Genre: Familie / Avontuur
Bekijk via Film1
Bekijk via NLZIET
Bekijk via CANAL+
Plot De Brief voor de Koning
De 16-jarige schildknaap Tiuri zet zijn toekomst op het spel wanneer een stervende ridder hem de opdracht geeft een mysterieuze brief voor de koning van Unauwen te bezorgen. Zijn avontuurlijke tocht leidt hem door bossen, bergen en dalen waar het gevaar altijd op de loer ligt. Lukt het hem heelhuids Unauwen te bereiken en de brief aan de koning te overhandigen?
Tiuri
Slupor
Slupor (stemrol)
Grey Knight Ristridin
timbo_
Denk dat je voorbij gaat aan het feit dat het scenario bol staat van sterotype karakters en uitdossingen. Dan valt er van acteertalent maar weinig te spreken. Talent en kwaliteit genoeg hier.
Is zeker zo maar toch vind ik niet dat er een overdaad aan acteer talent rondloopt in Nederland. Als je zoals in de Brief voor de Koning een bijrol of 10-20 moet vullen kom je hier al snel in de problemen.
Quido
Normaal gesproken hoeft dat geen probleem te vormen, dat je in deze film ook Duitse acteurs terug ziet heeft alles te maken met de financiële constructie van de film. Bovendien heeft een dergelijk 'invul-probleem' dan eerder met kwantiteit, dan kwaliteit te maken.
timbo_
Nou volgens mij is het een combinatie van beiden. We hebben in Nederland een heel stel hele goede acteurs maar daaronder vind ik het niveau al meteen een stuk minder worden. Aangezien je dat stel goede acteurs zelden in één film samen krijgt heb je een aantal rollen dat ingevuld moet worden door het niveau eronder. We hebben dus wel genoeg acteurs (Kwantiteit) maar niet genoeg hele goede acteurs. Dus het is wel degelijk een kwaliteitsprobleem in de breedte denk ik.
Natuurlijk heb je in hele grote landen meer goede acteurs dan in kleine landen. Maar als men in deze film niet goed acteert, heeft men simpelweg verkeerd gecast en/of slecht geregisseerd.
timbo_
Aangezien ik totaal geen zicht heb op ht aantal acteurs in Nederland of iets dergelijks zal ik jullie maar geloven. Maar in dat geval is Pieter Verhoeff wel een erg slecht regisseur en niet Verhoeff alleen trouwens.
sage
Heb de film onlangs de in de bios gezien, en ben blij dat ik twee gratis vrijkaarten had gekregen. De 7,50 die ik namelijk voor een kaartje kwijt zou zijn geweest was echt 7,50 te veel!!!
Het doel van de film: het creeëren van een episch avontuur voor jong & oud op het witte doek wordt dan ook totaal niet waargemaakt.
Een van de weinige pluspunten aan de film vond ik zelf de schitterende lokaties. Deze zagen er soms oogverblindend mooi uit en de effecten, zoals bijvoorbeeld de sneeuwstorm, waren ook erg goed te pruimen. Ook de kostuums hadden realistische uitstraling.
Het slechte acteerwerk, de misplaatste dialogen en het verhaal waar je maar niet in wordt meegetrokken, zorgen er echter voor dat je je meer dan eens afvraagd of dit alles wel een professionele productie is. Dit alles is natuurlijk heel erg jammer, omdat de film alle ingrediënten bezit voor een geweldige avonturenfilm.
Na mijn vooral negatieve uitspattingen over deze film moet ik wel toegeven dat de film me een plezierige avond heeft bezorgd. De film is namelijk een geweldige komedie!! De naam van de grote slechterik "Slupor" en zijn bijbehorende looks zijn vanaf de eerste vermelding gewoon niet serieus te nemen, en ook Tiuri die flauwvalt na een snee in zijn arm is net iets te veel "over the top".
Voor de kindertjes is dit een aardige film, maar de filmfan kiest beter eieren voor zijn geld, en loopt bij deze film niet naar binnen.
Quido
De rest van je kritiek kan ik enigzins inkomen, al zijn de minpunten die jij noemt niet zo extreem als je die wilt doen laten geloven (het enige (grote) probleem van de film ligt bij het scenario, dat wel nadreunt in een aantal andere aspecten). De Brief voor de Koning is alleszins een onderhoudend en boeiend (film)avontuur.
Opening in de bios is trouwens alleraardigst, met zo'n 40.000-45.000 bezoekers in het eerste weekend. Ben alleen bang dat de film moeilijk overeind blijft tussen al de andere films de komende weken.
timbo_
De Brief voor de Koning[/i] is alleszins een onderhoudend en boeiend (film)avontuur.
Is denk ik ook een beetje de film zijn eigen schuld. Het verhaal leent zich voor meer dan een familiefilm en het is dan ook jammer dat het wel echt een film gericht op de jeugd is. Daardoor zet je een hele grote doelgroep buitenspel, namelijk de mensen die in hun jeugd het boek hebben gelezen. Ik heb een paar vrienden die het boek geweldig vonden en op zich best naar de film hadden gewild. Nu ze echter weten dat het echt een familiefilm is hoeft het niet meer. Een iets volwassenere aanpak had voor een enorme hoeveelheid aan potentiele kijkers meer gezorgd denk ik. Daarom ben ik ook zo benieuwd naar Oorlogswinter later dit jaar. Hoop dat dat wel ook een interessante film voor niet jeugd wordt.
Quido
Ik hoor van mensen die het boek vroeger zo geweldig vonden juist dat de film de sfeer goed weet te vangen. Kinderlijk vind ik de film ook zeker niet. En laten we wel wezen: ook het boek richt zich op de jeugd. Met jeugdige hoofdkarakters en het succes van het boek is het logisch dat de marketing zich richt op de hele familie.
timbo_
Dat is zeker zo maar als volwassene is De Brief voor de Koning als boek gewoon erg goed te doen. Voelt niet geforceerd op de jeugd gericht aan. Had dat met de film wel. En met mij mijn twee mede bioscoopgangers ook. Kruistocht in Spijkerbroek had dat trouwens ook beduidend minder vond ik. Is toch een vergelijkbare setting.
Barry Lyndon
Het is lastig om precies vast te stellen waarom een film niet in zijn geheel uit de verf komt. In dit geval komt het mijnsinziens door "het compromi." Het is een duits nederlands co productie die met net te weinig geld is gemaakt en dat zit de film duidelijk in de weg.
Alhoewel de locaties top zijn, er veel centen zijn uitgetrokken voor de kleding, de (prima) muziek en het totale productie design, was er geen geld over om het echt goed te doen. En zie hier het compromi.
Acteer prestaties waren ok maar konden beter. Vechtscenes waren goed maar konden (veel) beter. Het script was goed maar kon beter.
De "dwaas uit de boshut" is gesneuveld, net zo als Tirilio. Karakters die niets toevoegen aan de verhaallijn maar wel voor meer diepgang hadden kunnen zorgen en daarmee hadden bijgedragen aan het verhogen van het realisme. Tevens is er ook geen massaliteit in de film. Geen totaal shot. BV over de markt van Dangria. Dit maakt het geheel vlak. Dit in combinatie met het kleuren pallet - is nogal donker - maakt dat de film net iets te ver van je af staat.
Het is jammer dat dit met deze film is gebeurd. Deze film had beter verdient. Het is aan het vakmanschap van Verhoeff te danken dat de film niet is ingestort.
Josio
Ik had me erg verheugd op deze film omdat ik het boek al ruim tien jaar minstens elk jaar een keer herlees. En wat viel hij me tegen.
Ik heb eerlijk gezegd niet zo veel verstand van acteren, maar bij een aantal personages kon zelfs ik zien dat hier geen grootse prestatie werd geleverd. Bij Lavinia vond ik dat niet zo'n probleem omdat zij niet zo veel in beeld was, maar de hoofdpersoon geloofde ik ook niet. En dat is toch wel erg belangrijk.
Verder ben ik het met eerdere kritiek eens dat de film nergens echt spannend werd. Het ging veel, veel te snel. Ik denk dat er beter een televisieserie van had kunnen worden gemaakt, omdat je dan niet zo hoeft te snijden in de film. Want natuurlijk zijn er personages en gebeurtenissen weggelaten, dat kan niet anders. En dat gebeurt ook vaker bij boekverfilmingen. Toch vond ik het hier extra storend, omdat je bij het boek het idee krijgt van een queeste van weken en weken, terwijl ik bij de film eerder het beeld van een reisje van een week had. Dat Tiuri zich niet ontwikkelt lijkt daarmee samen te hangen.
Het personage Tiuri stond me in de film ook niet zo erg aan, nog buiten het feit dat ik de acteur niet zo goed vond. Hij was niet zo edel als in het boek, hij miste het vuur. Hij leek niet echt te voelen hoe belangrijk zijn opdracht had, maar het was meer zo dat hij zich liet leiden door wat er om hem heen gebeurde. Ik vond hem ook te veel een moderne puber (kwam denk ik ook wel door zijn accent, wat bij meer acteurs nogal storend Goois was).
Bepaalde veranderingen t.o.v. het boek vond ik wel okee voor deze film. Natuurlijk staat een film in principe los van een boek en zijn ze vrij om dingen te veranderen, maar liefhebbers van boeken hebben de vervelende gewoonte om toch heel erg te gaan vergelijken. Overigens ook irritant, omdat ik de film niet spannend vond door wat ik zag, maar doordat ik me afvroeg in hoeverre hij overeen zou komen met het boek. In ieder geval, dat Tiuri en Piak de regenboogrivier overgingen aan de zijkant van de brug vond ik prima, omdat die hele boot wel erg veel gedoe was geweest met een extra personage dat weer geen diepgang had kunnen krijgen. Maar waarom moet Menaures al vertellen dat hij de broer van Unauwen is? Wat voegt het toe? En waarom die zwaardgevechten?
Nee, de intensiteit van de film liet voor mij veel te wensen over. Verder vond ik het jammer dat hij zo ' flitsend' was. Dat moet kennelijk tegenwoordig, maar het boek is juist zo mooi oud en het verhaal ontvouwt zich zo gestaag. De muziek vond ik te dramatisch, dat hoeft van mij niet zo.
Ik hoop echt dat over jaren en jaren iemand op het idee komt om er toch een serie van te maken. Met kinderboeken werkt dat vaak erg goed. Dan zullen de kijkers ook veel meer het idee van een lange spannende toch krijgen.
Quentin
Mooie productie, maar ik vond de film scenariotechnisch behoorlijk ondermaats. Verhaal had veel meer diepte, karakterontwikkeling en 'grootser' gevoel moeten hebben. Technisch was dat 'episch' gevoel er wel, maar het verhaal had veel meer heroiek moeten bevatten en sterke dramatsiche scènes ontbraken, het voelde allemaal zo leeg aan.
G.1Rl
Ik heb ooit geprobeerd om het boek te lezen, maar ik dacht dat ik het boek niet had uitgelezen, maar alles wat in de film zat kon ik me toch prima herinneren. En dus viel het mij ook op dat het leek alsof het allemaal in een week gebeurde, terwijl het in het boek veel langer is.
Maar verder weet ik niet zo veel meer van het verhaal, dus aan verdere details die niet kloppen of zijn weggelaten heb ik me niet kunnen storen.
Al met al vond ik het wel een leuke film dus wel 3,5*
thomzi50
- 1991 berichten
Raar dat de film al meer dan 100.000 bezoekers heeft getrokken en hier toch een nogal beperkt aantal stemmen heeft.
Knisper
Dat zie je wel vaker met 'familiefilms' en Nederlandse films in het algemeen. Hoe Overleef Ik... Mezelf? heeft ongeveer evenveel stemmen. En ook Dunya & Desie zit nog onder 100, terwijl het toch een behoorlijk succes was.
Als ie straks op dvd komt zal het wel wat vlotter gaan. Blijlbaar zit niet al het bioscooppubliek op MoM.
neo
Maar dit soort ridderverhalen zijn naar mijn idee nooit echt de diepte ingegaan. Het zijn eigenlijk altijd erg vlakke films als het op karakterontwikkeling gaat. Er mag dan wel misschien wat met de personages gebeuren, maar nooit echt iets van diepgang om van over naar huis te schrijven. Of je moet wat soortgelijke films kennen waar dat wel het geval was.
_Sjakie_
Ik vond de film ok, maar niet meer dan dat. Vooral na het boek gelezen te hebben valt hij een beetje tegen, niet zozeer vanwege het achterwege laten van stukken van het verhaal of personages (dat kan vaak bijna niet anders bij een boekverfilming), maar vanwege het feit dat het niet zo spannend was, dat je niet echt meeleefde met het verhaal/ de personages, dat het niet aanvoelde als een episch verhaal, etc etc. Wat ik vooral storend vond is dat ik bij alle gebeurtenissen eigenlijk vond dat er maar werd doorgejakkerd, overal werd met een sneltreinvaart doorheen gegaan. Tiuri werd weer eens ergens gevangen genomen en húp, 30 seconden later is hij alweer vrij, en ook zonder dat hij er veel moeite voor hoeft te doen. Lekker spannend, maar niet heus. Ik sluit me dus eigenlijk aan bij alle andere kritiek. Wat ik trouwens ook miste was wat meer humor, als er niks te nagelbijten valt maar ook niks te lachen dan blijft er niet veel over...
Pluspunten waren inderdaad de mooie locaties (vooral die bergen!) en aankleding, complimentje voor de art direction dus (o.a.).
Al met al heb ik me toch wel redelijk vermaakt tijdens de film en krijgt hij van mij een krappe voldoende (wat in dit geval betekent: ***)
Da's dan wel gek, aangezien er in het boek veel meer diepgang en achtergrond is wat op een bepaalde manier vast veel meer mee gedaan had kunnen worden. Juist die achtergronden geven personages karakter; nu had ik het idee dat ik er geen één eigenlijk écht goed kende...
soom
Natuurlijk zitten er tussen Nederlandse films mindere films, maar dat heb je toch met elk filmland wel, lijkt me. Ik vond deze film beslist mooi, en potverdikkie, die Yannick van de Velde geeft een spel weg waar ik echt super van genoot. Hij blijft goed overeind in deze Lord of the Rings achtige film. Tot mijn afgrijzen zag ik alleen op een gegeven moment Daan Schuurmans doen wat ik hem ook in Floris zag doen, en kom op, dat kan écht niet, hoor!
Berniertje
nep saai stom en alle negatieve dingen die er bestaan
Ik heb het gevoel dat je zomaar iets zit te zeggen. Maar goed, waarom zou deze film nep, saai, stom etc zijn?
Berniertje
Ik heb het boek gelezen, die was echt heel goed, die heeft de griffel der griffels zeker verdiend.
Daarom had ik best hoge verwachtingen van deze film, mischien iets te hoog. Want hij viel me toch tegen, het acteerwerk vondt ik vaak gewoon te laag voor zo'n film. Ik heb me soms dus aardig gestoord aan Yannick zijn spel. Daan vondt ik stukken beter maar ook niet geweldig. Ook week de film echt veel van het boek af, waardoor goede en spannende momenten niet benut zijn.
Verder het camerawerk was oke, maar af en toe een beetje slordig en iets te beweegachtig. Verder, de mooie landschappen was een goed pluspunt en je kreeg er een goed middeleeuws gevoel bij.
3***
donemans
die boeken van geheimen uit t wilde woud en deze waren zo vet vroeger
Het boek van de film is nog steeds leuk hoor. De film zelf zou ik mijden...
"Vervolg op 'Brief voor de Koning' in de maak
Eyeworks Film & TV Drama en Armada Productions werken aan een vervolg op De Brief voor de Koning. Zij hebben de rechten verworven van het vervolg, Geheimen van het Wilde Woud. Dat hebben de producenten woensdag bekendgemaakt.
Het is de bedoeling dat de film volgend jaar in productie wordt genomen. „Gezien het succes van De Brief voor de Koning kan een vervolg natuurlijk niet uitblijven”, stelt directeur Hans de Weers van Eyeworks Film & TV Drama. „We gaan ons nu concentreren op het schrijven van het scenario en de financiering.”
In Geheimen van het Wilde Woud gaan ridder Tiuri en zijn vriend Piak op zoek naar ridder Ristridin, die nooit is teruggekeerd in zijn kasteel. Schrijfster Tonke Dragt is, net als bij de ontwikkeling van De Brief voor de Koning, nauw betrokken bij het project. Of regisseur Pieter Verhoeff ook de tweede film zal maken, is nog niet bekend."
Bron: Telegraaf
Moet het nog zien, zo succesvol is de film namelijk niet ...

'Letter for the King' krijgt wisselende recensies

Netflix komt met wereldwijde verfilming 'De Brief voor de Koning' van Tonke Dragt

Oorlogsgeheimen
Oorlog / Familie, 2014