi ik heb vraag ik twijfel tussen film oorlog winter te gaan of wit licht, wat raden jullie mij aan vind erg moeilijk haha.

groetjes

sophie

avatar van Annet_

Annet_

sophie32 schreef:

groetjes

sophie

Oorlogswinter zelf vond ik een hele mooie film: goed acteerwerk, goed verhaal, geloofwaardig, indrukwekkend, etc. Aan de beoordeling van deze film hier op Moviemeter en op imdb kun je ook zien dat de film bij velen in de smaak valt.

Wit Licht heb ik zelf niet gezien, maar heb er niet zoveel positive reacties over gehoord en het krijgt geen hoge waardering op imdb en op moviemeter.

Dus ik zal voor Oorlogswinter gaan als ik jou was

Mar10Segovia schreef:

Is niet grappig bedoeld dat is realisme.

wat wil je dan dat zo'n jonge jongen vloeiend engels kan en dat ook nog in zo'n tijd.

avatar van mrkeys

mrkeys

Indrukwekkende film en erg goede acteurs waardoor het geheel heel natuurlijk overkomt. Ik heb me niet gestoord aan het spel van Michiel en ook niet aan zijn gebrekkige engels wat mij erg logisch lijkt.

Absoluut een aanrader.

avatar van t-h-y-$

t-h-y-$

Dat gebrekige engels hoort, is ook in het boek zo

avatar van acjmjansen

acjmjansen

Sfeervolle film, veel mooie beelden, weinig dialoog. Ken het boek; terecht verfilmd. Goede acteerprestaties.

avatar van tonnyhk

tonnyhk

Ik vond het wel een goede film maar toch ook weer niet echt een topper. Het gedeelte op het eind bij de brug vond ik minder sterk en wel wat ongeloofwaardig.

Ik vond bijvoorbeeld de film Zwartboek toch wel stukken beter en indrukwekkender. Maar toch is het wel een van de betere Nederlandse films.

avatar van tonnyhk

tonnyhk

wibro schreef:

Hier ben ik het niet mee eens. Zwartboek was misschien wel wat onrealistischer maar daartegenover wel veel indrukwekkender dan Oorlogswinter.