Genre: Familie / Avontuur
Bekijk via Film1
Bekijk via NLZIET
Bekijk via CANAL+
Plot De Brief voor de Koning
De 16-jarige schildknaap Tiuri zet zijn toekomst op het spel wanneer een stervende ridder hem de opdracht geeft een mysterieuze brief voor de koning van Unauwen te bezorgen. Zijn avontuurlijke tocht leidt hem door bossen, bergen en dalen waar het gevaar altijd op de loer ligt. Lukt het hem heelhuids Unauwen te bereiken en de brief aan de koning te overhandigen?
Tiuri
Lavinia (stemrol)
Slupor
Slupor (stemrol)
Grey Knight Ristridin
Wellicht zo nog wat interesse kweken voor de film die nu nog draait?
Quentin
Inderdaad, het lijkt me eerder een marketing trucje want de film haalt met moeite volgende week de 200.000 bezoekers.
Quentin
Ja misschien ook wel, aangezien de film vooral zal draaien in de (goedkopere) matinee voorstellingen, dan kom je met €1.314.164 inderdaad wel aan zo'n 200.000 bezoekers. Maar in ieder geval geen daverend (en langdurend) succes aangezien de film flink zakt in de top 20.
*Joly*
Ik heb de film gezien in de bios en was best vermakend maar het werd steeds saaier omdat het erg voorspelbaar was aan het worden, elke keer als Tiuri iemand tegen kwam waren ze vijanden van elkaar dan opeens worden ze vrienden en helpen ze hem met de brief, elke keer opnieuw. Het begin is ook onduidelijk met tie keizer. En je weet gewoon dat de brief bij de koning aankomt, ookal was de brief vernietigd, wat er in de brief stond word nogals doorgegeven. 1 / 2 keer is het leuk om te zien, maar daarna zal het niet echt boeiend meer zijn,
mieltjoes
Ik kijk niet vaak films 2x, of ze moeten echt goed zijn.
Lord of the Rings is bijv. wel de moeite waard om vaker te zien.
Maar komop, voor een Nederlandse film is dit heel wat. (zwartboek was beter) een vervolg zit er hoogstwaarschijnlijk niet in.
Quido
Een van de meest teleurstellende Nederlandse films van de afgelopen tijd hoor ...
Vergelijking met Zwartboek is vrij onzinnig. En een vervolg zit er - als we de producenten moeten geloven - juist wel in.
BlueJudaskiss (moderator films)
- 11913 berichten
Uitstekende film. Een heel blik goede acteurs, schitterende sets en locaties, spannend...Ik zou bijna zeggen 'onNederlands goed', maar daarmee strijk ik heel veel mensen tegen de haren in, waaronder mezelf. Prachtig. 4,0*
johanneman
Moet toegeven keek toch lekker weg , mooie locaties , en niet slecht geacteerd , voor een nederlandse ( kinder) film , prima gedaan.
GGG
Een echte topper voor een Nederlandse film! Mooie locaties, een verhaal waar je mee in opgaat. En goede acteerprestaties...
Mijn complimenten!
Quido
'Brief voor de koning' in de prijzen in Duitsland
De Nederlandse jeugdfilm 'De brief voor de koning' is in de prijzen gevallen op het Duitse Schlingel Film Festival.
De jeugdfilm werd tijdens de dertiende editie van het kinderfilmfestival gekozen tot beste film door zowel de internationale vakjury als de kinderjury. Dat heeft producent Eyeworks dinsdag bekendgemaakt.
Nu.nl
neo
Op alle visuele fronten een meer dan geslaagde film, maar het doet wel wat stoffig aan. Het is duidelijk dat de makers vooral ook de tijd wilden nemen om je in tijdsgeest onder te dompelen, maar daarbij vergaten dat er ook nog een (kinder) avontuur aan de gang was. Zo nu en dan een extra actievolle energie impuls had wonderen kunnen doen, evenals bijschaving van de dialogen. De cast overtuigt niet helemaal omdat het stuk voor stuk stoere mannen met (nep?)baarden zijn die flink boos kijken; ze waren nogal stereotyp. Leuk om eens een grootste score van Paul M. van Brugge te horen. Brief voor de Koning is een geslaagd avontuur dat best naar meer smaakt, maar wel op enkele punten verbeterd kan worden.
ags50
1) in de Middeleeuwen hadden broeders (en andere kloosterlingen / geestelijken) een tonsuur (geschoren kruin), zodat Tiuri onmiddellijk als niet-broeder te herkennen is zodra hij zijn kap afdoet (tot twee maal toe!)
2) mannen die konden lezen (om van vrouwen maar helemaal niet te spreken) waren toentertijd zeldzaam en meestal verbonden aan de kerk (anders kon je immers geen mis lezen); zelfs ridders en hogere edelen (tot keizers toe!) waren vaak analfabeet; toch blijkt Tiuri de schildknaap te kunnen lezen en wil een poortwachter ZIJN NAAM NOTEREN omdat de kasteelheer graag weet wie hij gastvrijheid verleent.
neo
Ik bedoelde meer dat ik de algemene tijdsgeest geloofwaardig vond gebracht qua uiterlijk. Natuurlijk zijn die twee fouten mij opgevallen.
ags50
Inderdaad, mooie locaties voor de film gekozen. Aan het begin van de film was Schotland heel herkenbaar. Volgens mij zag ik bij de thuiskomst van Tiuri op de schoorsteenmantel het Nassause wapen. Vianden is volgens Imdb een der plaatsen waar scènes zijn opgenomen en het graafschap Vianden ging in 1417 door vererving over op Engelbert I, graaf van Nassau, uit de Ottose linie waaruit de huidige Oranje-Nassaus stammen.
Jammer vond ik dat (een deel van) de film met verminderde kleuren is uitgebracht. Maakt het geheel nogal grijs en blauw en de gezichten bleek.
erniebob
Hmm laat ik t zo zeggen : ik vond t boek beter !!
Acteerprestaties niet echt dat je zegt wauw, maar de sets en
locaties waren prachtig !
Timecop
Schitterende sets en locaties, verder veel afgekeken van LOTR. Komt natuurlijk in de verste verte niet in de buurt, toch vermakelijk.
BlueJudaskiss (moderator films)
- 11913 berichten
Waarom zou elke epische film afgekeken moeten zijn van LOTR?
Mensen denken blijkbaar dat dat de eerste films waren met aerial shots.
Timecop
Waarom zou elke epische film afgekeken moeten zijn van LOTR?
Ik zeg niet dat dat zo is, maar er kwamen behoorlijk wat elementen van de lotr in voor. Maar goed, misschien zie ik het verkeerd.
Jt*
Wel een leuke film voor als je niets te doen hebt! Echt een kinderfilm. Niet erg spannend en niet heel grappig. Maar wel leuk om te kijken! En natuurlijk met die paar Frieze spelers erin, zie je ook altijd weer voorbij komen in nederlandse kinderfilms.
horsefilmfan
Verre van meeslepend.Ik vond de film erg saai en voorspelbaar.Alle scenes in de film hebben dezelfde tags:Bos,koud,donker.
De 'acteurs' zeiden netjes hun zinnetjes op,Yannick van der Velde had vaak een bad hair day en ik heb er spijt van dat ik dit prutswerk heb gekeken.
flyer
Als ik deze film vergelijk met andere Nederlandse produktie´ dan is deze zeer zeker vele male beter. Goed acteer werk, lekker vlot verhaal en ook nog de nodige actie.
Film om je prima mee te vermaken.
Barrie vd Laan
Ik vond dit echt een prachtige film. Zo mooi gemaakt. Alle locaties passen heel goed bij het verhaal. Echt een heel mysterieuze sfeer wordt er neergezet. Ik vind alle acteurs goed spelen en wat een verademing is dit vergeleken bij "floris" van Jean van de Velde. Ook voor volwassenen is dit een topper.
5 sterren.
Quentin
Draait nu ook in Duitsland, recensies zijn gematigd:
Quido
Schijnt het wel goed te doen en is daar (wederom) bekroond.
DE BRIEF VOOR DE KONING wint eerste prijs op het Lünen Filmfestival
DE BRIEF VOOR DE KONING is afgelopen week in Duitsland in première gegaan op het Kinofest Lünen. De film kent een grote Duitse release van 66 kopieën en viel bovendien meteen in de prijzen. Regisseur Pieter Verhoeff kreeg uit handen van de kinderjury de prijs voor Beste Film uitgereikt.
Kinofest Lünen is sinds 1990 het ‘Festival voor de Duitse film’. Tijdens dit vierdaagse festival bepaalt het publiek welke film een prijs toegekend krijgt. De Kinderjury bekroonde DE BRIEF VOOR DE KONING tot Beste Kinderfilm. De film is momenteel in de Duitse bioscopen te zien en kende een zeer succesvol openingsweekend. In Nederland is de film vanaf 5 november jl verkrijgbaar op DVD als Special Edition.
DE BRIEF VOOR DE KONING is de verfilming van het beroemde boek van Tonke Dragt, winnaar van de Griffel der Griffels en gekozen tot het beste jeugdboek van de afgelopen 50 jaar. De film vertelt het verhaal van een jonge schildknaap die een geheimzinnige brief aan de koning van het naburige rijk moet bezorgen. Momenteel werkt Eyeworks Film & TV Drama in samenwerking met Armada Productions aan de opvolger; GEHEIMEN VAN HET WILDE WOUD.
Quentin
Zo geweldig deed de film het niet,
$952 gemiddeld per scherm, totaal $59,965

'Letter for the King' krijgt wisselende recensies

Netflix komt met wereldwijde verfilming 'De Brief voor de Koning' van Tonke Dragt

Oorlogsgeheimen
Oorlog / Familie, 2014