Genre: Actie / Misdaad
Geregisseerd door: Don Siegel
Met onder meer: Clint Eastwood, Harry Guardino en Andrew Robinson
Gesproken taal: Spaans en Engels
Plot Dirty Harry
"Detective Harry Callahan. He doesn't break murder cases. He smashes them."
Harry Callahan is een inspecteur die vuile klusjes opknapt, een hekel aan misdadigers heeft en dit met een revolver bewijst. Zijn bijnaam is dan ook Dirty Harry. Deze keer gaat het om een moordenaar die vanaf de daken van de stad het op kinderen heeft voorzien en na zijn arrestatie weer losloopt. Harry volgt hem ook in zijn vrije tijd maar dat kan hem zijn leven kosten.
Harry
Mrs. Russell
Norma
Bus Driver
Jorick
Een goede film met een sterke Eastwood!
Voor de rest wel eens met Muzikant, maar een iets lager cijfer.
sju
Racistische film. Schandalig.
Hoezo? En je geeft de film 5 sterren? Leg uit!
sinterklaas
Goede begin van Dirty Harry. Heb ze vorig jaar allemaal van tv gezien (elke week kwam er een deel van Dirty Harry).
Maar het is een typische jaren 70 film. Gewoon leuk. Vooral dat er tijdens een opdracht nog wel eens een overval komt en Dirty Harry ertussenin weer eens in moet grijpen.
4,0
Bert1
Hoezo? En je geeft de film 5 sterren? Leg uit!
Schitterend!
Deckard
Blijft een van de beste films van de jaren70 en gehele misdaad genre.
jayytjee
gasten dit is echt een pracht film van clint... damn ik hou van dit soort films !! heerlijk gewoon, gewoon 5 sterren (wat kan je er anders voor geven)
Movie_fan#
lekker film vol mooie uitspraken clint acteert zoals gewoonlijk ijzersterk en het einde is meesterlijk.
Leuke soundtrack en een spannend snipergevecht tussen clint en de badguy.
Goede film moet je wel gezien hebben
Mushroom
Een klassiekertje met heerlijke quotes en fijne muziek
The Mayor: Well let's have it.
Harry Callahan: Have what?
The Mayor: A report! What have you been doing?
Harry Callahan: Well, for the past three quarters of an hour I've been sitting on my ass in your outer office waiting on you!
Guyke
Clint Eastwood is hier nog steeds een eenzame cowboy. De weidse vlakten van de far west werden echter ingewisseld voor de stad. Het paard werd een auto. De obligate mexicaan staat deze keer niet achter de toog van een bar maar wordt de partner van de coole, man without a name, politieagent Dirty Harry.
Het verbaasde mij ten zeerste dat deze film al stamt uit 71. Hij heeft nog niets van zijn klasse verloren. De personages zijn nog steeds levensecht. Deze film is absoluut niets verouderd.
Ook al is Clint tegenwoordig een van de leading man uit de Amerikaanse filmindustrie hij blijft zijn bewondering uiten voor Segio en Don. En dit is helemaal niet onterecht. Het genre van western of politiefilm krijgt slechts weinig waardering van de liefhebbers van de zogenaamde 'betere film'. Onterecht!
Dit is echt een meesterwerkje. Vol spanning van begin tot einde. Zeer karakteristieke personages die goed uitgewerkt worden. Nergens vervelend, vol aktie en spanning met zelfs af en toe de nodige droge, coole humor.
Heel wat 'betere' films zijn ondertussen vergeten of zijn kompleet voorbijgestreefd. Deze Dirty Harry staat er nog steeds.
Ik had pas Bullitt gezien, de politiefilm die 2 jaar ouder is, met Steve McQueen. Bullitt was de trendzetter, maar Dirty Harry vervolmaakte het genre wel. Je ziet in hem meteen de parodie uit de jaren 80: Sledgehammer. En het spelletje met de psychopaat en de telefoons werd ook overgedaan in Die Hard 3. En ook al is de film nu al meer dan 35 jaar oud, toch is hij lang niet gedateerd. Zeker een aanrader voor liefhebbers van actiefilms.
vanholst
"You've got to ask yourself one question, do I feel lucky, Well do you, punk"
Grappig, ik heb bijna nu de hele serie. Moet ze binnenkort eens bekijken.
PS: Het is toch, Go ahead PUNK, make my day!
The One Ring
Nee, het is:
"You've got to ask yourself one question, do I feel lucky, Well do you, punk"
&
"Go ahead, make my day."
Die laatste quote zit overigens niet in deze film, maar in een van de vervolgen.
fb88
prachtige films
alleen paar scenes toch wat onrealistisch maar verder echte topfilm
bascross
Geweldige film, met een aantal fantatische quotes, waar hier ook al een paar van genoemd zijn.
Verder heb ik geen enkel moment gemerkt dat ik naar een alweer 36 jaar oude film keek.
Clint Eastwoord acteert ook erg goed, als ''ijskoude'' agent.
predator
- 1952 stemmen
Dat viel me ook op, dat een 36 jaar oude film er gewoon nog heel strak uitziet. Mooie beelden, mooie soundtrack en geweldige quotes. Nog steeds een topper.
Usual Suspect
Klassieker, goeie dialogen en quotes en een geweldige rol van Eastwood.
4****
Een van de beste politie-films.
niethie
Echt een van mijn favoriete politiefilms allertijden. De film is inmiddels 36 jaar oud maar ziet er duidenlijk nog steeds uit als een moderne actie/misdaad film. Eastwood is werkelijk uitmuntend in zijn rol (hij vloekt, hij haat zijn collega's en alles wat op straat loopt en hem niet aanstaat plus hij heeft een geweer waar je zelfs een olifant mee dood kan schieten). Voor de rest heeft de film een goed verhaal, genoeg actie en wordt de psychopatische moordenaar ontzettend goed gespeeld.Ook bevat de film een paar onvergetelijke one-liners en dialogen. Ik heb de film nou ongeveer 7 keer gezien volgens mij en hij is me nog steeds niet gaan vervelen, echt een actie film naar mijn hard daarom een dikke 4,5 sterren
niethie
I know what you're thinking. Did he fire six shots or only five? Well, to tell you the truth, in all this excitement, I've kinda lost track myself. But being as this is a .44 Magnum, the most powerful handgun in the world, and would blow your head clean off, you've got to ask yourself one question: Do I feel lucky? Well, do ya punk?
Geweldig inderdaad, echt een klassiekertje en kan er na al die jaren nog steeds erg hard om lachen.
PaulieWalnuts
echt een actie film naar mijn hard
Muhaha........
Clint houdt deze film nog op 2,5*. Verder wel ERG oppervlakkig en wat een ei is die zogenaamde "killer". Beetje een tegenvaller. Eén mooie quote redt geen film wat mij betreft. Net zoals in The Bullitt wel geweldige muziek van Lalo Schifrin.
2,5 sterren dus.
Muhaha........
2,5 sterren dus.
Ja dat is jouw mening, maar zoals ik al zei ik heb de film al acht keer gezien en ik vind hem nog steeds goed, ik geef heus niet zomaar een film een 4,5
. En wat bullet betreft die heb ik nog niet gezien, maar die wil ik zeker gauw gaan kijken.
DragQueen
Lekker sfeervolle ouderwetse politiefilm, in mijn ogen een klassieker. geweldig hoe clint eastwood hier inspecteur callahan vertolkt. wat een klasse acteur is dat toch. en dan die norse blik. en prachtig hoe hij zijn meerderen aftroeft, in schitterende dialogen. zo'n films zie je niet meer tegenwoordig. een goede afweging tussen de vermakelijke dialogen, en de lekkere spanning en actie. de bad guy is in deze film ook sterk neergezet. en voor degenen die de film maar af doen als racistisch: go ahead, and make my day punk ! ik geef hem de volle score van 5 sterren.
paffy
Scorpio blijft toch één van mijn favoriete villians. (Sing damn it, sing)
Het blijft een sfeervolle klassieker. Dirty Harry is een enorm cool personage wat blijft boeien. Het verhaal in deze film viel me wat tegen, zeker de laatste 20 minuten, maar overall is dit echt een goede film waar vooral natuurlijk de nadruk wordt gelegd op de aparte werkwijze van inspecteur Harry Callhan.
3,5*, uitstekende film, zeker ook als je beseft dat ie al dik 30 jaar oud is.
ariedirk
prachtig, als hij op t eind op die brug staat, dat is toch geniaal, met die kop van m

The Dead Pool
1988

Sudden Impact
1983

The Enforcer
1976

Magnum Force
1973

Dit wordt de allerlaatste film van legendarisch acteur Clint Eastwood (92)

Misdaadklassieker 'Dirty Harry' met Clint Eastwood vanavond op SBS 9

Netflix verwijdert binnenkort onder meer 'The Matrix' en 'True Grit'

Vijf goede wraakfilms die momenteel op Netflix staan

C'era una Volta il West

The Longest Day
Oorlog, 1962

Escape from Alcatraz
Drama / Thriller, 1979
ambushsan francisco, californiëdetectivelosgeldsluipschutterburgemeesterontvoeringjachtonderzoekassaultpolitiepsychopaatzwembadbeatingseriemoordenaarvuurgevechtmaniacgeweldhuntschool busrevolvershockingaggressiveneo-noirsan francisco suspensefulintenseantagonisticcommandingdefianttragicharry callahan