There Will Be Blood (2007)
Geregisseerd door: Paul Thomas Anderson
Met onder meer: Daniel Day-Lewis, Paul Dano en Kevin J. O'Connor
Releasedatum: 28 februari 2008
Te zien in één bioscoop ()
Plot There Will Be Blood
"There will be greed. There will be vengeance."
Begin 20e eeuw. Wanneer Daniel Plainview een mysterieuze tip krijgt over een klein stadje in het Westen waar de olie letterlijk uit de grond zou spuiten, gaat hij met zijn zoontje H.W. op avontuur, op weg naar het stoffige Little Boston. In dit meedogenloze stadje, waar het plaatselijke vermaak zich beperkt tot de Hallelujakerk van de charismatische voorganger Eli Sunday, slaan Plainview en H.W. hun slag. Maar ook al maakt de olie hen rijk, toch blijft niets bij het oude wanneer de conflicten escaleren en alle menselijke waarden - liefde, hoop, geloof, ambitie, gemeenschap en zelfs de band tussen vader en zoon - onder vuur komen te liggen als gevolg van corruptie, bedrog en de rijkelijk vloeiende olie.
Daniel Plainview
H. B. Ailman
Abel Sunday
Mr. Bandy
bisse
Daniel Day-Lewis lijkt me een prima hoofdrolspeler, alleen blijft het toch vreemd dat de beste man sinds zijn uitstekende rol in Martin Scorsese's Gangs of New York maar in één film heeft gespeeld.
Voor gangs of new york is hij jarenlang schoenmaker in Venetie geweest...hij was het acteren meer dan beu maar Scorsese nam geen genoegen met een ander en wist hem over te halen.
Badalamenti
Klopt ! Het is algemeen bekend dat hij zéér selectief is in het kiezen van zijn rollen.
Staat momenteel 9.1 op imdb
Koekebakker
En een extreem hoge score op metacritic.com. 95/100 op basis van 21 recensies.
SniPes
Koekebakker, hoezo ben je normaal gesproken geen liefhebber van Daniel-Day Lewis. Hij speelt bijna altijd heel goed. Heb je My Left Foot gezien? ( En In The Name of the Father en Gangs of New York
Koekebakker
Ja, heb ik gezien. Ik vind 'm vaak zo overdreven expressief acteren. Zeker in My Left Foot.
lykathea
Niet het absolute meesterwerk waar ik op hoopte, maar wel een bijzondere en sterke film. De film is groots, ambitieus en technisch perfect.
In alle rust en kalmte vertelt de film tamelijk rechtuit een episch verhaal over een zilverzoeker die een olieveld ontdekt en uitgroeit tot oliemagnaat. Het wordt een verhaal over hebzucht, religie en familie.
De film deed mij denken aan grootheden als Welles (Citizen Kane) en Kubrick. Grotendeels dankzij de allure en perfectie die ieder shot van de film uitstralen. Zowel wat er op het doek te zien als wat er te horen is. Want ook de geluidsband deed me denken aan Kubrick: het zonder schroom op nadrukkelijke wijze gebruik maken van bestaande, beroemde klassieke muziek, alsook de score van Radiohead's Johnny Greenwood. Zijn composities hebben veel gemeen met de klanken van Penderecki en Ligeti in The Shining en 2001.
Zoals alle PTA's is ook deze film weer ijzersterk geacteerd. Ik ben doorgaans geen liefhebber van Daniel Day Lewis, maar hier is hij fantastisch.
Ik vind het heerlijk hoe schaamteloos ambitieus Anderson ook met deze film weer is. Maar voor mij kwam het er ditmaal niet helemaal uit. Het eerste uur, anderhalf uur is fantastisch, maar gaandeweg wisten niet alle scenes de spanning vast te houden. Het feit dat de film afstandelijk is (m'n hart werd nergens aangeroerd
) en geen van de personages 'likable' is, maakt dat ook niet makkelijk. En soms werd er ook wel erg veel en uitgebreid gesproken. Maar ik moet wel bekennen dat ik een vermoedelijk essentieel element van de film niet doorhad: Paul Dano speelt een dubbelrol. Eli en Paul Sunday vormen een tweeling. Het was mij niet opgevallen dat Dano twee namen had, noch dat het twee personages waren. Zijn rol vond ik al zo moeilijk te doorgronden, maar pas naderhand had ik door hoe dat kwam. Tijdens het kijken heb ik dus vast sommige scenes niet goed geinterpreteerd.
Een goede reden om de film nog een keer te bekijken dus. En alleen al vanwege de vele minutenlange scene waarin een oliebron vlam vat, Plainviews zoon doof wordt en Plainview uiteindelijk als een dirigent het moment aangeeft waarop een explosie de brand moet doven, vind ik dat verre van erg.
En ik kijk nu alweer uit naar PTA's volgende. Het zou mij niet verbazen als Anderson over een film of wat door velen in één adem met Kubrick genoemd wordt.
Beter verwoorden kan je het haast niet, ik ben het met vrijwel alles eens wat je zei, en ook ik had pas op het eind door dat Dano een dubbelrol speelt
De magnaat die Daniel probeert te worden, met de innerlijke teloorgang als gevolg wordt prachtig vertoond, maar heeft mij jammer genoeg ook niet geraakt.
Maar inderdaad, qua technisch opzicht is dit verre weg anderson's grootste en meest ambiteuse werk. En waarschijnlijk ook z'n magnum opus.
bisse
Heel mooi verwoord koekebakker. PTA blijft zich ontwikkelen en ik heb erg sterk het gevoel dat hij precies heeft bereikt wat hij wilde. Een fantastisch epos aan de man brengen maar tegenlijkertijd een focus op een hoofdpersoon waar je je heel moeilijk mee kunt identificeren. Zelden een film gezien waarin zo krachtig emoties en gedachten worden weergegeven zonder dat deze uitgesproken worden.De scene op het strand met zijn 'broer' is hier een geniaal voorbeeld van.
Toch laat de film me met een leeg gevoel achter. Ik heb iets geweldigs gezien, iets met kracht en visie. Maar wat heb ik nu eigenlijk gezien en waarom? Hoewel de film mij in veel opzichten aan Barry lyndon deed denken zoals het gebruik van bestaande klasieke stukken en de epische inslag was ik na Barry juist helemaal vol ipv leeg nadat de film was afgelopen.
De hoofdpersoon in Lyndon is veel menselijker en ontwikkelt zich ook veel meer dan Daniel Plainview. De aanwezigheid van depressie, woede en afkeer van alles menselijk is vanaf minuut 1 aanwezig bij de hoofdpersoon. Het is voornamelijk goed merkbaar dat hij deze gevoelens net zoveel heeft bij zichzelf als bij derden. Hij haat zijn eigen geest en die van iedereen om hem heen. Het enige dat hem voortdrijft is meer rijkdom en macht.
Ook wordt er nergens een verklaring of excuus aangedragen voor een dergelijke houding of levensvisie. Hoe zijn jeugd of relatie met overleden vrouw was bijvoorbeeld wordt nergens aangehaald. Zoals de titel al aanhaald staat het vast dat de emmer gaat overlopen en het is alleen de vraag wanneer dat gebeurt.De film voelt zo leeg aan omdat er bij de hoofdpersoon geen ruimte is voor verandering...geen hoop.In feite is dit een perfecte verfilmde versie van een dergelijke situatie.
Met een dergelijk uitgangspunt maak je het de kijker en jezelf (als regisseur) ook niet makkelijk. De film is een geniale weergave van de perceptie van een man die je niet wilt kennen omring door mensen die wel een zogenaamde invulling aan hun leven weten te geven. Ironisch en kenmerkend is dat deze invulling van anderen als leugenachtig of dom wordt weergegeven. De enige overgebleven invulling is de droom van anderen een graantje mee te pikken van wat de hoofdpersoon zelf heeft.
De film zit zo perfect in elkaar dat ik er geen enkele twijfel over heb dat PTA hier niks anders doet dan regels en conventies aangaande films te verbreken. In tegenstelling tot Dogma stelt hij zijn beperkingen juist in verhaallijn en karakterontwikkeling en focussed zich volledig op het technise aspect.
PTA is een echte grootmeester in mijn ogen en vergelijkingen met Kubrick zijn na deze zeker niet uit de lucht gegrepen. Geweldige is dat PTA in mijn ogen flexibeler is dan Kubrick in het aandragen van zijn eigen stempel. Stilistisch eigend PTA zichzelf veel meer vrijheid toe dan Kubrick en neemt hij ook meer risico's. Verhaallijn en uitwerking Van Punch Drunk is daar een goed voorbeeld van.
Lenny_DH
!!!WINNAAR VAN 1 GOLDEN GLOBE!!!
BESTE ACTEUR - DRAMA (DANIEL DAY-LEWIS)
Mij ook, een van de dingen die ik zo interessant vind aan Anderson is juist die schaamteloze ambitie.
Ik kan me niet herinneren de afgelopen jaren zo naar een film uitgekeken te hebben. De epische insteek, de premisse van de olie-industrie, Day-Lewis uberpowerful op de Gangs in New York tour... oh boy.
Als Anderson nu ook nog de slag weet te maken van een ietwat emo-regisseur naar een epische opvolger van een Ford, Leone en Kubrick dan is dit helemaal mijn ding.
timbo_
Kos je verwoord prachtig mijn verwachtingen van deze film. Wat hoop ik dat die op IFFR gaat draaien.
The One Ring
Als we de recensies uit Amerika mogen geloven is dat precies wat we kunnen verwachten. Ook mijn verwachtingen zijn zeer hoog.
Ik las zojuist hoe Day-lewis zijn rollen voorbereidde. Dat is niet nauwelijks normaal en ook de hoofdreden waarom hij zo weinig rollen speelt. Hopelijk is zijn rol hier wederom heel goed. Ik vermoed van wel.
timbo_
Leg eens uit je maakt me nieuwsgierig.
Zal mij benieuwen. Ben altijd bang van epos films, klinkt ook best duf (en Citizen Kane achtig). Het rise/fall principe doemt ook op over de gehele film, maar heb wel vertrouwen in Anderson.
Hopelijk maakt hij er weer iets aparts van.
The One Ring
Leg eens uit je maakt me nieuwsgierig.
Hij duikt 100% in zijn rol en wil alle facetten van het leven van zijn personage kennen. Hij komt zolang de opnames duren ook niet uit zijn rol en isoleert zichzelf ook wat van de wereld om maar in zijn personage te kunnen blijven (wat zwaar valt en waarom hij dus minder films maakt). En alles wat zijn personage kan, wil Day-Lewis zelf ook kunnen. Bijvoorbeeld een beer villen in The Last of the Mohicans en dat soort stunts. Het is method-acting in zijn extreemste vorm. Als er voor iemand geldt dat hij zijn personages niet speelt, maar ís dan geldt het voor Day-Lewis. Dat maakt hem ook wel zo'n sterk acteur. 11 films in 20 jaar is niet veel, maar het is toch meestal wel de moeite waard om naar te kijken.
cinema.
Die Daniel Day-Lewis heeft ook zo'n heerlijke karakterkop
Nicolage Rico
- 20219 berichten
Op nr. allertijden, zelfs. Beetje overdreven, lijkt me. Maar ik ben hier wel erg benieuwd naar. De film heeft gemiddeld een 9 na ruim 6000 stemmen, dat is erg hoog.
Allouchy
Heb de film net gezien en ik vond hem één van de toppers van 2007. Prachtig om te zien hoe Daniel Day-Lewis z'n ziel als het ware verkocht om zoveel mogelijk winst in de olieindustrie te behalen. De vader-zoon relatie was in de film ook heel goed neergezet. De minpunten aan de film vond ik het wat trage begin en de tijdsprong op het einde. Ondanks dat geef ik de film 4 sterren.
lordhumangus
Een mooie trage begin waarin de zilverzoeker wordt gevolgd die uiteindelijke uitgroeid tot een oliemagnaat met alle gevolgen van dien. Mooi uitgewerkt wist me ruim 2,5 uur te boeien.
Goto
Ben een groot fan van Anderson maar na een trailer gezien te hebben ben ik hier wat huiverig voor. Anderson weet altijd een heerlijk tempo door z'n films te halen, iets wat me hier niet meteen het geval lijkt. Qua cinematografie zag het er saai uit en het verhaaltje doet me ook niet veel. Ik blijf echter ondanks dat vertrouwen hebben in Anderson.
Lenny_DH
!!!ACHT OSCARNOMINATIES!!!
Beste Film
Beste Regisseur (Paul Thomas Anderson)
Beste Acteur (Daniel Day-Lewis)
Beste Bewerkte Scenario
Beste Cinematografie
Beste Montage
Beste Art Direction
Beste Geluidsmontage
The Last
Ik ben erg benieuwd naar deze film en ik ben er ook wel van overtuigd dat ie goed is, maar toch denk ik dat die 9.0 op IMDB zwaar overtrokken is.
Nicolage Rico
- 20219 berichten
lykathea
Inderdaad, immens hoog.
Maar zo vreemd is het allemaal niet, vooral als je kijkt waar hij tussen staat.
De film kan zich makkelijk meten met een Fight Club, Memento, The silence of the Lambs of voor mij part alle Lotr films.
Mat_
Hij staat momenteel al op nr 15 in de imdb top-250.
Ik kijk er echt naar uit om hem te gaan zien. Het verhaal spreekt me mssn niet voor 100% aan, maar ik heb er het volste vertrouwen in dat PTA mij andermaal niet teleurstelt.

Felle kritiek? Quentin Tarantino haalt uit naar Paul Dano: 'Zwak en oninteressant'

Oscarwinnende film 'There Will Be Blood' van Paul Thomas Anderson morgen op televisie

'There Will Be Blood' wordt morgenavond (28 januari) uitgezonden: 'Eén van de beste films van de laatste tien jaar'

Oscarwinnende film 'There Will Be Blood' van Paul Thomas Anderson vanavond op televisie

One Flew over the Cuckoo's Nest

Cidade de Deus
Drama / Misdaad, 2002

O.J.: Made in America
Documentaire / Biografie, 2016
broer of zus relatiecaliforniëkapitalismegebaseerd op boekpastordeaf-muteamerican dreamfanaticpipeline petrolhebzuchtbaptismnarcissismvadermisanthrophyoliegeldreligieimpostorkerkmoordenaaralcoholischoil industry narcissismchild abandonmentcharacter studyzealot bowling alleysign languagesoil fieldshockingturn of the century19e eeuwadopted sonbegin 1900complexpersonality changepipeline 20th century1890smilkshake commandingsurdez