• 9.376.097 stemmen

Met onder meer: Tim Robbins, Elizabeth Peña en Danny Aiello

Releasedatum: 13 juli 1995

• Prime Video Bekijk via Prime Video

Plot Jacob's Ladder

"The most frightening thing about Jacob Singer's nightmare is that he isn't dreaming."

De New Yorkse postbezorger Jacob Singer probeert zijn leven op de rails te houden: zijn dagen zijn gevuld met flashbacks van zijn eerste huwelijk, zijn overleden zoon en zijn tijd in Vietnam. Zijn nieuwe vrouw probeert Jacob te helpen om zijn grip op de realiteit te bewaren, maar de lijn tussen werkelijkheid en illusies wordt voor Jacob steeds vager.

avatar van DwarreI

DwarreI

El ralpho schreef:
Ik vond de film echter meer lijken op een drama film van een man die zijn leven los moest laten
Dat is ook precies wat het voor moet stellen. De onderhoudse spanning is overigens wel degelijk nadrukkelijk aanwezig, veel meer dan een 'over de top' film als Martyrs.

avatar van El ralpho

El ralpho

dan heb ik verkeerde dingen over de film gehoord. want kreten als een film die je leven zal veranderen en meesterwerk gaan voor mij dan ook niet op. onderhuidse spanning was inderdaad wel degelijk aanwezig, maar soms vond ik de film toch een beetje saai. In tegenstelling tot martyrs die jij mischien over the top vind; maar toch was dat een film die me in tegenstelling tot jacob's ladder meer op het puntje van mijn stoel wist te houden.

avatar van Revolt

Revolt

Film die voor mij totaal onbekend was. Ik had van tevoren wel gezien dat de beoordelingen hoog waren, maar verder blanco de film in.

Ik moet zeggen, ik heb een heel aardige film gezien. De film houdt alles een beetje wazig en dat is juist de bedoeling. Uiteindelijk is de ontknoping wel een beetje voorspelbaar voor mij, ik dacht al na een kwartiertje dat hij al dood was, maar het doet niet veel af aan de entertainment waarde.

Een scene die voor mij echt niet nodig was, en er echt niet uit zag, was de scene op de dansvloer dat zijn meisje half wordt verkracht en dan vermoord door een soort van alien/demoon. Hele zwakke scene in een toch wel erg sterke film, met een sterk, uniek verhaal.

7,3/10

avatar van rep_robert

Behoorlijk sfeervolle film, die veel spannende momenten kent, maar soms ook een beetje ontaard in een rare mix van dromen/hallucinaties en de werkelijkheid. Iets wat soms ook een beetje vaag blijft.
De onderhuidse spanning was lekker de hele film aanwezig en ook blijf je tot aan het einde nieuwsgierig naar de afloop. Dan loopt het helaas toch met een sisser af, Jacob overlijdt namelijk al in Vietnam. Moet ik nu interpreteren dat hij op zijn sterfbed een gigantisch lange droom van hier tot Tokyo of zo heeft gehad? Of is het een terugblik op zijn leven, iets wat ik me niet voor kan stellen aangezien hij met Jezebel en andere veteranen nog over het effect van zijn uitzending in Vietnam heeft gehad. Dus het kan sowieso niet een terugblik of echt gebeurd zijn, aangezien Jacob de Vietnam oorlog nooit heeft overleefd Vond het zelf nogal vaag, moet alles nog even goed op me in laten werken en er een nachtje goed over slapen.

Hou het nu in ieder geval nog op een ruime 3,5*
Heb me er prima mee vermaakt, alleen de film laat me (bij de 1e kijkbeurt, dat wel) met nog teveel vragen zitten.

avatar van Revolt

Revolt

Ik denk dat Jacob in een soort van tussenwereld, in deze film ook wel "hel" genoemd, terecht is gekomen na zijn overlijden. Deze wereld is parallel aan de onze, alleen een stukje minder prettig, mede dankzij de demonen, die hem zowel helpen als tegenwerken (?). In deze tussenwereld zit hij vast tot hij zijn leven heeft verwerkt, met name de gebeurtenissen tijdens de oorlog en het overlijden van zijn zoontje. Nadat hij deze gebeurtenissen heeft verwerkt, worden de demonen werkelijk engelen, en komt hij in de hemel (soort van letterlijk overgenomen uit de film)

avatar van boozebelly

boozebelly

• 1908 stemmen

Zo...dat was even een hele aangename verassing, wat een film

Ik heb hem ervaren als een mengelmoes van Mystery, drama & een vleugje horror. Maar voor de mensen die nu een soort van slasher verwachten...bespaar je de moeite. De horror in deze film is subtiel en voert zeker niet de boventoon.

Telkens als ik dacht te weten hoe het allemaal zat, kwam ik weer bedrogen uit. De ene verassing na de andere kreeg ik voor mijn kiezen, totaal geen voorspelbare film dus. Er is ook een constante spanning aanwezig en op echt onverwachte momenten word je verrast door een aangenaam schrikmoment. Ook bleef ik aan de buis gekluisterd omdat ik wilde weten hoe de vork nou precies in de steel zat. Het bleef maar boeien. En op het oh zo mooie einde viel de hele puzzel voor mij in elkaar. H-e-e-r-l-i-j-k.

Op een gegeven moment raakte ik ook de grip op de realiteit kwijt en ging ik compleet op in de film. Ik had geen idee meer van wat nou echt was en wat niet, alsof ik in de huid kroop van de hoofdpersoon. Maar het was een lekkere trip met enkele prachtig uitgewerkte scenes. Ik gaf me er graag aan over en ik wou het einde beleven.

De hele film ademt ook sfeer uit, karakter... en dat is te danken aan de veelal sobere settings (dat soberheid ook mooi kan zijn laat deze film wel zien), mooie camerabeelden en passende muziek.

Een dikke, vette pluim voor de regie, die beschikken wat deze film betreft echt over vingerspitzengefühl, weten een sfeer te creëren en die sfeer bovendien te perfectioneren.

Nou goed, ik ben nu positief genoeg geweest denk ik maar het moge duidelijk zijn dat ik heb genoten van dit meesterwerkje.

Ik laat hem even lekker bezinken en morgen maar op jacht naar de dvd, want deze moet ik in huis hebben.

Een dikke voldoende: 4,5* en wie weet later wel meer. Brrrrr....een toppert...

avatar van Matthiasc88

Matthiasc88

Eerder drama dan horror zou ik zeggen. De film wordt snel duidelijk, maar blijft toch interessant om volgen. Enkel is de spanning ver zoek

chevy93

Robbins kende ik voorheen alleen maar van dé film van hem. Hij speelt een goede rol en zet hem heel overtuigend neer. Ik had een neerwaartse spiraal verwacht waarin het uiteindelijk helemaal misgaat (een soort Repulsion). Echter werd het iets heel anders en dat vond ik wel jammer. Ik vond dit iets te makkelijk en minder indrukwekkend. Het was een leuk verhaal en een interessant concept, maar daar wordt maar een deel van waargemaakt. Het voelde gewoon niet als een echte topper. Ik vind het ook moeilijk om goed commentaar te leveren, omdat het een degelijke film is die niks fout doet.

Het gevoel bepaald, zal ik maar zeggen

avatar van Leo1954

Leo1954

• 2073 berichten

Horror wordt wel te pas en te onpas gebruikt zeg. Deze film was imo absoluut geen horror, gelukkig maar.

Er goed gespeeld door Tim Robbins, ben toch al een fan van hem. Verder wordt hier en daar de film uitvoerig beschreven, ik vond het een goede film die ik niet snel zal vergeten.

Thorak

Thriller/Horror kan ook beter in Thriller/Drama veranderd worden inderdaad. Er gebeuren wel veel vage dingen, maar horror is het zeer zeker niet nee.

avatar van Stephan

Stephan

Horror wordt niet te pas en te onpas gebruikt... Het probleem van het woord horror is dat mensen denken dat het enkel slaat op gore en bloederige taferelen.

Zoek het woord eens op zou ik zeggen. JL past uitstekend in Horror

Thorak

Een horror film hoeft absoluut geen gore te bevatten om een horror film te zijn. Een horror film, of in het Nederlands een griezelfilm, moet over het algemeen beangstigend zijn. Dat is Jacobs Ladder nou niet bepaald. Daar tegenover staat dan ook weer dat als een film veel gore bevat, het niet gelijk een horror film hoeft te zijn. Veel (meestal erg naïeve) mensen denken helaas nog steeds van wel.

Voor enkele uitzonderingen zou dit mischien wel beangstigend kunnen zijn, maar dat is voor enkelen zelfs een film als Bambi.

avatar van Stephan

Stephan

Mijn hemel... Jacob's Ladder niet beangstigend? Je zou maar in zijn schoenen staan.

Het is wederom een vorm van horror die te vergelijken is met die van The Shining, of Anti Christ. Wat ik bij die laatste ook al constateerde: als horror zich niet via de primaire angsten (vluchtgedrag, overlevingsgedrag) uit, maar via de intellectuele weg van de reden, dan komt dat bij mij in ieder geval veel harder aan.

avatar van AC1

AC1

Deze film moet destijds weinig indruk hebben nagelaten. Ik herinner me werkelijk niets meer van. Alleen de titel en de regisseur zeggen me nog wel iets.

Thorak

@ Stephan; als je het zo bekijkt kun je bijna iedere thriller en zelfs veel aktiefilms wel als horror bestempelen.

Bottleneck

Mja lastig.. zelf vind ik het een sterk staaltje psychologische horror/angst/wanhoop you name it.

chevy93

Er zit inderdaad een redelijk psychologische horror-gehalte in.

Thorak

Psychologisch is het zeer zeker maar horror....

De grens tussen horror en thriller is soms bijzonder dun, maar hier ligt het m.i. toch echt aan de thriller kant. Hoe dan ook, het is zeker niet een hoofd genre in deze film. De verandering van horror naar drama is overigens wel geaccepteerd

Hoe dan ook het is gewoon een erg sterke film

avatar van Leo1954

Leo1954

• 2073 berichten

Ach ja, het is ook maar een woord. Letterlijk gezien valt dit wel onder horror. horror Werd vroeger niet zo vaak gebruikt en tegenwoordig wordt horror imo gebruikt om een bepaald genre mee aan te duiden. En dan denk ik meer aan levende lijken en veel bloed. Het zet me in ieder geval niet aan om een film te gaan bekijken, als ik zie wie deze film hoog heeft staan is dat veel meer een reden. Ik ben nog niet zolang actief op moviemeter, maar er zijn toch wel mensen waar ik een beetje de smaak mee deel of die mij nieuwsgierig maken.

Thorak

Ik zit net op IMDb te kijken en daar staat Drama zelfs als main genre.

Zij noemen ook geen horror als genre; Drama/Mystery/Thriller...

chevy93

Thriller zou ik toch niet als hoofdgenre zien. Het spanningsgehalte is toch beduidend lager dan het dramagehalte.

Thorak

Vandaar dat bij IMDb het ook in die volgorde staat neem ik aan...

Bottleneck

Bij IMDb zijn ze allang de weg kwijt, als ze al niet eens komedie toevoegen aan Drag me to Hell.

Thorak

Ja dan kun je bijna wel stellen dat ze de weg kwijt zijn ja

En toch word hier nog steeds IMDb als goddelijk beschouwd, waar niet van af geweken mag worden...

Haha klopt, behalve bij American Psycho dan mag 't wel

Thorak

Hmmm, daar zie ik nu inderdaad komedie staan als genre...

Ik denk niet dat die film zo bedoelt is, maar zo komt het inderdaad wel over!

avatar van Karl van H.

Karl van H.

Die film is zeker wel als zwarte komedie bedoeld, net als dat Jacob's Ladder als psychologische dramahorror is bedoeld. Althans, ik vat 't zo op. Maar thriller/drama komt ook aardig in de buurt.

avatar van The One Ring

The One Ring

Aardige bad trip met een aantal beklemmende, duistere scènes die eruit springen, met name in de metro en in het ziekenhuis. Echt briljant vond ik het echter niet. Het mysterie werd aanvankelijk goed opgebouwt. Ik leefde mee met Jacob en werd nieuwsgierig naar welke kant het verhaal in zou gaan. Helaas werd het verhaal in plaats van steeds intrigerender juist steeds minder interessant. Telken als er een nieuw tipje van de sluier opgelicht werd ging het weer net om iets wat me niet aanstond. Eerlijk gezegd vond ik dat Vietnam-gedoe niet zo passen in dit verhaal. Ik weet wel waarom het er inzit en zie dat het een relevant onderdeel is van et plot, maar het voelde teveel als telkens een onderbreking.

Maar boven alles vond ik het einde vreselijk. Dat er een verklaring komt voor alle waanzin vind ik nog niet zo erg, maar de uiteindelijke verklaring van Jacob's Ladder haalt de complete mystiek voor me uit de film, door de manier waarop het gebracht wordt. Die chiropractor die ineens doodleuk het hele verhaal begint uit te leggen, op een vrij kleurloze wijze (het scheelt nog dat Aiello een goede acteur) en dat ook nog eens op een te vroeg moment in de film haalt de interesse weg. Een aanvankelijk zo op mystiek en sfeer steunende film als deze vraagt om iets beeldenders dan de huidige ontknoping.

Wat overblijft is een onderhoudende film met goede acteerprestaties en enkele spannende en inventieve momenten. Ik denk echter dat er regisseurs zijn die er meer uit hadden kunnen halen.

avatar van Vascago

Vascago

Herzien en die 5 sterren blijven gewoon staan. Geweldige thriller.

avatar van lloydbarker

lloydbarker

Ik kwam deze zo'n twee jaar geleden tegen bij het 'bladeren' door de dvd's in de winkel, het hoesje sprak mij aan dus stopte ik en haalde hem er tussenuit, keek wat beter en zag Tim Robbins en dacht meteen ooo dan zit het wel goed en keek ik al uit naar de bezichtiging van deze Jacob's Ladder, nou dat was geen tegenvaller zeg! Keer op keer kijk ik er weer zo naar uit om hem weer eens op te zetten en hij blijft zo ontzettend goed en het is toch eigenlijk wel bizar dat iets wat ik voor 5 euro heb gekocht voor mij goud waard is wat een Topper!!!