• 9.375.496 stemmen

Met onder meer: Tim Robbins, Elizabeth Peña en Danny Aiello

Releasedatum: 13 juli 1995

• Prime Video Bekijk via Prime Video

Plot Jacob's Ladder

"The most frightening thing about Jacob Singer's nightmare is that he isn't dreaming."

De New Yorkse postbezorger Jacob Singer probeert zijn leven op de rails te houden: zijn dagen zijn gevuld met flashbacks van zijn eerste huwelijk, zijn overleden zoon en zijn tijd in Vietnam. Zijn nieuwe vrouw probeert Jacob te helpen om zijn grip op de realiteit te bewaren, maar de lijn tussen werkelijkheid en illusies wordt voor Jacob steeds vager.

avatar van Stephan

Stephan

Nee, wat ik bedoel is dat ik een DVD heb waarop een audio-commentary staat plus nog wat (geweldige) deleted scenes. Weet niet of de standaard versies die ook hebben.

Karl van H.

En Jezabel is een duivel die hem op aarde probeert te houden, als ik het goed begrijp?

EDIT: De scène waarin Jezabel Tim Robbins mooie foto's met bijbehorende herinneringen in de verbrandingsoven stort valt op zijn plek

avatar van Jawaddedadde

Jawaddedadde

Ja, als je het zo allemaal nagaat is er flink nagedacht over deze film en vallen alle stukjes inderdaad op z'n plek. Mooi zo!

avatar van Bottleneck

Bottleneck

Ja Jezabel blijkt na wat zoekwerk ook een bijbels figuur te zijn (ik dacht eerst dat het afgeleid was van Beëlzebub) en wordt gezien als iemand die anderen verleidt en de hel injaagt. Ze is inderdaad ook best vaak naakt te zien

v1ce schreef:

Erg mysterieuze thriller met veel freaky scenes. Het moraal van het verhaal is iig geen kattepis.

Het kan aan mij liggen maar WAT is dan die moraal van dit verhaal?

Ik zie het niet zo namelijk.

Karl van H.

Volgens mij is d'r ook geen moraal. Is dat nodig om een film goed te maken, dan?

avatar van Awake78

Awake78

Nee is niet nodig. Maar ik denk dat Handsome Bill het vraagt omdat v1ce er expleciet op ingaat (Het moraal...geen kattepis).

Karl van H.

Verrek, ja, daar had ik een beetje overheen gelezen - mijn fout Maar dan ben ik ook wel erg benieuwd naar de uitleg van v1ce naar de moraal van Jacob's Ladder.

Handsome Bill

Ja ik hoop dat hij hier nog op terug komt want ik ben erg benieuwd.

avatar van Stephan

Stephan

Het "moraal" is dat je je 'demons' moet confronteren en in het reine moet komen voor je je kunt overgeven en vreedzaam kunt sterven.
Volgens Lyne wordt deze film erg gewaardeerd door mensen die aan stervensbegeleiding doen. Het brengt de worstelende mens (ten tijde van het sterven) tot rust en inzicht.

Of dat werkelijk zo is valt te bezien, maar dat is waar Lyne in ieder geval de focus op heeft gelegd.
Jacob Singer is in dit verhaal in ieder geval nog lang niet klaar met zijn 'demonen', zoals het overlijden van zijn zoontje etc.
Pas als hij dat los kan laten is hij klaar om te sterven.

Zoiets.

Karl van H.

Uitstekend uitgelegd en ik kan me er ook prima in vinden - daar hoef ik niet eens stervensbegeleiding voor te doen!

Handsome Bill

Ok de uitleg van Stephan geeft wel meer inzicht in de film.

Deze moraal kan ik wel wat mee inderdaad.

avatar van magic32

magic32

Karl van H.

Knappe jongen die hier wel vrolijk van wordt

DwarreI

Wat brengt je er toch toe om naar Jacob's Ladder te grijpen als je een film wilt zien waar je vrolijk van hoopt te worden

avatar van Bottleneck

Bottleneck

'Daar word je niet vrolijk van', lijkt me als understatement bedoeld..

DwarreI

Snap ik, maar waarom zie ik hier toch iedere keer mensen een waardeoordeel aan films hangen alleen door het gevoel wat ze er van krijgen. Ga dan lekker heel de dag naar Comedy Central kijken waar altijd wel iets te lachen valt en je zeker weet dat je er niet verdrietig van wordt

avatar van Jawaddedadde

Jawaddedadde

Kan toch dat hij iets anders verwachtte bij deze film? En als hij er echt niet vrolijk van wordt, dan mag hij dat van mij gerust zeggen.

avatar van DVD-T

DVD-T

Laatst een stukje op de Belgische televisie van gezien, laatst de film getipt gekregen en nu dan helemaal gezien. Erg goede film.

De film begint al heel onheilspellend met prachtige beelden uit Vietnam. Het begint nog een beetje leuk met wat humor maar al snel slaat dat om in een nachtmerrie. Film bevat een heel raar sfeertje. Een beetje bedrukkend allemaal. Dit ook erg goed versterkt door de wat kleurloze beelden. Het verhaal blijft de gehele speelduur meeslepend. Je wilt gewoon weten wat er met Jacob aan de hand is en waarom hij aan die waanbeelden lijdt. Goed spel van de acteurs allemaal. Robbins is magistraal bezig en maakt de film net dat beetje meer meeslepender dan dat het al was. Ook mooi dat de film de horror niet echt gebruikt om te shocken, maar echt om bij te dragen aan het verhaal van Jackob. Alleen een beetje jammer dat het einde niet wat overliet aan de interpretatie van de kijker , maar aan de andere kant had ik het niet echt zien aankomen.

avatar van jipt

jipt

magic32 schreef:

een mager 3 tje. wordt niet echt vrolijk van z'n trip!

goed argument, werd je van donnie darko wel vrolijk?

Jawaddedadde schreef:

Beter lezen vriend, je mag er van mij ook alles over zeggen. En al wordt je manisch depressief van het kijken naar deze film, dan is dat gegeven op zich nog geen reden is om een lage beoordeling te geven. Ik werd ook niet vrolijk van deze film, maar hij staat wel in mijn top 10, ra ra hoe kan dat?

Jawaddedadde schreef:

Kan toch dat hij iets anders verwachtte bij deze film?

Ik begrijp ook al helemaal niet waar je de verwachting van een vrolijke film vandaan haalt als je alleen al de achterkant van de dvd-hoes hebt gelezen.

Sowieso vind ik dat je een film over het algemeen met zo min mogelijk verwachtingen in je achterhoofd moet gaan kijken. Als iemand je bijvoorbeeld een film aanraad met de woorden 'Deze film is echt zooo goed, die moet je gewoon zien!' dan zal zo'n film je negen van de tien keer tegenvallen, enkel door de verwachting die er wordt geschept. Als je diezelde film zou gaan kijken terwijl iemand tegen je gezegd heeft dat het een waardeloze film is, dan is er een grote kans dat de film je juist uitermate goed zal bevallen.

Ik keek deze film met geen bijzonder hoge verwachting, enkel de garantie van een vriend van me die zei dat ik em 'wel goed' zou vinden, en die verwachting werd meer dan overtroffen.

In sommige gevallen is een verkeerde verwachting zelfs nog beter. De enige reden dat ik bijvoorbeeld Irréversible ging kijken was omdat ik Monical Bellucci wel een lekker wijf vond. Ik had verder nog nooit iets over de film gelezen (enkel de hoge gemiddelde waardering op imdb gezien) en door de voorkant van de hoes (de achterkant had ik niet eens gelezen) verwachte ik eigenlijk een romantische komedie met een 'scherp randje' te gaan zien. Nog nooit ben ik zo verbouwereerd geweest na het zien van een film als na Irréversible, ik heb er zelfs een paar nachten niet van kunnen slapen. In de tussentijd ben ik erachter gekomen dat je een film moet gaan kijken met zo min mogelijk verwachtingen om jezelf te kunnen laten overdonderen, vind ik Monica Bellucci een prachtige vrouw en staat Irréversible op nummer 1 in mijn top 10.

De enige keer dat ik er ooit van baalde dat ik de achterkant van een filmhoes niet gelezen had was na het zien van Reconstruction. Hierdoor had ik me veel te veel op de verhaallijn geconcentreerd (de titel alleen al schepte bij mij de verwachting dat het om een ingewikkeld plot zou gaan en ik dus goed op moest letten) terwijl dat de hele filmervaring nogal in de weg stond.

Nu creëerde ik zonet waarschijnlijk verkeerde verwachtingen m.b.t. Irréversible waardoor hij voor bepaalde mensen tegen zal kunnen vallen, maar dan kan ik je nu net zo goed alvast verklappen dat je er niet blij van zult worden. Toch vind ik dat je die film alsnog moet zien

avatar van (verwijderd)

(verwijderd)

magic32 schreef:

een mager 3 tje. wordt niet echt vrolijk van z'n trip!

Blijkbaar is er een grote aanhang van horror/thriller films, die genieten van bloederige taferelen en ander gruwelijk leed. Niet vrolijk worden van menselijk verdriet, lijkt me zeer menselijk en ... wenselijk. Funny Games al geprobeerd?

De beste films laten je 'bloedend' achter of "verbouwereerd" zoals Dwarrel terecht opmerkt, en soms zelfs 'blij', maar bij komedies is het ronduit een paar gradaties moeilijker om te 'beklijven'. Ik ken slechts een paar film, die me oprecht blijer maakt(e), o.a.: It's a Wonderful Life en Amelie. Haar tegenpool kan je gerust Irréversible noemen. Alsof je een doffe dreun hebt mogen incasseren. U bent gewaarschuwd!

PS. Nog een zeer leuk oudje is: It Happened One Night van Frank Capra.

Film waar ik echt blij van werd: Mitt Liv Som Hund

avatar van Friday the 13 th

Friday the 13 th

• 2023 stemmen

Hoogstaande film en zéér spannend. In het begin ook vrij eng met al die vreemde dingen, maar na een tijdje ebt dit wel weer wat weg en maakt het plaats voor geheimzinnigheid en wordt je interesse naar het geheim aangewakkerd.

De makers hebben héél goed nagedacht over deze film. De clue begreep ik op het einde wel, maar heb toch enkele dingen moeten opzoeken. De puzzelstukjes vallen nu allemaal mooi in elkaar.

Een hoogstaande horrorfilm dus met een psychologische stempel die best goed draagbaar is. Spannend tot het einde!

avatar van Vinokourov

Vinokourov

1990 was een bijzonder matig filmjaar, maar Jacob's Ladder is een uitzondering daarop. Vooral gaaf is het hoge tripgehalte, waarvan ik de uiteindelijke clou wel redelijk snel door had, maar dat gaf niet .

Karl van H.

Bij mijn plaatselijke Videoland op DVD te verkrijgen voor maar een eurootje of vijf

avatar van movielou

movielou

vermakelijke film hoor het acteer werk was ook heel goed en het verhaal ook.

4,0

avatar van angel-eyes18

angel-eyes18

Goeie film die nog even door mijn hoofd heeft gespookt.

toppertje

avatar van The Oceanic Six

Ik zat al lang achter deze film aan en eindelijk heb ik hem dan gevonden en ook gister bekeken.

Jacob's Ladder is een boeiende film van begin tot het eind. Het is een film waar je na afloop na de plottwist nog eens over gaat nadenken. Uiteindelijk blijk je dus naar laatste momenten van Jacob's leven te hebben gekeken. Alleen het begin en slot van de film zijn sowieso echt gebeurd. De rest kan je zelf interpreteren. Achteraf valt het wel te bevatten. Tijdens de film had ik het allemaal niet meteen door.

Het is ieder geval een beklemmende film geworden. Zeker wanneer je de demonen voorbij ziet komen. Maar de scene in het ziekenhuis als je de wieltjes van het karretje alleen ziet waar Jacob op ligt vond ik erg sterk! Zo had de film nog wel meer momenten. Het werd niet eng, wel spannend.
Neem daarbij ook overtuigend acteerwerk en een overtuigende grauwe setting en je weet dat dit gewoon een sterke film is geworden.

avatar van El ralpho

El ralpho

Voor mij bijzonder tegenvallend. Wil niet zeggen dat ik het een hele slechte film vond, maar na alle verhalen die ik ervan gehoord had, lang niet wat ik verwacht had! zag wel dat de film kwalitatief sterk was en tot de klasiekers zou kunnen behoren maar gewoon niet mijn soort film. Bij de start van de film trein met al die demonen had ik er nog wel een goed gevoel over en verheugde ik me op veel creepyness en onderhuidse spanning.Ik vond de film echter meer lijken op een drama film van een man die zijn leven los moest laten met een vleugje horror dan echt een ''enge'' of verontrustende film. een goed voorbeeld van een film die dit onlangs wel bij mij wist te doen was de film Martyrs. Het idee achter deze film was wel heel mooi, maar het bracht niet de soort spanning die ik verwacht had. In mijn ogen nog steeds een redelijke film, maar enigszins overgewaardeerd. 3,0