Genre: Thriller / Horror
Alternatieve titel: Funny Games U.S.
Verenigde Staten / Frankrijk / Verenigd Koninkrijk / Oostenrijk / Duitsland / Italië
Geregisseerd door: Michael Haneke
Met onder meer: Naomi Watts, Tim Roth en Michael Pitt
Releasedatum: 29 mei 2008
Plot Funny Games
"You must admit, you brought this on yourself."
Ann, George en hun zoontje Georgie zijn net aangekomen in hun vakantiehuis in New York. Al gauw blijkt dat de ontspannen bedoelde zomervakantie een gruwelijke nachtmerrie wordt wanneer twee schijnbaar beschaafde jongemannen het gezin zonder duidelijk motief komen terroriseren en mishandelen.
Ann Farber
Robert Thompson
Betsy's Sister-in-Law
Eve
Aapje81
Het orgineel van Funny Games, was in mijn ogen een waardeloze film. Het acteerwerk vond ik ondermaats, het scenario raakte me geen moment en met de personages kon ik absoluut niet meeleven. Het ergste waren nog de stilstaande shots die een eeuwigheid leken te duren. Voor sommige mensen werd hiermee misschien een gevoelige snaar geraakt maar voor mij was het vooral een goed moment om nog maar eens te gapen en vooral extra veel moeite te doen om niet in slaap te vallen.
Het meest ergerlijke vond ik nog het moralistische en pretensieuze gezever van Hanneke. Laat ik daar niet nog meer woorden aan vuil maken. Het werkt gewoon niet. Vaak wordt verwezen naar de afstandsbedieningscene maar het allerergste vond ik toch wel de slotdialoog op de boot. Toen ik deze had gehoord had ik het toch wel compleet gehad met de film.
Dan hebben we Funny Games U.S. Een shot voor shot verfilming. Dat ik hier uberhaubt nog de moeite voor heb genomen is te danken aan de goede rolbezetting en het idee dat het nooit slechter kon zijn dan het orgineel. En eerlijk is eerlijk hij is ietsje beter en dit is te danken aan de acteurs die het wat beter doen dan hun voorgangers. Vooral de twee boefjes doen het heel aardig en Watts en Roth spelen op routine al kan ik niet ontkennen dat Watts hier eigenlijk niet op haar plaats is. Het eerste uur van deze versie kwam voor mij beter uit de verf dan het orgineel en een hele tijd heb ik ook gedacht om hier 2 of zelfs 2,5 aan te geven. Maar toen kwamen de voor Hanneke belangrijke scenes en wist ik weer waarom ik deze film zo verafschuwde. Alles bijelkaar valt de film wel mee en sommige momenten zijn best interessant maar het is het idee van Hanneke dat me vooral tegenstaat.
Aapje81
Overigens denk ik dat Hanneke er beter aan had gedaan om zijn film te herzien voor de Amerikaanse markt. Op de een of andere manier denk ik dat deze versie geen indruk maakt en dat het veel overtuigender was geweest als hier een populair sterretje als ik noem maar wat Megan Fox in had gezeten. Dan had het een Straw Dogs/Clockwork Orange ervaring kunnen worden. Dat was volgens mij veel schokkender geweest dan deze film.
orbit
- 12092 berichten
Deze nu ook eens gezien, waar Funny Games oorspronkelijk iets van een oprechte shockimpact had door de plotse manier van gebeurtenissen. Hier weet je natuurlijk al wat er gaat komen en is het wat mij betreft toch allemaal iets te mooi en gestyleerd. Die twee boefjes zijn briljant gecast trouwens, die had Haneke niet beter hebben kunnen vinden! Maar Roth en die Nicole Kidman look-a-like vond ik slecht gecast. Dat jongetje was wel weer goed. Nouja, ik heb hem gezien, het blijft nog steeds geen vrolijke film en de visie van meneer Haneke is ons nu wel overduidelijk
slaapkamermug
gemiste kans,
best aardige film, maar geen enkel verweer van de familie en dat maakt het vrij slap
eindelijk iemand die het snapt, maar je vergeet de zoon des huizes.
Elminius
Nou. Blijkbaar zijn er hier een hoop stemmers die een beetje chagrijnig worden als ze hun Happy-Hollywood-Einde niet krijgen...
Ook nog even een opmerking over het genre. Naar mijn mening kan dit zeker geklasseerd worden onder de noemer horror. De 2 jongens, schijnbaar los van alles, compleet en zonder enig geweten losgeslagen... Ik zie bijvoorbeeld weinig verschil met een afschwuelijk doorgedraaide cirkelzaagmoordenaar die iedereen uitmoord, behalve dan dat ze hier een tikkeltje subtieler te werk gaan. En uiteraard het onvermogen om hier ook maar iets tegenin te brengen. Ja, zeker horror.
Het is dus duidelijk geen standaard thrillertje, maar eerder een frontale aanval op onze eigen gevoelens en gewetens. Dit in combinatie met geweldige acteerprestaties - vooral Michael Pitt was subliem om aan het werk te zien - resulteert in gruwelijke, ietwat verwarrende nagelbijter. De ietwat tragere scènes door de shot voor shot remake (hoewel ik het origineel nooit gezien heb) wil ik dan wel door de vingers zien.
De film dwingt je mee te heulen met de aanvallers, en laat daardoor een wrange smaak achter. De beruchte afstandbedieningscène doet je nog eens extra afstand nemen van je geweten.
Roth vond ik persoonlijk iets minder goed gecast, maar Watts speelde zeer goed in deze bizarre, maar geniale prent.
Greeneyelady1
Ik had best wel veel verhalen gehoord over deze film. Weliswaar met verschillende meningen, maar toch. Nu ik m eenmaal gezien heb.............tja, heb ik er gemengde gevoelens over
Enerzijds vind ik het een goeie film en is het zeker een film die ik zal blijven onthouden, omdat het anders is dan de standaar-hollywood filmpjes Anderzijds zijn er toch een aantal dingen die ik niet begrijp aan de film Ik ben iemand die van antwoorden houd en die krijg ik hier niet
Ik vind het ook jammer dat je zo weinig te weten komt over de bad guys zelf.Er word wel één keer als grap gezegd dat één van hen sexueel misbruikt is/word of iets in die trant en dat de ouders gescheiden zijn... maar ja, zit er in deze grap dan een kern van waarheid, vroeg ik mij zo af? Tenslotte irriteerde ik me ook heel erg aan het feit dat er geen verweer was van de kant van de familie. Oke, de vader gaf 1 van die jongens een oorvijg..waarna hij geslagen werd en daar bleef het geloof ik ook bij. En ook bij de dood van hun zoontje vond ik de moeder (Naomi) een vreemde reactie geven. Ze ging niet bij haar zoontje kijken of iets... Of speelde ze dat ze in shocktoestand was...? Nou, zo zijn er dus een aantal dingen die ik gewoon niet begreep in de film...
Wat ik trouwens echt formidabel vond was toen die 2 jongens terugkwamen, nadat ze geslapen hadden.. Je zag/hoorde de golfbal op de grond vallen/rollen, waardoor je wist dat ze weer terug waren! Dat gaf bij mij echt een onheilspellend gevoel! Dat met de afstandsbediening daar was ik al op voorbereid en weet je, zo erg vond ik dat eigenlijk niet.. Ik was al blij om te zien dat moeder 1 van die jongens had afgeknald, ook al gaat de film daar niet op door, omdat de jongens de regie houden in de film.
stevenvk
gemiste kans,
Volledig mee eens. Echt een gemiste kans want er zat echt wel veel meer in deze film.
Acteerprestaties vond ik quasi bij iedereen goed. Beeld en geluid ook om niet over te klagen.
Dialogen tussen de 2 bad guys vond ik op bepaalde momenten vervelend. En ook het stuk waarbij men terugspoelt is slecht gekozen.
Het jammelijke is inderdaad dat er geen verweer is van de familie of van iemand van buitenaf.
Het had bv leuker geweest dat Watts toen ze wegliep iemand tegenkwam die hen kon helpen en dat de 2 gasten ook waren teruggekeerd en dat er dan nog een spannend slot kon aankomen.
Fran
- 1953 berichten
Spannende film. Dat zeker. Maar ik heb wel veel meer van dit soort films gezien. De regisseur wilde het waarschijnlijk toch wat anders aanpakken door wat speciale effecten er tussendoor te doen maar ik vond dat nergens op slaan.
Het opeens tegen de camera praten middenin de film vond ik al vreemd. Maar die terugspoelscene sloeg echt he-le-maal nergens op. Zo irritant !! Als je de gehele film door meer van dit soort effecten hebt, dan kan ik het wat meer plaatsen. Maar om nou de gehele film gewoon normaal te laten verlopen en dan opeens op het einde dit foefje erdoor heen, sloeg echt helemaal nergens op.
Ik kan het aan de ene kant wel waarderen dat het niet zo'n standaard einde had. Een hele goede scene vond ik toen die 2 gasten de ouders achterlieten nadat het zoontje vermoord was. De paniek, het haast niet meer kunnen denken en bewegen van angst. Het was heel goed overgebracht.
De 2 badguys zetten allebei hun rollen ook heel erg goed neer. Want wat waren ze irritant. Maar toch mis ik wel een beetje het hoe en waarom van deze twee figuren. Verder is de film zeker wel spannend. De film zelf geef ik een 2,5 maar door dat stomme effect ertussendoor haal ik er gewoon nog een punt vanaf want ik vond het echt belachelijk en nergens op slaan !
Redelijk maar aardige acteurs.
Een zielige scene an dat joch en verders vrij spannend
G to the J
Wat een saaie fillm zeg.. NOu nou nou..
Ik kan die gasten niet uitstaan.
Eind is ronduit k*t.
Nja.. t gaat nergens over..
Spellen zijn zeer oppervlakkig...
Jah.. alles klopt gewoon nietn aan deze film.I
Ik kon me niet ook niet inleven in de gegijzelde
stoffel75
Valt wel mee; als pikzwarte komedie vond ik dit wel te pruimen, vooral dankzij de goeie vertolkingen van Pitt en Corbet. Ze hebben duidelijk plezier in hun rol en ik vind het persoonlijk ook best geestige personages. Ok, het idee achter hun acties is ziek maar ik kan er wel inkomen; we leven nu eenmaal in een zieke wereld. Sommige scènes duren mij iets te lang en dat gedoe met de afstandsbediening verknoeit een beetje de film. Maar eerlijk toegegeven, ik wil ook helemaal niet dat één van die gasten sterft. Best leuk einde, laat ze maar verder doen zou ik zeggen...
Wel veel en veel beter dan het slechte 'The Strangers', deze 'killers' hebben nog een beetje inhoud.
Aapje81
Slechts zelden dat de kracht van een film zo bondig wordt samengevat. Maar ik kan je inderdaad geen ongelijk geven
Horrorfreak12
belachelijke hoge score :s normaal is dit volledig mijn genre film en begon dan ook met volle plezier te kijken...
de film werd saai en langdradig
de film is wel erg reëel en dat maakt het misschien wat saaier ....
SLECHT
seth gecko
Ik weet niet wat er confronterender is, de film of het feit dat er zoveel mensen hier zijn die de film gewoon niet begrijpen.
Friday the 13 th
- 2023 stemmen
We begrijpen de film heus wel hoor. Ik denk dat de mening van de regisseur bij vlagen in ons gezicht is gesmeten. Maar daarom hoeven we dit nog niet goed te vinden. Ik ben het niet eens met de uitwerking. En er zitten veel te lange stilstaande scènes tussen die totaal geen nut hebben.
horrorfreak23
Met 1 ding ben ik het wel eens in deze film. De momentopnamen worden veel te lang aangehouden zoals: het huis dat je ziet in het donker, ...
Maar voor de rest vind ik het wel een schitterend verhaal.
Vooral de momenten dat michael pitt in de camera naar je kijkt en je toespreekt. Hij is zo'n acteur die met zijn ogen alleen al zoveel duidelijk kan maken. Hij heeft geen tekst nodig.
Zie ook het einde van de film.
Hij speelt z'n rol heel overtuigend en goed.
(wat ook niet anders kan want hij is een fantastisch acteur
*3.5
horrorfreak23
O ja en wat ik ook nog heel angstaanjagend vond is dat je gewoon niet weet wat de motivatie achter deze acties van de jongens waren. Ze deden het gewoon voor hun plezier:)
lisnr1
wat een wazige film.De film is net zo geslaagd als mislukt.De positivieve punten van deze film is dat het realistisch lijkt,goed acteerwerk maar de negatieve zijn er meer sommige scenes duren veel te lang,het begint te irriteren dat de familie weinig verweer biedt en de beruchte terugspoelscene slaat werkelijk alles.Toen ik deze scene had gezien was ik helemaal klaar met de film.Alleen hij houdt je wel aan t denken en laat dus wel een indruk achter.En dat de film niet goed afloopt vind ik niet hinderlijk het hoeft ook niet altijd een happy end te zijn.Dus toch 2 sterren omdat de film een niet bevredigende indruk achter laat.
MNV2
- 1900 stemmen
Ik las op de achterkant van de DVD dat de film dezelfde stijl heeft als A Clockwork Orange, het enige wat de twee films gemeen met elkaar hebben is misschien dat de twee psychopaten uit deze film teveel naar A Clockwork Orange gekeken hebben. Met andere woorden: dat de film zich kan meten met ACO is grootspraak, Funny Games US is niets meer dan een ordinaire thriller die een poging doet om af te wijken van andere thrillers maar daar niet helemaal in slaagt. Dat het verhaal voor niemand uit het gezin goed afloopt ervaar ik eerder als een pluspunt, zeker omdat de twee psychopaten zelf zo luchtig doen over de moorden.
Maar het verhaal op zich slaagt werkelijk nergens op: de personages binnen het gezin verweerden zich maar zelden, de situaties zijn onrealistisch aangezien George en Ann enkele uren de tijd hadden om hulp te halen en daar niet in slaagden, hetzelfde voor hun zoontje. En vanaf de terugspoelscène krijg je pas echt zoiets van 'waarom in godsnaam doen ze nu zoiets?' Een soundtrack was er ook al niet, buiten die paar scènes waarin er nogal harde rockmuziek gedraait wordt, scènes waren dikwijls te langdradig en vroegen om doorgespoeld te worden, alleen de acteerprestaties waren ook wel eerder een pluspunt: het is fijn om Tim Roth nog eens in een film te zien, Naomi Watts zie ik gewoon graag spelen en zowel Michael Pitt als Brady Corbet speelden de pannen van het dak als psychopaten.
1.5 sterren
Mr_White
- 2067 berichten
Tja, what's the point? Het idee is dat je naar de film gaat omdat je graag geweld ziet, en de film dit belooft. Vervolgens probeert de film je te confronteren met het feit dat je graag uitkijkt naar de pijn van een onschuldige familie door dit direct in beeld te brengen en dat ook recht in je gezicht te zeggen (want subtiliteit is dood).
Maar Haneke bereikt zijn bedoelde (mainstream) publiek niet. Die willen gewoon een film en geen experiment en haken dus al snel af. Had hij hen wel willen bereiken dan had hij in plaats van een remake het concept moeten heruitvinden en aanpassen zodat zij er wel bij blijven. Tel daarbij op dat Haneke blijkbaar vindt dat men geen onderscheid kan maken tussen fictie en realiteit (zie het gesprek op het laatst op de boot) terwijl de gemiddelde persoon dat met gemak kan, en net zo goed beseft dat (écht) geweld verschrikkelijk is, en het wordt duidelijk dat Haneke compleet mis zit.
De enige reden dat ik hier toch nog (!) 1,5 sterren voor geef is omdat de regie van Haneke en het acteerwerk uitstekend is. De bedoeling is dat echter niet en dat breekt de film
joeriL
meestal ben ik het wel ongeveer eens met het mm gemiddelde, maar deze keer niet. 3,5 voor de 2 psychopaten en voor Naomi Watts in der ondergoed.
Jasper72
Hoe zinloos zinloos geweld kan zijn wordt in deze film wel helder. Haneke geeft, godzijdank, ook geen verklaring voor het geweld. In de realiteit is die er namelijk ook vaak niet, wat natuurlijk een zeer verontrustend gevoel geeft. Als mens wil je natuurlijk altijd antwoord op dingen zoals dit. Fantastisch dat Haneke hier compleet schijt aan heeft. Hij wil de kijker verontrusten en de waanzin van geweld in beeld brengen. Prachtige film dus in al zijn triestheid.
lucdec
Flauwe film
omdat :
De boefjes tegens ons praatten
achteruitspeelscene
geen verweer van slachtoffers
zonde van je tijd, sorry
Emiledj
Wat een draak van een film. Niet alleen het verhaal is saai (en lijkt eigenlijk een beetje op The Strangers, met het 'zinloze' als rode draad), maar de scenes zijn ook strontvervelend. Soms zit je 10 minuten vanuit een vast camerapunt te kijken (b.v. wanneer zij tracht naar de keuken te gaan om de tape te verwijderen), terwijl er vrij weinig tot niets gebeurt.
Daarnaast vind ik het acteerwerk ook vreselijk 'overdone' en stoor ik mij aan de zgn. domheid van het echtpaar. Dan heb ik het nog niet eens over de takkeherrie die begin, halverwege en aan het eind uit de boxen komt en het vrij irritante einde. Onder het motto "the story continues..." ...gaaaapppp
Naomi Watts zie ik gewoon graag spelen...
Buiten het feit dat ze een lekker lichaam heeft (het mag ietsje meer zijn), welke acteerkwaliteiten heeft ze dan laten zien? Of heb je het ook puur over het uiterlijk...
Confronterender is dat er films zijn (zoals A Clockwork Orange) die vele, vele malen beter zijn (qua acteren, setting, camerawerk en verhaal) met dezelfde impact en 'boodschap'.
Kortom: negeren die handel.
Hankieh
Bizarre film, maar van ik snap dat de meningen verdeeld zijn.
Ik vind het wel wat hebben en geef het 3 sterren met daarbij vooral het acteer werk van Naomi en Michael.
Ik hoop toch weer dat Michael Pitt wat meer gaat acteren en kan al niet wachten op Pinkville.
horror3d
BARSLECHT ! : heel slecht acteer werk en er waaren veel scenes waar ze gewoon 10 min op hun stoel blijven zitten zonder te bewegen of iets te zeggen ! Op sommige momenten wist ik niet eens WIE er dood was 20 min later zijde ze dat het kind dood was.
Maffe en inderdaad ook een bizarre film maar ook geregeld ietwat saai. Het is inderdaad jammer dat de acteerprestaties (vooral die van Brady Corbet en Tim Roth) minder zijn want anders had er meer ingezeten. Naomi Watts ven Michael Pitt ond ik overigens wel redelijk spelen. De film had ook gerust wat korter mogen zijn want er zit niet veel vaart in deze film.
De muziek was wel heel apart
Bottleneck
Is een mooi gegeven, de twee beschaafde gasten die meedogenloos te keer gaan, net als het origineel. Het was alleen bij vlagen veel te saai, waar het denk ik de bedoeling was om onder de indruk te zijn. Misschien ook omdat je het verhaal al kent, maar dan nog. Het gewauwel van die gasten tegen elkaar, de blikken in de camera.., de film wil wat bereiken, maar helaas, het doet me niets. Teveel vreemde en domme reacties van de personages ook.
Het acteerwerk van de twee gasten en het zoontje zorgt voor de sterren. Ook wel positief vind ik het ontbreken van een score/soundeffecten (behalve de cd-scenes uiteraard), en een slechte/realistische afloop kan ik vaak wel waarderen.
maithekke
Ik zie dat de meningen hier heel verdeeld zijn, wat ik eigenlijk wel begrijp want het is af en toe een hele bizzare film (de terugspoel-scene, dat hij in de camera praat etc. etc.) Maar dat ligt er dan ook denk ik net aan wat je leuk vind.
Ik persoonlijk vond het een geweldige film.
Wat ik ook wel goed vond was dat je van het begin af aan toch wel weet dat ze het niet gaan overleven, maar dat je toch steeds die hoop houdt. Ik bedoel maar zelfs al schoot ze die jongen neer, het werd toch weer terug gespoelt. En welke auto ze ook had aangehouden (toen ze buiten was, en hulp probeerde te zoeken) het zou altijd die jongens zijn geweest. Maar toch bleef ik hoop houden, vooral dus in het gedeelte dat de jongens weg gingen tot het moment dat je dan dat golfballetje naar de deuropening zag rollen (wat ik ook heel leuk gedaan vond) De jongens hebben de volledige controle over alles. Wat mijzelf ook een beetje een hopeloos gevoel gaf.
De manier van filmen vond ik zowel positief als negatief. Omdat ik aan de ene kant soms heel graag wilde weten wat er nou gebeurd was maar het veel te lang duurde voordat je het nou eindelijk zag. Maar aan de andere kant vond ik het wel wat hebben.
Dat je niks te weten kwam over die jongens vond ik ook wel iets hebben, ze deden het waarschijnlijk gewoon omdat ze het leuk vonden om te doen. Ze deden er ook zo makkelijk over, dat ze aan het einde haar toch gewoon maar overboord gooide, en dat je daar verder ook niks van zag. Terwijl je dan verwacht dat je dan onderwater-scenes krijgt waarbij ze worstelt om omhoog te komen. Maar ze werd hier gewoon overboord gegooid en klaar.
Ik heb best wel van de film genoten en het gaf me ook af en toe echt een akelig gevoel. Het echte minpunt dus vooral dat het af en toe te saai en langdradig was met het filmen.
*3.5 sterren

Heb jij de Netflix-docu 'The Man With 1000 Kids' al gezien? 'Maag draaide om'