• 9.375.212 stemmen

De Brief voor de Koning (2008)

Familie / Avontuur | 107 minuten

Met onder meer: Yannick van de Velde, Quinten Schram en Daan Schuurmans

Gesproken taal: Nederlands

Releasedatum: 16 juli 2008

Plot De Brief voor de Koning

De 16-jarige schildknaap Tiuri zet zijn toekomst op het spel wanneer een stervende ridder hem de opdracht geeft een mysterieuze brief voor de koning van Unauwen te bezorgen. Zijn avontuurlijke tocht leidt hem door bossen, bergen en dalen waar het gevaar altijd op de loer ligt. Lukt het hem heelhuids Unauwen te bereiken en de brief aan de koning te overhandigen?

avatar van Blur

Blur

De Middeleeuwse locaties zijn schitterend. (buiten en binnen).

De sfeer is overtuigend, met prachtige kleding en rijk aangeklede kastelen.

Het acteerwerk valt tegen. De meeste acteurs zetten een eendimentionaal karakter neer, en zeggen statisch hun zinnen op; keurig volgens het script.

Het verhaal is nauwelijks spannend en is te traag. In veel fraaie landschappen gebeurd niets, anders dan dat we op weg zijn.

De actiesenes beperken zich tot enkele overtuigende zwaardgevechten. die echter telkens weer flitsend beginnen om vervolgens als een nachtkaars uit te gaan, zonder invloed op het verhaal na te laten..

Probleemloos filmvermaak voor een winderige zaterdagmiddag.

avatar van renske23

renske23

oke volgende dilemma: ben 18 en dit boek is nogsteeds 1 van mijn favorieten! Moet ik de film kijken of zeggen jullie dat dat mijn beeld van het boek nu zou bederven?

kruistocht in spijkerbroek vond ik bijvoorbeeld heel goed verfilmt maar ben bang dat ik dat met deze film niet ga vinden. 1.omdat het een nederlands talige is, 2. ben bang dat het een beetje te kinderachtig verfilmt is.

avatar van the new guy

the new guy

Echt belabberd. Wat een stuitend slecht verhaal. Die Yannick werd bij DWDD helemaal opgehemeld, maar wat een dramatisch slecht acteurtje.

Het verhaal rammelt aan alle kanten en de casting is ook erg slecht.

Alleen Victor Reiniers als ridder zag er wel heftig uit, verder allemaal twatharingen in harnas.

avatar van Mischa

Mischa

Yannick speelt idd als een natte krant...

avatar van timbo_

timbo_

renske23 schreef:

wat raden jullie aan??

Niet kijken. Kruistocht is een veel betere verfilming en deze is inderdaad enorm op kinderen gericht.

avatar van BlueJudaskiss

BlueJudaskiss (moderator films)

• 11912 berichten

renske23 schreef:

Wel kijken. De magie van het boek heeft het inderdaad niet, maar het is allemaal schitterend in beeld gebracht, met mooie sets en locaties.

kruistocht in spijkerbroek vond ik bijvoorbeeld heel goed verfilmd maar ben bang dat ik dat met deze film niet ga vinden. 1.omdat het een nederlands talige is,

Wanneer zijn we ooit van dit gezeur af??

2. ben bang dat het een beetje te kinderachtig verfilmd is.

wat raden jullie aan??

Neuh...ik vond het niet kinderachtig verfilmd. Over Yannick van de Velde zijn de meningen inderdaad verdeeld, maar gelukkig zijn er nog genoeg andere zeer volwassen acteurs om hem te ondersteunen. Nee, bij mij heeft 'kinderachtig' zeker een andere definitie.

avatar van Movie Jim

Movie Jim

Ontzettende slechte kinderlijke film . Dit is net nageaapt van Lord of the rings vind ik maar die films zijn natuurlijk beter te kijken dan deze nutteloze film.

avatar van robertus65

robertus65

Te kinderachtig voor woorden, erg voorspelbaar, ongeloofwaardig en niks nieuws onder de zon. Net toen ik dacht alles gehad te hebben, krijg ik Jantje Smit nog. Waarschijnlijk mikt men ook op deze doelgroep.

avatar van -Roald-

-Roald-

Leuke familiefilm, veel bekende nederlands, leuk verhaal.

Kortom een dikke 3.0*.

avatar van evwi

evwi

Prima vermaak. absoluut kijken als je het gerne een beetje ligt.

3,5

avatar van Regan_Robbie24

Regan_Robbie24

leuk.. niet zoals ik had verwacht,, iets minder maar ja toch heel leuk =]

avatar van thebutcher

thebutcher

voor een kinderfilm is deze wel een hele goeie film, niet zo overdreven als bij snuf de hond. Ik heb me wel kunnen vermaken

avatar van loves_horror

loves_horror

Hartstikke saai vond ik deze film, er zat echt traagheid in en bijna geen actie. doei!

avatar van Scoopz

Scoopz

Verschrikkelijk saai. Slecht verhaal. Slecht acteerwerk (Lachwekkend vaak, ó was dat de bedoeling?) En daarnaast voorspelbaar. Ik heb in ieder geval de slechtste film van dit jaar gezien.

avatar van dinal12000

dinal12000

Erg matig dit. Slecht geregisseerd/geacteerd. Tiuri loopt rustig naar zijn paard, aait over de neus, stijgt op, en roept dan plotseling: "Kom op, we hebben haast!" en geeft het paard de sporen.

avatar van Tonke

Tonke

• 1982 stemmen

auw

Ik moet zeggen dat ik de film een hele tijd heb kunnen boycotten; maar op eerste kerstdag, een dag waarop je aan anderen hoort te denken, ging ik toch overstag.

Wat ik zag was echter één grote slechte grap. Het script was echt verschrikkelijk. De lelijkste zinnen die een normale Nederlandsche Middeleeuwer waarschijnlijk niet eens in zijn/haar strot zou durven nemen werden tentoongespreid. Het bij elkaar gesprokkelde Nederlandse Acteursgilde vormden een stelletje suffe ridders. Alleen Reinier had een imposante baard en zag er nog een beetje ridderlijk en breed uit. Jammer dat ook hij een belachelijk type speelde. De rest van de ridders hadden allemaal een oliebol te veel of te weinig op en hadden 'for no reason' hun helmen telkens op. De koning had een tafelkleed omgeslagen en de personages waren zo plat en ongeloofwaardig als wat. Het ultieme voorbeeld van hoe slecht deze film was:
Slupor, de 'vervaarlijke' assassin, ging een tolbrug over en vroeg aan de brugwachters of ze toevallig twee zestienjarige knapen hadden laten oversteken. 'Nee', antwoordde de brugwachter. 'Maar ik heb wel een jongen doorgelaten die een hele belangrijke brief voor Koning Unauwen ging bezorgen.'

Wat verschrikkelijk! Nog één:
Tiuri werd beroofd door sluiprovers (die er trouwens belachelijk stereotiep uitzagen). Hij wilde echter zijn ring niet afstaan. De rovers, die er zo genaamd harteloos en gemeen uitzagen, bleken zowaar heel idealistisch te zijn: Hij mocht kiezen tussen de ring of zijn paard. Dat liet Tiuri zich geen twee keer zeggen! Hij zou nooit zijn ring afstaan; die was veel te waardevol. De Roverhoofdman legde zich daar uiteraard zwijgend bij neer, en liet de knaap gaan.

Ik heb het allemaal even opgezocht in het boek van mijn naamgenote Tonke Dragt. Dat is een prachtig verhaal waar alles helemaal geloofwaardig overkomt. Daar is de roverhoofdman oprecht onder de indruk van Tiuri's moed, en daar is Slupor echt een enge vent. Mijn becheiden mening is dat als je zo'n prachtig boek gaat verfilmen (uitgeroepen tot het beste Nederlandse jeugdboek van de afgelopen eeuw) dat je dan geen half werk kan afleveren. Voor een film als deze is denk ik een hoger budget nodig om het geloofwaardig te laten overkomen. Het ziet er allemaal zo verschrikkelijk amateuristisch en gekunsteld uit! Mijn hart doet echt zeer als ik dit zie omdat het allemaal zo ontzettend veel beter kan.

Een nog grotere misstap dan Kruistocht In Spijkerbroek, wat ook al een verkrachting van een prachtig Nederlands jeugdboek was. Laat ze alsjeblieft ophouden! Laat indrukwekkende middeleeuwse boekverfilmingen maar aan de grote jongetjes over (LotR ofzo) en houd rekening met wat de mogelijkheden zijn! Als je van tevoren toch weet dat je niet de kans krijgt om kwaliteit af te leveren kom dan met bescheiden project. Zoals 'Het Echte Leven', wat ik een heel leuke film vond.

Natuurlijk ben ik een stuurlid dat aan wal staat, maar ik zeg alleen wat ik denk; en ik denk dat het in Nederland niet mogelijk is om van zo'n groots verhaal een voldoende film te maken. Ik zou het echter graag zien gebeuren. Dat dit 'm echter niet is geworden mag duidelijk zijn.

Oja, en dan heb ik nog niet eens geklaagd over de titelsong van Jantje Smit.

Tonke schreef:

Voor een film als deze is een veel hoger budget nodig om het geloofwaardig te laten overkomen!

Vreemde conclusie, de problemen die je opnoemt lijken me alleszins niets met het budget te maken te hebben ...

avatar van Tonke

Tonke

• 1982 stemmen

Quido schreef:

Misschien niet nee. Ik las net je andere berichten en ik ben het met je eens dat het scenario de film voor het grootste deel de das om doet. Maar hoe kan het dan dat zo'n script door de keuring komt? En hoe kan het dan dat de koning een tafellaken om heeft? Heeft dat niet te maken met geld?

Quido schreef:

Maar helemaal ongelijk heeft ie niet.

Heb de film niet gezien, maar voor sommige avonturenfilms hebben we het geld gewoon niet, denk ik.

Quido

Het had allemaal grootser gekund, maar daar lag toch echt het grootste probleem niet. Met meer CGI en weidse shots alleen redt je het niet. Dat de film met een groter budget waarschijnlijk iets meer allure en 'grootsheid' had gehad beaam ik, maar de grootste problemen waar De Brief voor de Koning mee kampt lijken me ook op een andere creatieve manier op te lossen.

Quido schreef:

Dat is niet het enige dat geld kost.

Anyway, ik heb de film nog niet gezien.

Wouter schreef:

Dat is niet het enige dat geld kost.

Snap ik, maar in dat geval geldt: als het ideale plaatje op papier financieel niet haalbaar is, begin er dan niet aan. Of zoek een scenarist die op een andere (creatieve) wijze wel meer diepgang / spanning etc. weet te creëren / de film evenwichtig weet te houden.

avatar van Quentin

Quentin

Probleem bij deze film was helemaal niet de filmische grootheid of het visuele spektakel, maar juist het ontbreken van een 'grootser' gevoel in het verhaal. Zoals ik hier eerder al schreef:

Technisch was dat 'episch' gevoel er wel, maar het verhaal had veel meer heroiek moeten bevatten en sterke dramatsiche scènes ontbraken, het voelde allemaal zo leeg aan.

avatar van jervel

jervel

Ongelooflijke saaie film. Dialogen worden zeer simpel en alsof 't opgelezen wordt neer gezet. Nee, 't bekijken niet waard.

avatar van tommykonijn

tommykonijn

Voor Kerstmis heb ik deze film gekregen, en ik heb hem gekeken. Hij viel me eerlijk gezegd erg mee. Yannick van de Velde acteert afwisselend, dan is hij sterk en dan is zie je weer dat hij er zich heel erg snel vannaf werkt. De film had wat mij betreft nog wat spannender gemogen, maar opzicht keek de film bij mij goed weg, ik had er veel minder van verwacht maar zeker voor de jeugd is dit erg vermakelijk denk ik.

3,5* (voor het verhaal wat ik heel mooi vond, anders was het 3,0* geweest).

avatar van AmazingPP

AmazingPP

Verhoef laat weer eens zien wat hij kan: een gedegen product maken. Alleen laten de acteerprestatie's van de acteurs (voornamelijk van de Velde) hier nog al eens een steekje vallen. Daarbij komt de film ook niet echt geloofwaardig over. Hij deed me ook denken aan LOTR; we brengen een belangrijk iets van A naar B. Het had allemaal veel beter gekund, maar ook veel slechter, dit dankzij de regie van Verhoef. 3 *

avatar van GregNeck

GregNeck

Dra-ma. Heb me de hele film lopen ergeren aan die natnek van een Yannick van de Velde. Dat stemmetje van m zeg, echt verschrikkelijk. Ik heb het boek ook gelezen en daar zat veel spanning in. In deze film kwam ongeveer geen spanning voor. Te triest voor woorden. Heb me ook werkelijk aan alles zitten ergeren, van hoe de acteurs hun zinnetjes oplezen tot aan stopcontacten in de muur van een kasteel. Het dorpje waarin ze aankwamen was ook nog eens niet in Middeleeuwse stijl, maar had eerder een stijl die tussen de barok en de renaissance in zit. Vond het echt belabberd slecht en heb over de film, van de settings tot aan het acteerwerk helemaal geen goed woord over. ZELFS DE SNEEUW WAS NEP!

Al met al: 1*

Natnek...?