• 10.582 nieuwsartikelen
 • 161.775 films
 • 10.100 series
 • 29.657 seizoenen
 • 613.318 acteurs
 • 192.924 gebruikers
 • 8.966.167 stemmen
Avatar
 
banner banner

There Will Be Blood (2007)

Drama | 158 minuten
3,74 3.231 stemmen

Genre: Drama

Speelduur: 158 minuten

Oorsprong: Verenigde Staten

Geregisseerd door: Paul Thomas Anderson

Met onder meer: Daniel Day-Lewis, Paul Dano en Kevin J. O'Connor

IMDb beoordeling: 8,2 (636.271)

Gesproken taal: Engels

Releasedatum: 28 februari 2008

Plot There Will Be Blood

"There will be greed. There will be vengeance."

Begin 20e eeuw. Wanneer Daniel Plainview een mysterieuze tip krijgt over een klein stadje in het Westen waar de olie letterlijk uit de grond zou spuiten, gaat hij met zijn zoontje H.W. op avontuur, op weg naar het stoffige Little Boston. In dit meedogenloze stadje, waar het plaatselijke vermaak zich beperkt tot de Hallelujakerk van de charismatische voorganger Eli Sunday, slaan Plainview en H.W. hun slag. Maar ook al maakt de olie hen rijk, toch blijft niets bij het oude wanneer de conflicten escaleren en alle menselijke waarden - liefde, hoop, geloof, ambitie, gemeenschap en zelfs de band tussen vader en zoon - onder vuur komen te liggen als gevolg van corruptie, bedrog en de rijkelijk vloeiende olie.

logo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimagelogo tmdbimage

Externe links

Volledige cast

Acteurs en actrices

Daniel Plainview

Paul Sunday / Eli Sunday

Fletcher Hamilton

H.W. Plainview

Mary Sunday

Abel Sunday

Mr. Bandy

Video's en trailers

Reviews & comments


Gast

 • berichten
 • stemmen

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.
zoeken in:
avatar van Sabri88

Sabri88

 • 48 berichten
 • 38 stemmen

eRCee schreef:

Ik zie nergens dat hij of zij aan het spuien is. Gewoon een keurige alinea over de karikaturale weergave van religieuze beleving in films, iets wat de user aanwijst als een patroon waar hij wat van vindt. Dat is filminhoudelijk.

Dankjewel. Hoewel sommigen mogelijk denken dat ik me persoonlijk aangevallen voelde vanwege het religieuze aspect, wil ik graag verduidelijken dat dit niet het geval is. Mijn teleurstelling in de film is voornamelijk gericht op het verloop van het verhaal en het einde, en ik heb later pas de alinea over religie toegevoegd aan mijn reactie.


avatar van Sabri88

Sabri88

 • 48 berichten
 • 38 stemmen

Kronos schreef:

Many American states including Texas, Tennessee, Kansas and Pennsylvania have had their tiff with evolution. Serbia, Poland and the Netherlands have also had issues with teaching evolution in schools. In 2017, Turkey dropped it. Saudi Arabia, Oman, Algeria and Morocco have banned the teaching of evolution completely. In Egypt and Tunisia, evolution is presented as an unproven hypothesis.

Je benadrukt terecht dat het gedrag van overheden niet altijd de standpunten van alle gelovigen vertegenwoordigt. Religie kent diversiteit, en individuele interpretaties variëren. Mensen die in theïstische evolutie geloven bijvoorbeeld zijn van mening dat geloof en wetenschap samen kunnen gaan. Bovendien is politiek niet altijd in lijn met religieuze teksten, en die interpretatie kan sterk variëren. Ik ben van mening dat het belangrijk is om open te staan voor nuances en geen algemene aannames te maken over religieuze overtuigingen.

De handelingen van overheden zijn niet representatief voor alle individuele gelovigen, of ze nu christelijk of islamitisch zijn. Ik kan persoonlijk getuigen van een diverse vriendenkring die bestaat uit atheïsten, christenen en moslims. Binnen deze groep heb ik bijvoorbeeld gelovige Turken ontmoet die zich niet kunnen vinden in de koers van Erdogan en zijn gebruik van religie. Ook ben ik bekend met gelovige Iraniërs die afstand nemen van de manier waarop religie in Iran wordt opgelegd.

Dat een land zich bijvoorbeeld 'islamitisch' noemt geeft niet per se aan dat hun praktijken in overeenstemming zijn met religieuze teksten. Een goed voorbeeld hiervan is de Koran, die expliciet stelt dat er geen dwang mag zijn in religieuze aangelegenheden. Het is echter spijtig dat deze richtlijn vaak wordt genegeerd in landen zoals Saudi-Arabië, Iran en Afghanistan. Hier lijken bepaalde 'schriftgeleerden', stromingen, en zogenaamde 'Hadith'-verzamelingen (overleveringen die lang na Mohammed zijn vastgelegd en nooit door hem zijn geautoriseerd) de overhand te krijgen, ondanks hun vaak tegenstrijdige inhoud. Deze complexiteit onderstreept het belang van het begrijpen van de diversiteit en variabiliteit binnen religieuze interpretaties.

Maar voor de duidelijkheid: ik voelde me niet persoonlijk aangevallen door de film nee. Ik vond het gewoon overrated.


avatar van eRCee

eRCee

 • 13329 berichten
 • 1919 stemmen

In mijn ogen valt het een beetje te vergelijken met de anti-psychiatrie in films. Als je dat constant voorgeschoteld krijgt, en nooit eens een normale psychiatrische behandeling ziet in films, dan knap ik daar op af bij de volgende regisseur die mij zoiets wil voorschotelen. Het is een narratief zwaktebod, een platgetreden pad van karikaturen. Bij religie in film en literatuur kan je dat ook zien. De details van Kronos overtuigen mij niet erg. Dat gaat meer om vormen, die in zichzelf weer clichématig zijn. Een oprechte film over een oprechte gelovige die daar niet al te veel geks mee doet, daar zijn er volgens mij niet zoveel van.

Verder aub niet inhoudelijk over religie gaan discussieren, dat is nu juist niet het punt en ook niet de bedoeling op deze site.


avatar van Film Pegasus

Film Pegasus (moderator films)

 • 30405 berichten
 • 5190 stemmen

Off topic berichten verwijderd. Zoals gezegd, graag terug over de film.


avatar van frans123

frans123

 • 3808 berichten
 • 990 stemmen

Tja...alles is top in deze film , met name de 2 hoofdrolspelers. 5*. De settings, het landschap 5*

Er is 1 MAAR ; gebrek aan echt pakkend, boeiend verhaal., de film had een verpletterende twist nodig, waar je op wachtte ,maar die kwam er niet, wat iemand hierboven ook schreef. De Jesus freak werkt op je zenuwen , ondanks zijn geweldige rol, ook Daniël wekt irritatie op ,maar daar is het film voor Ik had niets met welke persoon ook, en dat maakt een film schraal.. Ook gebrek aan wezenlijk verhaal brak mij op en de te lange speelduur..Er gebeurt teveel "'niks ondanks de goede acteurs. Kleine 3,5.*


avatar van frans123

frans123

 • 3808 berichten
 • 990 stemmen

shrink schreef:

Ik snap de hoge score niet, want deze film is erg traag en het verhaal is flut. Er wordt inderdaad wel goed geacteerd, maar dat weegt niet op bij het matige verhaal. Gisteren gezien en ik weet nu al niet meer hoe het afloopt....

Gewoon...zoals altijd The End..


avatar van Diederik58

Diederik58

 • 700 berichten
 • 1318 stemmen

Wat een tegenvaller.

Een erg mager verhaal. Je zit te kijken naar twee personen die tamelijk gestoord zijn. De hoofdpersoon Daniel is daarvan ook doordrongen. Hij speelt een op geld en macht beluste oliebronnen en keiharde zakenman. Erg onsympathiek. Al zijn de momenten met zijn zoontje verzachtend.

Paul is als Eli godsdienstwaanzinnig. Waanzinnig is hij in elk geval.

Daniel Day-Lewis en Paul Dano doen wel erg hun best om hun karakters neer te zetten. Het wordt bijna lachwekkend.

Het aardige van de film is dat je idee krijgt hoe rond de eeuwwisseling 19e naar 20e eeuw olie het nieuwe goud werd.

Het venijn zit in de staart.


Diederik58 schreef:

Wat een tegenvaller.

Een erg mager verhaal. Je zit te kijken naar twee personen die tamelijk gestoord zijn. De hoofdpersoon Daniel is daarvan ook doordrongen. Hij speelt een op geld en macht beluste oliebronnen en keiharde zakenman. Erg onsympathiek. Al zijn de momenten met zijn zoontje verzachtend.

Paul is als Eli godsdienstwaanzinnig. Waanzinnig is hij in elk geval.

Daniel Day-Lewis en Paul Dano doen wel erg hun best om hun karakters neer te zetten. Het wordt bijna lachwekkend.

Het aardige van de film is dat je idee krijgt hoe rond de eeuwwisseling 19e naar 20e eeuw olie het nieuwe goud werd.

Het venijn zit in de staart.

Dus een tegenvaller geef je dan een 3 en een halve ster,daar waar dan 2 wel meer als dik genoeg is


avatar van Diederik58

Diederik58

 • 700 berichten
 • 1318 stemmen

(Dus een tegenvaller geef je dan een 3 en een halve ster,daar waar dan 2 wel meer als dik genoeg is

Je hebt gelijk. Niet eens meer goed de waardering voor de film aangegeven.


avatar van Flavio

Flavio

 • 4434 berichten
 • 4705 stemmen

Herzien na ruim 15 jaar, net voor hij van Netflix verdween. Time sure flies...Ik ben het niet meer eens met mijn bericht uit 2008, lette toen te veel op plot, terwijl dit een karakterstudie is, van een intrigerend, bijzonder onsympathiek figuur. Dat maakt het misschien ook juist wel boeiend: Plainview is weliswaar een schoft, geen eendimensionale schurk maar iemand met een complexe persoonlijkheid, waar van alles mee aan de hand is, en Daniel Day Lewis is bij uitstek de man om hem te spelen. Dano is niet veel sympathieker als megalomane religieuze charlatan, voor wie Plainview al snel een hartstochtelijke minachting koestert.

Hoewel de tijdsprongen niet heel overtuigend zijn- Anderson kiest ervoor niet moeilijk te doen met grime en zo, maar gewoon een jaartal te laten zien en dan moeten we maar aannemen dat er weer zoveel jaar verstreken is- is de botsing van karakters, van twee mannen die meer op elkaar lijken dan ze zouden willen toegeven, fascinerend. Beiden hebben een enorm ego, en willen de ander er onder zien te krijgen, wat uiteindelijk tot de ondergang van beiden zal leiden. Mooi hoe ook even iets van menselijkheid in Plainview lijkt te sluipen als zijn 'broer' langskomt, of in zijn relatie met zijn 'zoon'. Beiden worden afgestoten, de een wat definitiever dan de ander, en hij eindigt volledig van iedereen afgesloten.

Het camerawerk is prachtig, het van olie doordrenkte landschap leent zich daar ook goed voor, en wordt ondersteund door de vervreemdende soundtrack van Jonny Greenwood.

PTA's beste, concludeer ik voor nu. Moet nog wel weer werk van hem herzien.