Genre: Animatie / Romantiek
Alternatieve titels: 5 Centimeters per Second: A Chain of Short Stories about Their Distance / 秒速5センチメートル
Japan
Geregisseerd door: Makoto Shinkai
Met onder meer: Kenji Mizuhashi, Satomi Hanamura en Yoshimi Kondou
Gesproken taal: Japans
Plot Byôsoku 5 Senchimêtoru
"At what speed must I live to see you again?"
5 Centimeters Per Second bestaat uit drie delen. In het eerste deel zien we Takaki en z'n beste vriendin Akari, die na de basisschool allebei naar een andere school gaan. Ze proberen contact te houden door brieven te schrijven. In het tweede deel zit Takaki in zijn derde jaar op de middelbare school. Een meisje uit zijn klas is verliefd op hem, maar durft het niet te zeggen. In het laatste deel is het 2008, Takaki werkt tegenwoordig als computerprogrammeur in Tokio. Op een dag denkt hij een bekend gezicht te zien.
Takaki Tohno (stemrol)
Young Akari Shinohara (stemrol)
Kanae Sumida (stemrol)
Kanae's Sister (stemrol)
Akari Shinohara (stemrol)
ace leader
Een paar jaar geleden was er een popnummer dat gebaseerd was op dat eerder genoemde thema van Beethovens vijfde symfonie en toch was er geen drol aan, simpelweg omdat het arrangement kut is.
, maar ik had het erover dat het popnummer (!) de inspiratie was voor de overige muziekscore. Black Math
Misschien ter verduidelijking: voor mij is het verhaal secundair en draait het meer om sfeer en het audiovisuele (zaken die niet los van elkaar staan). En wat dat betreft vind ik het dus wel erg dat dat nummer de sfeer kapotmaakt.
neo
Je hebt hiermee wel gelijk. Dit soort muziek komt zelden in Japanse films voor
Zelden? J-Pop is niet weg te slaan uit Japanse films. Goed het zit niet in elke film, maar voor bepaalde type films is het doorgaans vaak te horen.
Aangaande het nummer in de film. Ik vind het ook een erg storend element. Zomaar losstaande songs zijn voor veel filmmakers al moeilijk te 'weigeren', laat staan als deze de componist een song als basis laat nemen voor diens score. Ik zie liever dat ze dit soort prut dan maar ergens op de cd uitgaven zetten (lhoewel ik daar ook niet van houd), dan het in de film te monteren.
ace leader
Dat was inderdaad misschien beter geweest
wibro
Dat een mislukt popliedje zo veel discussies kan losmaken
. In eerste instantie was dat voor mij ook de reden om dit filmpje met slechts een 4,0* te waarderen. Doch, bij herziening heb ik het popliedje maar voor lief gehouden, want dit animatiefilmpje is verder gewoon schitterend.
eRCee
- 1978 stemmen
Pover en kitcherig. Natuurlijk is de anime van 5 Centimeters per Second mooi, vooral dan de achtergronden en het lichtgebruik. Het moment van de passerende vrachtauto in deel twee vond ik zelfs verbluffend. Daar staat tegenover dat de personages te silhouetachtig en teveel gelijkvormig worden getekend, en zoiets als die vogel in verhaal één is gewoon heel lelijk geanimeerd. Verder vind ik het kleurgebruik van met name het tweede deel te bombastisch.
Grootste struikelblok wordt uiteraard gevormd door de banale verhaaltjes; werkelijk elk platgetreden pad wordt nog maar eens bewandeld. Daarnaast zijn alle drie de delen over-sentimenteel. Dat popnummer aan het eind is helemaal een zeperd, hoewel het qua kitch-gehalte prima past bij alles wat vooraf ging.
Resten nog wat andere frustraties, zoals de irritante voice-overs en de vele fade-ouds, en er blijft weinig over om van te genieten. Of ja, van de animatie dus. Bij vlagen.
Mr_White
- 2067 berichten
Aangename film. Drie korte verhalen (waarvan één meer een epiloog met J-Pop). Makoto Shinkai blijft dicht tegen de thema's van zijn eerste meesterwerk The Voices Of A Distant Star zitten over liefde op afstand. Beide verhalen zijn mooi en de derde een aardige afsluiting, alhoewel ik ook even fronste toen dat J-Pop nummer begon. Aparte keuze en maakt het misschien iets te 'cheesy'. Neemt niet weg dat de film gewoon goed in elkaar steekt en de animatie echt schitterend is, echt van een zeldzaam hoog niveau.
MoFeDu
Mooie film,
Kijkt zo weg (zelfs voor een uur ging het snel) en prachtig geanimeerd. Fijne muziek, en vooral gewoon hele mooie beelden.
Vond zoals de meeste het eerste verhaaltje het mooist, tweede ook nog wel en derde was gelukkig heel kort, want dat was wat minder.
Mooi, 4*
DVD-T
Een film die van mij nog wel veel langer had mogen duren dan een uurtje.
Zo hoort het, een prachtig verhaal ondersteund door een prachtige visuele vertelling. Wat een prachtige animaties, en ook vol met details. Daarnaast wordt er erg mooi gespeeld met de belichting in de scènes. Je ogen worden bijna moe om alles in je op te nemen. Lijkt me dan ook echt een film die met de kijkbeurt beter en mooier wordt. De visuele pracht staat echter nimmer in de weg van het verhaal, wat erg warm en aandoenlijk is. Het tweede verhaal sprong er echt uit voor mij. De andere twee verhalen waren ook mooi, maar pakte me niet zo als het middenstuk. Een film die een grote kans maakt op een verhoging bij herziening.
Black Math
GinolaEHV
Ja, ik weet het inmiddels. Ik heb denk ik steeds de verkeerde zoekterm ingetypt. Wel helaas nog flink aan de prijs.
In ieder geval bedankt voor de reacties.
Lord Flashheart
Pover en kitcherig. (...) banale verhaaltjes; werkelijk elk platgetreden pad wordt nog maar eens bewandeld. Daarnaast zijn alle drie de delen over-sentimenteel.
Inhoudelijk klopt het zeker wat eRCee zegt. Nu weet ik wel dat de liefhebbers daar totaal niet op letten, maar het lijkt me lastig om te negeren. Want waar gaat het nu eigenlijk over? Een kalverliefde die een uur lang wordt uitgesponnen! Bij het eerste deel is dat niet zo erg, bij het tweede begint het te knagen en bij het derde deel vraag je je af: "Is dit het dan?". Wat betreft dat pop nummer aan het einde: Als dit een Nederlandse animatie was geweest, dan had je aan het einde Een Beetje Verliefd van Adré Hazes gehoord. En dan Bergman-filosofieën simplistisch noemen.
4,5* voor de animatie, 2,5* voor het verhaal. Jammer dat in het laatste aspect zo weinig tijd is gestoken, want ik had best weer eens een top notering willen uitdelen.
chevy93
Film >> Filmgames >> Laddercompetitie #6
2-3 stop de verkleutering van de ladder!
Kinderachtig tekenfilmpje numero zoveel.
Film >> Filmgames >> Laddercompetitie #6
4-2 De ene prul tegen de andere prul
. Jij komt zeker uit Den Haag?
Lord Flashheart
Wieso? Het onderwerp is ook van een kleuter niveau, de tekeningen zijn wel mooi.
Lord Flashheart
Ik zat ook te twijfelen tussen een 3* of 3,5*, maar toch gekozen voor het laatste. Anders klopte m'n rekensommetje niet meer.
Dat is dan ook puur te danken aan de animatie, die me ontzettend mee viel. Ik had iets schreeuwerigs en platvloers verwacht, in de trant van Dead Leaves. Maar soms kan een mens zich vergissen. De ladder kom ik overigens nauwelijks meer, zijn niet mijn films.
maxo922
Na de trailer wist ik zeker dat ik deze film wilde zien.
Bij de eerste Chapter had ik nog zo mijn twijfels. Wat mij wel opviel was de werkelijk schitterende animatie. Erg schetsisch maar alsnog erg vloeiend. Het minpunt bij het eerste hoofdstuk was dat het voor mijn idee erg door de mand viel. Het was erg mooi opgezet; de animatie en de muziek, maar er ontbrak toch zeker iets. Ik zou zo'n 3 sterren geven aan het eerste verhaaltje.
Het tweede verhaal was voor mij stukken mooier. De animatie en muziek blijft, maar verhaaltechnisch is het veel beter. Ik kon veel meer van die romantische momentjes genieten in dit tweede deel. Het uitgangspunt van dit verhaal vond ik prachtig. Twijfel tussen 4 en 4,5 sterren.
Het laatste segment is meer een soort van epiloog. Er zit wel een zeker verhaal in, maar het is meer een soort van samenvatting. Het is wel alllemaal mooi samengevat in het laatste lied.
Fijn om een keer gezien te hebben. Het viel me wel op dat de film voor mijn gevoel erg lang duurde. Maar dat was niet zo erg.
* 4,0
TMP
Mooie animatie, het ziet er allemaal prima uit. Het verhaal zelf viel mij echter erg tegen. Ik wist natuurlijk dat de film niet lang ging duren, maar het had wel veel beter uitgewerkt kunnen worden.
Het tweede verhaal was redelijk, daar kon ik me wel in inleven. De rest van de film vond ik echter niet zo heel boeiend. Dan komt er op het eind ook nog een liedje, met daarbij beelden waarin de toch al korte film nog eens wordt samengevat. Ik kreeg, op Kanae na, ook geen enkele band met de personages.
Vorm boven inhoud.
Ondanks de werkelijk schitterende animaties die de kijker de aanwezigheid van ondertitels bijna doet vervloeken vanwege enige beeldvervuiling, is het verhaaltechnisch gezien minder smakelijk smullen. Inhoudelijk gezien is een en ander bewonderenswaardig qua keuzes, maar door de korte segmenten en de op den duur irriterende fade-outs en weinig bijzondere gebeurtenissen, niet zo indrukwekkend als de vorm.
Goed.
Jessen0wnt
Prima filmpje die desondanks zijn eenzijdige en alles behalve originele verhaallijn toch goed te doen is. Mede dankzij de korte speelduur is het een vermakelijk filmpje, die vooral veel biedt op visueel vlak, want hierin schiet de film niet te kort. Het is prachtig gemaakt en de realistische setting van het verhaal en hierdoor ook de vormgeving werken enorm mee aan een goede film. Echter vond ik het plot zeer onvoldoende, om nog maar te zwijgen dat het interessant, ontroerend of iets in die geest was, was het ook gewoon saai uitgevoerd. Ik kan best tegen een verhaal dat ik al meerdere keren heb aangehoord, en er hoeft alles behalve spektakel of veel in te gebeuren, maar dan moet er wel iets anders boeiends te zien zijn. Nee, dat biedt deze film ook niet. Het duurt dan gelukkig ook maar 60 minuten, en is verdeelt in 3 delen waardoor het enigszins dragelijk blijft, maar verder dan genieten van de prachtige animatie kon ik niet. Mooie vormgeving maar belachelijk luie inhoud. 3 sterren met de focus op de technische kant en een dikke rug gekeerd naar het plot/betekenis.
Hdde
5 Centimeters per Second: de drie verhalen die verwerkt zijn in deze film die maar liefst ruim één uur duurt, zijn gewoon niet aantrekkelijk. De Japanse audio die verwerkt zit in deze film (logisch) spreekt me zoals bij elke zin of woord dat in het Japans wordt gesproken niet aan.
Maar tsjongejonge.. de Blu-Ray hiervan bekeken en visueel was dit echt een climax! Eigenlijk nog nooit zo'n mooie animatie/Blu-Ray gezien. Visueel krijgt deze film een dikke 5/5. Trek ik daar 1,5 punten af vanwege het verhaal of eigenlijk vanwege de verhalen, dan blijft er een goede 3.5/5 over voor dit spektakel!
mrmojorisin123
'Byôsoku 5 Senchimêtoru' is zonder twijfel op visueel vlak de mooiste animatiefilm die ik ooit heb gezien. Shots vanuit een standpunt die werkelijk uniek zijn voor dit genre, ik denk nu aan de shot van de voorbijrijdende trein vanuit een grasveld vol dauw.
De interacties tussen de personages zijn miniem maar o zo goed en waar je vooral moet naar uitkijken zijn de monologen. Makoto Shinkai legt zijn lijdend voorwerp poëtische zinnen in de mond waaruit hun pijn op een fraaie manier duidelijk wordt. Ik heb de de film gisteren gezien maar er zijn mij twee zinnen bijgebleven :
- 'It could be that the plug has given up the ghost'
staat voor Sumida's hart die het begeeft als Tohno-Kun vertrekt.
- 'Our hearts would probably not move even one centimeter closer together.'
De vraag waarmee ik bleef zitten was waarom de personages steeds in het verleden leefden. Kan zo'n grote liefde bestaan door eenmaal in de herfst naar bloesem te staan staren? Zo groot dat hij zelf de onuitgesproken liefde van Sumida voor hem niet eens ziet, zo groot dat niemand ooit zal voldoen...
melvddonk
Wat een ongelofelijk mooie film was dit zeg! Ik durf rustig te zeggen dat ik nog nooit een film heb gezien die visueel zo verbluffend mooi was als deze. Het kleurgebruik, de details, het gebruik van licht en schaduw. Stuk voor stuk echt geweldig gedaan. Vooral het kleurgebruik vond ik echt prachtig. De film had dan ook meteen mijn aandacht en verloor die absoluut niet meer tot de aftiteling begon. Ik ben er nu nog stil van.
Het verhaal is prachtig. Zoetsappig? Ja. Het is schattig, romantisch, aandoenlijk, onroerend en erg aangrijpend. Ik heb zitten genieten, zoals ik dat eigenlijk nog bijna nooit gedaan heb. Werkelijk alles, maar dan ook echt alles, was perfect. De monologen vond ik erg mooi en de gevoelens van de personages werden prachtig omgezet in mooi geformuleerde zinnen. Ik heb echt zitten genieten.
Het einde vond ik hartverscheurend. Ik had echt gedacht dat die twee elkaar in de armen zouden vliegen en stiekem zat ik te hopen op een happy end. Ik heb de laatste minuut dan ook echt met een brok in mijn keel zitten kijken en tijdens de aftiteling rolden de tranen over mijn wangen. Prachtig!
5 Centimeters per Second stormt regelrecht mijn top 10 binnen.
LimeLou
- 2048 berichten
Nu pas gekeken, melvddonk
? Goeie review, ben alles met je eens. Leuk om hier iemand te zien die ook 5 sterren geeft. Werkelijk alles aan de film is heel mooi in elkaar gezet imo.

Heb jij de Netflix-docu 'The Man With 1000 Kids' al gezien? 'Maag draaide om'

Hadashi no Gen
Animatie / Drama, 1983

Tekkon Kinkurîto
Animatie, 2006
melancholytrain ridesurf treinmotorfietsseparationjeugdvriendenanimegrowing apartrocket launch site