Genre: Biografie / Drama
Gesproken taal: Deens en Engels
Releasedatum: 24 april 2008
Bekijk via SkyShowtime
Plot Into the Wild
"Into the heart. Into the soul."
Christopher McCandless (Emile Hirsch) laat zijn leventje voor wat het is en vertrekt naar de wildernis van Alaska. Zijn kaart van het gebied gooit hij weg, en zijn voedselvoorraad lijkt bij lange na niet voldoende te zijn. Een verhaal over de aantrekkingskracht van de natuur en complexe relaties tussen een vader en zoon.
Christopher McCandless / Alexander Supertramp
Billie McCandless
Walt McCandless
Carine McCandless / Additional Narration (stemrol)
Rainey
Jan Burres
Wayne Westerberg
Tracy Tatro
Ronald "Ron" Franz
Mads
Kronos
Zoals jij redeneert zal de waarheid altijd achter het volgende hoekje liggen en wie niet meezoekt overschillig zijn.
Nochtans zeg je het zelf al; 'zingeving'. Als het leven van zichzelf zin heeft, waarom dan zingeving?
Have a nice quest.
Ziegler
Kronos zegt hier hele zinnige dingen!
Met onverschilligheid heeft dat niets van doen. Voor veel mensen is het al moeilijk genoeg om zin in het leven te hebben. Hoe kan zin in het leven je onverschillig laten?
Zingeving moet je niet te ver zoeken, want dan blijf je zoeken.
Lavrot
Wie als hedonist over het leven denkt, komt niet verder dan "er" zin in hebben. Elke dag feest als je wakker wordt? Het verklaart waarom het tragische verhaal van Into the Wild afgeserveerd wordt en waarom er geen sprankje inleving opgebracht kan worden voor mensen die door omstandigheden zich verstrikt voelen in een systeem vol leugens en bedrog.
De boodschap van Penn zou eerder luiden: de natuur liegt nooit en te nimmer, want zet de mens op z'n plaats. Het sentimentele riedeltje dat Kronos papegaait, dekt de lading bij lange na niet.
Ziegler
Wat een raar misverstand. Wie heeft het over een feestje? Niet dat daar iets mis mee is, maar je bedoelt het vast oppervlakkig.
Misschien moet je een goed naar gelukkige mensen kijken. Die hebben er zin in. En daarom zijn ze gelukkig. Of andersom. Dat weet ik nooit.
De natuur zet de mens niet op zijn plaats. Er is helemaal geen plaats. De natuur is mooi, lelijk, wreed en vriendelijk tegelijk. De natuur doet wat het doet. Geen betekenis. Take it or leave it. Simpeler wordt het niet.
Kronos
Ik heb ook de indruk dat Lavrot het niet goed snapt. Het hoeft niet elke dag feest te zijn om zin in het leven te hebben. Voor mij toch niet. Misschien wel voor Lavrot. Dat zou dan betekenen dat hij degene is die louter als hedonist over het leven denkt.
Bovendien komt hij echt niet verder dan proberen mij te typeren. En zelfs daar komt hij niet ver in. Natuurlijk is het een tragisch aangrijpend verhaal. Des te meer is het sentiment misplaatst en zum kotzen. Voor mij dan toch. Sommigen smullen ervan. Lekkerrrr vetttttt sentiment. Hmmmm!!!
De natuur doet inderdaad wat het doet, zonder betekenis. Maar Lavrot bedoelt waarschijnlijk wat ik al eerder schreef: Onbedoeld kan het wel tellen als voorbeeld van eenzelfde realiteit in zowel maatschappij als natuur; wanneer je er de wetten niet van kent/respecteert krijg je letterlijk of figuurlijk een pak slaag.
Maar dat is natuurlijk niet de boodschap van de film. De boodschap van de film is allerminst ironisch, dus volgens mij heeft Lavrot ook dat niet begrepen.
Lavrot
Een dialoog ontspoort, als men "zin geven aan" verwart met "zin hebben in," en zeker, als men bedoelingen bij de ander in de maag gaat splitsen.
AC1
Kan iemand me dat uitleggen. Ik begrijp het niet.
Alvast bedankt!
Kronos
Een dialoog ontspoort, als men "zin geven aan" verwart met "zin hebben in,"
Het gesprekje met Blackbeard ging oorspronkelijk over de zin ván het leven en het zoeken ernaar. Daarbij viel ook het woord zingeving. Op die verwarring tussen beide wees ik al. Als het leven een zin van zichzelf zou hebben, dan kunnen we daarnaar zoeken, maar dan hoeven we niet zelf zin aan het leven te geven. Als je naar zingeving zoekt, dan impliceert dat eigenlijk dat je erkent dat het leven op zichzelf geen zin heeft of je die op zijn minst niet kent of kan vinden.
Kronos
Kan iemand me dat uitleggen. Ik begrijp het niet.
Welk deel begrijp je niet?
Ik vind het sentiment, de romantische verheerlijking, misplaatst. Maar niet iedereen blijkbaar, want deze film doet het behoorlijk goed.
Blackbeard
Ah. Over die verwarring tussen zingeving en de zin van het leven heb je gelijk inderdaad. Het is ook niet makkelijk te volgen
. Ik denk dat het uiteindelijk zo is dat er geen zin is, dat een ieder die zelf aan zijn leven geeft en dat een ieder daar dus naar op zoek zal moeten (mits hij daar vraagtekens bij zet). Dat bedoelde ik oorspronkelijk al met de vraag of we niet altijd op zoek moeten blijven naar de zin van het leven (persoonlijk dus) om keer op keer tot inzicht te komen. Dat staat in mijn ogen dan weer los van onze verhouding tot de natuur zoals die oorspronkelijk bedoeld is. Een volledig functionerend ecosysteem waar wij - en ik blijf erbij - lang geleden tussenuit zijn gestapt.
Wat ik toch frappant vindt en dat kun je naar mijn mening niet ontkennen; is dat deze film ons nu al 2 dagen in gesprek houdt. Dat verdient toch zeker meer dan 0,5 ster Kronos?
AC1
Welk deel begrijp je niet?
Inderdaad, ik zie het niet als een verheerlijking dus ik dacht dat ik misschien iets had gemist. Kan je me zeggen wanneer precies dat je moet overgeven? Wanneer wordt het overdreven aangedikt? En welke middelen worden daarvoor ingezet?
Kronos
Dat er geen zin op zich is en dat ieder zelf zin aan het leven kan geven, daar zijn we het dan over eens Blackbeard. Vroeger vulden anderen dat voor je in, nu is het ieders eigen verantwoordelijkheid. Maar wat mij betreft moeten we daarbij niet altijd op zoek blijven.
Ik zie niet hoe je deze visie kan loskoppelen aan bovenstaande. Als de natuur een bepaalde bedoeling heeft, dan zit daarin een bepaalde bedoeling van het leven; namelijk het nastreven van een verhouding met de natuur zoals die oorspronkelijk bedoeld is.
Dat lijkt op de taoïstische visie. Daarin bestaat geen scheppende God en de term voor natuur is tzu-jen, wat het best te vertalen valt als 'vanzelf-zo'. We ademen bijvoorbeeld 'vanzelf-zo'. Slapen normaal gezien ook, maar toch doen mensen ongezond nachtwerk.
In die zin raken we verwijderd van onze natuur en dat heeft gevolgen. Maar waar het mij om ging is dat dit de natuur onverschillig laat en zo bekeken dus geen achterliggende bedoeling heeft.
Kronos
Hij wordt zelfs letterlijk gevraagd, bij wijze van grap maar niet mis te verstaan, of hij Jezus is. Maar eigenlijk vind ik je vraag vreemd want de hele toon van de film is super romantisch. De muziek, de beelden, de zagerige voice-overs...
En hier wil ik nog wel eens bij vermelden dat ik geen probleem heb met sentiment en romantiek op zich, maar in deze film, gebaseerd op een waargebeurd verhaal, vind ik het totaal misplaatst.
Filmkriebel
Misplaatst? Dan vind ik dat je toch ergens een punt mist. De romantiek en idealisering van de onderneming is heel bewust gedaan. Zo kijkt de hoofdfiguur er zelf ook tegen aan. Je lijkt trouwens het volledig onromantische en onsentimentele einde van de film te vergeten, die helemaal komaf maakt met die romantiek. De figuur valt daar letterlijk als een steen van zijn wolkje.
Kronos
Zo kijkt de hoofdfiguur er zelf ook tegen aan.
Ja, die optie om het zo bekijken heb ik wel overwogen, maar aangezien we ook voortdurend zijn zus in de voice-over horen, te zien krijgen wat het met zijn ouders doet, kan ik het verhaal niet zien als louter bekeken door de ogen van het hoofdpersonage.
De realiteit van het einde is allerminst romantisch, maar die realiteit krijgen we amper te zien. Jij lijkt te vergeten dat hoewel hij van de honger sterft, we vooral te zien krijgen hoe hij nog tot vergeving komt, 'het licht' ziet en zo zelfs als het ware vereniging met zijn ouders ervaart. En zo maakt Penn er toch een soort van happy end van.
Voor mij hoeft dat niet en het valt erg te betwijfelen of het de waarheid van het verhaal eer aandoet. Wellicht had het van meer integriteit getuigt als Penn had laten zien dat Chris makkelijk zichzelf had kunnen redden, als hij een paar honderd meter langs de rivier was gewandeld. Hij is niet een soort van romantische held die door een kleine vergissing om het leven is gekomen, maar een echt tragisch dwaas geval dat zichzelf uit pure domheid de dood heeft ingejaagd. Met die echte kerel leef ik veel meer mee dan met de fantasiefiguur van Penn.
Filmkriebel
Hij komt in zijn laatste momenten tot het inzicht dat hij een verkeerde visie had op zijn droom en realiseert zich dat zijn leven zoveel rijker is samen met andere mensen , iets wat hij tot dan toe niet zag, getuige het "dumpen" van al die mensen die om hem gaven tijdens zijn trip. Je kan dat toch moeilijk een happy end noemen... dat is toch heel tragisch om met dit inzicht je laatste minuten te moeten vullen.
Ik ben het met je eens : McCandless is uiteindelijk eerder een tragische dwaas dan een romantische held. Kan ik niet ontkennen. Maar het feit om voor je dromen en geluk te gaan, te geloven in je idealen, al maak je een grof inschattingsvermogen, dat blijft iets lovenswaardig voor mij.
mjk87 (moderator films)
Ik ben het met je eens : McCandless is uiteindelijk eerder een tragische dwaas dan een romantische held..
Eerder een loser eersteklas die het op zijn 22e al denkt allemaal uitgevonden te hebben, maar verder talent ontbeert en de harde realiteit probeert te ontlopen.
Filmkriebel
Niemand is zonder fouten op die leeftijd mjk87... maar hij heeft het tenminste geprobeerd, en eersteklas loosers komen daar niet in de buurt van.
Kronos
Inderdaad. Maar voor die tragiek is in de film maar weinig plaats tegenover het overheersende romantische en bijna heroïsche beeld van dat het lovenswaardig is koste wat kost voor je dromen en geluk te gaan, te geloven in je idealen, enz... (Voor mij is dat trouwens niet per definitie lovenswaardig, dat heeft namelijk alles te maken met wat die dromen en idealen zijn.)
Kronos
Zo wordt het in de film voorgesteld. De realiteit is eerder dat McCandless zo onbezonnen de wilde natuur in trok dat het een soort van zelfdoding was.
Filmkriebel
Ik weet niet of ik het zo scherp zou stellen als jou. Hij was in ieder geval niet op alles voorbereid en heeft zeker het leven in de wildernis onderschat, maar doorheen de film zag je toch duidelijk dat hij een plantrekker was (rafting) en zeker de potentie had om zijn doel te bereiken
YAUA
Beetje mixed bag, die helaas naar het negatieve doorschiet. Het thema an sich ligt mij wel en er zitten zeker wel mooie scenes in, maar de manier waarop de film wordt verteld/beschouwd als 3e persoon door McCandless zelf verpest het nogal, zowel in filmtechnisch als verhaaltechnisch oogpunt.
Daarnaast wordt de film ook redelijk verkracht doordat een of andere lul heeft bedacht dat het een goed idee zou zijn om de film een tint Hollywooddrama mee te geven, met daarbij behorende moraliserende ethiek en overdreven geforceerde emotionele momenten.
Kronos
Dat zal hij wellicht ook van zichzelf gedacht hebben. Jim Gallien, de laatste die hem levend zag, wist wel beter. McCandless had niet eens een kompas bij. Gallien bleef zijn best doen hem te overhalen eerst geschikt materiaal aan te schaffen, maar vergeefs, want deze dwaze jongen was zo eigenwijs dat hij gewoon recht zijn eigen dood tegemoet liep. Het ontbrak hem simpelweg aan twee seconden gezond verstand.
Lavrot
Blijkbaar is het nogal moeilijk te begrijpen dat Christopher McCandless de uiterste consequentie van zijn "onderneming" aanvaardde. Het zou volkomen ongeloofwaardig zijn geweest als ie een kompas met zich mee zou dragen. Hij was niet op doorreis, maar stap voor stap op weg naar zijn eindbestemming. Maar, de meedogenloze natuur (niet god) dwong hem op de knieën en bracht hem in contact met zijn innerlijke stem (gedachten, geweten, herinneringen aan de reis), waardoor ie uiteindelijk de ware betekenis van wijsheden ervaart. Hij bekeert en letterlijk wil hij omkeren, maar daar steekt de natuur een wilde rivier tussen. Uitgeput en uitgehongerd, maar in de stille hoop gevonden te worden, sterft Chris een eenzame dood. Twee weken te laat wordt ie gevonden, waardoor boek en film ter nagedachtenis prominent in het collectieve geheugen kan postvatten.
Kronos
Als het een bedoelde eindbestemming is te overleven in het wild, dan is het uiterst consequent een kompas mee te nemen. Maar ook als het de bedoeling is, zoals die van Chris, om daar op zijn minst enige tijd te verblijven kun je niet zonder.
Van bekering spreken is wat overdreven. Die wilde natuur viel inderdaad wat tegen en hij begon zich eenzaam te voelen. Hij had gewoon kunnen terugkeren. Op een paar honderd meter verder langs de rivier had hij kunnen oversteken. Maar zich van zulke mogelijkheden vergewissen op voorhand is ook 'ongeloofwaardig' zeker?
AC1
Net zoals Filmkriebel zegt, de film wordt volledig verteld vanuit het perspectief van het hoofdpersonage. We kruipen in het in hoofd van Christopher McCandless en zien de wereld zoals hij het ziet. Hij kijkt ons zelfs rechtstreeks in de ogen. Als de film echt romantisch is dan waarom stelt hij alle mensen teleur die hij tegenkomt op zijn weg? Als het te gezellig wordt vlucht hij weg van iedereen. De muziek? Die wordt gebruikt als een interludium, een audiovisueel moment dat 2 scènes verbindt, en niet om dramatische momenten uit te vergroten. Je hebt ook kritiek op de laatste scène. Je vindt de laatste gelaatsuitdrukking van McCandless sentimenteel. Ik begrijp dat niet. Hij heeft toch al veel afgezien? Misschien dat de laatste momenten een bevrijding en een innerlijke aanvaarding voor hem waren. Iets kan best mooi en ontroerend zijn zonder daarvoor goedkoop te worden.
Kronos
Meningen en smaken verschillen hè. Ik heb al uitgelegd waarom ik het verhaal onmogelijk kan beschouwen als volledig verteld vanuit het perspectief van het hoofdpersonage. We horen zijn zus letterlijk haar verhaal doen. We kruipen dus niet in het hoofd van Chris want hij hoort haar verhaal niet.
En over 'de laatste gelaatsuitdrukking' heb ik zelfs helemaal niets gezegd. Wel over die flauwe symboliek van een doorbrekend zonnetje en de voice-over die schijnbaar nog eens klaar en duidelijk moet uitleggen wat er daar aan het gebeuren is.
YAUA vat hierboven wat mij betreft wel goed samen wat er mis is met deze film.
Filmkriebel
Ok, maar waarom stoort dat je zo? McCandless is daarom nog geen looser en die jeugdige naiviteit kan toch sympathie opwekken... Ik vraag me af hoe je de film zou beoordeeld hebben met een afloop waarin bij blijft leven . In het leven is het vallen, opstaan en weer verder gaan en soms nemen wij allemaal als mens wel eens de verkeerde beslissing. Ik vind dat je toch wat hard over McCandless oordeelt.
Kronos
Ok, maar waarom stoort dat je zo? McCandless is daarom nog geen looser en die jeugdige naiviteit kan toch sympathie opwekken... [...] Ik vind dat je toch wat hard over McCandless oordeelt.
Over welke McCandless? De echte of het filmpersonage? Het lijkt alsof jij geen onderscheid maakt. Wat mij stoort en waar ik hard over oordeel is de manier waarop Penn dit waargebeurde verhaal verfilmd heeft.
De eerste keer heb ik de film niet helemaal uitgekeken. Vond het te slecht om te blijven kijken. Ik kende de afloop niet eens en mijn oordeel was toen eigenlijk niet veel anders. Ik zie niet hoe de film beter zou kunnen worden als het hoofdpersonage zou overleven. Eerder zou het dan nog slechter en ongeloofwaardiger worden. Het zou het waargebeurde verhaal in ieder geval nog meer geweld aan doen.
Maar nu ben ik op vraag al een film aan het beoordelen die niet bestaat.

Vijf roadmovies waardoor je meteen een auto wilt huren en erop uit wilt gaan

Vliegverbod: vijf goede films over verre reizen

Intouchables
Komedie / Drama, 2011