• 8.846.468 stemmen

Genre: Actie / Avontuur

Alternatieve titel: Iron Man Three

Oorsprong: Verenigde Staten / China

Geregisseerd door: Shane Black

Met onder meer: Robert Downey Jr., Guy Pearce en Gwyneth Paltrow

Releasedatum: 24 april 2013

Plot Iron Man 3

"Unleash the power behind the armor."

Sinds een intensieve strijd met buitenaards leven in New York heeft Tony Stark last van angstaanvallen en kan hij niet meer slapen. Hierdoor werkt hij bijna dag en nacht aan zijn Iron Man pakken en probeert steeds meer nieuwe dingen uit. Maar dan wordt de wereld opgeschrikt door een reeks aanslagen van de mysterieuze Mandarin. Tony besluit om de terrorist uit te dagen, waar deze op reageert door vol in de aanval te gaan. Tony ontdekt al snel dat niets is wat het lijkt en hij moet proberen al zijn kracht en kennis te verzamelen om de plannen van Mandarin tegen te gaan en zo zijn naasten te beschermen.

Tony Stark / Iron Man

Harold 'Happy' Hogan

avatar van sean-penn

sean-penn

Noodless schreef:

Degelijk, maar meer ook niet.

De speelduur is veel te lang....wat soms een beetje verveling in de hand werkt ondanks de talloze spectaculaire actiescènes. Heel wat scènes hadden ze achterwege kunnen laten. Visueel is het in orde. Het verhaal is matig en eigenlijk niet spannend. De Mandarin weet toch niet echt dat boosaardige te brengen. Gelukkig brengt de rol van Ben Kingsley een paar grappige dialogen en natuurlijk niet te vergeten de leuke opmerkingen van Tony Stark zelf. Aardige marvelfilm, maar Iron Man is toch niet de superheld die mij echt kan bekoren. 6/10

Geheel mee eens ! Alleen vond ik het wel de beste van de Iron Man reeks. Marvel films probeer ik zoveel mogelijk te vermijden maar zo nu en dan ontkom je er niet aan. Te veel vrienden die wel van dit lopende band product houden. Ach, laat ik het niet dramatiseren, met leuk gezelschap, bier en snacks zijn de twee uren zo voorbij. Ga ik het voor een tweede keer bekijken? Nou Nee tenzij ze Whiskey, Rum en bier hebben ingekocht....

avatar van Kondoro

Kondoro

Iron Man 3

Ik heb Iron Man 3, toen hij net uit was nog in de bioscoop gezien. Weet ik nog heel erg goed. We zaten toen te swingen op de Blue song en vonden het een geweldige film! Gister zag ik hem voorbij komen op Netflix en wou ik deze film toch nog maar een keer kijken. Ik denk dat ik mijn avondje wel weer vermaakt heb maar, ik denk niet meer zoals in de bioscoop. Toch blijf ik bij mijn neutrale cijfer want ik moest toch nog wel erg lachen om die flauwe grapjes die Downey maakte, bijvoorbeeld tegen die jongen! Zoals boven mij ook all is aangegeven vond ik De Manderin matigjes. Het had van mij wat uitdagender mogen zijn. Nu heb ik nooit de comics gelezen van Iron Man maar, hij was wel slap. Op een redelijk verhaal na vond ik het concept leuk bedacht en de acteurs noch de personages vond ik erg leuk in deze film! Maar, is dit het einde van de Iron Man reeks?

PS. Dit is de allereerste film waar ik op gestemd heb hier op MovieMeter!

avatar van HALVE TAMME.

HALVE TAMME. (moderator series)

Kondoro schreef:

PS. Dit is de allereerste film waar ik op gestemd heb hier op MovieMeter!

Koop een taart dan kan je het vieren .

avatar van Kondoro

Kondoro

HALVE TAMME. schreef:

Koop een taart dan kan je het vieren .

Zal er 1 in je gezicht duwen.

avatar van HALVE TAMME.

HALVE TAMME. (moderator series)

avatar van Mr-Mcmovie

Mr-Mcmovie

• 1911 stemmen

Wat een bangelijk, meesterlijk vervolg is dit van de geweldige Iron Man serie !

Het is alweer jaren geleden dat ik deel 1 en 2 heb gezien, maar the avengers heb ik wel een aantal weken voor het eerst gezien en Iron man 3 sluit geweldig verder aan op the avengers (net als Thor 2 en captain America the winter soldier)

Qua cast zit het meer als ok. Downey jr laat weer eens zien dat hij veel zin had voor weer eens in de huid van Tony Stark te kruipen, en wat doet die man dat toch verdomd goed ! (zeer benieuwd naar avengers: Age of ultron) Ook een zeer straffe goede Guy pearce als er heerlijke bad Guy. Ook Paltrow verveelde Me niet, en geldt ook voor Don Cheadle.

De special effects waren weer eens verbluffend en adembenemend prachtig !

De actie scenes en muziek gaven Me kippenvel (zeker de scene dat Stark's huis werd verwoest) dus spanning was het allemaal erg sterk eigenlijk alles aan deze iron man 3 vond ik geweldig, hopelijk vind ik dat de tweede kijkbeurt nog steeds.

Maar heb zeker genoten, en dit was One Hell of a ride ik zat de 130minuten precies op een achtbaan, dit is echt zoals een Marvel moet zijn, en ik vond dat ook van de eerste Iron Man.

4,5

avatar van ILDIB

ILDIB

wederom een zeer goed deel. leuke humor en zit goed in elkaar. helaas de gevechten tikkie vermoeiend.

avatar van panax

panax

mooie film ,spannend veel kijkvermaak !!

avatar van IH88

IH88

Iron Man 3

Een beetje ondergewaardeerde Marvelfilm. Het verhaal zit goed in elkaar, er zitten veel humoristische scenes in (qua humor zeker de beste Iron Man in de reeks) en de actiescènes zijn erg goed. Robert Downey jr. zit weer strak in zijn Iron Man kostuum en Paltrow heeft een groter aandeel, waar ze dankbaar gebruik van maakt. Waar het tweede deel rommelig was en de bad guys niet uit de verf kwamen is dat in dit derde deel veel beter uitgewerkt. De twist rond de Mandarin had van mij niet gehoeven maar het heeft wel een aantal geslaagde scenes met Sir Ben Kingsley tot gevolg.

Shane Black weet een goede balans te houden tussen humor en actie en gelukkig slokt de verhaallijn met betrekking tot de angstaanvallen van Tony Stark een niet te groot deel van de film op. In tegenstelling tot andere regisseurs van Marvelfilms weet Black wel zijn eigen draai aan het verhaal te geven. Prima popcornvermaak.

avatar van The_CrY

The_CrY

Beetje tegenvallend deel. Zat niet echt vaart in en ik vond de boel niet bijster spannend. Daarnaast was het ook irritant dat die Iron Man pakken van karton leken gemaakt zo snel als ze nu kapot gingen (vergeleken met hoe moeilijk ze te breken waren in IM1, IM2, en the Avengers). De reactie van Banner in de extra scene op t eind had gerust de mijne kunnen zijn. Maar goed, het hele gedoe met de Mandarin was leuk gedaan, hoewel echt heel doorsnee actiefilm. En dat is het eigenlijk. Een doorsnee actiefilm. Geinig om een keertje te zien, maar geen geweldige film.

avatar van cantforgetyou

cantforgetyou

Ik was eigenlijk een beetje Iron Man moe. Dus had ik geen hoge verwachtingen van deel 3. Maar dat viel dus reuze mee. De film zag er prachtig uit. Veel vette actie. De lengte van de film mocht wel wat korter. Maar verder geen op of aanmerkingen.

avatar van DVD-T

DVD-T

Ietsjes beter dan ik me kan herinneren.

En dan vooral op vlak van actie. Ziet er toch wel erg goed uit. Zeker in de climax is het visueel erg goed. De voorgaande actie scenes zien er ook zeker fijn uit. Waar het niet echt lekker in loopt is het verhaal. Verloopt lang niet zo vloeiend als in de eerste twee delen. En dan is er ook nog het punt hoe The Mandarin hier wordt neergezet. Ben een groot fan van deze arch nemesis van Iron Man, niets afdoende aan het idee er achter. Maar had zoveel meer verwacht van dit karakter waar ik vanaf het eerste deel al op gehoopt had dat hij zijn opwachting ging maken.

Er zitten erg veel leuke ideeën in Iron Man 3. Misschien wel iets te veel want het wordt al snel een overkill aan info, scenes en personages. Maar er zit ook veel matig geschreven materiaal in met scenes die niet echt in de film passen als een element wat samen werkt met de rest van de film en/of het universum wat nu is gecreëerd. Iron Man 3 bestaat meer uit leuke momenten dan dat het als geheel werkt. Daardoor kom je nergens echt lekker in de film. Tevens is de badguy niet echt overtuigend en zijn zijn beweegredenen dat nog minder. Deze films zijn zo goed als hun badguy wordt er wel eens gezegd. Verder wel fijn dat Rhodes hier een wat grotere rol heeft en Tony echt Tony kan zijn en niet vaak kan rekenen op zijn pak. Jammer is dan weer de intro van The Mandarin wat gewoon te snel en te makkelijk wordt afgehandeld. Komt eigenlijk een beetje vanuit het niets. Wel tof hoe hij er uit ziet trouwens. Ook Potts heeft hier een wat grotere rol, al is ze hier nogal irritant. Leuk dat Yinsen hier nog even terug komt en is de after credit scene best grappig maar voegt deze helaas niets toe. De scenes met het personage van Simpkins zorgen nog wel voor enkele leuke momenten.

Downey Jr. is nog steeds geweldig als Stark. Ook leuk dat hij hier erg weinig in het pak te zien is en nog steeds Iron Man is. Cheadle is erg gegroeid in zijn rol, waar ik hem eerst een erg matige Rhodes vond, weet hij mij hier te overtuigen. Pearce is een van mijn favoriete acteurs, maar kan hier weinig met zijn matig geschreven personage. Alleen in het begin krijgt hij veel om mee te werken en doet dan ook goed. Kingsley is erg goed bezig en zet een van zijn leukste rollen neer. Wat een komisch talent heeft die man. Paltrow doet niet veel om te overtuigen. Ze lijkt er dit keer niet echt veel zin in te hebben. Rebecca Hall speelt wel erg goed, fijn personage ook.

Technisch valt er niets op aan te merken. Alles ziet en hoort er verzorgd uit. Visual effects hebben hun glitches maar dat zal meer met budget hebben te maken. Maar buiten dan ziet het er perfect uit.

Als een aantal toffe en leuke momenten werkt de film prima als tussendoortje. Er wordt getracht meer diepgang in de film te brengen wat maar half gelukt is. Shane weet er gewoon niet echt een vloeiend lopende film te maken. Al is het zeker niet erg slecht.

avatar van TornadoEF5

TornadoEF5

Voor de derde keer gekeken. Mijn favoriete Iron Man zal het zeker niet worden. Ik vond het tijdens de vorige twee zitbeurten vaak moeilijk om er mijn aandacht bij te houden. Dat had ik nu ook in zekere mate, maar minder dan tijdens de eerste twee kijkbeurten. De film is best duidelijk gebracht, maar de introductie van de enemies of het eigenlijke probleem vind ik dan wel weer niet duidelijk en chaotisch, en de kijker blijft te lang met vragen hieromtrent zitten. Dan blijkt die Mandarin toch weer niet de Mandarin te zijn, en het ligt allemaal erg chaotisch. Want na drie kijkbeurten ken ik er nog altijd niet het fijne van, en ik betwijfel of dat allemaal nog wel ooit zal komen. Er zouden perfect scènes van plaats kunnen gewisseld worden of verwijderd worden omdat het allemaal toch geen sense maakt. Misschien verwacht men dat je de comic books ook intensiever had gelezen.

De humor zit er verder vanouds weer in. Robert Downey Jr. kan Iron Man altijd erg goed neerzetten. De special effects zijn in deze film opnieuw goed, wat ook de actiescènes ten goede komt. Ik ben vooral onder de indruk van die actiescène in dat vliegtuig. En ook de scène in Tony Starks huis mocht er zijn.. Veel zijacteurs ken ik helaas niet echt. Dat is altijd zo geweest bij Iron Man, en Paltrow en Cheadle heb ik vnl. hier leren kennen. Ik wist trouwens niet dat Jon Favreau ook acteerde, dacht dat enkel een regisseur was. Zijn rol ken ik zelfs niet echt. Moet toch vooral een figuur op de achtergrond zijn. Nouja, je ziet duidelijk dat de Iron Man films over een sterrencast beschikt, maar toch ken je de helft van de namen niet, wat toch best wel verontrustend is. Het is ook wel een teken dat veel rollen toch niet goed uitgewerkt zijn, of dat men op zijn minst verwacht dat je de comics ervoor hebt gelezen. De screentime is gewoon te weinig in films zoals deze om al die zijpersonages goed te leren kennen. De film stond op een 2.5*, ik denk dat ik het daar ook op zal houden, maar ik vermaak me best wel vrij redelijk met de Iron Man films.

Een tussenstand dus (ik ben begonnen aan phase 2).
1. Iron Man - 3.5*
2. Thor 2.5*
3. Iron Man 2 - 2.5*
4. Iron Man 3 - 2.5*
5. The Avengers - 2.5*
6. The Incredible Hulk - 2.5*
7. Captain America: The First Avenger - 1.5*

Thor 2 en Cap2 wil ik graag nog eens herzien vooraleer ik die beoordeel. En daarna Gotg, Avg2 en ant1. En dan nog cap3, waarvan ik eigenlijk nog het meest van verwacht.

avatar van mikey

mikey

Erg knap hoor: belachelijk en over the top aan de ene kant, maar repetitief en saai aan de andere.

avatar van Supernatural

Supernatural

leuk vervolg.vermaak me altijd wel met de hele reeks.binnenkort maar weer een herzien.

avatar van TheManInBlack

TheManInBlack

Geweldig vervolg weer, heb mij prima vermaakt. Lekker veel actie en leuke grappen er tussendoor. De plot twist met de zogenaamde Mandarin had ik echt niet verwacht, uiteindelijk bleek dus dat Aldrich de Mandarin was. Muziek was ook weer om van te genieten, en weer geweldige special effects.

avatar van arno74

arno74

Een film die zichzelf niet al te serieus neemt en dat was voor een derde deel uit zo'n reeks misschien wel een verstandige keus. Het verveelt niet en het is ook geen herhaling van zetten uit eerdere delen. Popcornvermaak dat met humor, actie en spektakel overeind wordt gehouden. 3*

avatar van Phantasm

Phantasm

Prima aktie/avonturenfilm die lekker wegkijkt, vond dit wel de beste van de 3, special effects mochten er ook wezen.

Geweldige vervolg op de eerste twee delen. Veel actie. Prima cast, verhaal en special effects. Vooral Ben Kingsley was weer geniaal als de zogenaamde Mandarin die geen Mandarin was. Wat me alleen tegenstaat, is dat de pakken van Iron Man heel snel kapot gingen, terwijl zijn pak (Jarvis) het vaak wel weer overleeft (vooral in andere films, zoals Avengers). Verder een zeer vermakelijke film met veel actie. Gewoon gaan zitten, kijken en gaan met die banaan.

avatar van thunderball

thunderball

Deze gisteren bekeken, na hem tot nu toe compleet te hebben genegeerd.
Na het verschrikkelijke tweede deel, was deze poging ietsje beter, maar nog altijd een schim van het frisse, leuke eerste deel.

Feitelijk een erg zwakke, rommelig in elkaar gezette, uiterst fragmentarische film, die weliswaar hier en daar vermakelijk is, maar nergens echt kan boeien en vooral een van losse scenes achterelkaar geplakt zooitje lijkt te zijn.

Kingsleys schurkenrol kent halverwege een geweldige twist, zeker voor een blockbuster film als deze, die je niet aan ziet komen, maar uiteindelijk toch ook uitermate zonde en teleurstellend is.

Dan heb ik het nog niet eens gehad over de aanwezigheid van een acteur als Cheadle, wiens talent totaal niet wordt gebruikt, met een waardeloos flutrolletje.

Goede SFX en de gebruikelijke Marvel actie,
maar ik snap echt niet wat hier nu beter aan zou zijn, dan aan DC verfilmingen als Justice League en BvsS.

Een vier, ofwel twee sterren.

avatar van Angel9999

Angel9999

Lekkere entertainment. Je houdt ervan of niet.

avatar van Shadowed

Shadowed

Tja.

Gek genoeg heb ik deze ooit eens meegekeken bij een feest, dus heb de voorgaande delen nog niet gezien. Ik kon het overigens prima volgen allemaal, wat inhoud dat de film niet een al te geweldig verhaal meedraagt maar vooral leuk is door de effecten.

Downey Junior is bijvoorbeeld prima als de Iron-Man. Er zitten enkele lekker komische scenes in en visueel is het allemaal met zo'n budget natuurlijk dik in orde. De held zelf lijkt wel een beetje uitgemolken te zijn en 130 minuten zijn lang, maar het is best genietbaar allemaal.

Ik heb me wel vermaakt, ik ga de delen 1 en 2 nog weleens zien. Ik ben er wel benieuwd naar, al die Marvel films. Al komen ze nooit echt met iets heel origineels en lijkt alles een beetje op elkaar.

avatar van Ste*

Ste*

• 1925 berichten

Iron Man en Iron Man 2 waren eigenlijk de enige Marvelfilms tot nu toe (samen met de Avengers) die ik een voldoende waard vond. Wat leuker van toon vooral dan de andere films, en daarom best kijkbaar.

Met deze film kon ik daarentegen vrijwel niets, vooral door het belachelijk vergezochte verhaal. Het kan aan mij liggen (ik had rond de helft al weinig zin meer om erin te investeren), maar op het einde wist ik nog steeds niet wat Guy Pierce nu eigenlijk wilde. En dan al die vermoeiende zijtakjes heel de tijd, zoals Stark die met zo'n ventje optrekt. Pff, bij veel scènes denk je echt 'waar in godsnaam kijk ik naar'. Geldt overigens ook voor de actie die ik gewoon niet interessant of leuk kon vinden.

De film heeft dan nog één redelijk groot pluspunt en dat is dat er hier en daar oprecht wel wat te lachen valt. Maakt de film eigenlijk best een rare kijkervaring; je ligt apatisch en vermoeid te roepen 'duurt deze onzin nog lang?!?!", terwijl je ook soms wel weer echt moet lachen. Dat stukje met de Mandarin die een aan lager wal geraakte acteur blijkt te zijn is (hoewel dat ook wel weer zo'n 'waar kijk ik naar' momentje is) toch ook wel weer grappig.

Ach ja. 2*, en ik ga maar eens kijken welke Marvels ik nog wil zien, want heb het er stilaan echt mee gehad.

avatar van N00dles

N00dles

Ik heb nog nooit zo'n onzinverhaal gezien als in Iron Man 3. Was deel 2 met Whiplash al op het belachelijke af, deel 3 neemt met het Mandarin/Extremis-verhaal groteske vormen aan waarvan ik echt niet begrijp hoe bioscoopbezoekers dit uberhaupt volhielden. Het is een vreemde mix van Iron Man personages vs. Terminator/Buffy the Vampire Slayer-achtige morphende bad guys. Is het de bedoeling dat ik dit supervet en meeslepend moet vinden?

Spannend wordt het namelijk nergens. Ook al zijn er honderd vechtpartijen vol allesvernietigende explosies, als niemand écht dood kan gaan, hoe moet ik dan op het puntje van mijn stoel zitten? Dikke plot armor doet elke poging tot spanning of drama teniet. Tony Stark overleeft met gemak honderd explosies en valpartijen en zelfs Pepper overleeft uiteindelijk alle geweld zonder één schrammetje. Wat heeft het dan nog voor zin om te kijken?

Dan heb je nog tal van vervelende bijrollen, zoals dat kutkind waar Tony veel te lang mee optrekt voor ja, wat eigenlijk? Op sommige punten leek het wel een belegen buddy-kerstfilm uit de jaren '90.

Dan hoop je nog ergens dat tongue-in-cheek humor en een flinke dosis zelfspot de boel nog kan redden, maar ook dat viel tegen. De echt leuke grappen zijn uiterst spaarzaam waardoor het allemaal vlees noch vis is.

avatar van J.Ch.

J.Ch.

Och, Iron Man... Zonder hem was ik nooit aan dat hele MCU begonnen. Nu zit ik vast in een langzaam vorderend Marvelfilms-op-'volgorde'-project. Tot nu toe zijn alle films herzieningen, en van de zeven films die ik herzien heb blijven die met Iron Man (inclusief The Avengers) het best overeind.

Dat is voor het grootste deel te danken aan Robert Downey Jr. Hij zet in elke film zijn personage nét weer iets anders neer, al blijft hij altijd zowel onuitstaanbaar als onweerstaanbaar (wat ik geloof ik al vaker heb gezegd). In deze film ondergaat Tony Stark weer eens een kleine existentiële crisis, die overigens niet altijd even goed uitgewerkt is - maar dat is niet aan RDJ te wijten. Uiteindelijk komt het erop neer dat Stark door zijn eigen domme schuld onderuit gaat, zichzelf weer terugvindt en sterker dan ooit er weer bovenop komt. Dat proces is doorgaans een stuk interessanter dan de snode plannen van de grote bad guy.

De schurk van dienst stelt eigenlijk weinig voor. Ik meen me te herinneren dat men toen deze film net draaide nogal verontwaardigd was dat The Mandarin nep bleek maar ik vond het toen al een goede zet, en bij een tweede kijkbeurt zelfs een nog betere. De film heeft verder geen enkel interessant idee dat goed is uitgewerkt - EXTREMIS bijvoorbeeld blijft supervaag en de rol van Rebecca Hall is te beperkt om iets toe te voegen. Guy Pearce en al die opvlammende supermensen konden mij eigenlijk niets schelen. Wat ik ook jammer vond: te weinig scènes waarin Tony Stark kibbelt met Pepper Potts. Alsof de makers beseffen dat ze haar tekort doen wordt ze op het eind nog even op een podium geplaatst dat haar eigenlijk niet past. Haar superkracht is dat ze Stark in het gareel weet te houden, dat heeft niets te maken met een vaag serum. Sowieso vond ik de ontknoping iets te veel van het goede, maar het is nu eenmaal zo dat elke ontknoping grootser moet zijn dan de vorige.

Een sterk punt van de Iron Man-films blijft de humor. Ik vond de interactie met de jongeman waar Tony tegenaan loopt juist wel geslaagd; het is leuk om te zien hoe snel het duidelijk wordt wie hier het échte kind is. En hoewel de actie me op het eind iets te veel was, vond ik het eerder in de film juist erg geslaagd. Hoe tijdens de aanval op zijn huis Tony ervoor zorgt dat zijn pak zich om Pepper vormt in plaats van om zichzelf, en hoe hij zichzelf even later aan zijn eigen arm omhoog trekt vond ik bijvoorbeeld leuk gevonden. Ook de muziek voegde echt wat toe aan de film.

Al met al genoeg voor een welverdiende 3.5 sterren. Stiekem vind ik het ook wel wat jammer dat dit de laatste film is met Iron Man in de hoofdrol. Gelukkig mag hij in nog wat andere films opdraven.

avatar van The Oceanic Six

Opnieuw gezien in mijn poging om de Marvel Cinematic Universe films opnieuw te bekijken. Na The Avengers 1 even een paar dagen pauze genomen van Marvel, want dat was natuurlijk wel een van de hoogtepunten van de reeks en dé perfecte afsluiter van Phase 1.

Phase 2 start dan weer met Iron Man 3, die ik destijds ieder geval erg geslaagd vond. Althans, als solo-film, want iets als The Avengers maakt natuurlijk wel meer indruk. Iron Man 3 is vrij donker en duister en teert weer gigantisch op de kwaliteiten van Downey Jr. die elke keer weer aan toont hoe goed hij als acteur is. De rest van de cast voldoet prima, maar hij steekt er zover bovenuit. Met afstand de best geschreven rol van het hele MCU en samen met Hulk veruit de leukste.

Iron Man 3 kent een aantal prima momenten, zoals met de aanval op zijn woning, de scène met het vliegtuig en het grootschalige slot. Verhaaltechnisch ging het me wel wat vervelen zo halverwege en was het maar goed dat het einde bombastisch groots was, want dat geeft de film nog wel extra credits. Spijtig dat er nooit een Iron Man 4 film is gekomen, al komt Stark nog in genoeg films in Phase 2 en 3 terug. En maar goed ook.

3,5* blijven staan

avatar van Roger Thornhill

Roger Thornhill

Eigenlijk heeft deze film alles wat ik in een Marvelfilm wil zien: goede actie, vaart, humor, een paar fraaie twists (de ware aard van Ben Kingsley, het dubbelspel van Rebecca Hall, de manier waarop Tony het leven van Pepper redt tijdens de aanval op zijn huis), een uitstekende schurk en superbe FX – de sekwens waarin Tony's huis aan gort wordt geschoten is wat mij betreft één van de best vormgegeven CG-scènes die ik ooit heb gezien.

avatar van schrans

schrans

Duidelijk de beste Iron Man uit de serie. Waar de eerste twee (net als veel van de Marvels) te oppervlakkig overkomt om toch maar tegen schenen te stampen, is deze door de duistere, pessimistischere sfeer een hele verfrissing.

avatar van Woland

Woland

Verder met mijn MCU-kijk-en-herkijksessie. Opnieuw een film die ik nog niet eerder gezien had, en de films hiervoor waren een wisselend succes, maar het blijkt dat Iron Man een stabiele factor is. Net als de eerste twee films met Tony Stark was ook deze best leuk; de actiescenes vind ik wat minder boeiend, maar Robert Downey Jr. is vermakelijk als Iron Man en het soort setting waarin de Iron Mans opereren staat me wel aan. Meer dan de Thors, bijvoorbeeld. Het is wel wat overdreven lang en zoals ik al zei vind ik de actie niet zo interessant, maar desalniettemin weer een solide bijdrage aan het Marvel-universum.

avatar van Lovelyboy

Lovelyboy

• 2075 stemmen

En dan eindelijk deel 3 aan de beurt en de reeks compleet. Een film waar ik wel naar uit keek omdat de eerste me erg verrast had en de tweede ook goed in smaak viel. Deel drie maakt de reeks meer dan prima af, en hoewel wat dingetjes hier en daar, is ook dit derde deel weer een uitermate vermakelijke film.

Veel anders dan de eerste twee delen lijkt er niet onder de zon, Stark als altijd de excentriekeling, Pepper die tegen beter weten blijft, een groots plot tegen de mensheid en een gevaarlijke bad guy. Het is toch altijd maar weer een kunst om zoiets aansprekend te brengen, iets waar men toch wel weer behoorlijk in slaagt. Stark uiteraard met problemen te over, dit keer niet fysiek maar geestelijk, en heel wat balletjes om in de lucht te houden. Ook deze film valt weer op met zijn geslaagde mix van actie en humor en een toefje kwetsbaarheid van Stark's kant. Sterk is de knokpartij met Brandt in de keuken en de redding van de vallende mensen. Qua acteurs is Downey Jr. op de automatische piloot bezig, is Badge Dale een fraai lefgozertje, Pearce is altijd een toevoeging, maar Ben Kingsley als The Manderin steelt natuurlijk de show in de scene waar Tony hem thuis overvalt. Kostelijk dat Engelse accent.

Minpuntjes zijn de overdaad. Hoe Stark's villa wordt geleveld is eigenlijk wel zo zo. Net als de overdaad aan pakken in de eindscene, zit Stark eindelijk in een lastig parket en dan tovert hij dat nog uit zijn mouw, tsja...en sommige gevechten gaan iets te lang door. Tevens is me niet helemaal duidelijk wat er nu precies ontwikkelt is voor dat volk dat opgloeit en vind ik het vermoeiend hoe ze dan soort van die kracht moeten gebruiken om iemand uit te schakelen. Savin had Stark in dat dorpje na Brandt allang kunnen pakken maar moet dan iets doen met die watertoren dat ik denk doe niet zo ingewikkeld sla er gewoon op. Maar dit doet allemaal niet zoveel afbreuk, Iron Man 3 is net als zijn voorgangers een uitstekende en vermakelijke film hoewel hij misschien een fractie minder is. Lullig doen we echter niet en ik trek de streep dan ook door, alle drie vier sterren.

avatar van mrklm

mrklm

Tony Stark [Robert Downey Jr.] krijgt het deze keer aan de stok met Aldrich Killian [Guy Pearce] die zich verraden voelt na een kortstondige ontmoeting in de jaren ’90. Bovendien boezemt een geheimzinnige, niet te lokaliseren terrorist [(Osama?) Ben Kingsley] zich aan om de toch al breekbare verhouding tussen de VS en het Midden-Oosten nog eens onder druk te zetten. Pepper Potts [Gwyneth Paltrow] heeft een beter uitgewerkte rol, evenals Don Cheadle, en Shane Black weet deze keer de juiste balans tussen actie, humor en een vleugje romantiek te hervinden in dit sterke vervolg met een meer kwetsbare Stark, de introductie van supercomputer JARVIS [Paul Bettany] en een verrassende bijrol van Kingsley.

avatar van knusse stoel

knusse stoel

En dat was de 3e die we gezien hebben over de "IJzeren Hein" uit de VS.

Prima film, ongeveer 3 dezelfde op een rijtje en vermakelijk. Ook deze "Iron Man" biedt de kijker ruim 2 uren vermaak.

Een 7.

avatar van martijn011

martijn011

• 1945 berichten

De herzieningen van de Iron Man films bevallen me wel. Sowieso is het m'n favoriete Marvel superheld dankzij een altijd fantastische Robert Downey jr.

In Iron Man 3 krijgt de breekbare maar briljante Tony Stark te maken met een vijand wiens bereik geen grenzen kent. Dat levert een aantal sterke scènes op, vooral de aanval op z'n huis is heftig maar ook de slotscène is goed, groots opgezet en spannend.

Helaas kent de film wel een aantal dipjes en duurt het soms een tijdje voordat de schwung er weer in zit. Het valt ook niet mee om een superheldenfilm te maken na het grootse en geweldige 'the Avengers', het is logisch dat alles dan kleinschaliger aanvoelt. Ook z'n angstaanvallen kwamen een beetje uit de lucht vallen en kwamen niet echt overtuigend over.

Iron Man is in deze film verrassend weinig met pak aan te zien. Gelukkig bezit Downey jr. wel de gave om met veel humor en spitse dialogen het grotendeels leuk te houden voor de kijker. Ook de wat grotere rol van Gwyneth Paltrow komt goed uit de verf, evenals de leuke rol van Guy Pearce.

Prima film, na herziening halfje erbij. 3.5*