• 9.375.307 stemmen

There Will Be Blood (2007)

Geregisseerd door: Paul Thomas Anderson

Met onder meer: Daniel Day-Lewis, Paul Dano en Kevin J. O'Connor

Releasedatum: 28 februari 2008

Plot There Will Be Blood

"There will be greed. There will be vengeance."

Begin 20e eeuw. Wanneer Daniel Plainview een mysterieuze tip krijgt over een klein stadje in het Westen waar de olie letterlijk uit de grond zou spuiten, gaat hij met zijn zoontje H.W. op avontuur, op weg naar het stoffige Little Boston. In dit meedogenloze stadje, waar het plaatselijke vermaak zich beperkt tot de Hallelujakerk van de charismatische voorganger Eli Sunday, slaan Plainview en H.W. hun slag. Maar ook al maakt de olie hen rijk, toch blijft niets bij het oude wanneer de conflicten escaleren en alle menselijke waarden - liefde, hoop, geloof, ambitie, gemeenschap en zelfs de band tussen vader en zoon - onder vuur komen te liggen als gevolg van corruptie, bedrog en de rijkelijk vloeiende olie.

Daniel Plainview

Abel Sunday

Mr. Bandy

avatar van laundromat

laundromat

Stopt Daniel alcohol in de melk (?) van zijn zoontje? Zo ja, waarom?

Fran schreef:

Daarvoor vond ik het allemaal nogal flauwtjes neergezet.

Nu ben ik toch wel benieuwd wat je daarmee wil zeggen.

AC1 schreef:

Nu ben ik toch wel benieuwd wat je daarmee wil zeggen.

Ik wil ermee zeggen dat ik in het begin geen binding kreeg met de man en zijn verhaal. Het verhaal verliep in het begin denk ik te traag en somber voor mij. Ik kan er mijn vinger er niet echt op leggen want over zijn geheel gezien zou dit echt een film zijn waar ik ook helemaal voor zou gaan maar het heeft me gewoon niet gepakt. Het verhaal verliep me in het begin te traag denk ik.

AC1

Ik kreeg niet de indruk dat je met dit personage een binding moest krijgen. Het is een portret van een man dat absuluut niet van mensen houdt en die, als het moet, over lijken zal gaan om zijn doelstelling te bereiken. Obsessie is hier het centrale thema. Je kan hem vergelijken met Charles Foster Kane in Citizen Kane.

avatar van Near_Dark

Near_Dark

laundromat schreef:
Stopt Daniel alcohol in de melk (?) van zijn zoontje? Zo ja, waarom?

Ik denk om hem dronken en dus slaperig te maken...?
Want er is met hem geen huis meer te houden nu hij merkt dat hij door zijn gehoor probleem geen aandacht meer krijgt van zijn "vader" en dus opstandig wordt, zo heb ik het althans begrepen...

avatar van laundromat

laundromat

Near_Dark schreef:

Ik denk om hem dronken en dus slaperig te maken...?

kan me hierin vinden

nadat H.W. dat drinken kreeg zette H.W. het huis in brand. Opstandig en ook begrijpelijk.Maar ook door invloed van alcohol?

Top Film!

AC1 schreef:

Zou je met een niet sympathieke personage geen binding kunnen hebben ? Ik weet het niet. Ik wil graag geboeid worden door een personage. Of diegene nou sympathiek is of niet. Het verhaal eromheen was voor mij gewoon te somber en saai om meer geintrigeerd te raken. Het raakte mij niet.

avatar van Malli

Malli

Fran schreef:

Het raakte mij niet.

Ik had exact hetzelfde probleem met deze film.

AC1

Tja, dat het geen sympathiek karakter is, daar is iedereen het wel over eens. Het zien van de leegheid van het menselijk bestaan komt natuurlijk wel somber over maar saai kan ik het persoonlijk niet noemen. Ik ben geboeid door wat ik zie op het scherm: de vertelstijl, de 'scope' van het verhaal, de motieven van de hoofdpersonage's, de onwaarschijnlijke neerzetting van de rollen, de atonale aanpak van de score, de autoriteit waarmee Anderson alles in beeld brengt. Dat zijn de dingen die mij geraakt hebben.

• 1953 berichten

Nou, dat is dan toch mooi ! Iedereen heeft een ander referentiekader en iedereen zal dus altijd op een andere manier naar een film kijken. Een vorm van kunst, in feite. Ik zag ook dat de film heel goed in elkaar was gezet en dat het acteerwerk ook zeer sterk was, daarom heb ik het ook geen onvoldoende gegeven want daarom waardeer ik de film wel. Maar zo'n lyrisch gevoel dat velen voor deze film hadden, had ik helaas niet.

avatar van missl

missl

film ziet er prachtig uit, mooie omgeving en het is mooi in beeld gebracht. en er is duidelijk de tijd voor genomen, langzame shots, lange stiltes tijdens scenes. afgewisseld met ijzersterke (pijnlijke) scenes.

eerst begreep ik niet waar de film naartoe wilde, je ziet een hardwerkende man met een zoontje die het grote geld wil verdienen en gaandeweg de film gebeurd er meer en begrijp je meer van hem als persoon en zijn beweegredenen.

soms wat traag maar zeker de moeite waard, hele mooie speelfilm.

daniel speelt zijn rol goed, hij heeft een mooie stem. de enige waar ik me zo nu en dan aan stoorde was de pastoor.

avatar van o0Timmy0o

o0Timmy0o

Deze film is raar, sloom en totaal niet voor iedereen.

Ik heb me daarom ook totaal niet vermaakt me de film en vond vooral saai, TE traag (traag is niet erg, maar dit ging wel heel sloom, en ongelovelijk moeilijk om te snappen waar deze film over gaat.

Wat wil de film nou eigelijk zeggen?

Super pluspunt is het acteer werk en de enorm goede sfeer.

Maar mijn persoonlijke score is niet hoger dan een 2.

avatar van o0Timmy0o

o0Timmy0o

Mooi dat je je mening ook beargumenteerd.

o0Timmy0o schreef:

Wat wil de film nou eigelijk zeggen?

Het is een verhaal over obsessie, hebzucht en verraad.

avatar van E2K

E2K

Ik kreeg een warm gevoel bij het zien van deze film.

Ik was hiervoor bang dat er geen echte meesterwerken zijn van deze tijd. Als zelfs al half moviemeter.nl zit te cirkel-jerken op avatar(2009)...

5 sterren,.

avatar van Film Pegasus

Een film die ik op me liet afkomen zonder echt veel voorkennis. Getipt via het topic Top-Tipper en pas nadien de recensies gelezen. Daarin staat in veel gevallen al een gelijkaardig oordeel. Een film die bij het herbekijken ongetwijfeld nog zal beteren, prachtprestaties van zowel acteerwerk en regie. En ook de muziek brengt de film op een niveau hoger. Een epos om van te snoepen met genoeg inhoud om geboeid te blijven kijken. Enige minpunt is het wegzakken van de film nadat de zoon doof wordt. Nadien zit de 'schwung' er iets minder in om later terug opgepikt te worden. Ik hoop van zowel Daniel Day-Lewis als Paul Thomas Anderson nog meer te zien.

avatar van m1701

m1701

Goeie film, maar ik had er hogere verwachtingen van, verhaal af en toe een beetje traag en saai. Maar Day Lewis blijft een geniale acteur, door hem wordt deze film een stuk aangenamer.

avatar van Joakiem

Joakiem

Goede film. De eerste tien minuten dacht ik dat het helemaal niks zou worden, maar daarna wordt je echt meegesleept in het verhaal. Helaas kakt dat op gegeven moment weer in, waardoor het langdradig wordt. Als hij een half uur korter had geduurt, was het veel beter geweest. Desondanks, goede film voor een regenachtige middag!

avatar van dennis013

dennis013

Wat een geweldig intro. Beste intro sinds jaren.

avatar van Awake78

Awake78

Beste intro? Beste film sinds jaren

avatar van Leland Palmer

Leland Palmer

Naast het beste intro en de beste film, moeten we natuurlijk niet de magistrale 'outro' vergeten te noemen; ''I'm finished'' en dan de muziek van Brahms.

avatar van Don MN

Don MN

Ik ben zelf meer gecharmeerd van het einde. Heerlijk surrealistisch sfeertje en hartverscheurend voor H.W..

avatar van Vinokourov

Vinokourov

Prachtige film zeg. Afgezien van de bij vlagen irritante soundtrack (Brahms uitgezonderd) is het één en al genieten, van het acteerwerk van Daniel Day Lewis in het bijzonder.

avatar van Roel Bogers

Roel Bogers

De soundtrack is zeker irritant om naar te luisteren, maar hij pas fantastisch in deze film. Echt wel een van de betere soundtracks die ik ken.

avatar van Seifer

Seifer

Pff wat is deze film langdradig zeg, er gebeurd gewoon te weinig in die 158 minuten. Op een gegeven moment werd het gewoon saai.

AC1

De score is alleen maar irritant voor mensen die geen atonale muziek gewoon zijn. Voor mij was het een verademing. Ik ben die algemene filmmuziek, die eenheidsworst uit Hollywood, al jaren beu.

avatar van Karl van H.

Karl van H.

Met de soundtrack is inderdaad niets mis. Ik kan er prima naar luisteren, in ieder geval - ook zonder de beelden.

avatar van Asaharo

Asaharo

Greenwood is dan ook een begaafd artiest, de klanken die hij hier produceert zijn duizendmaal interessanter dan het zoveelste poppy klassiekertje.

avatar van gerre

gerre

die eind-scène doet idd wat kubrickaans aan. nu al filmgeschiedenis me dunkt:)