Genre: Familie / Avontuur
Bekijk via Film1
Bekijk via NLZIET
Bekijk via CANAL+
Plot De Brief voor de Koning
De 16-jarige schildknaap Tiuri zet zijn toekomst op het spel wanneer een stervende ridder hem de opdracht geeft een mysterieuze brief voor de koning van Unauwen te bezorgen. Zijn avontuurlijke tocht leidt hem door bossen, bergen en dalen waar het gevaar altijd op de loer ligt. Lukt het hem heelhuids Unauwen te bereiken en de brief aan de koning te overhandigen?
Tiuri
Lavinia (stemrol)
Slupor
Slupor (stemrol)
Grey Knight Ristridin
Als deze het heel goed doet zou dat kunnen ja. Maar die is veel minder bekend dan deze, dus ik zie het niet echt gebeuren eigenlijk. Dan zijn er veel bekendere kinderboeken waar men zich aan zal gaan wagen...
benjiq
De trailer vond ik er goed utizien. Goede soundtrack en goed verzorgd maar wat het helaas verpest is het Nederlands. Als deze film in het engels zou zijn dan zou hij zeker veel beter zijn. Nederlands komt niet zo goed over en het klinkt niet zo stoer als het engels.
Quido
Toch grappig dat velen zo geïndoctrineerd zijn door al de buitenlandse pulp op tv dat ze de Engelse taal prefereren boven de eigen. Kijk eens naar Cloaca, Mariken, Blind Date of een goed toneelstuk en je ziet hoe mooi de Nederlandse taal is/kan zijn.
Moet wel zeggen dat, wat ik van Brief voor de Koning zag (zo'n 50 minuten) niet het meest vlotte was. Deed nogal stoffig en oubollig aan, qua dialogen...
Quido
Hoe het in dit specifieke geval zit weet ik niet, maar een dergelijke conclusie alleen al uit een trailer halen en het over de Nederlandse taal in haar algemeenheid te hebben is heel wat anders.
Men is het niet zo gewend om epische films als deze in het Nederlands te horen.
jwpriemis
Het is het mooiste boek wat ik ooit heb gelezen dus ik ben benieuwd
Quido
Schmierende schurken, knullige dialogen en te kleinschalig camerawerk doen de film grotendeels de das om. Waar de locaties, kostuums en rekwisieten authentiek, rauw en dus sfeervol ogen, zijn de karakters vrijwel allemaal typetjes - van een ruwe baarden tot en met schurende stemmetjes - en lukt het zelfs niet om het hoofdpersonage Tiuri een geloofwaardige karakterontwikkeling te laten ondergaan.
Ondanks de grootse locaties is het camerawerk, op de belichting na, ingetogen en wordt er - vreemd genoeg voor een avonturenfilm - veel gewerkt met close- en mediumshots, is er weinig afwisseling in de montage en lukt het zo niet de productie enige glans, vaart, grootsheid en dynamiek mee te geven. Een pluim voor de art-direction en aankleding van de acteurs, maar De Brief voor de Koning mist het overzicht, tempo en de dynamiek van een meeslepend epos. Boeiend blijft het desalniettemin wel.
Eens met Quido. De grootsheid die het verhaal wel in zich heeft komt nergens echt lekker in naar voren. En heb weinig acteurs trouwens niet zien schmieren. Schuurmans (met voor de derde keer een fout snorretje) doet niets anders dan boos voor zich uit kijken en met one-liners smijten.
-happy
maar mensen hoe kunne jullie nu al stemmen als je nog niet eens de film gezien hebt??
- 1991 berichten
Hij is toch al wel vertoond.. Ik laat het allemaal nog even een tijdje bezinken, maar een voldoende staat toch wel vast.
Zowel in persvoorstellingen alswel in enkele voorpremières is ie al te zien geweest.
Sevah
Deze lijkt me wel leuk,
ik hou wel van die oud nederlandse films zoals Kruistocht in spijkerbroek, Scheepsjongens van Bontekoe, Dus ook deze zal wel wat worden.
Quido
Gaat morgen in het hele land in première. Naar aanleiding daarvan een special gemaakt met recensies, interviews en achtergronden:
De Brief voor de Koning dossier
Stukje uit de recensie:
"In 1962 schreef Tonke Dragt ‘De Brief voor de Koning’, dat destijds direct bekroond werd met de prijs voor het beste kinderboek van het jaar. Inmiddels zijn er meer dan een miljoen exemplaren verkocht en is het boek zelfs uitgeroepen tot het beste jeugdboek van de afgelopen vijftig jaar. Een verfilming kon, zeker nu we in een tijdperk leven waarin digitale technieken het mogelijk maken totaal nieuwe werelden te creëren, dan ook niet uitblijven. Met een budget van 7,5 miljoen euro is De Brief voor de Koning de duurste Nederlandse productie van het jaar en zijn de verwachtingen van de fans hooggespannen. De film is echter bij lange na niet zo meeslepend als het boek, maar kent wel genoeg vaart om te blijven boeien.
Eén van de problemen van De Brief voor de Koning is dat deze op papier avontuurlijke en spannende tocht op het witte doek nergens wil schitteren. De film hobbelt van de ene scène naar de andere en kent nauwelijks enerverende of dramatische hoogtepunten. De Brief voor de Koning is hierdoor noch spannend, noch aangrijpend, maar enkel onderhoudend. Hoofdpersonage Tiuri toont, ondanks alles wat hij meemaakt, maar zelden enige emotie en maakt gedurende de film geen noemenswaardige ontwikkeling door. Het geven van een eigen gezicht aan de personages, het creëren van mensen van vlees en bloed - iets waar Tonke Dragt in het boek uitstekend in slaagt - wil in de film maar niet lukken."
- 1991 berichten
Recensies in Parool en NRC zijn overwegend gunstig. Leuk ook hoe de prestaties van Jeroen Willems en Derek de Lint, volkomen terecht overigens, onderling worden vergeleken.
Nasir
Net in de bios gezien en een goeie recensie trouwens die precies beschrijft hoe ik de film heb ervaren. De locaties zijn prima en de tempo zit er volgens mij ook lekker in, maar de personages ( vooral die gozer die Piak speelde) konden me echt niets schelen. De dialogen waren af en toe zo slecht en de protagonist die geen enkele karakterontwikkeling doormaakt. Desondanks haalt deze film met gemak de 100.000 bezoekers, maar ik kan niet zeggen dat ik genoten heb.
titia
wat heeft deze film te maken met Jan Smit
hij heeft de "titelsong" gemaakt.
- 1991 berichten
Een afgrijselijk nummer overigens, dat gelukkig alleen bij de aftiteling voorkomt.
Totaal misplaatst inderdaad. Wellicht één van de slechtst bijpassende titelsongs óóit.
Quido
Gewoon de zaal uitrennen na het laatste shot, dan merk je er (gelukkig) niks van ...
timbo_
Hmm toch altijd wel benieuwd als een van je favoriete jeugdboeken wordt verfilmd dus toch maar eens gaan kijken. Viel me eerlijk gezegd niet heel erg mee. Vond het jammer dat Verhoeff er een echte jeugdfilm van heeft gemaakt. Verhaal had zich voor een volwassenere aanpak geleend denk ik. Ook vond ik het in deze film maar weer eens pijnlijk duidelijk worden dat Nederland niet overloopt van acteertalent. Het contrast tussen de bijrollen is zo enorm groot dat het bij vlagen zelfs irriteert. Derek de Lint en zeker Rudiger Vogler vond ik sterk maar Kees Boot, Quintem Schram, Michiel Romeyn en Daan schuurmans waren dan weer dieptepunten. Hoewel ik er bij blijf dat die laatste mits hij een echt passende rol mag spelen wel degelijk kan acteren. Nou moet ik ook zeggen dat de acteurs niet werden geholpen door de dialogen want die kwamen niet echt passend over. Wel ook nog een paar positieve puntjes. De weide landschapscenes deden niet onder voor menig hollywoodproductie. Waren helaas we de enige keren dat het verhaal iets groots meekreeg zoals in het boek wel gebeurde. Op zich niet echt verveeld tijdens de film maar goed was het ook niet.
2,5 *
- 1991 berichten
Ik vond Derek de Lint juist verschrikkelijk. Een masterclass overacteren leek het wel. Jeroen Willems en Hans Dagelet sprongen er voor mij uit, die leverden een uitstekende prestatie.
Quido
En voor Daan moet gewoon eens een goede ridderfilm geschreven worden. Misschien dat ie er dan wél iets mee kan...

'Letter for the King' krijgt wisselende recensies

Netflix komt met wereldwijde verfilming 'De Brief voor de Koning' van Tonke Dragt

Oorlogsgeheimen
Oorlog / Familie, 2014