• 9.375.149 stemmen

De Brief voor de Koning (2008)

Familie / Avontuur | 107 minuten

Met onder meer: Yannick van de Velde, Quinten Schram en Daan Schuurmans

Gesproken taal: Nederlands

Releasedatum: 16 juli 2008

Plot De Brief voor de Koning

De 16-jarige schildknaap Tiuri zet zijn toekomst op het spel wanneer een stervende ridder hem de opdracht geeft een mysterieuze brief voor de koning van Unauwen te bezorgen. Zijn avontuurlijke tocht leidt hem door bossen, bergen en dalen waar het gevaar altijd op de loer ligt. Lukt het hem heelhuids Unauwen te bereiken en de brief aan de koning te overhandigen?

avatar van gotti

Ik snap het ook niet hoor. Kende het woord natnek niet eens...

avatar van Willemweetniet

Willemweetniet

Wat mij betreft de slechtste film die ik tot dusver heb gezien. Schooltoneel met topacteurs. Klinkt onmogelijk hier bewijst men het.

Yannieck acteert uitermate dramatisch. Ik ken mensen in mijn omgeving die beter acteren. Snel vergeten deze film!

GregNeck

een natnek is gewoon een natte flikker. een homo

avatar van gotti

En een GregNeck is een droge flikker?

GregNeck

Begrijp je de essentie nou nog steeds niet? Ben je nou echt zo dom?

avatar van gotti

Jij bent zo slim denk ik?

GregNeck

Dat blijkt dan maar weer ja.

avatar van anco12

anco12

jongens laten we het gewoon bij de film houden

inplaats van op elkaar reageren

en ps natnek betekend dat je een beetje kak bent

avatar van spurs

spurs

Leuke en goede jeugdfilm, met mooie beelden ,allen wat het liedje bij de aftiteling van Jan Smit er deed weet ik niet paste geheel niet bij de film.

Quido

Laatst herzien en eigenlijk is de film bijzonder kinderachtig en knullig geschreven.

Inderdaad. En totaal geen diepgang en niet spannend.

Acteerprestaties zijn ook middelmatig, zoals alles in de film middelmatig is.

Het is een van mijn favoriete jeugdboeken, maar veel te vlak en eendimensionaal vertaald naar film.

Een goede NL jeugdfilm over de Middeleeuwen is Mariken.

avatar van mayhemblik

mayhemblik

gotti schreef:

Ik snap het ook niet hoor. Kende het woord natnek niet eens...

Mannelijke fans van de Cats werden vroeger ook natnekken genoemd omdat ze hun vriendinnen altijd op hun nek hadden.

Leuk weetje toch???

avatar van Film Pegasus

Het boek is uiteraard veel beter en de film trapt in dezelfde val als Kruistocht in spijkerbroek. Te commercieel willen gaan ipv een mooi tijdloos sprookje te maken. Het boek is te bekend, zodat de vergelijking ongetwijfeld wordt gemaakt. Daarbij komt nog dat er zo hard aan het boek trouw wordt gebleven (of toch een poging tot) zodat het resultaat te apatisch is geen enkele acteur overtuigd omdat die er geen persoonlijkheid in kan leggen.

Toch is dit als jeugdfilm een verademing tussen de hyperkinetische films van tegenwoordig die de jongeren voorgeschoteld krijgen. Voor jongeren is het best wel een aan te raden film, al kunnen ze uiteraard veel beter het boek vastnemen.

avatar van Mbeki

Mbeki

Tijdverspilling voor iedereen ouder dan 12. Totaal geen diepgang, slecht geacteerd en het nummer van Jan Smit bij de aftiteling beschrijft de hele film, bagger dus.

avatar van mcdaktari

mcdaktari

Dit is nou nog eens echt super slecht geacteerd. Als het beter geacteerd zou zijn dan was de film een stuk beter geweest. Maar helaas diep en diep triest

avatar van Bartt88

Bartt88

gotti schreef:

En een GregNeck is een droge flikker?

Quido

Internationale prijzen voor Brief voor de koning

De film Brief voor de koning, de verfilming van een boek van Tonke Dragt, heeft eerder deze week op het Chicago International Children's Film Festival de eerste prijs van de jeugdjury gewonnen in de categorie beste buitenlandse speelfilm.

De award in Chicago is de zesde internationale onderscheiding voor de film van Pieter Verhoeff. Onlangs won Brief voor de koning op het KidsFest filmfestival in Jakarta de prijs voor beste film en werd de film op het Final Cut Filmfestival Almburg uitgeroepen tot beste film van het festival.

Brief voor de koning vertelt het verhaal van een jonge schildknaap die een geheimzinnige brief aan de koning van het naburige rijk moet bezorgen.

Bron: ANP / Cinema.nl

Onbegrijpelijk.

avatar van Film Pegasus

Heel bizar idd. Dat het boek prijzen kreeg was te begrijpen. Daar was ik als kind ook wel 'fan' van als het ware. Maar de verfilming is niet meer geworden dan een leuke tv-tienerfilm. Iets voor Ketnet of Nicelodeon. Maar meer ook niet. Dat ze die prijzen geven is om films van eigen bodem extra in de verf te zetten zeker of door het gebrek aan concurrentie?

Film Pegasus schreef:

Grappige is dat het allemaal internationale prijzen zijn. In Nederland zelf won de film niks, dus je opmerking raakt kant noch wal.

avatar van Film Pegasus

Nog eigenaardiger dan. Dat de film in eigen land geen prijs kan winnen, maar toch gewaardeerd wordt in het buitenland...

Gebeurt wel vaker hier.

avatar van Joeri_000

Joeri_000

Op zich een leuke film maar jammer dat er net zoals in de meeste soaps in Nederland zo overdreven wordt geacteerd. Dat haalt de echtheid er van af.

avatar van Zuvaluppa

Zuvaluppa

Ik vond hem erg leuk, alleen jammer van de SLECHTE nasync.

Lekker voor op een druilerige zondag middag.

3.5* voor de spannende verhaallijn. en ach dat de acteurs iets minder waren, ze moeten nog groeien. De wat oudere waren toch prima??

avatar van Charmides

Charmides

Leuke film voor kinderen,

avatar van Frenetic

Frenetic

Leuke en goede nederlandse film Aanrader voor kinderen

avatar van Brix

Brix

• 19677 berichten

Toch wel een tegenvaller na tweede kijkbeurt, maar nu op TV.

Destijds in de bioscoop was ik blijkbaar zo onder de indruk van de werkelijk prachtige locaties en behoorlijke requisieten, dat ik wat minder op het acteren heb gelet.

Die locaties maken ook op het kleinere scherm nog steeds indruk.

Misschien wel de fraaiste settings ooit van een Nederlandse film.

Het acteerwerk is echter matig tot slecht.

Derek de Lint, als koning Dagonaut, is beschamend slecht voor een acteur met zijn ervaring.

Zijn dialogen klinken statisch en 'afgelezen'.

De rest van de cast bakt er evenmin veel van.

Ik ben geen voorstander van dubbing.

Maar een nasynchronisatie door bekwame acteurs, bijvoorbeeld in het Duits, zou de film waarschijnlijk goed doen.

Toch maar eens de Duitse versie bekijken.

Wel erg dat ik dit moet zeggen, want het betreft toch het verhaal uit een van de beste Nederlandse jeugdboeken.

Verder doet de opzet van de film wel wat denken aan de vroegere Belgische jeugd TV series.

'Het zwaard van Ardoewaan' bijvoorbeeld.

Toch waren die heel wat meeslepender.

'De Brief voor de Koning' is beter dan 'Kruistocht in Spijkerbroek'.

Maar het had veel beter gekund.

Waardering een halve ster verlaagd.

avatar van (verwijderd)

(verwijderd)

Toch er jammer dat ik deze film heb gezien, dat had ik toch maar niet moeten doen.

Het boek vind ik nu nog steeds geweldig, maar de film, zelfs wist ik al dat dit soort boek verfilmingen bagger konden zijn.

Ik vind het plat gezegd dat dit het heeft verpest.

Acteerwerk is helemaal niks, verhaallijn vind ik veel te krom en zo nog meer dingen.

Mijn eerste 1 die ik geef en dat verdiend het ook zeker.

1'

avatar van MoFeDu

MoFeDu

Pure vern**king van het geweldige boek.

De hele film loopt gewoon totaal niet, er wordt geacteerd alsof we naar een amateurtoneelstuk kijken, de muziek is niet fijn de actie ziet er niet goed uit. Daarnaast heeft deze film het gepresteerd om alles op zo´n manier te verfilmen dat het niet minder aan kon sluiten bij hoe ik het me voorgesteld had, knap hoor.

avatar van qwertzu

qwertzu

Geweldig boek, verfilming had iets beter gekund, wel leuk voor kinderen die het boek gelezen hebben, dan is de film een stuk duidelijker lijkt me.

Mijn kinderen vonden hem spannend!