There Will Be Blood (2007)
Geregisseerd door: Paul Thomas Anderson
Met onder meer: Daniel Day-Lewis, Paul Dano en Kevin J. O'Connor
Releasedatum: 28 februari 2008
Te zien in één bioscoop ()
Plot There Will Be Blood
"There will be greed. There will be vengeance."
Begin 20e eeuw. Wanneer Daniel Plainview een mysterieuze tip krijgt over een klein stadje in het Westen waar de olie letterlijk uit de grond zou spuiten, gaat hij met zijn zoontje H.W. op avontuur, op weg naar het stoffige Little Boston. In dit meedogenloze stadje, waar het plaatselijke vermaak zich beperkt tot de Hallelujakerk van de charismatische voorganger Eli Sunday, slaan Plainview en H.W. hun slag. Maar ook al maakt de olie hen rijk, toch blijft niets bij het oude wanneer de conflicten escaleren en alle menselijke waarden - liefde, hoop, geloof, ambitie, gemeenschap en zelfs de band tussen vader en zoon - onder vuur komen te liggen als gevolg van corruptie, bedrog en de rijkelijk vloeiende olie.
Daniel Plainview
H. B. Ailman
Abel Sunday
Mr. Bandy
Nomak
Nadat ik eergisteren No Country for Old men te zien kreeg was het vandaag de beurt aan There Will Be Blood. Over beide films kreeg ik te horen dat het meesterwerken zouden zijn. Helaas kan ik daar niet mee akkoord gaan. Het zijn geen slechte films, verre van zelfs, maar een meesterwerk is toch uit ander hout gesneden dan deze twee films.
Ik moet wel zeggen dat het begin heel erg sterk was. Daniel Plainview die keihard aan het werk is. En hij bereikt de top dan ook door zelf zijn handen uit de mouwen te steken. Ondertussen sterft zijn collega door een ongeval en ontfermt Daniel zich over de kleine jongen. Later in de film blijkt dan dat Daniel dat met bijbedoelingen deed. Door die jongen is kan hij makkelijker stukken grond kopen. Maar toch ben ik ervan overtuigd dat hij op dat moment die jongen gewoon niet aan zijn lot wou overlaten. In het laatste half uur van de film zijn er volgens mij dingen gezegd die Daniel Plainview niet echt meende, dat gebeurt wel vaker in een hoogoplopende discussie waarbij emoties loskomen.
Het is dan ook te makkelijk om te zeggen dat Daniel Plainview puur slecht is, want dat is hij niet. Hij is een zakenman die weet wat hard werken is. Ok, hij zegt zelf dat hij anderen niets gunt, maar de mensen die door hem werden vermoord waren minstens zo slecht als hem. Een man die zich voordoet als Daniel Plainview's broer om zo te profiteren van diens rijkdom en een hebberige prediker die enkel aan geld denkt.
Daniel Day-Lewis is een uitstekend acteur en hij acteert hier uiteraard goed, zeer goed zelfs. Sommigen hebben het zelfs over één van de beste acteerprestaties ooit, en dat vind ik dan wel weer te ver gaan. Er zijn zelfs al in de laatste paar jaar acteerprestaties neergezet die minstens zo goed of zelfs beter waren. Toch mijn complimenten aan Daniel Day-Lewis, want hij is overtuigend als de oliebaron Daniel Plainview.
Over Paul Dano daarentegen ben ik helemaal niet te spreken. Niet alleen komt hij helemaal niet geloofwaardig over, maar zijn personage is ook nog eens vreselijk irritant. De prediker die maar aan één ding kan denken: geld, geld en nog meer geld. Maar hij buit mensen uit door de valse profeet te spelen en ze zogezegd te genezen. Vreemd dat zo iemand volgelingen heeft, er zullen blijkbaar wel veel naïeve mensen bestaan. In elk geval heb ik minder respect voor hem dan voor Daniel Plainview. Die laatste heeft tenminste keihard gewerkt en heeft zo zijn imperium opgebouwd. En ook al is hij zo rijk als de zee diep is, hij slaapt nog steeds op de grond.
There Will Be Blood is best wel een goede film, maar zo erg speciaal was het allemaal niet. Een echte aanrader zou ik het niet noemen, maar het kan zeker geen kwaad om de film een kans te geven. Al is het maar om een goede Daniel Day-Lewis te zien.
Mr Marchoso
Ik besloot een paar maanden geleden om There Will Be Blood maar eens te huren, met name vanwege de aanwezigheid van Daniel Day Lewis.
De film was naar mijn mening vrij zwaar om te kijken. Het was niet bepaald vlot, en bij tijd en wijlen zelfs een tikkeltje saai. Je hebt eigenlijk na de 1e 30 minuten al door dat dit niet een film is voor de massa. En dat is prima.
Het begin vond ik mooi, je krijgt gelijk al een beeld van het personage. Het verhaal ontwikkelt zich goed, maar vooral Plainview's intrigerende manier van doen is ongelovelijk boeiend om naar te kijken. De quote "I see the worst in people" somt de manier van doen, laten en denken van Plainview op.
Ik lees hier in de andere berichten veel kritiek over het einde van de film. Persoonlijk vind ik dit juist het sterkste gedeelte van de film. De scene in de bowlingbaan drijft niet aleen de spot met Eli, maar ook met het steriotype van de gemiddelde Amerikaan. Waarvan vele zich laten leiden door dit soort profeten, geloven en hebzucht voor geld en macht. Een toevoeging die wat mij betreft de film alleen maar beter maakt. Ook vond ik de scene waarin de bejaarde Plainview zijn volwassen zoon mentaal fileert zwaar om naar te kijken. Prachtige scene.
De complete film wordt gedragen door het spel van Daniel Day Lewis. Zeer indrukwekkend. De film is vrij langzaam, dat zou dan mijn enige minpunt zijn. 4 sterren!
Don MN
Leuk filmpje. Quentin Tarantino reviews PTA's There Will Be Blood: klik.
Inderdaad leuk dat hij deze 'Tarantino-gekke' tijd gebruikt om een goed woordje te doen voor andere geweldige regisseurs, zoals PTA!
Hij is wel een goede verteller vind ik, de stukjes over DeNiro en Scorsese zijn het zeker waard om ook te kijken.
Barstosi
Mijn allereerste bericht. Dank u voor het applaus.
Ik maakte me lid na het lezen van de recensies over deze film.
Mij heeft deze film op een zeer bijzondere manier gegrepen. De film heeft me beslopen, me geruisloos neergepind. DDL is heerlijk en de perfecte casting voor de rol van hardwerkende oliebaron, met een charisma dat je enkel nog in die tijd terugvond. Vandaag slijm je je naar boven, of ben je dady's little son. Toen waren er veel meer mensen die zichzelf keihard van nobody tot somebody werkten. De rijken van toen hadden ruwe handen, nu hebben ze een fluwelen velleke. En de stijl... net zoals het moest zijn. Aards, zwijgzaam, hard, en geweldige vuiligheid in een schitterend maatpak. Een karakterflm, ik heb er enorm van genoten. Schitterende fotografie en zeer goede ondersteunende muziek. Ja, ik ben echt onder de indruk. Gewoon zien, misschien gebeurt er hetzelfde, misschien niet. Maar zeg mensen niet dat het de moeite niet is, want misschien missen ze hetgeen jij ook (toevallig) miste bij het wel kijken.
mikey
Uitstekend drama met een belachelijk goede rol van Lewis. De settings zijn extreem geloofwaardig. Veel scenes liggen erg zwaar op de maag. Misschien zou je deze karakterschets kunnen vergelijken met de Godfather gespeeld door Pacino. Wreedheid maar kompleet acceptabel voor de kijker. Ook het religieuze gedoe dat deze mensen moeten ondergaan, zou ook een overeenkomst kunnen zijn. Eerdere films van Anderson zie ik toch vaak als emotionele sucker punches die je gemakkelijk weet te ontwijken en liggen er, naar mijn smaak, te dik bovenop. Dat kan ik hier niet zeggen. Goed gedaan.
Edwin Pindahaai
"Maar ook al maakt de olie hen rijk, toch blijft niets bij het oude wanneer de conflicten escaleren en alle menselijke waarden - liefde, hoop, geloof, ambitie, gemeenschap en zelfs de band tussen vader en zoon - onder vuur komen te liggen als gevolg van corruptie, bedrog en de rijkelijk vloeiende olie."
De olie maakt ze rijk, maar TOCH (?) blijft niets bij het oude. Ehh, logisch?
oruiz
De olie maakt ze rijk, maar TOCH (?) blijft niets bij het oude. Ehh, logisch?
ha pijnlijke vinger van jou ook altijd in die middelhete pap
laundromat
wow...wow...wow!
Ik had me voorbereid op een lange, zware film, maar ja het zou met DDL zijn én door PTA gemaakt zijn. Dus toch maar huren. Het was absoluut geen vervelende zit.
Na Boogie Nights, Magnolia en Punch-Drunk Love (Sydney/Hard Eight nog niet gezien) weer een goede film van Meneer Anderson. Er Is al veel over deze film gezegd. Ik weet verder ook niets zinnigs te zeggen behalve: WOW!
nb: Vette poster!
AC1
Minder dan 5 sterren kan ik deze film niet geven. Al moet ik zeggen dat de fotografie van de Blu-ray versie de indruk gaf wat overbelicht te zijn. Vooral de buitenopnames zijn een tikkie overbelicht. Is iemand anders dit ook opgevallen?
Filmpje1
Mijn allereerste bericht. Dank u voor het applaus.
Ik maakte me lid na het lezen van de recensies over deze film.
Hier kan ik me bij aansluiten 4*
Seifer
Ik was blij dat de film afgelopen was, verdomme zeg wat een langdradige film. En al die bijrolletjes waar nauwelijks diepgang inzit. Natuurlijk zitten er wel aardige scenes in, maar te weinig om de film wat leven in te blazen.
AC1
De film is vrij langzaam, dat zou dan mijn enige minpunt zijn. 4 sterren!
Dus, hoe sneller het tempo, hoe beter? Moet alles dan ondergeschikt aan het declameren van het verhaaltje? Tja, dit soort kritiek hoor je tegenwoordig wel eens vaker, spijtig genoeg.
Awake78
'Er zitten aardige scenes in'.....nee d'r zitten fantastische scenes in!
Om er maar een paar te noemen:
-Het eerste kwartier
-In het restaurant als hij om 'bepaalde redenen' tijdens het spreken het tafellaken over zijn hoofd heen doet
-De brandende toren met zijn aanblik
-De scene in de kerk
-De 'bastard in a basket'-scene
-De legendarische slotscene
De aardige scenes waren de overige scenes....
Verder is de film héérlijk langdradig, men neemt genoeg tijd om de personages te introduceren en vervolgens perfect uit te diepen.
Als er ook maar íets in deze film zou worden aangepast, zou dit geen deugd doen aan mijn beoordeling (en top-10).
Don Dijk
Mooie recensie, jij wordt mijn nieuwe Hyves-buddy.
Awake78
Tja ik heb mezelf voorgenomen om iedereen die deze film afkraakt een weerwoord te geven, dus dan weten jullie dat alvast
Nee zonder gekheid, deze film heeft mij echt geraakt. En eigenlijk tegen alle verwachtingen in, da's helemaal het frappante.
Laatst nog met mijn vriendin een discussie waarom deze film zo onwaarschijnlijk sterk is en toen kwamen we bij die scenes die ik oprakel in het stukje hierboven.
Ik dacht: laat ik ze maar eens neerpennen voor iemand die dit misschien over het hoofd heeft gezien
Asaharo
Net nog eens bekeken en heb een vraagje omtrent het einde?Wanneer eli en daniel elkaar ontmoeten, is deze ontmoeting dan echt? ik had zo het gevoel dat Plainview eigenlijk gek werd nadat hij zijn laatste link met de mensheid had verwijderd.
( de relatie met zijn zoon) en eigenlijk a la schizofrenie een monoloog houdt waarbij hij Eli ontmaskerd om zichzelf het gevoel te geven dat hij gewonnen heeft van zijn tegenpool.Het feit dat Eli niet ouder is ( dus zoals daniel hem herrinert ) en de butler die blijkbaar vind dat er niets aan de hand is lijkt mij toch ongewoon.
Maar ik kan natuurlijk grat fout zijn.
jakke36
4 sterren alleen al voor de acteerprestatie van Daniel-Day Lewis, wat een acteur!
Awake78
Maar ik kan natuurlijk grat fout zijn.
Dat is best een interessante. Ik weet dat veel mensen dit als 'fout' zien in de make-up dat Eli niet of nauwelijks ouder geworden is. Helaas zijn er geen verwijzingen dat dit een droom zou kunnen zijn, maar het is op z'n minst een interessante theorie!
Henry Spencer
wat een monumentaal karakterstuk van Lewis ! bijzonder subtiel en complex opgebouwd. prachtige score ook, die perfect verklankt waar de innerlijke reis van Plainview op aanstuurt.
Near_Dark
Eindelijk heb ik hem ook gezien...
Ik was helemaal weg van de geweldige muziek die speelde tijdens de woordenloze openingscène, op de één of andere manier deed die me terugdenken aan de beginmuziek van "2001: A Space Odyssey (1968)" .
Onheilspellende muziek die onder je huid kruipt en je koude rillingen bezorgt, da's een welkome afwisseling met de meeste “normale” filmmuziek.
De mooie tracking shots brengen de actie schitterend in beeld, da's wat anders dan de laatste rage met schuddende en bevende handycams waar ze ons de laatste tijd mee om de oren slaan en als vooruitstrevend willen laten overkomen...
Die scène waar de oliebron voor de eerste keer opspuit en in vuur en vlam komt te staan vond ik adembenemend, de repetitieve muziek paste er perfect bij !
Intussen maakt Daniel enkele vijanden bij de diepgelovige plaatselijke bevolking hetgeen hem nog zuur zal opbreken.
Het wordt pas écht duidelijk wat voor een harteloze klootzak Daniel wel is wanneer we hem zijn "zoon" op de trein zien achterlaten zonder nog een blik achterom te werpen.
En dan is er nog de vernedering die Daniel moet ondergaan in de "Kerk van de derde openbaring" om zijn oliepijplijn te kunnen verwezenlijken, waaaaw !
De eindscène is om duimen en vingers bij af te likken, hoe hij daar tekeer gaat is gewoonweg Duivels te noemen, het doet de filmtitel alle eer aan.
7,5/10.
Een goed Drama dat prachtig in beeld is gebracht.
Je moet er wel even de tijd voor nemen, want met zijn 2uur 38min tellende speelduur valt hij best lang uit, maar vervelen doet hij nergens, chapeau !
Ik ga hem waarschijnlijk nóg beter vinden na een tweede kijkbeurt.
Filmsite : http://www.therewillbeblood...
Justinw
Super drama, met een voortreffelijke rol van Daniel Day-Lewis. Net zoals mensen hier voor mij al zeiden de openingsscene is geweldig. Er zijn hele mooie shots van velden en treinsporen. Mooie muziek die me een beetje bekend voorkwam.
Het zoeken naar olie en het stichten van Little Boston is een mooi stuk. En langzaam zie je de haat in hem groeien tegen de kerk van de 3e openbaring. Ook zijn frustatie over de doofheid van zijn zoon(niet echt zijn zoon dan) is mooi gespeeld.
Op een paar momenten zien we de ware Daniel Plainview.
1. Als hij zijn zoon naar een doveninternaat stuurt
2. Als hij word gedoopt en binnensmonds zegt" There is a pipeline".
3. Als hij zien partner(weet ff niet hoe die heet) achterlaat en met zijn zogenaamde broer opstap gaat.
De eindscene kan ik weinig over zeggen, ik denk dat de mensen voor me al genoeg hebben gezegd, Hoe hij Eli terugpakt voor hetgene wat hij moest zeggen bij zijn doop. GEWELDIG!
"I`M A FALSE PROPHET AND GOD IS A SUPERSTITION"
kimberlyVD
Het begin vond ik mooi, zowel visueel als inhoudelijk.
Maar na een uurtje begon het verhaal me steeds meer te vervelen.
Het kon me op de ene of andere manier gewoon niet boeien. Jammer. Visueel daarentegen bleef het wel allemaal prachtig.
En ook het acteerwerk was zeer goed.
Toch wel een tegenvaller.
[i]
Ik ga hem waarschijnlijk nóg beter vinden na een tweede kijkbeurt.
Dat is gewoonlijk zo met de films van PTA. Waar andere films reeds alles vrijgeven vanaf de eerste keer worden films zoals deze alleen maar beter door herhaaldelijk bekijken. Het gaat verder dan alleen maar mooie beelden of inhoud, PTA boeit, net zoals Kubrick, door zijn vertelstijl.
Denden 100 Piek
Roel Bogers
Jazeker. En nu je Anderson vergelijkt met Kubrick zie ik in hoe ze eigenlijk niet zo heel veel verschillen, well spotted!
decicco
Ik had me zoveel meer van deze film voorgesteld. Ik ben het dus echt niet eens met Parool en de Telegraaf maar goed. Ik vond de film nogal saai het verhaal was opzich wel goed en dramatisch maar ik heb niet veel goeds over deze film te zeggen het enige wat ik een beetje redelijk vond was het einde waar Daniel finaal doordraait.
nightbreed
Toch vreemd dat deze film zo'n hoog cijfer krijgt, omdat me dit geen film voor het grote publiek lijkt.
De eerste helft van de film vond ik niet pakkend, maar dankzij de prachtige regie, de vreemde geluiden en het meesterlijk acteerwerk van Daniel Day-Lewis wist ik me hier moeiteloos doorheen te worstelen. De tweede helft wordt het verhaal gelukkig een stuk boeiender, waardoor ik dit achteraf toch wel een goede film vind.
Awake78
Is ook niet echt een film voor het grote popcorn-publiek, maar iedereen die hem wel heeft gezien is er toch wel van overtuigd dat de film uniek is. Vandaar denk ik het hoge gemiddelde.
Aan de andere kant, het zijn toch bekende namen (PTA, DDL), alleen kan het onderwerp en de lengte het leeuwendeel van de blije filmkijkertjes wat afschrikken. Zonde, ze weten niet wat ze missen
Fran
- 1953 berichten
Nee, ik ben helaas niet geraakt door deze film zoals velen hier wel. Het zal niet liggen aan de acteerprestatie van Daniel Day Lewis want hij was weer magistraal. In het eerste gedeelte sleepte voor mijn gevoel het verhaal zich maar een beetje voort. Af en toe was er een goede scene. Maar daar tussendoor kon het mij eigenlijk niet zo intereseren.
Pas later wist de film mij wat meer te pakken. Vanaf het moment dat hij zijn zoon in de trein afzette begon je meer te zien hoe de man in elkaar stak. Je begint een beetje door te krijgen waar de man voor staat en wat zijn beweegredenen zijn. Daarvoor vond ik het allemaal nogal flauwtjes neergezet.
Heel leuk vond ik het wel om naar het oude amerika te kijken. Een beetje een kijkje naar de roots zou je het kunnen noemen. Je ziet ook hele mooie gebruiksvoorwerpen uit die tijd. Ik had bijvoorbeeld nog nooit een babyflesje uit die tijd gezien.
Ook al ben ik niet geraakt door de film toch KAN ik hem gewoon geen onvoldoende geven. Een film zoals deze moet het vooral hebben van een bepaalde sfeer en ik vind het jammer dat ik niet door die sfeer gepakt ben.

Felle kritiek? Quentin Tarantino haalt uit naar Paul Dano: 'Zwak en oninteressant'

Oscarwinnende film 'There Will Be Blood' van Paul Thomas Anderson morgen op televisie

'There Will Be Blood' wordt morgenavond (28 januari) uitgezonden: 'Eén van de beste films van de laatste tien jaar'

Oscarwinnende film 'There Will Be Blood' van Paul Thomas Anderson vanavond op televisie

One Flew over the Cuckoo's Nest

Cidade de Deus
Drama / Misdaad, 2002

O.J.: Made in America
Documentaire / Biografie, 2016
broer of zus relatiecaliforniëkapitalismegebaseerd op boekpastordeaf-muteamerican dreamfanaticpipeline petrolhebzuchtbaptismnarcissismvadermisanthrophyoliegeldreligieimpostorkerkmoordenaaralcoholischoil industry narcissismchild abandonmentcharacter studyzealot bowling alleysign languagesoil fieldshockingturn of the century19e eeuwadopted sonbegin 1900complexpersonality changepipeline 20th century1890smilkshake commandingsurdez