[Rec] (2007)
Bekijk via CineMember
Bekijk via CANAL+
Plot [Rec]
"Experience fear."
Een jonge tv-journaliste en haar cameraman lopen mee met de lokale brandweer. Op een nacht moet de brandweer een oude vrouw redden, die in een appartementengebouw vast lijkt te zitten. Maar wat in eerste instantie op een doodnormale routineklus lijkt, begint langzamerhand te veranderen in een gruwelijke en duistere nachtmerrie.
Ángela Vidal
Guillem
Hysterical Mother
Young Police Officer
MaNiAc E
Vond het 1 van de betere horror films die ik sinds een lange tijd gezien heb. Leuke sfeer wordt er gezet, niet vernieuwend maar een leuke toevoeging.
Slynkin
Wat een verschrikkelijke film, en ik werd al helemaal gek van dat achterlijke geschreeuw van die domme presentatrice.
tja,,, op zo'n moment gaat niet iedereen rustig zitten fluisteren
martijn77
goede film, dat zeker. Het eind heb ik echter nog mijn twijfels over. Het was voor mij een teveel aan de haren erbij gesleept mad scientist slash exorcism achtig plot wat ik eerder in een B-film had verwacht. De techniek van filmen deed sterk aan de eindscene van Blair Witch denken en haalde daar ook zijn kracht vandaan; het moest wel goed fout gaan..
en deze film als opening van de Night of Terror zien helpt wel en niet mee aan het in de sfeer van de film komen.. Een 3 sterren HOERRRR is niet goedkoop..
Turkeyloverz
Heel erg indrukwekkend. Ik had wel gehoord van Rec, maar wist niet wat ik er van kon verwachten. De film wist me op alle vlakken te verrassen. Door de manier van filmen kwam de film behoorlijk realistisch over. Misschien zaten er personages tussen die slecht stonden te acteren, maar dat nam ik ze niet eens kwalijk, door die realistische indruk die je krijgt.
Rec begint heel rustig en door de korte tijdsduur begon ik mezelf een beetje af te vragen wanneer het spectakel zou beginnen. Die kwam al heel snel. Een gruwelijke en duistere nachtmerrie wordt het genoemd, je kan het net zo goed een hel noemen. De aparte sfeer en de mysterie achter het afsluiten van het appartement schoven me wat dichter naar het puntje van m'n stoel. De film heeft als extra ook nog een paar schrikeffecten en ook qua gore verdient de film wel een voldoende. Als je hem ook nog rond 00 30 begint te kijken is het natuurlijk helemaal compleet.
Rec is vooral qua sfeer perfect, heeft een alleraardigst verhaaltje en verveelt geen seconde. Van mij had het einde wel wat anders mogen, want de laatste 5 minuten krijg je onverwachte theorieen over je heen (vooral de boomlange meneer zorgde voor vraagtekens) en je moet maar kijken wat je er mee doet. Maar goed, zeker genoten van Rec.
Halcyon
'k Vond het vrij slecht eerlijk gezegd. Om te beginnen vond ik [Rec] nergens vernieuwend. Zowel inhoudelijk als qua camerawerk een aaneenschakeling van jatwerk. Ik zeg altijd, het wiel heruitvinden kan geen kwaad, zolang het maar beter bolt. En bij deze film had ik toch het gevoel dat er een serieuze slag in het wiel zat. Been there, done that met andere woorden.
Vond het vooral ook veel te hysterisch allemaal, zonder dat er echte angstaanjagende scènes voorbij kwamen. Knip- en plakwerk van roepende mensen die paniekerig door een gebouw lopen, meer niet. Overdaad schaadt, zoveel is duidelijk. Zodanig zelfs dat ik mezelf erop betrapte een paar keer bijna in slaap te sukkelen. Letterlijk! Dat mag toch niet de bedoeling zijn?
Op het laatste moment wordt nog een beetje de eer gered met een beklijvende scène, volledig opgenomen in night vision. Veel te laat helaas, want de suffe 75 minuten die daaraan vooraf gaan hebben dan al oneindig veel schade aangericht.
film88888
Ik had er eigenlijk veel meer van verwacht, en vooral enger.
De film is ver van orgineel, want we kennen dit uit The Blair Witch(wat ook niet meteen een goede film is vind ik)
De spaanse mensen zijn idd heel druk, en het camerabeeld door heel de film kwam wel realistisch over, maar gewoon de zombie's vond ik ver van realistisch, en op sommige dingen zie je het gewoon aankomen, en ook het einde was niet orgineel. Liet ook mij te veel aan The Blair Witch denken, en Silence Of The Lambs.
Ook verder in het plot vond ik dat ze wat dingen van andere films hebben gestolen(o.a. 28 Days Later...)
3,0 sterren. Toch jammer dat deze film mij tegenviel, maar ja deze film laat werkelijk zien dat smaken verschillen.
kleez
Matige horror film! Viel mij erg af! Begin ook ietwat traag / saai, en ook het einde viel erg af! Verhaal is ook matig! Kan er gewoon weinig van maken: middelmatige film!
Helemaal wat ik er van verwacht had.
We zaten met 6 in de bioscoop, na de eerste lijntjes Spaans vielen er al 2 af. Gezellig
Verder erg sterke horror, die lekker hectisch overkomt. Gezeur over de originaliteit van de filmtechniek vind ik serieuze onzin, hopelijk wordt men snel hieraan gewoon aangezien het een waardevolle techniek is die veel bijdraagt aan de beleving van de film.
Middenstuk had nét iets sneller gemogen, maar van dan af is het echt genieten tot het einde. Zowat de beste en spannendste scene die ik al in een film gezien heb.
Een wat langere review staat hier, maar toch weer al even geleden dat ik zo genoten heb van een film in de bios. Verder ook duimen omhoog voor de erg sterke soundtrack.
The Last
Eens. Ik doe er een half puntje vanaf.
Prudh
Ik vind dat jatwerk juist wel leuk. De regisseurs weten zelf donders goed dat er maar weinig origineel is aan deze film. Maar juist die clichés werken ze prima uit. Cheesy en toch spannend genoeg.
Halcyon
Niet mee eens Pim. Een goede uitwerking zou voor mij in een spannende film resulteren. Op de slotscène na heb ik nergens die spanning gevoeld. Had er wellicht teveel van verwacht.
Prudh
Ik vond de sfeer over het algemeen vrij beklemmend, resulterend in onderhuidse spanning. Zat hem voor een deel in de geluidseffecten, voor een deel in de setting. De camera daarentegen had van mij wel wat statischer gemogen, die gimmick wordt wat te ver doorgevoerd. Hoewel er op het einde idd leuke trucjes mee gedaan worden (die overigens óók niet origineel zijn, maar dat ter zijde).
Halcyon
Dan vind ik bijvoorbeeld een Night of the Living Dead qua claustrofobische setting en onderhuidse spanning efficiënter. Ik had hier vooral moeite met dat hysterische gedoe allemaal. Voor mij een stoorzender voor de aanwezige kwaliteiten. Realistische handycam kan ik best appreciëren, zo vond ik Blair Witch meesterlijk en Cloverfield redelijk aangenaam. Maar zoals je zegt wordt die gimmick hier inderdaad te ver doorgevoerd zodat het z'n functionaliteit verliest. Vond de zombies trouwens ook alles behalve overtuigend.
Prudh
Ik heb Night of the Living Dead nog nooit gezien, maar dat moet snel gebeuren. Gaat voor mij als vergelijkingsmateriaal dus nog niet op
Maar die zombies zijn idd wel pussies. Alleen die laatste is angstaanjagend.. Brr. Maar ondanks dat vind ik ze in deze setting nog wel beangstigend, zelfs ondanks dat alles enorm voorspelbaar is door een veelvoud aan clichés.
sammie14
hellemaal eens!!!!!!!
Halcyon
Alleen die laatste is angstaanjagend.. Brr.
Klopt, die zag er echt trippy uit. Wil ik 's nachts niet tegenkomen in elk geval.
Turkeyloverz
Een van de agenten wordt letterlijk in de nek gebeten door een oude vrouw, het appartement wordt afgesloten (terwijl je weet dat ze daar als de donder weg moeten) met als opdracht dat iedereen beneden in de hal moet wachten en je had zoiets van
?? Of je bent meer gewend of je verwachtte inderdaad teveel.
Halcyon
Beide Turkeyloverz. Maar 't is niet omdat ik al veel gore films heb gezien dat elke minder gore film automatisch minder goed is. Vooral gevoelsmatig kan ik zeggen dat het angstklimaat in [Rec] op mij geen vat had (op de laatste scène na dan). En ik denk toch dat dit de grote troef moest zijn van [Rec], spanning en schrikmomenten. Nu, ik heb ze nauwelijks gevoeld.
orbit
- 12092 berichten
Ik ben duidelijk meer gewend.. en dat is misschien ernstig, aan de andere kant geeft het gewoon aan dat dit niet meer dan middelmaat is, aangezien ik dat wel kan inschatten zo onderhand. Het gemiddelde cijfer hier verbaasd me dan ook niet.
Dan ben ik erg benieuwd naar dat "meer", aangezien ik best graag een spannende film heb, maar ze zeldzaam tegenkom.
Verder begrijp ik zo'n vergelijking met Night of the Living Dead echt niet. Je zit een heel middenstuk te kijken naar iemand die ramen dichttimmert, daarna krijg je zombies die alsnog zouden verliezen in de parabel van de haas en de schildpad.
Wat mij betreft een film die gelukkig z'n reputatie waarmaakt, het filmwerk is verder ook al lang veel meer dan enkel maar een gimmick. Gewoon een solide meerwaarde bij dit soort films.
The Last
Eens met orbit. 't Is zeker geen slechte film, maar om nou te spreken van iets nieuws of bijzonders gaat weer wat te ver. Tuurlijk, 't is allemaal leuk uitgewerkt en erg vermakelijk, maar het concept hebben we al zo ongelooflijk vaak gehad en het 'realistische' camerawerk is duidelijk jatwerk van The Blair Witch Project.
De film steekt gewoon niet boven de middelmaat uit. Dat is een feit.
Het is eerder gedaan in BWP inderdaad.
Daarom is het maar te hopen dat mensen deze techniek gewoon gaan accepteren als een valabele filmtechniek en stoppen met te roepen over jatwerk. Dan kan je zowat elke film beschuldigen van jatwerk, want er zijn weinig films die camerawerk hebben wat nog niet eerder te zien was.
Vind dit alles behalve middelmaat. Vind het duidelijk beter dan BWP en weet verder geen film die hiermee te vergelijken valt. Dus, ondersteun je feit maar even graag.
The Last
Dus, ondersteun je feit maar even graag.
Als je mijn bericht goed hebt gelezen, dan weet je 't al.
Maar goed, speciaal voor jou nogmaals:
''het is niks nieuws of bijzonders en het concept hebben we al zo vaak gehad''
Dat is de reden waarom de film niet boven de middelmaat uitsteekt.
Ik kap met de discussie, heb m'n punt duidelijk gemaakt en als je het dan nog niet snapt ga je maar mooi verder met het reageren (quoten) op mijn berichten, waar je uiteindelijk toch niks mee bereikt.
orbit
- 12092 berichten
Ik vind Dawn Of The Dead (remake) dus veel effectiever en spannender, visueel ook stukken beter dan dit.
Oja, op het AFFF waar ik gewerkt heb viel dit filmpje volkomen in het niet tegen À l'Intérieur (die ik echt walgelijk goor en teringspannend vond). Maar de lijst betere horrorfilms is wat mij betreft te lang om te gaan opsommen
BoondogSaint
Goh.. alweer een virus dat mensen in vleesetende zombies verandert. Wat origineel. En het dan ook nog proberen vast te leggen op de manier van The Blair Witch Project. Beetje jammer.....
Vond de film ook helemaal niet spannend of eng. De eerste 70% van de film is gewoon een groepje mensen die hysterisch lopen te doen om echt helemaal niets. De laatste 30% kunnen wat mij betreft de film niet meer redden.
Toch nog 1,5 ster voor de acteerprestaties die (met uitzondering van de zombies) nog redelijk overtuigend over kwamen.
Boeikens
Voor een amateurfilm zeker een goed resultaat, ook de bewegende camera is niet iedereens ding maar brengt wel goed in beeld dat het om een cameraploeg gaat die constant in beweging is.
De effecten en de gore is meestal wel minder goed in beeld gebracht maar de paniekerige sfeer is wel duidelijk overheersend. Wel wat teveel getier naar mijn smaak.
De film steekt gewoon niet boven de middelmaat uit. Dat is een feit.
Ik heb je niet gevraagd om je post te herhalen, ik heb gevraagd of je het zogenaamde "feit" kon staven.
Als ik je quote bekijk, kan ik dat makkelijk op elke nieuwe film plakken. Daarbij kan ik mij dus maar één horror film voor de geest halen die qua effect gelijkt op [Rec]. En laten we eerlijk zijn, BWP heeft zijn idee ook maar gepikt van Cannibal Hollocaust natuurlijk.
Blijf het raar vinden dat de 5de film die een bepaald concept aanwendt afgekraakt wordt op originaliteit, terwijl de 1005de film waarschijnlijk wordt geprezen om z'n "genre-elementen".
Niks mis mee uiteraard, maar of je dan "veel meer gewoon" bent vraag ik me toch af. Een film die me redelijk koud liet.
Van A l'Intérieur ben ik wel enorm fan, maar die scoort toch op hele andere gebieden wat mij betreft. Prachtige gestileerde gore film, maar qua spanning totaal niet te vergelijken met wat er in [Rec] getoond wordt.
Verder jammer dat men dit een amateurfilm noemt ... Balagueró is één van de betere horrorregisseurs.
BlueJudaskiss (moderator films)
- 11917 berichten
Niets meer aan toe te voegen, keurig gesproken Onderhond.

[REC] 4: Apocalipsis
2014

[REC]³: Génesis
2012

[Rec]²
2009

De beste moderne Spaanstalige horrorfilms

Angstaanjagende horrorfilms uit vijf verschillende landen

Mahanagar

When the Wind Blows
Animatie / Drama, 1986

À l'Intérieur
Horror / Thriller, 2007
terreurobsessiecamcorderreligion and supernaturalbitecinematographerattempt to escapelodgerlive-reportage zombiegevonden beeldenvirusfirefighterpov