• 9.379.030 stemmen

Iron Man (2008)

Actie / Sciencefiction | 126 minuten

Genre: Actie / Sciencefiction

Geregisseerd door: Jon Favreau

Met onder meer: Robert Downey Jr., Jeff Bridges en Gwyneth Paltrow

IMDb beoordeling: 7,9 (1.211.441)

Gesproken taal: Engels, Perzisch, Urdu en Arabisch

Releasedatum: 1 mei 2008

Plot Iron Man

"Heroes aren't born. They're built."

Tony Stark (Robert Downey Jr.) is een multimiljardair, industrialist en bovenal een geniale uitvinder. Hij wordt ontvoerd en gedwongen om een verschrikkelijk wapen te bouwen. In plaats daarvan maakt hij een ingenieus ijzeren pak waarmee hij weet te ontsnappen. Als hij terugkeert in de VS, ontdekt hij een complot dat de stabiliteit van de wereld in gevaar brengt. Onder zijn alias Iron Man probeert hij het tij te keren.

Tony Stark / Iron Man

J.A.R.V.I.S. (stemrol)

Harold 'Happy' Hogan

avatar van stoffel75

stoffel75

Goeie superhelden-film; voor één keer eentje die meer aandacht besteedt aan een goed uitgewerkt verhaal dan aan de effecten. Sterke cast, Downey is een onderschat acteur en ook een zeer sterke soundtrack. Een film die meteen uitpakt met AC/DC heeft van tevoren al een streepje voor. Zelfs voor mensen die niet van dit genre film houden is dit volgens mij best een leuke film.

avatar van nightbreed

nightbreed

Over deze film kan ik lekker kort zijn: Visueel sterke film, puur vermaak. Het script is niet al te sterk maar wie maalt daar om als hij zijn ogen zit uit te kijken. Ik vond Jeff Bridges met zijn bijrol de show stelen en Gwyneth Paltrow was weer betoverend zoals altijd.

P.S. Natuurlijk heeft bijna niemand gezien dat Samuel Jackson ook een piepklein rolletje heeft in deze film. Ik zal een kleine hint geven, hij laat heel duidelijk weten dat er een tweede deel op komst is.

avatar van KB-013

KB-013

Een verschrikkelijk goede film, goed geacteerd ik had geen andere acteur dan Robert Downey Jr. als de Iron Man willen zien. Zijn sarcastische opmerkingen af en toe of botte opmerkingen tegen de robot arm hebben me een aantal keer laten lachen.

Ik heb nu al zin in het 2e deel!

4.5

avatar van F33LG00d

F33LG00d

Wat een filmm!!

Mooie effecten

goed acteer werk

in 4 woorden

Een vette superhero film!!

5,0

avatar van Deepdish

Deepdish

nightbreed schreef:

Dat stukje wat jij bedoeld, ( blijf zitten bij de aftiteling! ) is een klein trailertje van deel 2 waar hij een grotere rol heeft.

Wat heb ik weer zitten genieten van de rol van Robert D Junior!

Ik was al een groot fan van hem maar na ''Tropic thunder'' en '' Iron man'' ben ik een nog grotere fan van hem geworden.

Ik ben erg blij dat Marvel tegenwoordig zijn eigen films maakt, ze houden zich veel beter bij het daadwerkelijke stripverhaal dan andere maatschappijen deden, denk aan draken van films als ''Daredevil en Elektra''

De superhelden films die Marvel gemaakt hebben zoals de laatse ''Hulk'' film en ''Wolverine'' waren toppertjes.

Ik kijk uit naar deel 2

4***

avatar van ForgottenSon

ForgottenSon

Erg genoten van de scenes van Downey en zijn robot-blusser, zeer hilarisch! Downey was de perfecte man voor de rol. Laat deel 2 maar komen

avatar van aunuscus

aunuscus

Wordt verwacht April 2010

avatar van jjwebaline

jjwebaline

Zeer goeie film. Ik had er al hoge verwachtigen van en die kwamen ook uit en da's al knap op zich... Goed acteerwerk. Goeie verhaallijn, hoewel die battle op het eind ik beetje too much vond, maar desondanks entertaining. Inderdaad, laat deel 2 maar komen. Ik vond hem andere superhelden-films overtreffen in ieder geval!!!

avatar van Horrorfreak12

Horrorfreak12

naar het einde werd hij beter en beter en uiteindelijk vond ik het een goede film ondanks dat het mijn genre niet is ^^ !!

!!!!!! op het laatste van de film na de aftiteling is er een scene met Samuel L Jackson ... is dit een aanleiding tot het vervolg ?

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

Horrorfreak12 schreef:

Ja! Zie ook enkele posts hoger.

avatar van ruudhesselink

ruudhesselink

Het einde van het eindgevecht is totaal ongeloofwaardig.

Voor de rest; een prima actie film met veel vermaak.

avatar van JacoBaco

JacoBaco

ruudhesselink schreef:
Het einde van het eindgevecht is totaal ongeloofwaardig.

Het einde is gewoon een kopie van Robocop 2.

avatar van mwoeb

mwoeb

JacoBaco schreef:

Het einde is gewoon een kopie van Robocop 2.

Kwesties en ernaast zitten.

avatar van Rosicky

Rosicky

Beduidend mindere stripverfilming dan vele andere. Het verhaal is nogal eenvoudig en de superheld voelt een beetje kinderachtig aan. Geacteerd wordt er wel goed in Iron man, en ook de special effects zijn prima.

Rosicky schreef:

Vind ik niet. Het is realistischer (in hoeverre dat dan kan) dan welke superheld film dan ook.

avatar van G to the J

G to the J

Opzich wel aardige film...

Marvel studio's kon hier en daar wel dingen verbeteren...

Achjah.. het was een vermakelijke film.

avatar van Rosicky

Rosicky

Kill_illumovie schreef:

Doe mij Batman maar.

avatar van charmed one

charmed one

een super spannende film. kort en krachtig hij was vermakelijk. er komt ook een deel 2 en als het goed is ook een deel 3 . ik kijk er nu al naar uit.

avatar van AchmedATM

AchmedATM

Dit is een juweeltje tussen de superhelden films samen met oa. Dark Knight en Blade (alleen de eerste). Lekker veel actie, een goed gespeelde Tony Stark en een mooie intro voor een trilogy.

Wat ik nou wel jammer vind is dat Terrence Howard niet terug komt in deel 2, niet dat ik een fan van hem ben ofzo. Ik vindt het alleen jammer als er ander acteurs worden gebruikt voor sequels.

Maar ik denk wel dat Scarlett Johansson als Black Widow het weer goed maakt

avatar van charmed one

charmed one

ik vind het ook wel jammer dat terrence howard niet terrug komt in deel twee. ik ben ook geen echte fan of zo. maar hij speelt meestal toch wel heel erg goed in films.

avatar van what is truth

what is truth

Achmed als je deze goed vind, ga dan ook eens Batman Begins kijken. Net even iets beter dan deze film.

avatar van AchmedATM

AchmedATM

what is truth schreef:

Heb ik al gezien (anders had ik Dark Knight niet gekeken). Hij is wel ok maar niet echt super. Maar ik zal hem binnenkort herzien, misschien vindt ik het nu wel beter

• 1900 stemmen

Duidelijk een film die laat zien waar we in dit decennium tot in staat zijn. Ik had de film op Blu-Ray gezien in full hd en ik moet zeggen dat dit één van de prachtigste, zo niet dé prachtigste effectenfilm is die ik tot nu toe zag. Dan heb ik het niet over het verhaal (want dat was waardeloos) maar over de special effects waarbij je haast niet meer kan zien dat ze uit de computer zijn gerold. Alles in deze film was van haarscherpe beeldkwaliteit, een spektakel dat ik nog niet vaak gezien heb.

Natuurlijk beoordeel je een film niet alleen op de cgi die erin gebruikt wordt, het verhaal is altijd belangrijker en dan moet ik veel negatiever zijn want zoals ik al eerder aanhaalde was dat in deze film behoorlijk waardeloos. Zo bevatte de film weer alle clichés die je van een Marvel-film kunt verwachten. Een normale mens die door één of andere evolutie veranderd in een superheld met een saaie nickname en in conflict komt met een badguy waarmee hij ooit bevriend was (hoewel dat laatste niet altijd). Alles in deze film was dan ook buitengewoon voorspelbaar afgezien van de beslissing die Tony Stark nam bij zijn eerste persconferentie. Ook moet er natuurlijk weer een smal, onuitgewerkt liefdesverhaaltje in betrokken worden en het einde is natuurlijk ook weer van het niveau Hollywood. Anderzijds bekeken had de film wel iets vermakelijks, al heeft dat dan meer te maken met de knappe special effects en de mooie omgevingen (dat pretpark vanuit de lucht of die woestijnomgevingen).

Soundtrack viel nog net mee, het begon alleszins goed met Back in Black van AC/DC, daarna wordt er weer een standaard soundtrack gebruikt die niet memorabel is om vervolgens te eindigen in opnieuw aardige rockmuziek. Van de acteerprestaties was ik ook al niet echt onder de indruk, allemaal nogal braafjes met niet al te veel emotie. Alleen Robert Downey Jr. en Jeff Bridges konden me nog redelijk overtuigen. Een aanrader als je eens wilt zien in hoeverre cgi vandaag de dag gebruikt wordt in films, verder niet echt een aanrader. Ik twijfel tussen een 2.0 en een 2.5 maar ik zal het dan toch het voordeel van de twijfel geven.

2.5 sterren

avatar van YTK999

YTK999

Haha , al dat gelul hierboven over de geweldige special effects en wat al dan niet meer. En dan geef je de film uiteindelijk een dikke onvoldoende. Wat een spektakel.

YTK999 schreef:

Misschien moet je eerst heel de tweede paragraaf eens doorlezen voordat je begint met zeveren dan zul je zien dat dat het enige was waarover ik positief ben.

En dan geef je de film uiteindelijk een dikke onvoldoende. Wat een spektakel.

En sedert wanneer is een 2.5 een dikke onvoldoende?

avatar van ForgottenSon

ForgottenSon

MNV2 schreef:

En sedert wanneer is een 2.5 een dikke onvoldoende?

Als ik vroeger op school een 5 kreeg, was dat toch zeker niet best...

• 1900 stemmen

Onder een dikke onvoldoende versta ik hoogstens een 1,5/5 ofzo maar een 2,5 is naar mijn weten toch nog steeds de helft en dus voldoende.

avatar van Jawaddedadde

Jawaddedadde

Zeer leuke en degelijk gemaakte actiefilm die vooral dankzij het prima acteerwerk van Robert Downey Jr. bovengemiddeld te noemen valt.

Actie-scènes en special effects zijn mooi, zeker niet overdadig aanwezig, er wordt gelukkig tijd genoeg besteed aan karakteruitwerking (in zoverre dat mogelijk is in een actiefilm).

Robert Downey Jr. is zeer te genieten als de cynische en gevatte wapenfabrikant Tony Stark. De rest van de cast mag er ook zijn en Gwyneth Paltrow is een snoepje.

Leuk filmpje.

avatar van brielen

brielen

Ik vond een goed evenwicht tussen spektakel en ontspannig.3.

avatar van Nohands

Nohands

Ik heb deze film nog een keer gekeken, en ben zeker weer onder de indruk!!! Kan niet wachten op deel 2!!!