• 9.378.664 stemmen

Gesproken taal: Japans en Spaans

Releasedatum: 17 april 2008

Plot [Rec]

"Experience fear."

Een jonge tv-journaliste en haar cameraman lopen mee met de lokale brandweer. Op een nacht moet de brandweer een oude vrouw redden, die in een appartementengebouw vast lijkt te zitten. Maar wat in eerste instantie op een doodnormale routineklus lijkt, begint langzamerhand te veranderen in een gruwelijke en duistere nachtmerrie.

Halcyon

Het begrip "amateurfilm" kan je natuurlijk ook interpreteren als een film voor liefhebbers dóór liefhebbers. Of het zo bedoeld was weet ik niet...

Verder lijkt de vergelijking met Night of the Living Dead me thematisch gezien erg relevant: een zombiefilm waarin het claustrofobische aspect primeert. Dat de uitwerking verschilt is duidelijk, en daarin heb je natuurlijk voor- en tegenstanders.

Onderhond schreef:

Niks mis mee uiteraard, maar of je dan "veel meer gewoon" bent vraag ik me toch af. Een film die me redelijk koud liet.

Return of The Living Dead deel 3 is ook erg goed.. en ja, op horrorgebied heb ik zo'n beetje wel alles gezien wat er is gemaakt.. ik werk al 4 jaar op het festival van de fantastische film en daar kwam ik daarvoor ook geregeld. Dan is dit echt één van de magerste winnaars die het festival heeft gehad. Het thema van de handheld camera is natuurlijk ook al in den treure beproeft door menig cineast, het lijkt me dat dat voor jou toch niet onbekend is. In een film als Henry, Portrait of A Serial Killer wordt daar trouwens al mooi op gezinspeeld, een film die 22 jaar ouder is

In Henry wordt het misschien gebruikt, maar absoluut niet op de manier waarop het hier gebruikt wordt. Vreselijke saaie film verder.

En ik ken echt maar weinig films die gebruik maken van de manier van filmen zoals hier. Buiten BWP en Cloverfield (zowat gelijktijdig gemaakt met deze) ken ik er eigenlijk geen enkele.

Zou me aangeraden houden, maar met de voorbeelden die je aangehaald heb kan ik tot dusver erg weinig.

Het begrip "amateurfilm" kan je natuurlijk ook interpreteren als en film voor liefhebbers dóór liefhebbers.

Eerlijk waar, ik heb nog nooit iemand het begrip "amateurfilm" zo zien interpreteren. Volgens mij compleet foutief ook.

• 12092 berichten

Citade de Deus is ook met handheld camera gefilmd, Faces, Junked, Medium Cool.. allerlei films. Misschien niet zo epileptisch en schokkerig als hier, maar het is de vraag of dat een speciaal talent vereist..

De vraag is of het effect anders is. En dat is het zeker.

• 12092 berichten

Mwah.. mijn effect is het niet zo. Ik vind het eigenlijk amper een vondst van belang. Verder is het verhaal van deze film zo uitgekauwd dat het op de meligheid af is en de uitwerking, zoals die uitleg aan het einde simpelweg tenenkrommend. Al met al niet meer dan middelmaat dus.

Dat het jouw effect niet is geloof ik meteen, mijn effect duidelijk wel. Ik geniet met volle teugen van deze film, die eindelijk weer wat spanning in een horrorfilm weet te brengen.

Dat het verhaal uitgekauwd is ... 't is een horrorfilm. Dat en het einde kan je net zo goed aanrekenen aan een film als A l'Intérieur. Was ook niet veel soeps.

Wat deze film boven de middelmaat uittrekt is nét die aparte uitwerking. Die men ook al in één andere film kon terugzien. En wat mij betreft is dit hopelijk helemaal niet de laatste.

avatar van KwintenS

KwintenS

De film net gezien en ik weet niet goed wat ik er van moet denken. Het is een zombiefilm gemixt met the blair witch project. Zoals hier al veel gezegd is duurt het lang totdat het echt spannend word. Pas in het laatste kwartier wordt de spanning opgebouwd. De rest van de film was maar flauw. De laatste 10 minuten zijn erg goed maar en beetje teveel een kopie van the blair witch project. [rec] kan daar jammer genoeg niet aan tippen en dat zorgt voor een dubbel gevoel.

Voorlopig 3* maar dat kan nog zakken.

avatar van vwtune

vwtune

orbit schreef:

Die kan je niet vergelijken met deze rotzooi.

Dat gegil de hele tijd.. werd er niet goed van.

Bah.

avatar van dutchtuga

dutchtuga

The Last schreef:

''het is niks nieuws of bijzonders en het concept hebben we al zo vaak gehad''

Dat is de reden waarom de film niet boven de middelmaat uitsteekt.

Wat een onzin. Geef mij maar de zoveelste hand held die mij de stuipen op het lijf jaagt dan de zoveelste die het wiel wil heruitvinden. Originaliteit staat totaal los van kwaliteit.

avatar van Turkeyloverz

Turkeyloverz

The Last schreef:

Eens met orbit. 't Is zeker geen slechte film, maar om nou te spreken van iets nieuws of bijzonders gaat weer wat te ver.

Niemand zegt dat de film blinkt in zijn originaliteit. Maar als jouw waardering daarvan afhangt moet je wel heel erg kritisch zijn. Welke film is nog origineel tegenwoordig?

The Last schreef:

Tuurlijk, 't is allemaal leuk uitgewerkt en erg vermakelijk, maar het concept hebben we al zo ongelooflijk vaak gehad en het 'realistische' camerawerk is duidelijk jatwerk van The Blair Witch Project.

En als we dat al zo vaak hebben gehad, dan wat? Zo wat in elke horrorfilm heb je wel een concept waardoor je ze met elkaar kan vergelijken. Je zegt alsmaar hetzelfde.

Jatwerk Blair Witch is ook niet zo "origineel". Er zijn oudere films in die stijl gefilmd. Je kan een film op verschillende manieren filmen. En de regisseur koos voor een handheld camera om het realistisch te laten overkomen. Het is ook puur functioneel. Het hoort gewoon bij het verhaal...

The Last schreef:

De film steekt gewoon niet boven de middelmaat uit. Dat is een feit.

Over feiten gesproken; en film hoeft niet percé 100 procent origineel te zijn om boven de middelmaat uit te steken.

avatar van The Last

The Last

De film is mijn inziens niet meer dan vermakelijk, klaar.

Onderhond schreef:

Cannibal Holocaust niet gezien zeker?

avatar van scrat

scrat

Ik vond de film wel spannend, maar de echte schrikmomenten bleven voor mij uit.

Ook het vele geschreeuw vond ik een beetje irritant, tuurlijk komt er in een horror geschreeuw voor, maar dit was iets te.

Kort gezegd vond ik de film wel o.k.

orbit schreef:

Cannibal Holocaust niet gezien zeker?

Ja hoor, heb hem zelf ook al vernoemd in deze discussie. Qua effect voor geen milimeter te vergelijken met deze film. Daarbij liet die film mij ook redelijk koud.

avatar van Spartaan1986

Spartaan1986

Goed geacteerd en bij vlagen spannend maar op een gegeven moment word de amateur camera irritant. Je ziet veel (mogelijk) spannende dingen niet gebeuren en het gegil van de presentatrice komt je op een gegeven moment ook de spuigaten uit. Daarnaast staat het voorspelbare einde de film tegen...

avatar van 3793

Goeie film, lijkt een beetje op blair wich project

avatar van BlueJudaskiss

BlueJudaskiss (moderator films)

• 11918 berichten

Onzin. De enige overeenkomst is dat allebei de films met een handcamera zijn gedraaid vanuit het perspectief van de hoofdpersonen.

avatar van Spartaan1986

Spartaan1986

3793 schreef:

Goeie film, lijkt een beetje op blair wich project

Qua niveau zeker niet wat mij betreft. Ook de locatie,type acteurs is niet bepaald hetzelfde

BlueJudaskiss schreef:

Waarom is dat onzin? Net die handcamera is de kritische succesfactor in beide films.

avatar van nr10micha

nr10micha

Zoooo dat spaanse vrouwtje irriteerde me wel heel erg, meer als de bewegende camera steeds, al vond ik ook dat niet echt geweldig. Voor de rest beetje standaard horror verhaal, leuk om een keer te bekijken als je je verveelt maar meer niet..

avatar van BlueJudaskiss

BlueJudaskiss (moderator films)

• 11918 berichten

Vind ik niet. De succesfactor was voor mij dat ik me meerdere keren rotschrok bij alledrie de kijkbeurten.

• 12092 berichten

Ik ben het met de argumentatie van BlueJudaskiss eens, ik schrok me af en toe ook kapot. Toch redde dat de magere uitwerking van het verhaal en de vormgeving niet.. krappe voldoende daarom.

Halcyon

Ben zelf geen enkele keer geschrokken moet ik toegeven (en dat zeg ik écht niet om stoer te doen). Om heel eerlijk te zijn heb ik zelfs een aanzienlijk deel van de film tegen de slaap moeten vechten.

avatar van nr10micha

nr10micha

Ik ben inderdaad ook wel een paar keer geschrokken, maar als je je eenmaal aan het spaanse geschreeuw van dat vrouwtje gaat irriteren komt het niet meer goed

avatar van zjandannybob

zjandannybob

vrij matige film, hoewel ik hier toch veel goede dingen over gehoord had viel hij me echt tegen. er zit voor de beetje horror kijker helemaal geen schrik effect in... en de film wordt ook niet echt spannend.

hij begint erg irritant waardoor het eerst meer op een documentaire achtig iets lijkt. Daarna komt hij ook maar erg traag opgang, en gaan er wat mensen half dood, en eindigt et met een misvormd vrouwke die met een hamer rondloopt:S... beetje scheef.

het pluspunt van de film wat het nog enigsins goedmaakt is het gedurfde filmen. De manier waarop de film gemaakt is sprak me wel aan, maar het had allemaal veel spannender gemoeten en een beter verhaal.

avatar van Franklin1975

Franklin1975

Heb gisteravond (toen het nog licht was buiten) naar de gedownloade Spaanse versie van de DVD zitten kijken (met Engelse ondertitels). Ik kende deze film qua naam van een forum waar ik op zit en heb de wijze raad opgevolgd door geen enkle info over deze film te lezen of trailers te kijken.

In het begin dacht ik nog: is dit nu het begin van de film of is dit achter de schermen van de film? Maar met 75 minuten moest het dus toch de film zijn.

Het begin is dus net als Blair Witch ook niet boeiend of interessant. Qua editing is [REC] dus gewoon slechter (terwijl de film ongetwijfeld duurder is). Maar eenmaal op gang (na een kwartier ofzo) begint de film steeds spannender en enger te worden en kon ik alleen nog hopen op een goede afloop om mijn gemoedstoestand te sussen.

avatar van Sutherland

Sutherland

Hier kan menig hollywood horror filmpje nog een puntje aan zuigen. De manier waarop het gefilmd is zorgt daar natuurlijk voor, en dat is knap gedaan.

avatar van Henry Spencer

Henry Spencer

'k Vond het een rasechte genefilm met een behoorlijke knipoog.

Hetgeen betekent: een film met een herkenbaar uitgangspunt en verloop (meer aanleunend bij Alien of The Birds dan bij Blair Witch, vind ik dan), maar hij is m.i. niet zo serieus bedoeld, 't is een adrenalinestoot in een barok kleedje (hypernerveus, bizarre uitbarstingen ). Het einde benadrukt dat dan nog eens extra: je hoort bijna het lachje van de cineast ("Zo, nu mag je zelf raden hoe het verder ging...' alhoewel dat nogal voor zich spreekt, denk ik).

Zo'n pure genrefilm is natuurlijk niet super-origineel, het klopt niet allemaal 100 procent en er gaat hier niemand voor een oscarwinnende acteerprestatie, maar als ie goed gemaakt is, de spanning erin zit, de clichees vermeden worden, het niet te voor de hand liggend wordt... dan is ie wel goed ! nog even denken over de punten...

avatar van Nasir

Nasir

Afgelopen weekend bekeken bij Kriterion. Ik werd alleen maar nerveuzer als die spaanse chick haar mond weer eens opendeed en hysterisch met haar gejammer begon. Maar ja, als ik in zo'n situatie terecht zou komen zou ik ook schreeuwen tot ik geen stem meer overhad. Ik denk dat het misschien met de taal te maken had en meer spaanse films moet gaan kijken.

Het verhaal opzich slaat totaal nergens op, en ik vond het ook niet erg dat de regisseur zijn tijd nam om het verhaal op te bouwen. de schrikeffecten zijn geniaal. De laatste tien minuten zijn denk ik het engste wat ik ooit gezien heb in een film.

Dit is een klassieker.