Iron Man (2008)
Genre: Actie / Sciencefiction
Geregisseerd door: Jon Favreau
Met onder meer: Robert Downey Jr., Jeff Bridges en Gwyneth Paltrow
7,9 (1.209.612)
Gesproken taal: Engels, Perzisch, Urdu en Arabisch
Releasedatum: 1 mei 2008
Bekijk via Disney+
Plot Iron Man
"Heroes aren't born. They're built."
Tony Stark (Robert Downey Jr.) is een multimiljardair, industrialist en bovenal een geniale uitvinder. Hij wordt ontvoerd en gedwongen om een verschrikkelijk wapen te bouwen. In plaats daarvan maakt hij een ingenieus ijzeren pak waarmee hij weet te ontsnappen. Als hij terugkeert in de VS, ontdekt hij een complot dat de stabiliteit van de wereld in gevaar brengt. Onder zijn alias Iron Man probeert hij het tij te keren.
- IMDb (7,9 / 1209612)
Harold 'Happy' Hogan
Yinsen
Raza
otherfool
Alles wat Transformers had moeten zijn. Verzandde die film in kinderachtige personages, dialogen en 'humor', Iron Man creëert het juiste sfeertje, staat bol van de lekkere oneliners en brengt de hopeloze stoerdoenerij met een vette knipoog. Downey draagt zijn rol met verve, de bijrollen zijn goed verzorgd (ik herkende Bridges trouwens pas bij zijn 3e scene ofzo, en dan alleen door die stem) en de effecten zijn acceptabel. De stampende soundtrack doet de rest. Het tweede deel van de film had wel wat puntiger gekund maar afijn, een kniesoor die er op let.
Het blockbusterseizoen is uitstekend geopend: 3,5*.
Madecineman (moderator films)
Bovendien begint hij met 'Back in Black' van AC/DC
Afijn, sinds een half jaartje is er in de stad hier een nieuwe bioscoop die uitermate geschikt is voor dit soort blockbusters, ik was er nog niet geweest en dus was Iron Man eigenlijk wel een prima kans om eens kennis te maken met deze Must See Bioscoop.
De bios is goed gekeurd evenals de film, eindelijk weer eens een leuke comic-verfilming en eindelijk weer eens spektakel wat de moeite waard is om te zien op het grote scherm. Deze film kan zich wat mij betreft meten met Spiderman en X-men.
Natuurlijk verschilt de ijzeren man op een aantal punten van zijn mede-superhelden. Zo hebben we hier niet van doen met een gewone man die over bovennatuurlijke krachten blijkt te beschikken. Nee, fuifnummer, wapenhandelaar multi-triljonair Stark is niet het prototype superheld.
Toch gaat de film eigenlijk nergens echt buiten de lijntjes van het genre maar het geheel wordt wel met voldoende flair weer eens lekker fris ingekleurd. Dat komt in de eerste plaats door de leuk gekozen cast die zich vol enthousiasme op de project lijken te hebben gestort. Robert Downey Jr zet een leuke atypische held neer, er is de relativerende humor van Howard, Paltrow is uitermate charmant en tenslotte geeft (een onherkenbare) "The Dude" ook een showtje eerste klas weg.
Okay, de omslag van stinkend rijke, redelijk gewetenloze wapenfabrikant naar een superheld met een groot gevoel voor rechtvaardigheid gaat wellicht wat makkelijk maar wat dondert dat! Iron Man kijk je niet voor de karakterstudie of het drama een film als deze kijk je om de spetterende actie en daar is voldoende van aanwezig. De actie is ook itt sommige andere films van anno nu ook strak gefilmd en daardoor voor de verandering eens prima te volgen en dit allemaal zonder dat het saaiig of ouderwets aandoet. De ontwerpen van de pakken zien er ook allemaal erg gelikt en stoer uit.
Iron Man mag het ook opnemen tegen hedendaagse tegenstanders die wel enige gelijkenis vertonen met de Taliban. Uiteraard gaat de film wat Amerikaans patriottisme niet helemaal uit de weg maar het is iig niet zo'n leger propagandafilm geworden als Transformers is.
Met deze film en Cloverfield heeft 2008 nu al twee uitstekende en vermakelijke popcornfilms opgeleverd en dat is al meer dan ik durfden te hopen. Iron Man biedt eigenlijk alle ingredienten voor een geslaagde comic-verfilming, een ruime 3.5*
Martijnnn
Zo maar uit het bijna niets ontpopt deze film zich zon beetje naar één van de beste comic verfilmingen en superhelden films ooit.
Een verfrissend plot met een niet allerdaagse superheld, geweldige actie, leuke humor en heel veel vaart, wat moet een film als dit nog meer hebben
Shinobi
Vanmiddag in de bios gezien en erg goede film moet ik zeggen.
Actie is goed, fantastische special effects en een geniale Downey Jr. De juist man om Tony Stark te spelen.
Alhoewel ik steeds dacht dat ik Al Pacino zag.
Hetzelfde ook bij Paltrow, zij lijkt echt verdacht veel op Kirsten Dunst.
Nog een tip, blijf zitten na de eind credits want dan zie wel een heel bijzondere acteur. Het werd eigenlijk al (een beetje) weggegeven door de opmerking S.H.I.E.L.D. Gewoon Samuel L. motherfucking Jackson.
Man ik kan echt niet wachten op het vervolg.
Ik geef deze film gewoon 4, 5 sterren.
Niet onaardig. Leuk om Downy Jr. de laatste tijd wat vaker in leuke rollen te zien (eerst al in Zodiac en nu opnieuw hier). Script technisch gezien is het niet geheel vlekkeloos; zo is de omslag van Stark niet geheel geloofwaardig. Het komt in ieder geval wat plots, zodat het veel moeite kost om met het personage mee te gaan. Dat het einde ook niet geheel spectaculair was viel ook enigzins tegen.
Al met al toch aardig. Heel aardig zelfs...
Jordy
Topvermaak, heb al die tijd onterecht gedacht dat dit niveautje Fantastic Four zou worden. Leuk om nog even heeeel kort Ghostface te zien
En wat was Bridges stoer zeg, damn!
Co Jackso
- 21924 berichten
Normaal gesproken beoordeel ik de meeste superheldenfilm met een onvoldoende, omdat de acteurs te zwak zijn (Fantastic Four) of het verhaal slaapverwekkend is (X-Men). Bij Iron Man is het verhaal ook niet fantastisch te noemen, maar gelukkig is daar Robert Downey Jr. die de film letterlijk en figuurlijk redt. Verder is zijn rivaal ook de moeite waard en zijn de effecten vrij goed. Uiteindelijk heb ik mij toch heel aardig vermaakt.
Mochten mensen ineens fan zijn geworden van Downey Jr., dan raad ik bij deze het fantastische Kiss Kiss Bang Bang aan.
Enigszins tegenvallende Marvelfilm met sterrencast, waarvan zelfs Downey niet veel kaas kan maken. Bridges is sterk maar ondanks dat én de mooie SE is het verhaal behoorlijk voorspelbaar. Redelijk maar niet goed.
DVD-T
Heel vermakelijke film uit de Marvel stal weer.Na het tegenvallende Incredible Hulk was ik bang dat dit ook weer een misser zou zijn,dit was gelukkig niet het geval.
Iron Man is altijd al één van mijn favoriete stripboek helden geweest en ik keek daarom al heel lang uit naar een film versie daarvan.Na lang wachten was het dan eindelijk zover.Erg lekkere film die goed de tijd neemt om het karakter tot stand te brengen en uit te diepen.De film bevat een aantal leuke scenes met prima humor.de actie scenes zien er goed uit maar zijn helaas te kort, ze beginnen en zijn ook zo weer voorbij.Ook komen ze op mij een beetje inspiratieloos over, het is net alsof ik het al vaker gezien heb.De momenten met de vliegtuigen en de climax waren wel heel gaaf gedaan. eveneens als de suit up van Stark tot Iron Man die was precies zoals ik mij had voorgesteld.
Downey jr. vind ik erg goed in zijn rol als Tony Stark/Iron Man, hij geeft het personage erg veel charisma mee en brengt het ook nog eens allemaal erg leuk over op het scherm.Bridges spelt erg lekker de Badguy alleen is die naar mijn mening iets te een-dimensionaal geschreven.Terrence Howard is erg overtuigend als Rhodes, echter vond ik het erg jammer natuurlijk dat we daar niet meer van hebben kunnen zien als WarMachine, hij geeft echter wel een lekker makertje voor een volgend deel weg als hij in een scene zegt "Next time, baby" .Paltrow vond ik wat minder, al vind ik dat in elke film wel.Ze kijkt altijd zo depressief en down.
Film technisch vond ik het helaas ook niet erg interressant dat had allemaal wel wat gedurfder gemogen.Het gelikte camera werk, en de altijd zo bombastische heroische muziek bij de superhelden films.Maar dat is wel een beetje muggenziften.Wat overblijft is leuke popcorn film, en ik kijk ook erg uit naar een vervolg, en dan maar hopen op wat meer actie WarMachine natuurlijk dan misschien wel Nick Fury, en als badguy Mandarin
Erg vermakelijk filmpje. Ik heb niet zo heel veel met die hele trits aan superhelden/Marvel?comic-verfilmingen, maar dit is toch wel een leuke. Komt ook door Downey die er een grappige draai aan geeft (What's your social security numer?.... 5.).
Ook de rest van de acteurs, Bridges, Paltrow en Howard zijn gewoon fijn om naar te kijken.
Het enige wat me een beetje tegenstaat is dat groepje terroristen in Afghanistan als de grote tegenstander. Beetje teveel realisme/actualiteit wat mij betreft. Hadden ze daar niks leukers voor kunnen verzinnen?
Vanwege de hoge score hier had ik best wel hoge verwachtingen van deze film maar na het zien van de film ben ik toch teleurgesteld.
Het verhaal is best redelijk maar meer dan dat is het zeker niet. Vond het een beetje lijken op superman 1. Robert Downey Jr. deed het best aardig in deze film en de muziek is ook best goed. Ik moet zeggen dat ik langzamer zeker een beetje de schijt krijg van superhelden films. Geen enkele van deze films kon me echt bekoren. Deze film is leuk om te zien maar meer ook niet.
Captain Pervert
Steekt ver boven The Incredible Hulk en The Dark Knigt uit, wat mij betreft. En waarom? Simpel. Een geweldig personage in de vorm van Tony Stark, subliem gespeeld door Downey Jr.
Eindelijk niet eens een geestelijk gekwelde lamlul zoals Peter Parker, Bruce Wayne of Bruce Banner. Een vlot, arrogant ventje zonder veel poespas maakt het een leuke, vlotte film zonder veel poespas. Het verhaal bevat een aantal ingrediënten die eindeloos gerecycled zijn (met name het antiheld gedeelte, dat de badguy datgene wat de goodguy uniek maakt kopieert), maar dat is niet erg. Grappig effect als je gisteren The Big Lebowski hebt gekeken, en nu The Dude ziet... In een heel andere rol
5 sterren.
Leuke film! Ik moet zeggen dat ik helemaal niet bekend was met het Iron Man personage en verder ook niet zo goed wist wat ik kon verwachten, dus liet ik alles als het ware maar over mij heen komen.
Het verhaal is best leuk en Downey Jr. zet echt een hele leuke rol neer. Zelfverzekerd met grappige oneliners, ietwat arrogant en vooral vastbesloten om iets te bereiken. Ook de rol van Bridges is prima. Ik moest eerst eens even goed kijken voordat ik hem herkende, want "The Dude" heeft in deze film toch een hele transformatie ondergaan.
De special effects zagen er ook prima uit, vooral het pak van Iron Man is erg mooi gemaakt. Vond het alleen jammer dat het einde nogal voorspelbaar was. Misschien hoort het gevecht tussen Iron man en de bad guy die hem kopiëert gewoon thuis in de oorspronkelijke versie van het verhaal, maar ik vond het ietwat afgezaagd .
Voor de rest dus echter prima popcornvermaak en gezien het einde zit het er waarschijnlijk wel in dat er een deel twee zal komen, die ik dan ook wel wil zien.
Leland Palmer
Behoorlijke film en iets heel anders dan ik had verwacht. Robert Downey Jr. mag zich steeds dichter in het rijtje van mijn favoriete acteurs gaan scharen, wat een geweldig figuur. En ook in deze film steelt ie' de show weer. Jeff Bridges speelt ook weg geinig, maar is op dat kale hoofd na en zijn creepy overkomen niets speciaals. Gwyneth Paltrow ziet er goed uit en pas ook prima in het plaatje wat mij betreft.
We worden in het begin direct geconfronteerd met de vijand. Cool gedaan en als kijker zit je direct in de film, ik wel in ieder geval. Vooral erg leuk om daarna weer terug in de tijd te gaan en Downey Jr. in de spotlights te gaan zetten. Prima en erg vermakelijk. Ondanks dat je dit natuurlijk met een grote korrel zout moet nemen vond ik het op een gegeven moment een beetje té veel worden. Downey die van een hoopje schroot in die rotgrot een groot pak weet te maken, yeah right. Net een beetje te veel van het goede, maar toch wel leuk uitgewerkt, want hoe had het anders gemoeten. Wat mij betreft hebben we dan het minste al gehad van de film en zodra Downey weer in zijn eigen huis - wat een geweldig ding - is mogen we genieten van de ene na de andere geweldige scéne waar Donwey behoorlijk wat geweldige quotes weet te produceren. Dat pak is gewoon geweldig gedaan, de CGI is ook geweldig en de actie is van de bovenste plank. Erg grote pluspunten die een karig verhaal een beetje in de vergetenheid doen raken, want dat stelde niet veel voor.
Over het algemeen heb ik me prima vermaakt met deze film en was zelfs verrast over het resultaat dat Favreau hier boekt. Ik kijk al uit naar een eventueel tweede deel wat geloof ik in de toekomst ook nog eens moet komen. Erg leuk in ieder geval om Downey Jr. weer op de goede weg te zien en hem als één van de beste acteurs van dit moment te mogen noemen. Dikke voldoende voor deze prent!
p.s. Deze was heerlijk trouwens:
Virginia 'Pepper' Potts: What's your social security number?
Tony Stark: [he pauses]
Tony Stark: Five...
Vermakelijk, met vooral erg sterk laatste half uur.
Een verrassende keuze voor Jeff Bridges als bad guy, een keuze die heel goed uit pakt! Met zo'n kale en dikke hasses ziet 'ie er bepaald niet als the dude uit....
Van Downey had ik iets meer verwacht. Kan ten dele aan de dialogen liggen, die waren vaak net niet gevat genoeg. Had hier de scriptschrijver van Kiss Kiss Bang Bang op gezet voor wat extra humor.
Last but not least de charmante Gwyneth Paltrow, deze keer met rossig haar...
Materny
Dat Jon Favreau een getalenteerd acteur is heeft hij al bewezen. Na het zien van Iron Man mag je wel concluderen dat z'n talenten niet beperkt zijn gebleven tot het alleen maar presteren voor de camera. Ben zelf niet echt bekend met de vorige films die Favreau gemaakt heeft '' volgens mij maar 1 van gezien'' dus kan ik niet beoordelen of deze regisseur garant staat voor succes. Afgaande op deze verfilming van de voor mij onbekende Marvel comic zou je zeggen van wel. Het is een geweldige film.
Het sterkste aan deze hele film is dat de tijd word genomen voor de introductie van Iron Man. Bij menig andere Marvel verfilming ben je daar binnen 20 minuten mee klaar en dat beschouw ik als zonde. Er kan nog genoeg gesloopt worden in eventuele vervolgen, maar voor een superheld te introduceren op een waardige manier, daar krijg je maar 1 kans voor. Heel slim van Favreau dat hij zich niet laat misleiden door het werk van bijvoorbeeld Ang Lee, die van Hulk 2003 een ware aanfluiting maakte.
Het verhaal is doordacht en wordt zeer zorgvuldig opgebouwd, zonder ook maar enige saaiheid op te wekken. Je kunt een beetje de vergelijking maken met Batman Begins, een film die ook de introductie van Batman als hoogste prioriteit stelt. Geen verrassing uiteraard dat ik die film ook hoog waardeerde, en zelfs beter vond dan z'n legendarische opvolger The Dark Knight.
Het ijzersterke verhaal en diens uitvoering zijn op zich al een goede reden om de film te gaan kijken. Iron Man wordt echter duidelijk bestempeld als een actiefilm, en wat actie betreft zit het wel snor. Je wordt niet overwelmd door explosies en gebeuk, wat wel als een pluspunt kan worden beschouwd. Aan elke scene is wel veel aandacht besteed en Favreau laat op leuke wijze ook de nodige humor erin komen.
Kwa acteerwerk mag men ook tevreden zijn. Robert Downey Jr als de sarcastische maar gewiekste wapenontwikkelaar Tony Stark is een uitermate intelligente casting. De man onder het metalen pak heeft een zeer interessante come back gemaakt, wat hij nog even verduidelijkt met de prestatie die hier neergezet wordt. Jeff Bridges en Gwyneth Paltrow doen niet veel onder voor deze man.
Wedermaal de juiste mensen voor de rol.
Eindconclusie is simpel.
Iron man schaart zich in het rijtje van de meest succesvolle marvel verfilmingen die gemaakt zijn. Je kunt er waarschijnlijk wel gif op gaan innemen dat er een vervolg zal komen, waarbij meer gebeuk en geknal centraal komt te staan. Indien het goed uitgevoerd zal worden is dat niet een probleem, maar geschiedenis leert ons dat de vervolgen meestal minder zijn. Laten we hopen dat Favreau dan tijd over heeft.
Vinokourov
Prima film hoor. Het karakter van Robert Downey jr. was er een om van te smullen: lekker cynisch en arrogant. Verder is het pak, waarin hij zichzelf inhijst, superhip.
Metalfist
Has he lost his mind?
Can he see or is he blind?
Can he walk at all, Or if he moves will he fall?
Bovenstaand stuk van Black Sabbath was het enige dat ik wist van Iron Man toen ik hem voor het eerst in de cinema ging zien. Oké, ik wist dat het van Marvel was en over een man in een pak ging maar de film verraste me en was op het grote scherm echt goed (4*). Gisteren een herziening gedaan op een kleiner scherm en dat is de film toch niet goed bevallen.
In de cinema wordt je overdonderd door de bloedmooie special effects en ook nu bleef dat stuk overeind staan maar waar de film op miste was nu het verhaal. Eens dat je het een keer hebt gezien begin je je toch wat te ergeren aan sommige stukken. Het creëren van een actuele setting door de film in Afghanistan te laten beginnen o.a. Maar ook sommige acteerprestaties vond ik minder en dan doel ik vooral op Gwyneth Paltrow als Pepper, ik vond ze met de eerste keer al niet te geweldig maar nu was ze vooral storend. Ook vond ik de eindfinale een beetje zus en zo. Voor mij was Jeff Bridges absoluut niet goed als slechterik. Ik zie hem liever als the Dude
Maar waarom krijgt de film toch nog 3.5? Vooral voor de spitsige dialogen, Robert Downey Jr en de humor die in de film zit. Vooral op het moment dat Stark zijn pak is aan het testen in die garage met die brandblusser robot.
mister blonde
Aardig vermaak. Duurt wat te lang en eigenlijk zijn alleen de actiescenes echt boeiend. Rol van Paltrow was compleet overbodig, maar verder is het een bovengemiddelde superheldenfilm. Ook al begin ik er met de film meer klaar mee te zijn. 3,5 sterren.
het is net pacino
Zoals hij in carlito's way klopt.
de film was echt vet en wacht al op deel 2 (die komt)
Alles was zeer goed gedaan.
Jeff was erg goed in zijn rol.
Prudh
Opmerkelijk dat ik deze film destijds 'slechts' drie sterren gaf. Iron Man is een prima superheldenfilm die zichzelf niet te serieus neemt. Kan ook weinig anders met Robert Downey Jr. als Tony Stark en Jeff Bridges als evil vilain. Niet dat er iets mis is met superheldenfilms die zichzelf wél serieus nemen overigens.
Leuke combi van het sarcasme van Jr., de actie in het ijzeren pak (vooruit, het titanium-gouden pak), enkele grappige bijrollen en een alleraardigste stereotypering van moslimfundamentalisten op de koop toe. Een film als deze heeft niets anders nodig.
DeCol
Iron Man is een zeer goede en degelijke superhero-film. Het verhaal is goed, misschien ietwat voorspelbaar maar dat stoort mij niet. De sfeer in de film is lekker spannend en de film kijkt dan ook lekker weg. Voor je het weet is hij afgelopen. De special effects waren heel vet en de actie is ook heel goed. Er wordt ook niet overdrijft met de mate van actie waardoor het niet afgezaagd wordt. Verwacht dus ook niet constant actie en gevechten. Favreau houdt het bij een aantal momenten waardoor het verhaal wat meer naar voren komt. De film houdt het gelukkig ook niet alleen bij actie en science fiction. Sarcastische grappen en een tikkeltje romantiek zijn ook te bespeuren. Qua cast was het ook dik in orde. Overtuigende 4,0*!
Respekked
Fijne Marvel verfilming. Downey Jr. is aan het uitgroeien tot één van mijn favorieten. Kan veel uiteenlopende rollen aan, hoewel ik em erg graag zie zoals hier en in bijvoorbeeld Kiss Kiss Bang Bang. Kijk nu al uit naar zijn vertolking van Sherlock Holmes.
Verder een aantal gave scènes en Iron Man ziet er ook heftig uit. Ik had graag nog wat meer Iron Man in actie willen zien. Ook lekker bijpassende soundtrack. Ik had de hele tijd het idee dat er iets Rage Against the Machine-achtigs was te horen, en wat blijkt.. Tom Morello heeft grote delen van het gitaarspel voor zijn rekening genomen.
Kijk uit naar het vervolg en de Avengers reeks.
Chimpz
De superheldenfilm-trend begint te stabiliseren en de kwaliteit van de films gaat nu ook daadwerkelijk de hoogte in. The Dark Knight was eerder een misdaad-epos dan een superheldenfilm, voor de mensen die dit niks vonden is Iron Man de perfecte tegenhanger. De film is minder groots en gewoon recht-toe-recht-aan, de achtergrond van 'Iron Man' wordt goed uitgewerkt en gaat daarna simpel over naar de superheld - badguy stijl zonder verder al te veel te doen. Het is niets nieuws, maar het werkt heel goed. Iron Man en vooral Tony Stark is een zeer interessant personage dat de film met gemak naar voor trekt (net als Robert Downey Jr., die zich door deze rol en door Kirk Lazarus in Tropic Thunder nu toch wel de coolste acteur van 2008 mag noemen), verder zijn er nog zeer goede prestaties van ondermeer Gwyneth Paltrow, Terrence Howard en de bijna onherkenbare Jeff 'the Dude' Bridges. Er is genoeg ruimte voor verhaal en voor dialoog, maar er zitten ook meer dan genoeg explosies in. Eén van de beste actiefilms van '08.
Redelijk verrassend.
Vond het slim om de film (veel) meer humor te geven dan de andere comicbook verfilmingen. Met dialogen als "push the main override button" (oid) heb je ook niet veel keus, al lijkt dat toch voor velen geen probleem.
Downey doet het erg leuk, ook geschikt voor een rol als deze. Bridges is bijna onherkenbaar en vult de bad guy rol perfect in. Rest van de cast is aardig maar wat onopvallend.
Aanloop van de film is een beetje te lang, ben verder absoluut geen fan van het design van de pakjes (eerste pak is ouderwets saai, nieuwe pak is zo gay als de pest) maar de actiescenes zien er gelukkig wel aardig uit. Soms leuk en indrukwekkend, soms wel een beetje goedkoop ogend. Zeker met twee van die zware pakken zat de zwaartekracht niet altijd even goed.
Uiteindelijk is het de humor die de film redt, en een aantal actiescenes die wel enterainen. Verder iets te saai fluff die nooit echt mijn volle interesse kan trekken.
Edit: muziek was wel weer vanouds kut.
MNV2
Duidelijk een film die laat zien waar we in dit decennium tot in staat zijn. Ik had de film op Blu-Ray gezien in full hd en ik moet zeggen dat dit één van de prachtigste, zo niet dé prachtigste effectenfilm is die ik tot nu toe zag. Dan heb ik het niet over het verhaal (want dat was waardeloos) maar over de special effects waarbij je haast niet meer kan zien dat ze uit de computer zijn gerold. Alles in deze film was van haarscherpe beeldkwaliteit, een spektakel dat ik nog niet vaak gezien heb.
Natuurlijk beoordeel je een film niet alleen op de cgi die erin gebruikt wordt, het verhaal is altijd belangrijker en dan moet ik veel negatiever zijn want zoals ik al eerder aanhaalde was dat in deze film behoorlijk waardeloos. Zo bevatte de film weer alle clichés die je van een Marvel-film kunt verwachten. Een normale mens die door één of andere evolutie veranderd in een superheld met een saaie nickname en in conflict komt met een badguy waarmee hij ooit bevriend was (hoewel dat laatste niet altijd). Alles in deze film was dan ook buitengewoon voorspelbaar afgezien van de beslissing die Tony Stark nam bij zijn eerste persconferentie. Ook moet er natuurlijk weer een smal, onuitgewerkt liefdesverhaaltje in betrokken worden en het einde is natuurlijk ook weer van het niveau Hollywood. Anderzijds bekeken had de film wel iets vermakelijks, al heeft dat dan meer te maken met de knappe special effects en de mooie omgevingen (dat pretpark vanuit de lucht of die woestijnomgevingen).
Soundtrack viel nog net mee, het begon alleszins goed met Back in Black van AC/DC, daarna wordt er weer een standaard soundtrack gebruikt die niet memorabel is om vervolgens te eindigen in opnieuw aardige rockmuziek. Van de acteerprestaties was ik ook al niet echt onder de indruk, allemaal nogal braafjes met niet al te veel emotie. Alleen Robert Downey Jr. en Jeff Bridges konden me nog redelijk overtuigen. Een aanrader als je eens wilt zien in hoeverre cgi vandaag de dag gebruikt wordt in films, verder niet echt een aanrader. Ik twijfel tussen een 2.0 en een 2.5 maar ik zal het dan toch het voordeel van de twijfel geven.
2.5 sterren
Jawaddedadde
Zeer leuke en degelijk gemaakte actiefilm die vooral dankzij het prima acteerwerk van Robert Downey Jr. bovengemiddeld te noemen valt.
Actie-scènes en special effects zijn mooi, zeker niet overdadig aanwezig, er wordt gelukkig tijd genoeg besteed aan karakteruitwerking (in zoverre dat mogelijk is in een actiefilm).
Robert Downey Jr. is zeer te genieten als de cynische en gevatte wapenfabrikant Tony Stark. De rest van de cast mag er ook zijn en Gwyneth Paltrow is een snoepje.
Leuk filmpje.
Roel Bogers
Vermakelijke wegkijk film, niets meer en niets minder.
Ik was best verrast, omdat ik eigenlijk niets met die Marvel-superhelden heb. Maar ik zie Iron Man wel zitten...
Aan het einde van de film was ik helemaal niet voldaan, ik wilde meer van Iron Man zien! Doen ze waarschijnlijk expres, en heel goed. Ik verwacht meerdere delen, Iron Man wordt als Spiderman.
Iron Man 2, ik sta er niet om te springen. Maar ach, een keertje huren om te kijken met 'niet-arthouse-liefhebbende'-vrienden kan geen kwaad.
Near_Dark
Juist gezien, voor de 2e maal, vorig jaar in de cinema en nu op DVD.
Ik vindt het nog steeds een zeer leuke actie-avonturenfilm, geen overdonderend spektakel maar een verfijnder filmpje dat bij momenten erg grappig is (bv. als hij zijn Straalaandrijving van de voeten test op 5% en dan ondersteboven tegen de muur knalt, geweldig ! )
7,5/10.
Een vette aanrader
Filmsite : http://ironmanmovie.marvel....
The One Ring
In mijn eerste recensie noemde ik Iron Man 'gewoon popcornvermaak'. Dat is waar, het gaat hier niet om een echt bijzondere film. En toch is Iron Man een zeldzaamheid: het is een superheldenfilm die ik niet alleen leuk vind, maar ook nog eens erg leuk vind.
Het deed me zelfs even twijfelen hoeveel blockbusters ik de laatste jaren een hoge score heb gegeven. Er zijn wat 3,5*jes te vinden en Pixar scoort constant goed, maar buiten The Dark Knight om moeten we toch al naar afwijkendere blockbusters (bijv. Inglourious Basterds) gaan voor een echt goed oordeel. Ik heb niets tegen Hollywoodspektakel op zich, maar de afgelopen jaren is er toch wel iets mis geweest. De films sterven een beetje onder iets teveel bombastische actie, CGI overload en een gebrek aan karakter. Pixar en The Dark Knight scoorde niet omdat ze Hollywoodspektakel op een goede manier brachten, maar omdat ze meer een eigen plan trokken. Ben ik gewoon cynisch geworden of is er werkelijk iets mis met de blockbusters?
Iron Man doet mij geloven in het tweede antwoord. Kijk naar Hollywoods traditie en er valt een ding op dat ze beter doen dan filmindustrieën in de rest van de wereld: genrefilms. Goed genrewerk hoeft vaak niet origineel te zijn, maar maskeert formules door er telkens een kleine twist aan te geven, door alles goed uit te werken en door te proberen alles vermakelijk te maken. Opmerkelijk genoeg heb ik haast het gevoel dat dat laatste punt ,het vermaak, niet veel interesse meer heeft bij de Hollywoodheren (ja, ik kijk speciaal jouw richting in, Transformers). Iron Man pakt alle punten goed aan. De acteurs hebben er lol in, het tempo ligt lekker, het geheel verzand nooit in een actie- of CGI-overload, er zit veel humor in en weinig pretenties. Het is gewoon erg leuk om naar te kijken.
En dat terwijl ik het superheldengenre zo verschrikkelijk vind. Kijk in mijn stemmen en je ziet vooral onvoldoendes voor de spinnenmannetje, X-mannetjes en hulkjes. Ja, Nolans Batmanfilms scoren goed, maar dat zijn haast meer neo-noirs dan superheldenverhalen. Iron Man volgt de bekende plotlijnen van het eerste avontuur van de held, maar geeft iedere scène zijn eigen karakter. Het wordt er niet uniek door, maar het heeft wel een fris gevoel. De film lijkt soms haast meer geïnteresseerd te zijn in de interactie tussen de personages dan in de actie.
En godzijdank is Tony Stark niet zo'n saaie braverik als de meeste helden. Waar Peter Parker gedwongen is om een zwaarwichtig klinkende moraal in bijna iedere zin uit te spreken kan Stark gewoon de klootzak uithangen in de meeste scènes. En dat zonder zijn geloofwaardigheid of onze sympathie te verliezen. Hij is leuk om te volgen. De film heeft wel degelijk een moraal, maar blaast het niet op, doet er niet onnodig gewichtig over. Dat 'with great powers comes great responsibility' weet Stark ook wel, maar hij hoeft dat niet te zeggen. Hierdoor wordt hij nooit saai. Door de handelingen in de echte wereld te plaatsen en zelfs het Afghanistanconflict erbij te betrekken krijgt het geheel een interessanter randje, zonder dat het ooit de uit de hand loopt, wat zeer gemakkelijk had gekunnen. Daarnaast is het ook wel eens leuk om eens een schurk te hebben die geen overduidelijke psychopaat is, maar die wat realistischer overkomt.
Iron Man is daarmee een film die gewoon werkt. Bij de eerste kijkbeurt ging ik met een cynisch oog naar de bioscoop, maar bij de tweede kans liet ik alles gewoon aangenaam over me heen varen. Op mijn lijst van beste films van de afgelopen tien jaar zal Iron Man niet vreselijk hoog eindigen. Op de lijst van pretentieloos vermaak komt hij er echter een stuk beter van af.

Voormalig Marvel-baas werd voor gek verklaard omdat hij 'drugsverslaafde' Robert Downey Jr. castte als Iron Man

The Lord of the Rings: The Return of the King

The Matrix
Sciencefiction / Actie, 1999

Inception
Thriller / Sciencefiction, 2010
midden-oostenarms dealermalibusuperheldgebaseerd op stripgoed tegen kwaadiron man post-credits scenemarvel cinematic universe (mcu)counterterrorismiron-man marvel comicsmarvelmarvel comicslive actionmcucomic book adaptation