Genre: Animatie / Familie
Met onder meer: Matthew Broderick, Rowan Atkinson en Jeremy Irons
8,5 (1.244.983)
Releasedatum: 24 november 1994
Plot The Lion King
"The greatest adventure of all is finding our place in the Circle of Life."
In Afrika wordt de jonge leeuw Simba geboren als zoon van de leeuwenkoning Mufasa. Dat zint Mufasa's jaloerse broer Scar absoluut niet, die nu niet langer de eerste troonopvolger is. Terwijl Simba een onbezorgde jeugd geniet in zijn vaders koninkrijk, smeedt Scar samen met een groep hyena's een plan om zowel Mufasa als Simba uit de weg te ruimen, en zo zelf de macht te kunnen grijpen.
Simba (stemrol)
Zazu (stemrol)
Young Simba (stemrol)
Young Nala (stemrol)
bozzy
Erg mooie sentimentele animatiefilm.
Mooi verhaal mooie beelden,en erg zielig ik moest wel een traantje weg pikken maar ik denk de meeste wel.
Klasse film met hoofdletter K!
PROPAYNE
Erg mooie animatie film.
Er is zelfs een moment in de film waar ik elke keer weer, en ik heb de film zeker al 25 keer gezien, letterlijk kippevel krijg. De karakters zijn geweldig en de liedjes zijn ook erg leuk. super voor het gehele gezin.
Number23
Voor u ist MENEER ZWIJN!!! Aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
Misschien ga ik 'm met me zusje weer eens kijken joh, hartikkke leuk. Zeker een van de mooiste en beste
lordsnoopy
Ik vraag me alleen af of deel 2 en 3 ook uit zullen komen. Zou wel leuk zijn, voor de mensen die de verzameling compleet willen maken.
Ik denk dat je op DVD uitkomen bedoeld?
Lijkt me logisch dat beide vervolgen ook weer in de winkel te vinden zullen zijn.
Met alle promotie rond TLK is het een handige marketing stap.
Pelagatti
Beste disney film ooit gemaakt. De film heeft alles: spanning, humor, drama. Een zeer volwassen tekenfilm die je nog lang (je leven lang) nablijft.
GastHeer
Ik ga deze sowieso in de bioscoop aanschouwen. Hij staat niet voor niks in mijn top-10, puur jeugdsentiment
Ste*
- 2072 berichten
Puur jeugdsentiment, of vind je hem ook nu nog erg goed?
Want jeugdsentiment vind ik voor The Lion King wel een te lage kwalificatie hoor.
maus9
Als GastHeer deze film een *5 geeft kunnen we er toch wel van uitgaan dat hij hem erg goed vind.
Overigens ben ik erg benieuwd naar het 3D effect. Kijk er ook erg naar uit wanneer ik dit pareltje kan kopen in 3D voor thuis.
movie-edje
Nog steends de koning!
De ranglijst van de wereldwijd best bezochte, zonder computer gemaakte animatiefilms wordt al sinds zijn premiere in 1994 aangevoerd door The lion king.
Met deze nieuwe versie in 3D als extra melkkoe zal daar voorlopig ook geen verandering in komen.
Het verhaal is bekend met al die miljoenen mensen die de film intussen gezien hebben.
Leeuwen prins Simba wordt klaar-gestroomd door zijn vader om straks als de tijd rijp is dienst plaats in te nemem als koning der dieren.
Maar de harige vorst heeft geen rekening gehouden met de laag-bij-de-grondse streken van zijn broer, die zelf op de troon wil zitten.
The lion King blijft een koningsdrama met alle allure die daarbij hoort, maar ook heerlijke humor en de bekende muziek van Elton John en Tim Rice.
Een ware klassieker die de rare fratsen met 3D niet nodig heeft.
Toch krijgen we die op de koop toe.
Ook al is het effect soms wisselvallig:
Er is meer voor nodig om een film als deze te verpesten.
Layla!
Blijft een geweldige film dit, al is het 3D gebeuren niet echt nodig..
Ga er puur heen om me weer even heerlijk kind te voelen .
ibendb
Straks maar eens gaan zien in 3D (
), maar ja, het moet wel leuk zijn.
moviemol
net gezien in 3D en was echt geweldig (deze film is sowieso geweldig)
ibendb
There's more to see than can ever be seen. More to do than can ever be done.
Vanaf The Lion King 3D begint, de mooie zonsopgang opkomt en The Circle Of Life begint, komen de kriebels echt op je hele lijf. De herinneringen aan vroeger komen op. Van dat ik vroeger de videocassete bijna kapot gedraaid had. Dus was het bijna 10 jaar geleden dat ik de film nog eens volledig zag. De animatie is werkelijk subliem. Het 3D gebeuren voegt niet bijster veel toe, maar sommige scènes gaven je echt de kriebels.
- Be prepared...for what?
- FOR THE DEATH OF THE KING!
Scar is veruit de beste Disney Villain. Zijn sadistische blik, zijn stem en zijn lied: Be Prepared gaven mij echt alweer de kriebeltjes. En dan die hyena's, die zijn echt op sommige momenten best eng. Soms is de film niet echt geschikt voor de kleine kindertjes. De koning vermoorden en de schuld op Simba steken. Erg.
What's the motto with you? ^^
Timon en Pumbaa... Tja, die zijn werkelijk hilarisch. Hun grappen, hun looks en hun vlaamse accent zijn fantastisch. En dan natuurlijk The Hula Hula Song. Ik lach echt plat van het lachen (in de bios dan nog). Geniaal.
Can you feel the love tonight?
Alweer een kippenvelmoment. Ik zat bijna met tranen in mijn ogen (of kwam het door die irritante 3D-bril die zat te prikken op mijn neus, allemaal voor wat dieptezicht?). Aangrijpende scène die verpest wordt door de ruzie tussen Nala en Simba. Jammer, maar het hoort erbij.
He lives in you...
Mufasa is een machtig personage. Jammer dat hij zo brut vermoord moet worden door Scar. Ook toen had ik kippenvel en tranen in mijn ogen. Dit was wel 3D waard.
Louaw!
Dit was mijn tweede recensie hier bij The Lion King. Maar door de perfecte filmervaring, gaat ie nog een paar plaatsen omhoog in mijn top-10. Prachtfilm. 4.5*.
RipCurl
Destijds in de bioscoop gezien en nu na 17 jaar weer gekeken in 3D. Ik moet zeggen dat het 3D best goed gedaan is. Soms zie je duidelijk lagen, maar dat komt vooral omdat de ondertiteling er dan doorheen zit. Erg leuk om hem weer te zien op het grote scherm. Wat wel jammer was bij Pathé de Kuip: het geluid. Wat een enorm zacht en slecht geluid. De popcorn zakjes waren boven de op hol geslagen kudde uit te horen. Soms moest je echt heel goed luisteren wat er nou gezegd werd. Dit maakte de ervaring toch een heel stuk minder. Ondanks dat blijft de Lion King een Disney juweeltje. Als je hem nog nooit (in de bios) hebt gezien is dit zeker een aanrader!
Twannetjuh
Ik weet dat het raar klinkt maar ik kreeg serieus kippevel van het laatste stukje van timon en pumba bij ''Can you feel the love tonight?''
En waarom mag zazu eigenlijk de naam van de oude koning eigenlijk niet zeggen van scar? Het was zijn broer waar hij zo ''emotioneel over was bij zijn dood''. Beetje raar vind ik.
Twannetjuh
Misschien al aan sarcasme gedacht?
Nee denk dat je het verkeerd begrijpt, heel de kudde denkt dus dat mufasa dood is gegaan door een tragisch ''ongeval''. Maar tergelijker tijd mag de naam niet (in bijzijn van scar) in de kudde uitgesproken worden. Niet echt logisch toch, vooral als broer zijnde. Misschien niet heel duidelijk uitgelecht maar hoop dat je het begijpt
tristanrc1
Maar toen was Scar toch al aan de macht en maakte het ook niet meer uit hoe het volk dacht, in het begin moest het volk dat natuurlijk wel denken. Maar misschien heb jij het bij het rechte eind hoor
Matakeo
Gister de 3D uitvoering gekeken in Pathé. De 3D effecten schoten op enkele momenten tekort. Bij de scene waarin de kudde gnoes op hol slaat, had ik wat meer 3D effecten verwacht. De landschappen daarentegen waren wel goed bewerkt en daar was het effect wel goed te zien. Desalniettemin blijft deze tekenfilm mijn favoriete Disney tekenfilm ooit. De vrolijke liedjes en scherpe humor in zorgen ervoor dat ik deze tekenfilm keer op keer kan blijven kijken.
M(O)H
Vanmiddag de 3d versie gekeken (heb de film voor het laatst als kind gezien)
Prachtige Disney film met fantastische songs
Ste*
- 2072 berichten
Ik ben net geweest, in Delft. De film was natuurlijk weer mooi, alleen het 3D vond ik dit keer minder leuk als bij bijvoorbeeld Harry Potter. Het voegde af en toe iets toe, maar verder... had het niet gehoeven.
Verder vond ik het geluid een beetje zacht staan, vond ik voor het eerst Mufasa's prekerige gedoe aan het begin een beetje 'jaha' (maar te vaak gezien misschien) en was het stom dat in de laatste minuut van de film het licht ineens aanging
Verder prima uiteraard
SuperSideSwipe
Heb deze film niet eerder gezien, vond het dus een mooie gelegenheid nu hij weer in de bios is in 3D om hem alsnog te gaan bekijken.
Na alle hype die in het verleden over deze Disney film was viel hij me behoorlijk tegen.
Kort en voorspelbaar (wat dan op zich niet vreemd is in een Disney tekenfilm).
Had de film toch wat meer "bijzonder" verwacht.
Probleem is denk ik vooral dat er te weinig inhoud aan de persoonlijkheden wordt gegeven (is ook gewoon geen tijd voor in die 89 minuten) .. ook de sprongen in tijd komen wat onzorgvuldig over.
Al met al redelijk, de 3D ziet er aardig uit, zeker voor een film die oorspronkelijk 2D is.
merijn82
- 1931 berichten
Gisteren eens herzien in 3D, wat absoluut niks toevoegde voor mij. Integendeel.
Verder blijft dit na al die jaren nog steeds een prachtige Disney-klassieker. Geen idee waarom ik dit nou eigenlijk de beste van Disney vind. De muziek, de emotie, de sfeer en het verhaal zijn kwalitatief erg goed, maar dat is wel vaker zo bij Disney-films. Maar bij deze is het totaalplaatje toch veel sterker dan bij zoveel anderen. Misschien toch de muziek die het geheel tot ver boven de middelmaat laat uitstijgen? Ik weet het niet..
In ieder geval 4,5*
gondwana
Ik vond de 3D versie zeer geslaagd. Itt de meeste 3D herwerkingen veel helderder. + HD is echt prachtig.
The One Ring
Tja, The Lion King...
Toen de film oorspronkelijk uitkwam was ik zeven jaar. In een mum van tijd raakte ik compleet geobsedeerd door deze Disney. Het was niet de eerste Disney die ik zag of geweldig vond, o.a. Jungle Book en Aladdin waren al enorm in de smaak gevallen. Maar zelfs ten opzichte van hen had The Lion King iets speciaals. Het is moeilijk om te zeggen waarom je als kind meer opging in de ene film dan in de andere. Voor veel mensen is E.T. de ultieme film uit hun kindertijd, maar daar kreeg ik nooit een band mee. Voor veel mensen van mijn leeftijd is The Lion King echter wel dé film uit hun jeugd is me opgevallen. Waarom? Ik kan het moeilijk zeggen. Ik zag ongeveer twee weken geleden Bambi weer eens, een film die ik als klein kind geweldig vind, maar die ik al snel ontgroeide en waar ik nu nog altijd niets mee kan. The Lion King was anders. Ik zag hem tweemaal in de bioscoop. Toen kwam de video en in de eerste periode die daarop volgde heb ik de film wellicht dagelijks of in ieder geval meerdere malen per week bekeken. Ik kreeg er gewoon geen genoeg van. De jaren die erop volgde werd de film ook met enige regelmaat bekeken. Tot mijn twaalfde jaar heb ik hem denk ik wel op zijn minst iedere maand gezien. Daarna werd het meer iets jaarlijks of zo, tot aan mijn zeventiende of achtiende. Toen ging de videorecorder kapot en kon de trouwe VHS niet meer afgespeeld worden en ik heb nooit de moeite genomen een nieuwe videorecorder te kopen. De Limited Edition DVD was net uit de winkels verdwenen. Tweedehands kopen wilde ik al helemaal niet, want deze moest ik toch echt nieuw hebben. Inmiddels ben ik vierentwintig en heb ik The Lion King al minstens zes jaar niet gezien. De kans om hem weer eens in de bioscoop te zien (voor de derde maal, waarmee het nu de film is die ik het meest in de bioscoop heb gezien) liet ik niet voorbijgaan, al moest ik even diep zuchten toen ik zag dat hij alleen in 3D vertoond werd (ik zie het 3D maken van 2D films als eenzelfde proces als het inkleuren van zwart-witfilms). Ik nam het maar even voor lief.
Deze lange intro is nodig, omdat een recensie (en eigenlijk ieder bericht) die ik schrijf over de The Lion King absoluut in een perspectief gezien moet worden. Ik heb de afgelopen jaren veel films die ik in mijn kindertijd geweldig vond herzien, waaronder veel Disneys. Dit gebeurde soms met groot succes (The Jungle Book vind ik nog net zo goed als toen) en soms overheerste een gevoel van teleurstelling (Hercules bijvoorbeeld). Door puur toeval is de kinderfilm die mij het meest dierbaar was één van de laatste geworden die ik herzie (alleen The Land Before Time en Space Jam moet ik nog eens te pakken zien te krijgen). Waar het op neer komt is dat The Lion King dé film is die ik het meest link aan mijn kindertijd. Geen televisieserie, lied of boek doet me meer denken aan mijn pre-tienerjaren. Ik kende ieder beeldje en geluidseffectje uit mijn hoofd. Sterker nog: zelfs in die zes/ zeven jaar dat ik The Lion King niet zag wist ik zeker dat ik al die geluidjes en beeldjes moeiteloos in mijn hoofd reproduceren. Er is praktisch niets aan de film dat ik niet ken.
Dit betekend dat er geen enkele objectiviteit komt kijken bij het bekijken van The Lion King. Dat mijn mening zo'n honderd procent gevormd wordt door pure, onbeschaamde nostalgie. Dat deze recensie compleet waardeloos is voor iemand die nog wil beslissen of hij de film gaat zien of niet. Ik weet zelfs eigenlijk niet of dit telt als recensie, maar ik markeer hem toch als zodanig. Doordat ik The Lion King zo door en door ken heeft herziening op zichzelf geen enkele nut. Er zit totaal geen verrassing meer in. Ik wordt niet meegesleept door het verhaal en de beelden pakken me niet in het bijzonder. Hooguit de muziek werkt nog steeds onveranderd, maar ook die heeft hoofdzakelijk een nostalgisch effect. Het opnieuw bekijken van The Lion King lijkt voor mij het meest op het opnieuw vinden van een voorwerp dat lange tijd van belang voor je was (speelgoed is in dit geval een voor de hand liggende vergelijking) en dat nu geen betekenis meer voor je heeft, maar waarvan je toch blij bent het weer even gezien te hebben. Het heeft geen nut op zichzelf, maar hé, het is er nog.
Dus je kunt nu op me af komen met harde kritiek op The Lion King zoveel je wilt, maar het zal allemaal niets voor me betekenen. Je kunt tegen me zeggen dat het een vuile rip-off is van Kimba, The White Lion (niet dat iemand hier daadwerkelijk Kimba gezien heeft), maar dat is nauwelijks van belang voor me. Je kunt schreeuwen dat het ondraaglijk sentimenteel is. So what? Ook kan je me komen vertellen dat het verhaal en de personages simplistisch zijn. Wel, hier ben ik evenmin objectief over, maar hier heb ik wel een verdediging. Ik ben er namelijk van overtuigd dat The Lion King qua verhaaluitwerking en complexiteit in de personages zeker boven (bijna) alle Disneys uitsteekt. Het is hun meest epische en na Fantasia ambitieuze film. Natuurlijk is het op dat gebied geen The Godfather of Citizen Kane, maar als je dat zoekt ben je gewoon niet ingesteld op een film die ook voor kinderen bekijkbaar moet zijn. Maar nogmaals, alle kritiek op The Lion King zal mij een worst wezen. Ik kan niet objectief er naar kijken en dit is de enige film waarbij ik dat ook gewoon niet wil. Natuurlijk zou het een interessant experiment zijn om te zien hoe mijn waardering zou zijn als ik de film nu voor het eerst zag, maar ik zou dat deel van mijn jeugd niet willen inruilen voor het experiment.
Dus hoe was de herziening in de bioscoop nou? Wel, het was The Lion King. Voor mij zegt dat alles.
De vijf sterren blijven staan, maar daar hoeft niemand zich iets van aan te trekken.
P.S.: Het 3D, hoewel soms mooi, is wederom totaal overbodig en af en toe lelijk. Vooral als bijvoorbeeld een leeuw van een vooraanzicht getoond wordt en zijn hoofd draait lijkt het nog al eens alsof de neus even los zit. 3D is niet geschikt voor de 2D-animatie, zoveel is me duidelijk. Alleen de South Park-film mogen ze wat mij betreft heruitbrengen in 3D, gewoon voor de grap.
Angrod_Pallanén
Als ik al deze reviews lees haat ik mezelf dat ik nog niet geweest ben. Ik ben fan onwaardig.
@The One Ring. Nice review, herken er veel van in mezelf. Maar heb je wel een beetje genoten?
Maandag ga ik hem zien. Kan. Niet. Wachten.
AmazingPP
Ik heb de film opnieuw gezien afgelopen woensdag in Cinecity te Vlissingen. Ik vond de 3D toevoeging erg geslaagd juist. Het heeft allemaal veel meer diepte en je ziet nu in de animatie ook veel meer details. Natuurlijk is de film niet gemaakt in 3D, wat af en toe een beetje onscherpe 3D levert. Maar dat mag allemaal de pret niet drukken. Het beginnummer van deze film maakt me nog altijd emotioneel, iets wat ik waarschijnlijk nooit meer kwijt raak. Mijn nichtje van drie vatte niet het hele verhaal, maar vooral de liedjes vond ze prachtig. En ikzelf heb ook weer erg genoten. Het is en blijft een prachtig verhaal. Jammer dat de tekenaars nog steeds niet de moeite hebben genomen om het tekst-grapje eruit te halen. Ik verhoog mijn stem van 3,5 * naar 4 *.
Wat een schitterende recensie, TheOneRing, echt heel mooi verwoord.
Wat jij zo vertelt, dan voel ik ook bij deze film. Vorig jaar heb ik de film ook nog eens herzien en dan merk je gewoon dat je elke scene gewoon uit je hoofd kent, maar dat de film nog altijd even uniek en bijzonder is.
Wat bedoel je hiermee?

Sen to Chihiro no Kamikakushi
Animatie / Fantasy, 2001

Earth
Documentaire, 2007
afrikaverlies van geliefdeleeuwfather murdermanipulationvillainmusicalwild boaroomtekenfilmmoordwarthog meerderjarig wordenshamanverlossingkoningscarfamiliehyenameerkat natuurhamletmandrill adapted into play or musicalmurder confession inspirationalwildebeest comfortingpowerful