Genre: Actie / Misdaad
Geregisseerd door: Don Siegel
Met onder meer: Clint Eastwood, Harry Guardino en Andrew Robinson
Gesproken taal: Spaans en Engels
Plot Dirty Harry
"Detective Harry Callahan. He doesn't break murder cases. He smashes them."
Harry Callahan is een inspecteur die vuile klusjes opknapt, een hekel aan misdadigers heeft en dit met een revolver bewijst. Zijn bijnaam is dan ook Dirty Harry. Deze keer gaat het om een moordenaar die vanaf de daken van de stad het op kinderen heeft voorzien en na zijn arrestatie weer losloopt. Harry volgt hem ook in zijn vrije tijd maar dat kan hem zijn leven kosten.
Harry
Mrs. Russell
Norma
Bus Driver
dvdfreak123
beste eastwood filmreeks ooit zalige actie geweldige acteerprestaties top gewoon
Handsome Bill
Dit is een tijdloze reeks.
Het bewijs dat one-liners alles duidelijk kunnen maken wat essentieel is voor het vervolg.
Hier kan de huidige politiek nog veel van leren, waar one-liners worden weggezet als populistisch geleuter maar overloos gepolder als intellectueel moet doorgaan.
Hoe knap is het om het volk met 1 zin aan het denken te zetten en ze de rest zelf te laten invullen....ipv alles voor te kouwen en te manipuleren zoals het de politicus het beste uitkomt.
Shit waag ik me toch weer aan politiek gezever.
Deze film bracht de politiek in de VS destijds ook behoorlijk in beweging en was een opmaat voor het harder optreden tegen allerhande hippie en werkschuw langharig tuig.
Jaaaa Clint for President!!
Silvio Dante
Aardige Dirty Harry, veel beter als Magnum Force -die ik enkele maanden geleden zag. Op zich geen echte minpunten te noemen over de film, tenzij op enkele gaten in het plot na.
bvb.: Wanneer Harry voor de eerste maal het geld moet afgeven, waarom luistert niet iedereen op het politiebureau mee via het zendertje? slaat nergens op.
Erg cool was Clint Eastwood als Dirty Harry, toen hij op het einde op die brug stond, dacht ik dat ik naar The Good, The Bad And The Ugly aan het kijken was. Heel stoer.
tommykonijn
Uitstekende Dirty Harry Film als je het mij vraagt, Het Verhaal is namelijk erg Goed bedacht en er zit genoeg actie in voor Clint Eastwood dus kortom : Vermakelijke Film en vooral voor Actiefans
Dirigent
't Is niet zo dat ik fan ben van de Dirty Harry films maar sommige vind ik toch wel echt goed waaronder o.a deze dus, goed geacteerd door de meesteracteur van The Good, The Bad & The Ugly.
* * * *
lesamurai
Geweldige detective film.
orbit
- 12092 berichten
Vanaf deel 6 wordt het pas echt goed man!!
italian
Leuk om een keer gezien te hebben, deze actieklassieker en tevens toonaangevende film voor het genre. Eastwood is fenomenaal als anarchistische inspecteur Callahan, een rol die qua uitstraling me meermaals deed denken aan zijn rol in de Dollartrilogy. Dirty Harry voelt ook wel een beetje als een urban western aan met zijn lekker zwoele zomersfeer... Was ook verrassend gewelddadig, maar dat ketchuprode bloed zorgt ervoor dat het net niet te schokkend wordt
Het contrast tussen de harde Harry en al het "peace and freedom"-volk dat er toen rondliep, is ontzettend grappig in de film uitgewerkt
3* omdat het meestal een beetje te traag werd.
klute89
Vandaag aangeschaft en gezien, en hij is mij goed bevallen. Geweldige one liners van Clint en de rol van de psycopatische killer is ook gedenkwaardig, man wat is dat een creep.
Goede actiescene's, goede acteerprestaties en de soundtrack maken deze film bijzonder sterk en sfeervol. 4,0*
desteven007
Zeer mooie politie-thriller, beste scènes : overval bank, schoolbus,
I know what your'e thinking did he fire six shots or only five?
Het einde kon ik wel zo achterhalen ...
klute89
Hehe, geweldig die oneliners
You've got to ask yourself one question: do I feel lucky?
The Last
Ook zojuist gezien. Zowel een aardige karakterstudie als misdaadfilm/copthriller (actiefilm is het verre van). Eastwood als Dirty Harry is misschien wel de coolste politieagent ooit. Dikke pluspunt is tevens de speelduur.
Valt verder weinig op aan te merken, maar de film kent wel 1 geweldige plothole (tenzij ik het verkeerd zie, meld het even!), nl. die Silvio Dante in een eerdere bericht opnoemde. Viel mij ook meteen op.
Voor nu 3,5*. Denk dat ik de hele DH-Collection binnenkort maar eens ga kopen. Eerst zien of de vervolgen mij ook bevallen.
De badguy is overigens geweldig. Hoe verzin je het..
bascross
Vanavond herzien. Toch wel een beetje een tegenvaller.
De film begint prima met een leuke shoot-out tussen Dirty Harry en een paar bankovervallers. Harry ratelt natuurlijk de welbekende quote op. Tot zover niks aan de hand, echter kom je daarna als kijker al snel te weten wie de dader is, erg jammer, vind ik persoonlijk. Bovendien blijkt dat de dader een bruine koffer bij zich heeft. 's Avonds ziet de partner van Harry, Gonzalez een man lopen met een bruine koffer. Het lijkt mij een beetje vergezocht om daar meteen iemand voor te achtervolgen. Gonzalez maakt overigens nog wel een goede grap: ''That's why they call you Dirty Harry''
Daarna hobbelt de film wat verder, Dirty Harry moet een beetje door de stad rondrennen, waarbij hij overigens op een ''geweldige'' manier bijna van zijn tas wordt beroofd, wat een schurken
Echt spectaculair wordt het eigenlijk nooit. Dirty Harry herstelt overigens wel verbazinwekkend snel van twee gebroken ribben, hij klimt namelijk dezelfde avond nog over een hek, knap!
Het plot is verder niet erg verrassend, maar wel een leuke actiescène tussen Harry en de ''bad guy''. Bad guy tussen haakjes, want wat was dit voor figuur? Hadden ze een willekeurig iemand van de straat gevraagd om mee te spelen in deze film? Wat een aanfluiting. Totaal niet overtuigend als bad guy.
Het camerawerk is niet bijzonder, af en toe beweegt de camera tijdens shots die stilstaand horen te zijn en echte mooie shots zijn der ook niet bij. Alhoewel de scène, waarin Dirty Harry en Gonzalez 's nachts door de straten rijden wel erg leuk is, deed me meteen denken aan ''Taxi Driver''.
Clint Eastwood acteert verder prima. Eastwood zet een overtuigende stoere agent neer, die af en toe met leuke one-liners komt. De dialogen tussen Harry en superieuren zijn prachtig! Andrew Robinson, de bad guy, speelt zoals eerder gezegd erg slecht.
Clint Eastwood maakt der echter met zijn one-liners toch nog een prima film van, 3.5*
Leland Palmer
Behoorlijk leuke film. Eastwood zet een prima prestatie neer en produceert een paar heelijke quote's. Het verhaal is prima, is goed uitgewerkt en kent een paar geweldige scenes. Heb zelf slap gelegen toen die psychopaat dat kleine jochie een ram voor zijn kanis gaf, geweldig! Alles is prima gefilmd en ondanks dat het soms een beetje ongeloofwaardig is heb ik me heerlijk vermaakt. Dikke voldoende!
nightbreed
Da's pas in de derde, die quote...
Ja, ik zat al te w88 op die mooie onliner.
Het is ook alweer eeuwen geleden dat ik de Dirty Harry reeks heb gezien.
Maar 'punk' heb ik hem wel horen zeggen
nightbreed
Hehe, geweldig die oneliners
You've got to ask yourself one question: do I feel lucky?
Ja prachtig he, volgens mij is hij begonnen met van die stoere oneliners.
Tegenwoordig zitten in alle domme B-aktiefilms van die slappe aftreksels van oneliners.
Dat soort oneliners sprak Bogard ook al uit...
The Last
Iemand die dit kan verklaren? Zo niet, dan zie ik het gewoon als een vette plothole.
Meneer Bungel
op enkele gaten in het plot na.
Wanneer Harry en zijn maat het zendertje krijgen, vertelt de man van de winkel dat het bereik beperkt is. Het is dus logisch dat Harry op de voet gevolgd moet worden om binnen het bereik te blijven. Of de apparatuur in die tijd werkelijk niet beter was weet ik niet...
Bij herziening toch behoorlijk onder de indruk geraakt van deze mooi gefilmde suspense thriller.
The Last
Of de apparatuur in die tijd werkelijk niet beter was weet ik niet...
Denk het niet, lijkt me sterk dat er in die tijd zulke 'gadgets' waren. Zou ook behoorlijk nep overkomen bij zo'n sterke en realistische copthriller (uit die tijd). Bedankt voor de uitleg iig, ik ben overtuigd. Halfje erbij.
maerk
Goede copfilm met de lekker foute agent Eastwood. Erg goede actie maar niet altijd even spannend.

The Dead Pool
1988

Sudden Impact
1983

The Enforcer
1976

Magnum Force
1973

Dit wordt de allerlaatste film van legendarisch acteur Clint Eastwood (92)

Misdaadklassieker 'Dirty Harry' met Clint Eastwood vanavond op SBS 9

Netflix verwijdert binnenkort onder meer 'The Matrix' en 'True Grit'

Vijf goede wraakfilms die momenteel op Netflix staan

C'era una Volta il West

The Longest Day
Oorlog, 1962

Escape from Alcatraz
Drama / Thriller, 1979
ambushsan francisco, californiëdetectivelosgeldsluipschutterburgemeesterontvoeringjachtonderzoekassaultpolitiepsychopaatzwembadbeatingseriemoordenaarvuurgevechtmaniacgeweldhuntschool busrevolvershockingaggressiveneo-noirsan francisco suspensefulintenseantagonisticcommandingdefianttragicharry callahan