Genre: Animatie / Romantiek
Alternatieve titels: 5 Centimeters per Second: A Chain of Short Stories about Their Distance / 秒速5センチメートル
Japan
Geregisseerd door: Makoto Shinkai
Met onder meer: Kenji Mizuhashi, Satomi Hanamura en Yoshimi Kondou
Gesproken taal: Japans
Plot Byôsoku 5 Senchimêtoru
"At what speed must I live to see you again?"
5 Centimeters Per Second bestaat uit drie delen. In het eerste deel zien we Takaki en z'n beste vriendin Akari, die na de basisschool allebei naar een andere school gaan. Ze proberen contact te houden door brieven te schrijven. In het tweede deel zit Takaki in zijn derde jaar op de middelbare school. Een meisje uit zijn klas is verliefd op hem, maar durft het niet te zeggen. In het laatste deel is het 2008, Takaki werkt tegenwoordig als computerprogrammeur in Tokio. Op een dag denkt hij een bekend gezicht te zien.
Takaki Tohno (stemrol)
Young Akari Shinohara (stemrol)
Kanae Sumida (stemrol)
Kanae's Sister (stemrol)
Akari Shinohara (stemrol)
(stemrol)
Een romantische film over kalverliefde. Ondanks m'n voorliefde voor Japanse animatiefilms die de laatste jaren sterk aangewakkerd is, had ik toch wat schrik voor deze film. Onterecht natuurlijk, want dit is een echt meesterwerk geworden. Prachtige beelden en kleuren en een zeer geloofwaardig en intiem verhaal met jonge mensen die worstelen met hun gevoelens die al dan niet beantwoord worden. Ook één van de weinige films denk ik die zomaar weg geraakt met dergelijke zoete romantiek. Maar het voelt ook zo echt aan en volgt geen Hollywoodscenario. De lengte is ook ideaal, alles is verteld wat verteld moest worden. De film is niet onnodige verlengd met overbodige scènes. Alleen dat popliedje op het einde wringt wat, al is het ook niet zo slecht. Misschien dat een herziening later de film nog naar 5* kan brengen, als mijn huidige 4.5* ook niet weinig.
- 2048 berichten
Precies. Ook zo mooi en voor velen herkenbaar gebracht.
Fantastisch dat je 'm ook goed vind, Pegasus!
melvddonk
Nu pas gekeken, melvddonk
? Goeie review, ben alles met je eens. Leuk om hier iemand te zien die ook 5 sterren geeft. Werkelijk alles aan de film is heel mooi in elkaar gezet imo.
Ja, ik had vooraf ook zeker mijn twijfels bij deze film. Vooral omdat er stond dat hij uit 3 verhalen zou bestaan en dat stond me vooraf een beetje tegen. Uiteindelijk was het helemaal niet wat ik verwachtte en was het juist erg mooi dat de film zich in 3 stukken opgedeeld had.
- 2048 berichten
Ik vond dat van te voren al interessant. Misschien omdat ik vaak het probleem heb dat ik bij films met slechts één verhaal snel de aandacht verlies (sommige dan. lang niet meeste) Achteraf is het geweldig, aangezien het eigenlijk het mislukte liefdesleven van Takaki verteld, al vanaf z'n jonge jaren (vanaf z'n 13e tot in zijn twintiger jaren) Een soort trieste mozaïek.
robotech01
zeer mooie en voor mij een tijdloze film,
vroeger keek ik alleen maar anime met mecha er in (gundam, ful metal panic!, etc )
maar na een tip van een maatje van me ben ik toch heel aarzelend aan clannad begonnen, en zo dus ook air in the summer en kanon (2006).
sinds die tijd ben ik eigenlijk alles wat er maar op anime gebied te zien is gaan bekijken.
deze film staat al sinds ie uit is op mijn lijstje om te kijken, en eindelijk gisteravond pas er aan begonnen. Wat heb ik daar een spijt van gehad......... ik had dit moeten kijken meteen toen deze uit was.
Wat een verbluffende film, de dingen die ze mee maken is zo herkenbaar.... en de uiteindelijke uitkomst is ook zeer herkenbaar..
het feit dat ik er nu nog over nadenk en info er over opzoek op internet maakt voor mij dat dit echt een goede film is (eigen mening natuurlijk!)
Threeohthree
Mooi. Maar ..
Het probleem van freelance schrijver zijn, is dat je té weinig inspiratie overhoudt voor het geen waar je het liefst over schrijft. Zo keek ik eerder deze week Yi Sa Bui Lai, maar nog steeds kom ik niet verder dan 2 hele zinnen. Ergens wel Ironisch, want ik zou veel liever schrijven over Isabella dan over deze Shinkai.
Bewust haal ik hier Yi Sa Bui Lai aan, omdat die film iets heeft wat ik bij deze film mis: Passie en gevoel. Althans, dat dacht ik zo-even. Naja, eigenlijk denk ik dat nog steeds.
Het is geen geheim dat ik niet al te dol ben op veel dialoog, en dit bestempeld het maar weer. De film is verder prachtig hoor, maar het vele geklets wat een dergelijke diepgang zou moeten geven, werkt bij mij vaak averechts.
Niet getreurd, zoals ik al zei: De film is verder prachtig. Zeker het visuele aspect is op Innocence en Tekon Kinkurîto na, het beste wat er in de animé schappen ligt. Kleurrijk en veel detail, als een mens daar niet gelukkig van wordt ... Sterker nog, Shinkai weet er óók nog een heerlijk sfeervol en frivool soundtrackje omheen te wikkelen waardoor het lekker zomer's feel good blijft.
Het einde is dan ook een ware verassing maar geeft wel een fijne down to earth nasmaak, die de film eigenlijk ook gewoon verdient. Kudo's daar voor, de volgende keer wat minder script aub.
- 2048 berichten
Vind je? Ik was constant neerslachtig nog na 3 dagen na het kijken van de film. Blijkt nog eens hoe veel ervaringen verschillen bij deze film.
Threeohthree
Maar dat was (neem ik aan) naar aanleiding van het einde? Of had je dat gevoel ook al tijdens het kijken van de film?
- 2048 berichten
Nee, tijdens de film. Vond de ervaringen van de karakters nogal herkenbaar.
Prachtig!
Erg fijn om deze film weer eens terug te zien. Blijft mij verbazen hoe Shinkai met zo'n klein team zo'n visueel overweldigende film heeft weten te maken. Achtergronden blijven z'n kracht, maar de character animation doet ditmaal helemaal niet onder. Verbluffend mooi gewoon.
Soundtrack is braver, al moet ik zeggen dat het j-pop nummer mij met elke kijkbeurt minder gaat storen. Vind het zelf best goed passen in de film. De drieverdeling is verder ook perfect, alleen jammer dat de credits tussen de shorts door getoond worden.
Blijft me ook opvallen hoe bitter deze film uiteindelijk is. Uiteraard krijg je weer een typische relativerend einde, maar happy is het toch allerminst. Vind het een mooi contrast met het romantische sfeertje dat er hangt, en telkens weer een uitdaging bij elke nieuwe kijkbeurt.
Tot dusver Shinkai's beste, kijk alleen maar meer uit naar z'n nieuwe film.
4.5* en een uitgebreide review
Fox McCloud
Goed dat je even aanhaalt dat er een nieuwe film op komst is. Weer iets om naar uit te kijken
aSMoDeuS
Dat zo veel mensen in deze emo-bagger trappen verbaasd me echt. Dit is wat je krijgt als je een emo van 17 een verhaaltje laat schrijven. Bijna alle ingrediënten zijn aanwezig: dromerige plaatjes, onbereikbare liefde, weltschmerz, etc. Ik miste alleen nog de bekende 'Facebook-foto's', polsensnijerij en briefjes met daarop loze, dramatische boodschappen.
Het pakt niet, het beklijft niet. Van meet af aan vol, en uitsluitend, op de emotie spelen werkt niet. Er is geen binding met de karakters.
Alleen mooie plaatjes, want dat waren het wel, maken nog geen goede film. 1,5* voor die plaatjes.
SnakeDoc
Dit moet ongetwijfeld één van de mooist gekleurde animatie geweest zijn die ik heb gezien, maar het verhaal sprak me totaal niet aan. Ik had ook nog eens de pech dat de Engelse ondertiteling zo ongekend snel ging dat het verhaaltje niet heel makkelijk te volgen was.
De film is in zijn 3 fases wel grappig uitgewerkt, maar mij echt omver blazen van genialiteit doet deze animatie niet. In dat opzicht kan ik me vinden in het bericht van aSmoDeuS!
wibro
Om deze film te kunnen waarderen dien je je te focussen op de schitterende animaties en het verhaaltje maar voor lief te houden. Als je je alleen maar gaat concentreren op die ondertiteling omdat je het verhaaltje wilt volgen dan gaat al het prachtige animatiewerk aan je neus voorbij en dat is zonde. Bij animatiefilmpjes gaat het in de eerste plaats nu eenmaal niet om het verhaaltje.
Deze prachtige film had ik voor de eerste keer op you tube gezien en toen kon ik hem al zeer waarderen. Nu aangeschaft (import UK) en vanavond op mijn 32 inch scherm bekeken. Ik werd volledig omver geblazen door al dat moois en ook de soundtrack mocht er zijn trouwens, het instrumentale gedeelte wel te verstaan. Dat popliedje had voor mij achterwege gelaten mogen worden.
Waardering; onveranderd 5,0*
Pirmais
Waardering; onveranderd 5,0*
Daar heb ik ook veel aan gedacht, en ik heb daarom de eerste keer wel het verhaaltje gevolgd met ondertiteling. En daarna, toen ik het verhaal kende, heb ik de film zonder ondertiteling gekeken om puur van de schoonheid van al de animatie's.
Arashi
De animatie is beyond beautiful. Zulke mooie kleuren, zo sereen. De clue van het verhaal wordt niet kant en klaar op je bord geschoteld, dus je moet er van houden. Maar het sleurt je wel mee, en ja, ik heb een traantje moeten wegpinken. Ik vind het een van de mooiste animatiefilms die ik ooit gezien heb!
motoko303
Deze film vandaag besteld. Ik heb op zich wel hoge verwachtingen hiervan.
Wonderschoon!
Zelden heb ik animaties van dit niveau gezien! Haarscherpe details, realistische lichteffecten en een myriade aan prachtige shots. Het is moeilijk om een andere anime te noemen die dit niveau benadert. De enige die me te binnen schiet is GitS2: Innocence. Werkelijk waar een uitzonderlijke prestatie!
Vooraf was ik een beetje huiverig voor de zoetsappigheid van deze film. Uitgaande van de korte samenvatting hier op de site, had dit wel eens uit kunnen draaien op een poeslieve, romantische anime, waar normaal gesproken alleen 12-jarige meisjes van kunnen genieten.
Maar dit alles viel reuze mee. Op wat iets te theatrale dialogen na, bevatte de romantiek in deze film een alledaags realisme wat eerder intrigerend was dan zoetsappig.
Jammer dat de totale speelduur van de drie segmenten maar een uur is, want ik had nog veel langer kunnen genieten van dit kleurrijke spektakel!
Lennert
Waar had je deze gekocht? De trailer zag er inderdaad al weergaloos uit!
motoko303
Via bol.com. Hij was wel prijzig, maar ik wilde hem gewoon heel graag zien.
Lennert
Een prachtige film over kalverliefde, waarbij ik me heel goed kan voorstellen dat hij een hoop mensen niet ligt, maar hij kwam mij op een positieve manier juist erg bekend voor. De animaties van de achtergronden, de lucht en de ruimte zijn weergaloos en komen levensecht over, jammer dat de mensen hierdoor zelf wat ongeraffineerd en simpel geanimeerd over kwamen. Tevens jammer dat we aan het einde ineens een werkelijk belabberde j-pop track voorgeschoteld die het verhaaltje even simpel samenvat, het was juist het feit dat er relatief weinig dialogen of uitleg in de film zaten, die de spaarzame momenten van tekst sterker maakten.
Dit neemt allemaal niet weg Byôsoku 5 Senchimêtoru een prachtige film is die me doet terugdenken aan mijn eigen jeugd en de 'liefdes' die ik als kind ervoer. De film raakt hier mede door de prachtige pianomuziek, een gevoelige snaar en deed me terugverlangen naar een tijd waarin liefde nog zo romantisch was. Aan de andere kant vind ik het einde, waarin de hoofdpersoon vrede vind met het feit dat hij en zijn jeugdvriendin niet meer bij elkaar zullen komen zoals ze vroeger dachten erg verfrissend en sterk.
Uiteindelijk net niet het meesterwerk wat ik aan de hand van de trailer dacht dat het zou zijn, maar een erg sterke film is het alsnog wel.
Insignificance
Oogverblindende animatie rondom een aandoenlijke kalverliefde in drie hoofdstukken. Een favoriet heb ik niet, de lucht, het licht en andere omgevingen zien er overal prachtig uit en het kalme, dromerige toontje houdt het sentimentele voldoende in bedwang. Bovendien heeft het nog een kleine bite.
Hoogtepuntjes die me zo te binnen schieten zijn de lancering van de raket en het hapje op het station. De afsluitende song is dat niet, maar op één of andere manier schiet het mij ook niet in het verkeerde keelgat. Misschien ben ik tegen die tijd gewoon mild geworden. Hoe dan ook, mooi. Erg mooi.
Hansjepansje
Herkijk.
Omdat ik het verhaal al kende, kon ik me nu volop concentreren op de beelden. Blijft een van de mooiste films die ik ken, elk shot is een pareltje qua esthetiek en compositie. De treinrit, de kersenboom, het begin en einde van deel twee, de eindmontage.
Blijft op 4.5* staan.
Freud
Mooie animatie, maar dit soort kalverliefde-tranentrekkerij is aan mij niet besteed. Geen slechte film, maar veels te kitscherich. Maar prachtige beelden af en toe, dat wel. En de scene in de trein was meesterlijk.
Cellulord
voor de archieven:
stond in januari zelfs (even?) op plaats 250 in de top 250
Heeft zelfs nog veel hoger gestaan, maar films als deze is het niet meer gegeven te overleven in de top 250.
Cellulord
Tja, spijtig, maar was wel even leuk om hem daar te zien staan. Kreeg er zelfs nog een beetje hoop van.
wendyvortex
Slechts iets meer dan een uur, maar wel een prachtig gedetailleerd geanimeerde film.
Verhaal is lekker melancholisch.
Vallende kersenbloesem, sneeuw, treinen en een raket die de ruimte ingeschoten wordt.
Jammer van het weke liedje waar de film mee eindigt, maar voor anime-liefhebbers een must.

Nederlandse komedieserie 'Moedermaffia' scoort op Videoland

Hadashi no Gen
Animatie / Drama, 1983

Tekkon Kinkurîto
Animatie, 2006
melancholytrain ridesurf treinmotorfietsseparationjeugdvriendenanimegrowing apartrocket launch site