• 9.379.473 stemmen

Gesproken taal: Japans en Spaans

Releasedatum: 17 april 2008

Plot [Rec]

"Experience fear."

Een jonge tv-journaliste en haar cameraman lopen mee met de lokale brandweer. Op een nacht moet de brandweer een oude vrouw redden, die in een appartementengebouw vast lijkt te zitten. Maar wat in eerste instantie op een doodnormale routineklus lijkt, begint langzamerhand te veranderen in een gruwelijke en duistere nachtmerrie.

avatar van koenboots

koenboots

Het is inmiddels een tijdje geleden dat ik écht een paar keer geschrokken ben tijdens een horrorfilm. REC is het echter gelukt.

Ik vind films uit camerabeleving altijd wel leuk, en dat geldt ook voor deze film.

Bij bijna alle horrorfilms zie ik de schrikmomenten wel aankomen, maar deze film wist mij steeds te verrassen.
Echter kwam het klassieke 'rug toekeren' meerdere keren voor, wat ik wel jammer vind.

Een goeie keuze om geen achtergrondmuziek, en de typische horror-muziekopbouw weg te laten. Dat draagt goed bij bij het realisme, en maakt het naar mijn beleving wat enger.

Ik had alleen graag een 'einde' gehad. Ik ben té benieuwd naar hoe het afloopt met de reporter.
Dit was zowieso iets te abrupt.

Eindelijk weer eens een film die me daadwerkelijk aan het schrikken maakte!
Een 4.0 lijkt mij wel op z'n plaats.

avatar van koenboots

koenboots

Ik ben nog vergeten op te merken dat het Spaans me totaal niet dwars zat, wat ik wel had verwacht.

En ik vond het knap dat ze de besmette mensen niet te zeer als zombies afschilderde (wat ze eigelijk wel waren). Daar hou ik nooit zo van. Ze leker meer bezeten. Dan zou ik de film trouwens ook niet meer realistisch ervaren hebben. Heel goed dus.

avatar van Martijnnn

Martijnnn

Oeh, wie heeft de poster veranderd, wat een domper.

avatar van tal1b

tal1b

kleez schreef:

Matige horror film! Viel mij erg af! Begin ook ietwat traag / saai, en ook het einde viel erg af! Verhaal is ook matig! Kan er gewoon weinig van maken: middelmatige film!

matig, saai traag, en dan toch een 3..

avatar van Henry Spencer

Henry Spencer

Ik kan 'm toch niet meer dan 3,5 * geven. Er hadden toch wat meer gaten in de plot gevuld moeten worden om echt een fantastische film te hebben (hoe is die hond nu besmet geraakt? Hoe heeft dat "meisje" nu eigenlijk de anderen besmet ? Waarom worden die laatste slachtoffers blijkbaar sneller ziek dan die eerste agent en brandweerman ? Waarom komt die Madrileense priester niet opdagen ?)
Maar de pluspunten zijn er wel: spanning, visuele kracht, geloofwaardig, een ontypisch einde.

avatar van elturo

elturo

Ik heb deze film gisteravond in een Belgische bioscoop gezien. Ik zie hier dat het een film uit 2007 is in België was hij pas in de première vreemd..

Nou ja even over de film ik moet zeggen dat ik het een topie van een film vind! In begin lijkt het een erg low budget film de acteurs ogen erg amateuristisch maar hoe dieper je in de film geraakt veranderen deze amateuristische acteurs in super personages . Er zit veel actie en schrik momenten in de film daardoor is de film zeker niet saai en zit je op het randje van je stoel. Ik heb tegen het einde mijn oren dicht gehouden, omdat ik het schrikken beu was

Goed film verhaal steekt goed in elkaar zeker de moeite waard vond hem erg apart.

Er zitten ook grappige fragmenten waar ik me in kapot heb gelachen, vooral om dat chinees vrouwtje en dat dikke oude vrouw die besmet is met het virus. Ik was gelukkig niet de enige die in de zaal bijna van zijn stoel viel van het lachen. Ik heb deze film daardoor ook 5 sterren gegeven.

avatar van Bandachoo

Bandachoo

Het begin van deze film was langdradig en kwam tegen het saaie aan. Het waren de schrikreacties en nieuwschierigheid die me deze film toch niet liet afzetten. De zolderscene trok mijn aandacht dan weer wel en hoopte op meer duidelijkheid. Helaas eindigde hij bagger.

avatar van Halcyon

Halcyon

elturo schreef:

Hij draaide eerst op festivals en in het thuisland, vandaar...

avatar van SalsaLover

SalsaLover

Ik ben niet zo een fan van dat cam gedoe.

Maar hij heeft me zeker meer geboeid dan dat overroepen "Pattatenfield"

avatar van Safri

Safri

Inderdaad. Als deze al moet worden vergeleken met Cloverfield dan is dit zeker de betere van de twee.

avatar van Thomas83

Thomas83

[REC] was zo'n film waar ik enorm naar uitkeek vanwege de zeer positieve verhalen en omdat ik een grote fan van enge films met wat mysterie erin. Bovendien ook nog eens met een handcamera geschoten. Een combinatie van drie dingen die me heel erg goed is bevallen in The Blair Witch Project.
Maar helaas, de film kan niet helemaal aan de hype voldoen. Het is absoluut een van de betere horrorfilms van de laatste jaren, maar in dat genre wordt ook zo enorm veel troep gemaakt. In het land der blinden is eenoog koning zou ik bijna zeggen. [REC] heeft nog wel de nodige minpunten. Zo is het allemaal iets te mooi in beeld gebracht (erg toevallig dat bijna alles precies in beeld gebeurt). Realistisch ziet het er ook niet helemaal uit. De gebeurtenissen komen ook vaak te gemaakt over, en moeten onverwacht zijn terwijl ze dat vaak juist niet zijn.
De film is wel zeer vermakelijk en goed gemaakt. Het is allemaal lekker sfeervol en het tempo in de film is zeer prettig. Maar het enge viel echt zwaar tegen, de schrikmomenten ook. Op twee na: de scène met dat kleine meisje, en die op de zolder met dat jongetje. Maar die schrikmomenten zag je al een kilometer van tevoren aankomen, en die laatste is ook nog eens duidelijk gejat van ik geloof de remake van The Grudge 2.
De acteerprestaties zijn soms erg matig en meerdere personages zijn wat irritant. Het schreeuwen en zeuren hoort bij de paniek en chaos, maar af en toe gaat het me wat ver. Ik vond het gekunsteld overkomen soms.
Hoe de autoriteiten het gebouw verzegeld hebben is nog het tofst om te zien. Mannen met gasmakers op, SWAT-teams, felle lichten die op het gebouw schijnen, helikoptergeluiden, enzovoort.
De geluidseffecten zijn vaak heel aardig. Het gebouw is ook heel geschikt, ziet er lekker sfeervol uit allemaal.
Jammer dat de nadruk niet wat meer op realisme ligt, dat zou het allemaal veel enger maken. Nu is het op een gegeven moment zo dat brandweerman Manu van een van de in zombies veranderde mannen simpel de nek omdraait. Daar moest ik wel even om grinniken. Al was het misschien ook wel als knipoog bedoeld. Er zat af en toe nog wat humor in de film
Op een gegeven moment wordt er nightvision gebruikt met de camera. Beetje jammer, dat kennen we onderhand ook wel uit computerspellen en The Descent bijvoorbeeld. Een cliché kun je het nog niet noemen, maar het is een wat makkelijke vondst eigenlijk. Ik slaakte in elk geval een diepe zucht toen de cameraman dat knopje indrukte.
Al met al een erg vermakelijke film, maar geen écht goede en gezien al die positieve verhalen valt de film zwaar tegen. Ik was al erg teleurgesteld toen ik voor de voorpret twee recensies van de film las en daarin zag staan dat [REC] een ordinaire zombiefilm is. Weg de mystiek die me juist zo aantrok hier. Hierdoor stelde ik mijn verwachtingen van de film wat bij, maar desondanks was er toch nog teleurstelling. Vermakelijk is de film dus wel, maar origineel niet, en het gegeven van alles beleven vanuit een handcamera voegt in feite helemaal niks toe aan de film. Ja, het is vast wel hip, maar ik vond dat de camera alles heel toevallig net wat te mooi in beeld bracht, en er wordt verder niks met het uitgangspunt gedaan eigenlijk, geen leuke nieuwe vondsten of zo.. De filmmakers hadden wat kunnen leren van The Blair Witch Project. Daar zie je juist een hoop niet, en dat is de kracht aan de film. Ik snap trouwens niet helemaal waren velen zo enthousiast zijn over het einde, het zelfs geniaal noemen. Heb ik iets gemist of zo? Vond het een erg voorspelbaar einde en ook niet bijzonder in beeld gebracht.

avatar van yolan de wilde

yolan de wilde

Veel geschrokken, het einde vond ik niet geslaagd.

avatar van p_tah

p_tah

Thomas83 schreef:

Het is absoluut een van de betere horrorfilms van de laatste jaren

huh?

avatar van BlueJudaskiss

BlueJudaskiss (moderator films)

• 11922 berichten

JA!

avatar van Goodfella_90

Goodfella_90

Jammer van de kleinschalige release. In Nederland enkel in Amsterdam te zien. Belgie komt er nog goed vanaf met 4 locaties. Ik had hem graag in de bioscoop gezien, maar het zal dan de dvd-release moeten worden die mij deze film zal doen laten zien.

avatar van Mochizuki Rokuro

Mochizuki Rokuro

Die ene kopie toert wel door het land, Den Haag is ook al aan de beurt geweest. Groningen is toch ook een grote stad? Images krijgt m vast in de zomer of zo. Wel vreemd dat-ie na het AFFF gelijk al weer terug is in Amsterdam, daar kan-ie nog wel even blijven vrees ik. Meestal zijn het deals voor 4 prolongatieweken.

avatar van Goodfella_90

Goodfella_90

Oh, daar had ik geen weet van. Thanks, ik zal eens wat zoekwerk verrichten.

avatar van Thomas83

Thomas83

p_tah schreef:

huh?

Wat vind je zo gek aan die uitspraak dan?

avatar van cassini1

cassini1

superfilm

avatar van Nouseforaname

Nouseforaname

Jaume Balagueró en Paco Plaza heben bekend gem,aakt dat er binnekort een deel 2 word gemaakt. Ik heb het niet over de Amerikaanse remake maar over een deel 2 van de spaanse versie

avatar van wei

wei

Ben geen fan van Balagueró, dus had er weinig hoop in. Hier scoort hij toch z'n eerste dikke voldoende wat mij betreft. Een misschien wat 'makkelijke' film, maar wel erg effectief.

Eerste helft is eigenlijk een beetje saai. Vermoed dat de setting van een televisie programma hier accent moet krijgen, maar dat hebben we na 10 minuten en Blair Wirch Project (sorry, maar de vergelijking is onvermijdbaar) allang door. Daarna komt de film op gang en is het toch volop genieten. Vind het concept ook zeker bijdragen aan de effectiviteit hier.

avatar van asheng

asheng

een lekker boven gemiddelde zombie film...heeft zijn enge en schrikmomenten. hoewel ik het liever in een groot ruimte zie gebeuren (zoals shopping mall in dawn of the dead)...beviel dit kleine appartement-flatje me ook wel. geeft een beetje claustrofibisch sfeer. zeker omdat het gebouw hermetisch werd afgesloten. maar het wordt dan veelal alleen naar boven rennen, naar beneden rennen, naar boven rennen, naar beneden rennen enz enz...verder heeft het film net niet wat betreft acteer werk. en bepaalde gebuertenissen een beetje te toevallig voor een dergelijke founded footage film.

avatar van HeatWave

HeatWave

Het achterliggende verhaal van [ REC ] vind ik vrij slap, maar hetgeen wat er om heen is gebouws qua ranzigheid, waar het horrorfilms meestal om te doen is vind ik zeer o.k.

Dat de regiseurs duidelijk bij ' The Blairwith Project ' de mosterd hebben gehaald is inderdaad wel duidelijk, met het thema, alles met camera opnemen, maar dat mag de pret niet drukken, ook de vrij dunne verhaallijn niet.

avatar van asana

asana

Goede film. Heb hem gekeken met mn vriendin met haar kijken was echter voor mij meer een comedy.

Film bevat een aantal schrikmomenten.

Als deeltje 2 verschijnt ga ik die zeker kijken.

Dit deel krijgt 4.5* van mij!

avatar van J1981W

J1981W

Vond het echt wel een creepy film hoor. Het sfeertje was overigens niet echt horror maar er zaten toch aardig wat schrikmomenten in. Had nog niet veel Spaanse films gezien, en al helemaal niet in dit genre, was positief verrast. Ben wel benieuwd naar de Amerikaanse remake. Voor mij 3,5 ster.

avatar van Bo_17

Bo_17

een van de beste horrorfilms van de afgelopen jaren, en zeker een van de engste films ooit gemaakt, de schokeffecten en gore waren goed, acteerwerk was supergoed en de vaart zat er lekker in.

Verheug me niet op de remake van de VS.

avatar van Milan07

Milan07

Die zwarte poster met rode letters (rec) erop was mooier. De film al een tijdje geleden gezien. In het begin verwachte ik dat het wat mysterieuzer zou worden, maar er kwam erg veel in beeld waardoor de spanning iets minder werd. geen eigen fantasy om in te vullen. Het eind van de film vond ik een bizar gegeven wat wel erg de spanning opstuwde, helaas was het ook abrupt ten einde waardoor er veel vragen blijven liggen. Hopelijk niet te open voor een vervolg, dat zou zonde zijn.

avatar van Dwaalman

Dwaalman

Milan07 schreef:

Hopelijk niet te open voor een vervolg, dat zou zonde zijn.

De regisseurs hebben inmiddels al toegezegd dat er een tweede deel komt.... Ze hebben vast dubloenen geroken. Tja, dat krijg je als een film een hit blijkt....

Ik vond het overigens best een leuke film, maar ik denk dat ik me vooraf toch iets teveel had laten opjutten door allerlei recensies op internet. Ik zat werkelijk met witte knokkels in mijn stoel toen de film begon, omdat ik verwachtte dat ik inderdaad de "engste film ooit" ging zien, maar dat was wat mij betreft toch echt niet het geval. Eigenlijk zou je een film als deze in een donkere bioscoopzaal moeten zien, zonder dat je weet wat er komen gaat. Dan schrik je je waarschijnlijk een ongeluk als blijkt wat voor soort film het is, en ben je ook beter in staat je erdoor te laten meeslepen. Hoe dan is hij vast beter dan de Amerikaanse remake die binnenkort uitkomt (Quaratine).

avatar van Ellis85

Ellis85

man man wat heb ik mij enkele keren kapot geschrokken. Hahaha zeker op het einde op zolder brrrrrrrrr !!!! Ik zag op voorhand op youtube reacties van het publiek in de bios en ik lachte hen uit, maar ik ben zelf zo uit mn stoel gesprongen haha!!! Ik heb hem inmiddels al 3 x gekeken en ik blijf hem tot nu toe de beste horror ooit vinden !!!!!!!!!!!!!!!!! En ps: deze moet ge echt om 2u snachts kijken hahaha garantie dat ge (zoals ik) niet nr uw bed durft te gaan :D:D
Een dikke 4,5!!!!!!!!!!!!!!!!!!

avatar van Tonypulp

Tonypulp

Heb hem net gekeken, 2uur s'nachts, lekker alleen.
En wat heb ik me vermaakt

Geweldige film!
De acteer prestaties zijn erg goed en de personages zijn tof.
De hele setting in een afgesloten flat in het donker (Wat ik op zich zelf al aardig eng vind, heb het niet zo op zulke flats:P) in combinatie met geinfecteerde mensen, is voor mij echt een nachtje griezelen.

Heb lang niet meer met zulke spanning een film bekeken.
Echt een aanrader!