Genre: Familie / Avontuur
Bekijk via NPO Start Plus
Bekijk via NLZIET
Bekijk via CANAL+
Plot De Brief voor de Koning
De 16-jarige schildknaap Tiuri zet zijn toekomst op het spel wanneer een stervende ridder hem de opdracht geeft een mysterieuze brief voor de koning van Unauwen te bezorgen. Zijn avontuurlijke tocht leidt hem door bossen, bergen en dalen waar het gevaar altijd op de loer ligt. Lukt het hem heelhuids Unauwen te bereiken en de brief aan de koning te overhandigen?
Tiuri
START FILMOPNAMEN TONKE DRAGTS DE BRIEF VOOR DE KONING
IN DE REGIE VAN PIETER VERHOEFF
Gekozen tot het beste jeugdboek van de afgelopen 50 jaar
Winnaar van de Griffel der Griffels

Hoofdrollen voor Yannick van de Velde (In Oranje) en Quinten Schram (Pietje Bell 1 & 2)
Regie: Pieter Verhoeff - Een productie van Eyeworks Egmond en Armada productions
Precies op de verjaardag van schrijfster Tonke Dragt (Batavia, 12 november 1930) starten aanstaande maandag de opnamen van de familiefilm DE BRIEF VOOR DE KONING. De film is gebaseerd op het succesvolle boek dat Tonke Dragt in 1962 schreef en in 1963 direct werd uitgeroepen tot Beste Jeugdboek van het Jaar. Inmiddels zijn er meer dan een miljoen exemplaren verkocht en is het boek onlangs uitgeroepen tot het Beste Jeugdboek van de afgelopen 50 jaar, waarvoor Tonke Dragt de Griffel der Griffels kreeg overhandigd. De opnames vinden plaats in Duitsland en Frankrijk en duren tot begin maart 2008. DE BRIEF VOOR DE KONING is volgend jaar zomer in het hele land in de bioscoop te zien. Distributie: Benelux Film Distributors.
De film wordt geregisseerd door Pieter Verhoeff, die tevens samen met Maarten Lebens het scenario schreef. De productie is in handen van Eyeworks Egmond en Armada Productions, in samenwerking met het Nederlands Fonds voor de Film, het CoBO fonds, KRO en Inspire Pictures in co-productie met Heimat film en Studio.TV.Film Berlin.
De Brief voor de Koning
De film vertelt het verhaal van de 16-jarige schildknaap Tiuri. Hij zet zijn toekomst als ridder op het spel wanneer een stervende ridder hem de opdracht geeft een mysterieuze brief voor de koning van Unauwen te bezorgen. Zijn avontuurlijke tocht leidt hem door bossen, bergen en dalen waar het gevaar altijd op de loer ligt. Hij leert zichzelf en het leven kennen. Maar vooral ervaart hij op zijn tocht wat liefde, vriendschap, trouw en moed werkelijk betekenen.
Cast
Yannick van de Velde (1989) vertolkt de rol van de 16-jarige schildknaap Tiuri Eerder speelde hij de hoofdrol in de internationaal bekroonde jeugdfilm IN ORANJE. Hij ontving hiervoor onder andere in Amerika een Young Artist Award, vergelijkbaar met een Oscar voor jonge acteurs.
Quinten Schram (1992) speelt Piak, die Tiuri tijdens een groot deel van zijn spannende en avontuurlijke reis terzijde staat.
Quinten Schram speelde eerder de hoofdrol in de twee zeer succesvolle PIETJE BELL-films.
Quido
De film die Karst van der Meulen graag nog had willen regisseren.
BlueJudaskiss (moderator films)
- 11900 berichten
Jepz, maar het is wel weer pure incestfilmerij met zoontje Quinten Schram (Dave Schram + Maria Peters) in de hoofdrol.
En de zoon van Jean vd Velden.
En die hebben allemaal niks met de film te maken.
Is er al een releasedatum?
Quido
Geen specifieke, maar in de zomer van 2008 moet ie gaan draaien. Ben benieuwd hoe dit aangepakt gaat worden.
Geen specifieke, maar in de zomer van 2008 moet ie gaan draaien..
Zo snel?
Evil Empire
Als ze nu beginnen, redden ze het echt wel. Had eigenlijk wel verwacht dat de naam Laurens Geels ergens zou opduiken, maar blijkbaar niet.
Evil Empire
Geels was de vorige eigenaar van de rechten en werkt tegenwoordig als 'adviseur' voor Eyeworks Egmond.
Quentin
Geels wilde in 2002 deze film nog maken met Karst van der Meulen bij FFF, heeft toen ook nog 12.000 euro voor de scenario-ontwikkeling gekregen. Dat script was van Karst van der Meulen en Piet Geelhoed.
Er zijn nogal wat regisseurs gevraagd. Vrij lang was Pieter Kuijpers attached.
thomzi50
- 1991 berichten
Is nu bezig met de opnames voor zijn nieuwe speelfilm "Brief voor de koning". Naar het gelijknamige boek van Tonke Dragt. De cast is imponerend.
Evil Empire
In de praktijk schijnt het wel zo te zijn.
Vage toestand.
Evil Empire
Ha! Zeg dat maar tegen de mensen die nog geld van hem krijgen...
Eerste stills

Filmopnamen
De eerste draaidagen van de verfilming van Tonke Dragts bestseller DE BRIEF VOOR DE KONING in de regie van Pieter Verhoeff zijn succesvol verlopen. De opnames vonden plaats in Duitsland, waar de uitgestrekte wouden en de ijzige kou het ideale decor vormden voor deze avontuurlijke familiefilm. Vanaf 16 januari tot begin maart 2008 vindt, zowel in Duitsland als in Frankrijk, het merendeel van de opnames plaats.
Daan Schuurmans en Victor Reinier
Victor Reinier en Daan Schuurmans hebben allebei een belangrijke ridderrol gekregen. Ze spelen de twee ‘grijze’ ridders Ristridin en Bendoe, die Tiuri onderweg ontmoet. Hij weet dan echter nog niet of het vrienden of vijanden zijn.
dragje
wow!
Wederom een kinderboek dat ik keer op keer heb gelezen, tijden geleden!
Ik ben zeer benieuwd!
Quido
Die linkse van die kleine still lijkt erg op een shot uit Kruistocht in Spijkerbroek. Zelfde locatie?
Mochizuki Rokuro
Mijn favoriete kinderboek! Hoewel huiverig ga ik het toch wel proberen.
thunderball
Ja, het doet me denken aan de voorkant van van die oude Sinterklaas verhaal/rijmpjes boeken uit mijn jeugd (jaren '70)!
Persbericht
Derek de Lint in DE BRIEF VOOR DE KONING
Derek de Lint zal te zien zijn in Pieter Verhoeffs nieuwe film DE BRIEF VOOR DE KONING, zo heeft producent Eyeworks Egmond vandaag bekendgemaakt. De Lint vertolkt de rol van Koning Dagonaut – de koning die heerst over het land waar Tiuri vandaan komt. Hij zal uiteindelijk beslissen of Tiuri alsnog tot ridder geslagen kan worden.
Het is de tweede keer dat De Lint weer in een Nederlandse film te bewonderen is na zijn terugkeer uit Canada.
Derek de Lint is erg enthousiast over zijn rol: “Al heel lang staat Pieter Verhoeff op mijn lijstje als een van de favoriete regisseurs met wie ik dolgraag zou willen werken. Hij is een echte acteurs-regisseur. Het is de enige regisseur die ik privé ook goed ken, maar met wie ik nog nooit samen op een filmset gestaan heb. Voor de film Nynke was ik helaas niet beschikbaar vanwege werkzaamheden in Noord-Amerika. En natuurlijk is het verhaal prachtig. Het boek van Tonke Dragt is een echte klassieker.”
Naast hoofdrollen voor Yannick van de Velde als de 15-jarige schildknaap Tiuri en Quinten Schram als zijn metgezel Piak, zijn ook Monic Hendrickx, Michiel Romeijn en Gijs Scholten van Aschat te zien. Monic Hendrickx speelt de moeder van Tiuri en Gijs Scholten van Aschat de stervende ridder die Tiuri de opdracht geeft de brief aan de koning van Unauwen te bezorgen. Michiel Romeijn is de roverhoofdman. Overige rollen zijn voor Daan Schuurmans & Victor Reinier, als de Grijze ridders Ristridin en Bendoe.
De opnames vinden plaats in o.a. Duitsland, Luxemburg en Frankrijk en zullen tot begin maart duren.

'Letter for the King' krijgt wisselende recensies

Netflix komt met wereldwijde verfilming 'De Brief voor de Koning' van Tonke Dragt

Oorlogsgeheimen
Oorlog / Familie, 2014