Genre: Actie / Misdaad
Geregisseerd door: Don Siegel
Met onder meer: Clint Eastwood, Harry Guardino en Andrew Robinson
Gesproken taal: Spaans en Engels
Plot Dirty Harry
"Detective Harry Callahan. He doesn't break murder cases. He smashes them."
Harry Callahan is een inspecteur die vuile klusjes opknapt, een hekel aan misdadigers heeft en dit met een revolver bewijst. Zijn bijnaam is dan ook Dirty Harry. Deze keer gaat het om een moordenaar die vanaf de daken van de stad het op kinderen heeft voorzien en na zijn arrestatie weer losloopt. Harry volgt hem ook in zijn vrije tijd maar dat kan hem zijn leven kosten.
Harry
Mrs. Russell
Norma
Bus Driver
patrickvandenbos
Ga je zo laat opblijven?
Schande dat dit soort klassiekers niet op een normale uitzendtijd komen!
je hebt gelijk gewoon om 20.30 of 21.00 uitzenden maar ik ga hem wel kijken.
Stephanovic
Waarom die alternatieve titel 'smerige klabak', klinkt toch voor geen meter.
kramersietse
Doe mij dan ook maar de Duitse nasynchronisatie!! Dat klinkt ook voor geen meter, maar dan snap ik het ook niet altijd. Smerige klabak, tja klinkt jaren 20.
Wat een film met een hele goede sfeer.
Clint is top in zijn rol als callahan
Rest van de cast is ook erg goed.
Actie is er genoeg en mooi gedoseerd met een goed verhaal.
4,5 ster
Dr. Salvador
Ik heb hem gisteren herzien op tv, en dit is nu de 4de of 5de keer, en het blijft echt een prachtige actie klassieker!
Echt geweldig, die hele sfeer, vette actie, spanning, en vette one-liners!
GEWELDIG!
Clint is hier op zijn best, en speelt Dirt Harry, met heel veel overtuiging!.
Het is al een echt icoon geworden, en de actie is voortreffelijk, en het is allemaal erg mooi gefilmd!.
Ik kan hier eigenlijk bijna niks negatiefs over zeggen, het is gewoon een echte superfilm!.
Het is misschien wel geen film die je meteen er na opnieuw kijkt......
Omdat je eerst nog moet bijkomen!
Het verhaal is erg goed, originele badguy, mooie regie, vette, en stoere sfeer, en gewoon een echte actie klassieker die een nieuwe kijk op actie gaf!.
Een 5,0 is dan nét iets te veel van het goede, want de film is in mijn ogen toch niet perfect, maar wow wat een superfilm!, en het nadert de perfectie!.
Krijgt een dik verdiende top 10 plek, dat zeker wel!.
En ik kijk uit naar het vervolg die ook volgende week komt zelfde zender, zelfde tijd. Naar mijn mening de 2 beste delen, daarna ging het echt berg af waarts, en de delen 3 -4 -5 vond ik nergens echt leuk, en haalde nergens het niveau van de eerste 2 delen!
Een dikke:
4,5 - 5,0 sterren!
Heerlijke, authentieke film inderdaad.
Geweldige sfeer, goed acteerwerk van Eastwood, vele memorabele quotes. Ik had echt niet het idee dat dit een film uit 1971 was(misschien alleen aan het geld dat de sluipschutter vroeg, 100 000 dollar en later 200 000 dollar. Dat is in deze tijd natuurlijk geen geld).
Zeer vermakelijk en zal de vervolgens binnenkort ook maar weer is bekijken.
kramersietse
Wel een aardige film, maar wat ze hier boven schrijven is wel overdreven hoor, jeetje zou bijna zeggen ga acteerlessen nemen, jullie komen wel overtuigend over haha.
Dr. Salvador
Hahha
, maar ik vind het een superfilm, je moet de film voelen, en je echt in de sfeer onder laten dompelen!
Classic!!!!
Heb je hem gisteren ook gezien kramersietse?
kramersietse
Totdat Poker After Dark begon op Veronica. Maar deze film ooit eens op Duitsland gezien, geweldige nasynchronisatie, toen vond ik de film zelfs hilarisch.
Willem12982
wie verzint die nederlandse titel: Smerige Klabak. dat slaat toch nergens op. wel grappig.
leuke jaren 70 film met voor die tijd goed acteerwerk.
Don MN
Dat was blijkbaar de officiële titel in Vlaanderen. Vul hier in: Zoekopdracht: Smerige Klabak > Zoeken in: Bericht
movie acteurs
Do you feel Lucky?
Heel erg sterke film.
Sowieso Clint Eastwood is een geweldige acteur. In elk personage heeft hij wel een uitstraling. Ook hier is hij geweldig als agent / inspecteur . Erg sfeervolle klassieker. Ik vraag me af hoe de film was geweest als ze een andere acteur hadden gevraagd voor de rol van Harry Callahan. Deze klassieker krijgt van mij een 5,0.
oemoemenoe
klassieke oog om oog/tand voor tand thriller.
nog steeds goed .
stanthegunman
Dirty Harry, voor mij toch wel het origineel waar latere actiefilms van zijn afgeleid.
In deze film zit alles waar je naar verlangt in een actiefilm.
Coole hoofdrol, een misselijkmakende badguy, goede muziekscore, stevige actiescenes, sterke camerashots etc etc.
Geen diepzinnige dialogen maar lekker recht toe recht aan.
P.s Dirty harry racistisch ? hij haat iedereen toch ?
Zullen we even beginnen over kuifje in africa, sjors en sjimmie
negerzoenen
pgm
Pure klassieker, kijk hem om de zoveel jaren terug, en steeds blijft Dirty Harry boeien, weg met het ongedierte Callahan, just kill the bastards & hate them.
Knappe film dus, met geweldige actie en one liners,
Drs. DAJA
Ontzettend gaafe film. Ik vind Clint Eastwood lang niet altijd even goed (ben vooral niet zo gecharmeerd van zijn recentere rollen/films) maar dit doet ie geweldig. Ook hulde aan Don Siegel om veel op locatie te schieten, dat geeft het geheel toch wel een enorme sfeerboost en vele prachtige shots. Dirty Harry is echt een gaafe actiefilm.
GuyB
Heerlijk toch die koelbloedigheid van Clint Eastwood, een man die het meer van zijn voorkomen dan van het acteren zelf moet hebben.
Op sommige momenten vond ik hem spannend, doordat de nachtscènes extreem donker zijn, en tegelijkertijd verblind wordt door al die lichtspelen, weet je niet waar de scherpschutter zich bevond.
4,5
JigSaw_Doll
Badass movie, wat meer wil je?
+ zeer geweldadig voor zijn tijd, een film met ballen dus!
I know what you're thinking. "Did he fire six shots or only five?" Well, to tell you the truth, in all this excitement I kind of lost track myself. But being as this is a .44 Magnum, the most powerful handgun in the world, and would blow your head clean off, you've got to ask yourself one question: Do I feel lucky? Well, do ya, punk?
maxcomthrilla
Een prima film!
Het tempo zit er gelijk goed in en de moordenaar is op zijn minst opmerkelijk te noemen, tot op het dubieuze af bijna, het leek soms wel toneel met die man.
Clint Eastwood speelt op zich wel een aardige rol als actieheld, al heb ik wel problemen met zijn veelzijdigheid in deze film waardoor hij uit de verf komt als een typische held ( terwijl hij eigenlijk een anti - held blijkt te zijn ), zoals de Amerikanen hem graag zien. Kom nou toch, laat Clint Eastwood zich gewoon een specialisme eigen maken en zich lekker bemoeien met echte boeven i.p.v. rare zijlijnen te belopen, door en passant even een man met zelfmoordneigingen te redden. Dat kwam allemaal nogal lachwekkend over en doet wat afbreuk aan de continuïteit en spanning in deze film.
Verder speelt Clint Eastwood in deze film zeker een leuk baasje met vaak grappige oneliners. Al is het niveau dikwijls ook wel heel simpel en goedkoop grappig, zoals wanneer zijn partner aangeeft dat hij wel weet waarom Harry als bijnaam Dirty Harry heeft nadat hij zich even aan voyeurismre schuldig maakte.
Niet spannend, maar wel een behoorlijk vlotte, vermakelijke actiefilm met enkele mooie plaatjes van het fraai gelegen San Francisco. De film maakt zijn reputatie echter niet helemaal waar, tamelijk overschat. Een 3,5*
The_Game
Vorige week alle Dirty Harry delen gekocht via cd-wow. Ze waren allemaal maar 2,40 stuk, dus dat was wel netjes.
Gisteren begonnen met deel 1, nu heb ik deze film vroeger al vaker gezien, maar gelukkig kon ik me niet alles meer herinneren. Het is en blijft gewoon een geweldige actie/thriller dat ook mede mogelijk word gemaakt door de badguy in de film, hij begint wat matig maar groeit toch uit tot een behoorlijke psycho.
Vinokourov
Lichte tegenvaller. Dirty Harry kabbelt wel lekker door en het karakter van Clint Eastwoord is cool. Zijn quotes zouden zeker niet misstaan in een Tarantino-film. Maar echt gegrepen in zijn strijd tegen onrecht werd ik niet. De film probeert retespannend over te komen, maar faalt daarin. Ik had toch wel het idee dat de ongenaakbare Harry het allemaal wel eventjes zal oplossen. Andere bijrollen zijn zo karig uitgewerkt, dat meeleven er dan ook niet in zit. Maar om toch nog een pluspunt te noemen: het tijdsbeeld van San Francisco begin jaren '70 was wel mooi en leuk om te zien
chevy93
De film probeert retespannend over te komen,
Andere bijrollen zijn zo karig uitgewerkt, dat meeleven er dan ook niet in zit.
Vinokourov
Ik kreeg het idee dat dat wel de bedoeling was, aangezien de montage wel redelijk flitsend was. Ook zijn veel donkere beelden (imo toch vaak een afknapper) gebruikt om nog meer onduidelijkheid over wat er nou gebeurt, te creëren.
Uiteraard ligt de focus op Callahan, maar met iets beter uitgewerkte bijrollen sympathiseer je op meerdere fronten tegelijk. Nu maakte het mij niets uit hoe het met de bijpersonen verging.
chevy93
Flitsende montage hoort bij een actiefilm. De genres, volgens MovieMeter, zijn ook Actie/Misdaad. Als het de bedoeling was een retespannende film te zijn, had er wel thriller gestaan, lijkt mij dan. Dirty Harry is gewoon een film waarin een half-corrupte politieagent met een paar geweldige one-liners allemaal badguys neerknalt.
Nu maakte het mij niets uit hoe het met de bijpersonen verging.
erik1677
wat een topklasieker is dit toch, vroeger al zo vaak gezien, maar nu heb ik hem eindelijk bij de music store gescoord met veel extra's voor een zacht prijsje.
Deze film is gewoon genieten van begin tot eind.
En eastwood natuurlijk in bloedvorm.
Eigenlijk een must see
mister blonde
Dirty Harry stond in mijn geheugen als een iets betere, maar nog steeds weinig genuanceerde voorloper van Death Wish of de stoere mannen variant van the French Connection uit hetzelfde jaar. En stoer is de film en weinig genuanceerd misschien ook, maar het zet hier de film juist kracht bij. Het scenario is eenvoudig, maar zeer effectief en bleek op veel vlakken exemplarisch voor tal van (politie)films en series die later zouden volgen. Het thema uit Taxi Driver van een stad aan de rand van de helpoorten, met alleen maar tuig en zwaar dubieuze types, in tunnels, steegjes en donkere hoeken, was in Taxi Driver een belangrijker thema en wat intelligenter uitgewerkt, maar het zit hier ook gewoon al in. Het zogenaamde inventieve plot van Die Hard With a Vengeance (ooit geschreven voor Lethal Weapon 3) is gewoon al een herkauwing van die lange scènes in het midden die ongeveer een kleine 20 minuten duren (waar Eastwood van telefooncel, naar telefooncel gaat).
Deze film is de bekende achtbaan. Sorry voor het cliche, maar als een film elke 5/10 minuten met de volgende geweldige/gewelddadige scene of stoere/geestige oneliner komt, kan ik er niet om heen. Op een paar momenten is de film zelfs zeer beklemmend en angstaanjagend, denk maar aan die scene in het footbalstadion. Eastwood is cool as ever. Hoewel er wat korte zinsneden zijn gekwelde verleden duidelijk moeten maken, blijft zijn karakter mysterieus en ongrijpbaar.
Geweldige film, die 4 dikke sterren zeker verdient.
sofripa
Eastwood herdefinieerde als 'smerige klabak' (
hoe suf wil je het hebben) dit genre. Mijlpaal! Punt.
Grappig deze film zonden ze vorig jaar ook al uit op ongeveer dezelfde datum en hetzelfde tijdstip. Dus de komende zaterdagen zullen wel weer de volgende delen volgen uit deze prima film reeks. Deze film komt overigens uit een erg goed jaar

The Dead Pool
1988

Sudden Impact
1983

The Enforcer
1976

Magnum Force
1973

Dit wordt de allerlaatste film van legendarisch acteur Clint Eastwood (92)

Misdaadklassieker 'Dirty Harry' met Clint Eastwood vanavond op SBS 9

Netflix verwijdert binnenkort onder meer 'The Matrix' en 'True Grit'

Vijf goede wraakfilms die momenteel op Netflix staan

C'era una Volta il West

The Longest Day
Oorlog, 1962

Escape from Alcatraz
Drama / Thriller, 1979
ambushsan francisco, californiëdetectivelosgeldsluipschutterburgemeesterontvoeringjachtonderzoekassaultpolitiepsychopaatzwembadbeatingseriemoordenaarvuurgevechtmaniacgeweldhuntschool busrevolvershockingaggressiveneo-noirsan francisco suspensefulintenseantagonisticcommandingdefianttragicharry callahan