Genre: Animatie / Romantiek
Alternatieve titels: 5 Centimeters per Second: A Chain of Short Stories about Their Distance / 秒速5センチメートル
Japan
Geregisseerd door: Makoto Shinkai
Met onder meer: Kenji Mizuhashi, Satomi Hanamura en Yoshimi Kondou
Gesproken taal: Japans
Plot Byôsoku 5 Senchimêtoru
"At what speed must I live to see you again?"
5 Centimeters Per Second bestaat uit drie delen. In het eerste deel zien we Takaki en z'n beste vriendin Akari, die na de basisschool allebei naar een andere school gaan. Ze proberen contact te houden door brieven te schrijven. In het tweede deel zit Takaki in zijn derde jaar op de middelbare school. Een meisje uit zijn klas is verliefd op hem, maar durft het niet te zeggen. In het laatste deel is het 2008, Takaki werkt tegenwoordig als computerprogrammeur in Tokio. Op een dag denkt hij een bekend gezicht te zien.
Takaki Tohno (stemrol)
Young Akari Shinohara (stemrol)
Kanae Sumida (stemrol)
Kanae's Sister (stemrol)
Akari Shinohara (stemrol)
Apollinisch
soom
Zo'n video google stream van barslechte kwaliteit bekijken is iets anders dan downloaden.
Apollinisch
En als je deze kwaliteit mee vindt vallen... tja.
soom
Tja. De kwaliteit van een film heeft imo toch echt weinig te maken met of ik een film wel of niet leuk vind. Ik kijk gerust door al die slechte pixels heen om toch best een mooie film te zien.
Fox McCloud
Tja.. ik weet niet goed wat ik nou van deze film moet vinden. Visueel is deze film een pareltje. Echt elke seconde is gewoon genieten. Verhaal is erg somber, mensen wat een elende zeg. Ook het einde is behoorlijk hard. Het laat een beetje een onbevredigd gevoel achter. Maar goed, weer is wat anders is ook leuk. En mijn eerste anime die ik op MM beoordeel krijge van mij een:
Tonypulp
Wat een prachtige film weer, ik begin steeds meer fan te worden van anime, eerst leek het me niks maar ik ben nog geen film tegen gekomen die me is tegengevallen.
Ook dit is weer geweldig, het ziet er allemaal prachtig uit, de details en het kleurgebruik..alles lijkt perfect.
Het verhaal is redelijk diepgaand, met een einde dat veel bij je los maakt, af en toe moeilijk te volgen, kreeg echt het gevoel dat wanneer ik even niet oplet ik het kwijt kon raken.
Perfecte manier om te eindigen, het nummer dat bij de gebeurtenissen past, nogmaals wat mooie en nodige shots die langs komen om alles te versterken..
4*, heel goed.
wibro
Prachtige animatiefilm met ook een mooi verhaal. Het einde van het 3e verhaal vond ik schitterend, maar waarom moest dat popliedje er nu in godsnaam in zitten!? Dat bedierf gewoon de sfeer. De regisseur had het gewoon bij die mooie instrumentale achtergrondmuziek moeten houden. Die werkte juist sfeerverhogend.
katie morosky
En als je deze kwaliteit mee vindt vallen... tja.
IMHO moet je niet zeuren over de beeldkwaliteit als je een gratis stream bekijkt op het internet. Dat doe je omdat je het verhaal wil zien, als je een goed beeldkwaliteit wil moet je hem gewoon op dvd halen, want ook downloads leveren niet altijd de beste beeldkwaliteit op. Overigens zijn de films te downloaden op video.google.com (vanwaar ik de stream dus heb gehaald) waar je de meeste films kan downloaden tenzij de uploader deze optie uitsluit.
Oh, en dankje soom voor de reclame!
neo
Er zijn veel films over de liefde gemaakt en deze is een bijzondere te noemen. Het weet treffend de moeilijkheden omtrent het onderwerp te verwoorden zonder te vervallen in aangedikte sentimenten. Heel teder en zacht, vol prachtige animatie en prachtige piano muziek van Tenmon. De eerste twee filmpjes zijn nagenoeg perfect, maar de derde breekt met nogal met de sfeer van de vorige en daar is maar een aanstichter voor: de popsong. Als je als filmmaker dan toch voor JP pop kiest in een film als deze, gebruik dan liever een vrouwelijke artieste die met haar tedere stem echt wat bijdraagt.
Baldur
Ik was hier vooral benieuwd naar door enkele indrukwekkende stills die ik gezien had. Nou, de animatie ziet er dan ook geweldig uit, vol mooie details. De openingsscene van deel twee is bijvoorbeeld prachtig. Maar toch; als ik het visuele van een animatie vergelijk met bijvoorbeeld de verbluffend mooie futuristische vormgeving van een film als The Fountain kan ik niet echt zeggen dat ik er echt door wordt weggeblazen. Knap gemaakt, dat zeker, maar 'echte' beelden doen me simpelweg meer. Daarnaast blijf ik veel gezichten in animes maar apart vinden.
Hoe dan ook, deze film kan er nog zo geweldig uitzien, ik kon er naast de mooie beelden eigenlijk niks mee. Het verhaal boeide me totaal niet. Het eerste deel vond ik maar saai en overdramatisch, en ook het vertellende element vond ik hier op momenten wat irritant worden: a) de stem was, eh, nogal zeikerig, b) er kwamen een hoop oninteressante pretentieuze (misschien niet helemaal het juiste woord hiervoor) zinnen voorbij. Deel twee was wat beter, maar raakte me verder nergens en was ook vaak wat te klef naar mijn smaak. Bij deel drie was het niet veel anders en dan krijg je ook nog zo'n afsluitend nummer voor je kiezen...
Leland Palmer
Visueel imponerend, vooral het 2e verhaal kent schitterende animatie. Sowieso vond ik het 2e verhaal het mooiste, niet alleen door de prachtige beelden, maar gewoon omdat die me het meeste deed. Wel een film die je gewoon in perfecte kwaliteit moet bewonderen natuurlijk, anders doe je toch een behoorlijke afbreuk aan het totaalplaatje.
Vooral in het eerste hoofdstuk (ook weer in het laatste) vond ik dat de film té snel wou met alles. Erg snel afgekapte scénes, erg veel tekst (voice-overs) en omdat ik de Engelse subs wel graag wou lezen kwam ''de rest'' te weinig aan bod. Het deed me (daarom) allemaal maar bijzonder weinig eigenlijk. Het tweede verhaal kende voor mijn gevoel een wat rustiger tempo, wat ervoor zorgde dat die me wel wat mee wist te slepen, in tegenstelling tot de 1e en 3e dus.
Toch kenden ook de ''mindere'' hoofdstukken prima scénes. De vertraging van de trein steeds, ondertussen de vallende sneeuwvlokjes, het meisje wat wél heeft gewacht, de kus, het afscheid en in het laatste hoofdstuk uiteraard het moment van omkijken. Mooi, jazeker, maar het bleef allemaal mooi binnen de lijntjes, het deed me niet zoveel dan ik had gehoopt. Voor de rest vind het ik eigenlijk wat ongeloofwaardig allemaal. Als ze zo vreselijk verliefd zijn, kunnen ze toch gewoon simpel, regelmatig contact hebben en elkaar zien? Waarom zo moeilijk en dramatisch doen? Daarnaast probeert de film hier ook nog eens te sentimenteel over te doen allemaal, zodat ik niet echt onder de indruk was. De plaatjes bleven echter mooi.
De score is mooi en ondersteund de scénes prima allemaal. Maar... wat jammer dan weer van dat vreselijke nummer op het laatst, brrr. Past wat mij betreft totaal niet in de sfeer van de film. Het uurtje keek echter makkelijk weg, maar was - op visueel vlak na - niet echt bijzonder. Toch een makkelijke voldoende.
belchinees
Jeezes, dat iedereen zo moeilijk doet over dat liedje op het einde.
De initiële reactie op J-Pop is toch redelijk universeel denk ik.
Pastichio Rocker
Vreselijk nummer.
Leland Palmer
Jeezes, dat iedereen zo moeilijk doet over dat liedje op het einde.
Er zijn gelukkig uitzonderingen.
KW2
Laatste kans om hem Nederland in de bios te zien: op 5 en 7 november in Utrecht op het Animatie filmfestival.
knots
Jeezes, dat iedereen zo moeilijk doet over dat liedje op het einde.
Tsja ik vind zelf eigenlijk dat je daar wel moeilijk over moet doen.
Het einde van een film vind ik altijd behoorlijk belangrijk, het kan nog een mooie wending geven of het gevoel of de sfeer versterken.
Het liedje op het einde van deze film verpest de romantiek en sfeer en laat het geheel zelfs richting de kitsch gaan.
Arnie
Mmja, dit weet ik niet zo goed. Visueel een prachtige film, werkelijk schitterende animatie. De verhalen zijn alleen zo onafgewerkt, dat het moeilijk wordt om van een diepgaande filmbeleving te kunnen spreken. De koffie is op, de film gaat aan en een uur later zit je bij wijze van spreken weer een boek te lezen, omdat het allemaal weinig heeft gebracht. Waarom hier niet een wat langere film van gemaakt? Het concept is veelbelovend, maar het voelde aan als een grote afraffeling van scenes.
Dat het kitscherige liedje (waarin overigens geen nieuwe perspectieven oid naar voren komen; het is slechts een romantisch liedje) vervolgens 10 procent van de film beslaat neem ik de makers absoluut kwalijk.
De drie sterren zijn voor de animatie en het concept.
LimeLou
- 2048 berichten
Een mooie special edition en een spotgoedkope normale editie.
Heb je misschien ook een Regio 2 versie DVD ?(sorry, voor het late antwoord)
Montorsi
Zo zeg, wordt een film toch bijna volledig de nek omgedraaid door die laatste 5 minuten. Werkelijk niet om aan te horen dat nummer. En dan de beelden die de hele film even samenvatten, alsof de film zo lang was dat je misschien wat dingetjes was vergeten..
Maar als ik daar even niet te kinderachtig over doe (al houd ik er wel rekening mee in de beoordeling), blijft er toch ook wel wat kritiek over, een beetje hetzelfde wat Arnie hierboven al schreef.
De animaties zijn fenomenaal, vergelijkbaar met Tekkonkinkreet, het mooiste wat ik tot nu toe in animatie gezien heb. Maar dan blijven die verhaaltjes over, verhaaltjes die je zo weinig doen. Het is allemaal tamelijk oppervlakkig, en te zoet en te romantisch aangedikt om echt wat te doen. Een beetje een meisjesfilm (heren die dit wel geweldig vinden, voel je niet aangesproken).
3*, omdat het er betoverend uitziet, inhoudelijk vond ik het niet slecht, maar gewoon niets voor mij. Had nog wel een halfje bijgekund zonder die bespottelijke recapitulatie op het eind.
LinkVink
Erg intressant. Het verhaal staat als een huis, enkel is de vertelwijze waarvan vele hier van walgen, gelukkig hou ik er wel van.
Rustig, met mooie beelden wordt het verhaal overgebracht. De karakters zijn net echte mensen, mensen als jij en ik. Ze komen ook goed over en als je anime hebt gekeken (zoals ik dat heb gedaan) dan wordt de film alsmaar beter.
De tekenwijze is ook subliem. Zeer mooi!
Alleen heb ik, buiten de k*tnummer aan het einde van de film, een grote hekel aan de pauzes tussen de delen. Ze hadden een geheel moeten maken. Dan zou het beter tot mij overkomen.
Apster
Zeer aandoenlijk, maar tegelijkertijd melancholisch. De animatie is bloedmooi en er hangt een heerlijk sfeertje waar je extreem kalm van wordt. Dat liedje viel me trouwens alleszins mee, na wat reacties hier te lezen.
4*, vooral het eerste deel was prachtig.
Black Math
Herzien. De animatie is schitterend, met name het moment dat de raket gelanceerd wordt was erg bijzonder, de verhalen zijn erg gevoelig zonder al te sentimenteel te worden en het weglaten van het science fiction aspect dat toch belangrijk was in Shinkais andere films komt ook ten goede van het geheel. Sorry, belchinees, maar ook voor mij geldt dat het popliedje veel verpestte. Het is an sich niet erg dat er een popliedje wordt gebruikt, maar dit specifieke nummer ruïneerde helaas de sfeer. Jammer. Al met al ergerde het me minder dan de vorige keer dat ik de film zag, waardoor ik op een krappe 4* uitkom.
Wanneer komt eigenlijk de volgende Shinkai uit? Het is wel weer eens tijd, dacht ik zo.
wibro
Deze animatie had ik de eerste keer bekeken op you tube en ik was toen al erg onder de indruk.(4,0*) Nu vandaag herzien in het juiste formaat en in uitstekende kwaliteit en oh wat een geweldig mooie animatiefilm is dit. De 63 minuten vlogen gewoon voorbij. Dit wonderschone filmpje krijgt van mij de hoogste waardering.
5,0 na herziening
13woutie13
Prachtige film!
Wat bij deze film zo ontzettend sterk is, zijn de emoties die ontzettend knap en sterk worden weergegeven. Eigenlijk kan je niks anders dan met de hoofdpersonen mee te leven. De film zelf ziet er piekfijn uit met soms schitterende beelden. Ook de kleine details en gezichtsuitdrukkingen zijn mooi gemaakt.
Het 1e deel is vrij boeiend en is dan ook het beste deel, met name de stukken in de trein zijn erg goed.
Het 2e deel met het ontzettend verliefde meisje is vooral erg emotioneel met de nodige hoeveelheid tranen.
Het 3e deel voegt voor mij niet heel veel toe, maar is niet erg vervelend om te bekijken, en heeft dan ook weer zijn gouden momentjes.
De personages zijn ook erg mooi weergegeven, waar takaki een erg interessant personage is. De muziek is ook erg fijn en belangrijk in de film, waardoor je nog een stapje extra met de hoofdpersonen meeleeft.
Zeker een aanrader deze film, en ik voel eigenlijk wel wat voor een soort vervolg.
Tomson_
Omdat ik niet altijd zin heb om een film van ruim 2 uur op te zetten, was ik op deze site eens op zoek gegaan naar wat korte films die hier goed gewaardeerd worden. Daarbij kwam ik onder andere bij deze film uit, en wat ben ik daar achteraf blij mee!
63 minuten lang heb ik zitten genieten van de visuele pracht en praal die Byôsoku 5 Senchimêtoru te bieden heeft. Voeg daar het mooie liefdesverhaal en de mooie muziek aan toe, en je kan spreken van een bijzondere film-ervaring!
Door het popliedje werd het einde echter nogal verpest. Het past totaal niet bij de sfeer van de film en zorgt toch voor een enigszins nare bijsmaak.
Ondanks dat toch een dikke 4 sterren!
jipt
Mooie film, prachtige animatie, ik hoop echt dat er meer van dit soort prachtige anime is. Verder had de film alleen ietwat meer uitgediept mogen worden en langer mogen duren, vond het nu allemaal een beetje te snel en soms afgezaagd. Verder prachtige pianomuziek, vond het gezongen lied op het einde alleen minder mooi.
Ik geef 3,5*
ace leader
Iedereen zeurt over dat eindnummer, ik vind het wél een mooi nummer. Het komt vast omdat het te snel gezongen was, de originele versie is rustiger en mooier. Ze konden denk ik beter voor deze rustigere versie kiezen.

Binnenkort in de bioscoop: horrorfilm 'Scream 7' te zien in IMAX

Hadashi no Gen
Animatie / Drama, 1983

Tekkon Kinkurîto
Animatie, 2006
melancholytrain ridesurf treinmotorfietsseparationjeugdvriendenanimegrowing apartrocket launch site