• 9.380.139 stemmen

Genre: Oorlog / Avontuur

Alternatieve titel: Winter in Wartime

Oorsprong: Nederland / België

Geregisseerd door: Martin Koolhoven

Met onder meer: Martijn Lakemeier, Yorick van Wageningen en Jamie Campbell Bower

Gesproken taal: Engels, Nederlands en Duits

Releasedatum: 27 november 2008

Plot Oorlogswinter

"A country occupied, a child's innocence lost."

Het is de ijskoude winter van 1945. De Tweede Wereldoorlog is nog in volle gang. In het westen van Nederland heerst grote honger, waardoor veel mensen naar het oosten trekken om daar voedsel te vinden voor hun gezinnen. In een dorpje in de buurt van Zwolle woont de veertienjarige Michiel die niet kan wachten tot hij iets kan betekenen in het verzet. Dit tot ergernis van zijn vader, die als burgemeester vooral bezig is om escalaties in het dorp te voorkomen. Wanneer Michiel onverwacht een opdracht krijgt, is hij vastbesloten te bewijzen dat hij deze kan volbrengen. Hierdoor raakt hij betrokken bij de gevaren van de oorlog.

avatar van cornelis

cornelis

Zag de TVC deze week opnieuw draaien. Is niet erg gebruikelijk volgens mij.

avatar van Koekebakker

Koekebakker

Wouter schreef:

Op vrijdag ook nummer 1. Dat zal in het weekend niet vol te houden zijn,

En toch was Oorlogswinter ook gisteren weer de best bezochte film. En tenzij er de komende dagen veel meer gezinnen naar Madagascar 2 gaan dan gisteren, zou Oorlogswinter de komende 11 dagen wel eens de best bezochte film kunnen blijven.

avatar van nyxistis

nyxistis

Gisteren deze film gezien in de bios met me vriendin

op de fiets dacht ik gatver een nederlandse film (kijk best veel films maar nederlandse vind ik meestal onder de maat)

Toen ging ik klaar zitten voor de film als eerste viel me op het bizzare slechte camerawerk!! het leek net dat de cameraman op een schommel zat in het begin !! verder werdt je wel aangetrokken door het verhaal maar de einde was bekrompen!!

avatar van neo

neo

De score van Pino Donaggio is uitgegeven! Hier kun je de cd bestellen: link

avatar van Goodfella_90

Goodfella_90

Tegenvallend. Hier en daar erg onrealistisch, knullig en voorspelbaar (wat zat ik ook te hopen dat die man voor de verandering eens niét zou spelen dat hij stikte van het eten) en de scène bij de brug is te infantiel voor woorden, ook al zal het best zo in het boek gestaan hebben. De niet zo fijne score wordt verder veel te vaak door de zaal gedreund. Acteer- en camerawerk was verder wel erg fijn.

2.5/3.0 sterren

avatar van Quido

Quido

Oorlogswinter beste Nederlandse film van het jaar volgens critici

AMSTERDAM (ANP) - De actiefilm The Dark Knight is dinsdag door Nederlandse filmjournalisten uitgeroepen tot de beste bioscoopfilm van 2008. De tweede plaats is voor de thriller No Country for Old Men van de broers Joel en Ethan Coen. Op de derde plek staat de animatiefilm Wall-E.

De critici kozen Oorlogswinter van regisseur Martin Koolhoven als beste Nederlandse film van het jaar. De bioscoopbewerking van het bekende boek van Jan Terlouw verhaalt over de 14-jarige Michiel die samen met zijn familie probeert de hongerwinter van 1944 te overleven. De voormalige voorman van D66 baseerde het verhaal op zijn eigen oorlogservaringen.

Op de tweede plaats eindigt arthousefilm Calimucho van regisseuse Eugenie Jansen. Het verhaal over een klein familiecircus ontving op het Nederlands Filmfestival ook al de prijs van de Nederlandse filmpers. De derde plaats is voor de thriller TBS van regisseur Pieter Kuijpers.

Aan de verkiezing deden meer dan zestig filmjournalisten van onder meer de Volkskrant, NRC Handelsblad, Revu, Veronica Magazine, FilmValley, Film1, Cut!, Schokkend Nieuws, de Gaykrant en de Filmkrant mee. Het was de zesde keer dat de Nederlandse critici de beste film van het jaar kozen. Eerder werden Finding Nemo (2003), Gegen die Wand (2004), Sin City (2005), Caché (2006) en Das Leben der Anderen (2007) bekroond.

(c) ANP

En hier een reactie van Koolhoven.

avatar van J. Clouseau

J. Clouseau

Knappe verfilming van het boek van Jan Terlouw. Het enige waar ik me aan stoorde waren de schokkkerige camerabewegingen... Om koppijn van te krijgen. Maar voor de rest was alles zeer goed.

avatar van matthijs_013

matthijs_013

Goodfella_90 schreef:

2.5/3.0 sterren

Helemaal mee eens. Melodrama ten top, maar het weet me af en toe wel te raken.

J. Clouseau schreef:

Oeh, daar hou ik ook niet van. Ben benieuwd, ga hem morgen zien...

avatar van marlijn

marlijn

wss ga k m zaterdag zien, of de zondag erop

avatar van Robbie H

Robbie H

Redelijk goeie film alleen jammer dat het erg gefocust was op de hoofdrolspeler Michiel. Het verhaal had iets uitgebreider gemogen, met dingen om Michiel heen

rose

Vond hem prachtig! Er is al veel geschreven en gezegd over de hoofdrolspeler, maar man, wat een talent! Ik hoop dat we nog veel van hem mogen gaan zien. En dan die Yorick...wat een geweldige rauwe kop heeft die vent. Als Martin ooit een western gaat maken, moet hij de hoofdrol krijgen...denk dat hij daar geknipt voor is.

avatar van zoutzak

zoutzak

Beste film van Koolhoven die ik heb gezien. Goed bezig ouwe!

avatar van subwoofer henk

subwoofer henk

*clap* *clap* eerste rangs K.U.T.

avatar van Statiegeld

Statiegeld

Nee, dit was hem ook niet voor mij. Ik ben gisteren met de familie naar de bioscoop gezien en ikzelf, mijn familie en (naar mijn idee) de mensen rondom me vonden het niet wat. Het eerste deel is gewoon veel te gezapig, te saai; er zit nauwelijks ontwikkeling in. Als ik niet met mijn ouders was geweest dan was ik waarschijnlijk weggelopen. Daarnaast lukte de grapjes en de camera-effecten gewoon niet bij mij. Al met al kon het me alleen niet boeien.

avatar van Goodfella_90

Goodfella_90

Ik snap alle lof ook niet zo. Een vermakelijk, maar toch wel erg standaard/doorsnee oorlogsfilmpje die verder weinig bijzonder oogt. Met name het hier en daar geforceerde drama (we vertragen de beelden en gooien het muziekvolume wat omhoog) was een doorn in het oog.

avatar van Veruca

Veruca

Het acteerwerk was erg goed, maar ik irriteerde me aan het slechte camera werk.

Maar eigenlijk vond ik het wel een hele mooi film.

avatar van gauke

gauke

Voor mij de beste Nederlandse film in 2008. Oorlog, vriendschap, liefde, vertrouwen, achterdocht en verraad worden belicht vanuit het perspectief van een 14-jarige jongen. Van jongen wordt hij man en aan het eind van de film toch weer een beetje jongen. Prachtig verfilmd en sterk spel.

avatar van andrehoek

andrehoek

Voor een Nederlands film is deze best goed. Ziet er allemaal verzorgt uit. Als ik dan even een vergelijking mag maken met Zomerhitte dan is Oorlogswinter echt een topper.

Wat ik wel jammer vond is dat de schrijvers niet het boek in ere hebben gehouden, maar een eigen verhaallijn er aan toe hebben gevoegd.

Vond die achtervolging met paard en wagen wat veel voor het goeie en die Engelse piloot was slecht gecast. Verder ga ik ook mee in het feit dat het de beste Nederlandse film is van 2008.

Gewoon lekker checken...

avatar van PaulieWalnuts

PaulieWalnuts

De film komt erg moeizaam op gang. Je vraagt je af wanneer het verhaal begint te lopen, en dat is niet voor de 45 minuten. Omgevingsbeelden zien er fraai uit (je ziet dat het een grote productie is), maar bepaalde cameravoering vond ik slordig, bibberend. Dit stoorde een beetje. De hoofdpersoon acteert goed, iedereen eigenlijk, behalve die moeder. Pluspunt is ook dat de acteurs niet zo bekend zijn, dus geen standaard Nederlandse cast.

Ik kan me weinig meer van het boek herinneren, behalve dat ik het erg spannend vond. De film daarentegen vond ik eigenlijk bijna niet spannend. Uiteindelijk komt het er op neer dat het geen slechte film is, maar dat het verhaal gewoon niet bijzonder genoeg is (uitgewerkt), iets wat eigenlijk nog een beetje wordt versterkt door een aantal clichés en standaardgrappen. Ik heb me best vermaakt, maar de film is onderscheidt zich niet echt.

Goodfella_90 schreef:

Vond dat vertragen juist mooi. En die muziek...Prachtig. Voor mij zou juist denk ik de film minder goed overgekomen zijn zonder die prachtige muziek.

Veruca schreef:

Het acteerwerk was erg goed, maar ik irriteerde me aan het slechte camera werk.

Maar eigenlijk vond ik het wel een hele mooi film.

Dat vond ik ook minder ,dat geschud. ( neem aan dat je dat bedoelde?)

avatar van Dreamboy

Dreamboy

erg goede film! Nederland heeft het dus nog wel in zich!

avatar van Jeauhan

Jeauhan

Gister dan toch eindelijk geweest en gelukkig geen spijt. Uitwerking zeer subtiel en door een aantal weet de film het boek zelfs te ontstijgen. Met film zijn nu eenmaal dingen mogelijk die in een boek niet mogelijk zijn. Sowieso zijn daarom de meeste veranderingen t.o.v. het boek goed gelukt. Twijfel alleen nog wel een beetje over de scène in het begin waar Jack de Duitse soldaat neerschiet. Volgens mij had die beter weggelaten kunnen worden en ook had, net zoals (volgens mij) in het boek, Jack pas later, na de dood van Michiels' vader, aan Jack moeten opbiechten dat hij die soldaat neergeschoten had. Vond dat deel van het boek, met de gevoelens daarover van zowel Michiel als z'n zus, erg sterk.

Dit wordt echter ruimschoots goedgemaakt van de sublieme scènes die het versnelde proces van volwassenwording weergeven. Doodse stilte in de bioscoop, m.u.v. een snikkende oude man, wat het gevoel alleen maar versterkte.

avatar van SpooXxX

SpooXxX

Het was een zeer mooie film. Echter duurde het te lang voor dat het verhaal zich ontvouwde. Helaas kon de film mij niet beroeren. Heel oppervlakkig uitgedrukt: Ik kreeg geen 'haat' tegenover de bezetters en/of hun wandaden. Noch kreeg ik medelijden met Michiel of had ik de drang om hem aan te moedigen.

Ik vond dat de film spannender uitgewerkt had kunnen worden. Vooral in een tijd als de Tweede wereld oorlog icm kernwoorden als; vriendschap, verraad en moraliteit konden voor heel wat 'suspense' zorgen in de film.

Het is heerlijk om Holland te zien in pure schoonheid. Bedekt met een dik laag sneeuw. NL gesproken films zijn over het algemeen niet mijn ding. Plus heb ik het boek nooit gelezen. Toch vond ik dit een mooie film. Ik vond het super dat Michiel de Engelse taal niet beheerste. Waardoor hij een mix van NL/EN sprak. Ik vond dit geweldig om te horen en lag helemaal dubbel. Hier hoor je prachtig de eenvoud van het kind zijn! Op het eind zit er een wending in het verhaal. Ik zag het helemaal niet aankomen. Dus was aangenaam verrast.

Ik wil nog niet zeggen dat ik nu fan ben van de NL film. Echter met deze film zetten we wederom een stap in de goede richting!

avatar van JZ5

JZ5

Uitstekende film, gisteren in de bios gezien. Verhaal boeide aan één stuk door. landschappen en de scene vanuit de kerkklok vond ik erg mooi verfilmd. Voor een Nederlandse film vond ik dit zeker één van de betere!

avatar van Roel-

Roel-

• 1978 berichten

Zeer goede verfilming van Terlouw zijn boek, mooie beelden en degelijk acteerwerk.

avatar van ralph73

ralph73

Prachtige oerhollandse film. Mooie winter taferelen en realistisch.

Heb 'm vorig weekend in de bioscoop gezien en echt de moeite waard (4 *)

avatar van JustDen

JustDen

Heb vandaag het boek uitgelezen en ga morgen ( 29 dec) naar de film. Ik ben heel benieuwd naar de film en ook wel naar de bezoekersaantallen. Want die moeten nu toch wel rond de 400.000 liggen?