• 9.383.634 stemmen

Iron Man (2008)

Actie / Sciencefiction | 126 minuten

Genre: Actie / Sciencefiction

Geregisseerd door: Jon Favreau

Met onder meer: Robert Downey Jr., Jeff Bridges en Gwyneth Paltrow

IMDb beoordeling: 7,9 (1.212.267)

Gesproken taal: Engels, Perzisch, Urdu en Arabisch

Releasedatum: 1 mei 2008

Plot Iron Man

"Heroes aren't born. They're built."

Tony Stark (Robert Downey Jr.) is een multimiljardair, industrialist en bovenal een geniale uitvinder. Hij wordt ontvoerd en gedwongen om een verschrikkelijk wapen te bouwen. In plaats daarvan maakt hij een ingenieus ijzeren pak waarmee hij weet te ontsnappen. Als hij terugkeert in de VS, ontdekt hij een complot dat de stabiliteit van de wereld in gevaar brengt. Onder zijn alias Iron Man probeert hij het tij te keren.

Tony Stark / Iron Man

J.A.R.V.I.S. (stemrol)

Harold 'Happy' Hogan

avatar van MarazRecep

MarazRecep

Heerlijke film, goed verhaal, lekkere actie en super effects. Kon om sommige scenes ook lekker lachen, top film dus een aanrader

avatar van Boogie1963

Boogie1963

een echte marvel film, klasse special effects, het verhaal is zoals deze films moeten zijn. ik heb me geen seconde verveeld. En een Robert Downey als echte stripheld. een dikke 4.

avatar van cr_ix

cr_ix

Prima filmpje. Ik denk dat dit een van de betere comic book verfilmingen is tot nu toe. Op de een of andere manier doet het me ook een beetje denken aan Transformers, maar daar vond ik de uitvoering beter.

Colombo schreef:

Waarom heet deze film geen TONY STARK?

Zou er beter bij passen toch? iron man zie je zelden.

Colombo, check even deze link. Ik denk dat je vraag dan wel wordt beantwoord .

avatar van notsub

notsub

Ik heb zitten genieten van deze film. Ik kon niet alles serieus nemen, maar dat was ook de bedoeling. De special efffects waren gewoon raak en de soundtrack had met AC DC en Suicidal Tendencies ook wat te bieden. In de aftiteling kwam dan ook nog Iron Man van Black Sabbath langs, geweldig. Leuk entertainment, deze film.

avatar van Madara_

Madara_

Ik snap niet wat mensen in de ze film zien, ik vond het een vreselijke film die wat mij betreft gefaald heeft, gezien hij bijv op zometeen momenten zeer onrealistisch overkwam, ik snap wel dat het een strip is etc etc, maar kijk eens hoe dat werd aangepakt bij spiderman, veel realistischer.

avatar van Flipman

Flipman

Ik vond het een hoogst vermakelijke film, die eigenlijk puur om het worden van Iron Man gaat. Het heeft helemaal niet veel om het lijf, maar zeer onderhoudend en humoristisch is het wel! Een verbeterde versie van Ang Lee's Hulk, maar dan met een andere Marvel held in de hoofdrol . Hiermee wordt maar weer bewezen na die verschrikkelijke Spider-Man- en Fantastic Four films dat niet alle verfilmingen van Marvel slecht hoeven te zijn. Zometeen The Incredible Hulk maar eens een blik waardig gunnen.

En op welke manier is Spider-Man realistischer? Patriottischer, dat wel!

avatar van RobinF

RobinF

goed verhaal , leuke aktie en leuke humor.

avatar van Tiek

Tiek

Leuke film, goed verhaal en gave special effects. Aanrader voor een gezellig film avondje

avatar van kevinhiero

kevinhiero

het is net pacino

avatar van mwoeb

mwoeb

Erg stevige superhero/comic-verfilming. Wat ik vooral zo goed vind is het tempo van de film, wat net goed zit. De verhaallijn krijgt tijd zich te ontwikkelen, zonder saai te worden en de karakters worden genoeg uitgediept, evenals hun onderlinge relatie.

Alles is perfect in balans, daarmee ook de actie-scènes. Niet erg frequent in deze prent maar erg goed geschoten en vloeiende special effects, erg van genoten.

De comics heb ik nooit gelezen; maar Downey Jr. is de geknipte man voor deze rol. Hij kan het aan de verschillende aspecten van deze Iron Man te vertolken. Ook Paltrow was fijn om te zien spelen als zijn assistente.

Een dikke 3.5*

avatar van wendyvortex

wendyvortex

Prima aktie in deze film, maar het leek af en toe wel erg op Ang Lee's Hulk. An sich geen probleem. Ik ben 1 van de weinigen die dat een goede film vonden. Alleen begrijp ik niet zo heel goed waarom deze film bij zowel critici als publiek beter scoort.

Vond alleen Tony Stark een beetje overdreven macho.

avatar van witboek

witboek

Madara_ schreef:

Ik snap het ook niet waarom ze deze film zo goed vinden, maar ik denk dat de jongeren dit cool vinden of je moet van superhelden houden.

avatar van mwoeb

mwoeb

Natuurlijk is dat cool, maar da's nog geen garantie voor een goede film.

zeer goede heldenfilm 4.5 ster

avatar van Ruudie

Ruudie

witboek schreef:

Mijn persoonlijke affectie met de film kwam door de realisitsche uitwerking van iets onrealisitsch als een superheld, de film is hedendaags en nuchter maar blijft trouw aan het bron materiaal: de strips van Iron Man.

avatar van Film Pegasus

De laatste Marvel met wat testosteron die zich niet in de eerste plaats op kinderen richtte was The Punisher uit 2004. Sindsdien kregen we Fantastic Four, Elektra, Ghost Rider en de 3e delen van X-men en Spider-man voorgeschoteld. Snelle happen die deden verlangen naar meer. Als je het lijstje van Marvel overloopt is het wel jammer dat er sinds Blade zo weinig echt goeie verfilmingen geweest zijn. Met Iron Man hebben ze sinds lange tijd terug een leuke actiefilm te pakken. Geen latexpakje of held in panty's, maar één met de nodige ironie en oneliners in een film die maatschappijkritische onderwerpen als terrorisme en de bijhorende wapenhandel aankaart. Tocht tot in de mate dat je dat kan verwachten in een stripverfilming.

Het verhaal begint wel leuk en Stark is in tegenstelling tot enkele voorbije helden geen grijze mus die pas tot leven komt als hij een masker opzet. Ook de andere figuren zijn minder zwart-wit dan je zou verwachten. Robert Downey Jr. zuigt wel de hele film naar zich toe, waardoor Gwyneth Paltrow en Terrence Howard er wat verloren bij staan. Jeff Bridges kan zich wel goed handhaven gelukkig, zodat Downey Jr. toch nog een echte tegenspeler krijgt.

Mijn verwijt aan de film is dat hij te lang duurt. Men wil er absoluut langer dan 2 uur film van maken, wat de film niet altijd goed doet. Net alsof je een stripverhaal leest van 300 bladzijden. Dit genre vraagt niet om zo'n lange speelduur. Daarvoor is het te luchtig. Ook had ik met Iron Man soms het gevoel naar een update te kijken van Robocop. Z'n kostuum was in elk geval een pak beter en de figuur van Stark is veel interessanter dan Alex Murphy (Robocop). Maar soms had ik toch een vorm van déja-vu.

Maar gelukkig slaagt de film er grotendeels wel in waar het voor bestemd is: een heldenfilm met veel testosteron en één die voor wat oudere 'kleine jongens' gemaakt is in plaast van voor kinderen. Met deze aanpak mag Marvel me nog wel eens verrassen, al zal dat met nog meer vervolgen van X-men en Spiderman niet voor vandaag zijn.

avatar van SilverGun

SilverGun

Mja, ze lopen beide in een metal omhulsel inderdaad, maar daarmee houden de vergelijking ook wel op. Twee totaal verschillende films.

avatar van JacoBaco

JacoBaco

Op het einde moest ik wel echt aan Robocop denken hoor. Robocop 2 vooral. Op het einde wanneer hij in gevecht is met Jeff Bridges die er dan ook als robot bijloopt, heeft erg veel weg van het gevecht tussen Robocop en Kane. Vooral de manier waarop hij uiteindelijk wint.

Verder zijn het 2 totaal verschillende films ja.

avatar van wimnoot

wimnoot

Film Pegasus schreef:

Wolverine ziet er wat mij betreft wel veel belovend uit!

avatar van Film Pegasus

Ik hoop het, eerst zien natuurlijk.

avatar van Big_bazznizz

Big_bazznizz

Ik vond te film veel te traag. En over het algemeen geeft het mij een gevoel van een poging tot, maar daar blijft het bij.
kan iemand mij uitleggen hoe pepper heeft overleeft als zij zich (aan het einde) middenin in het gebouw bevindt om op een knop te drukken en dat gebouw ontploft 5 seconden later, maar Pepper staat de volgende scene ongeschonden Tony te verzorgen???

avatar van Metalfist

Metalfist

Has he lost his mind?
Can he see or is he blind?
Can he walk at all, Or if he moves will he fall?

Bovenstaand stuk van Black Sabbath was het enige dat ik wist van Iron Man toen ik hem voor het eerst in de cinema ging zien. Oké, ik wist dat het van Marvel was en over een man in een pak ging maar de film verraste me en was op het grote scherm echt goed (4*). Gisteren een herziening gedaan op een kleiner scherm en dat is de film toch niet goed bevallen.

In de cinema wordt je overdonderd door de bloedmooie special effects en ook nu bleef dat stuk overeind staan maar waar de film op miste was nu het verhaal. Eens dat je het een keer hebt gezien begin je je toch wat te ergeren aan sommige stukken. Het creëren van een actuele setting door de film in Afghanistan te laten beginnen o.a. Maar ook sommige acteerprestaties vond ik minder en dan doel ik vooral op Gwyneth Paltrow als Pepper, ik vond ze met de eerste keer al niet te geweldig maar nu was ze vooral storend. Ook vond ik de eindfinale een beetje zus en zo. Voor mij was Jeff Bridges absoluut niet goed als slechterik. Ik zie hem liever als the Dude

Maar waarom krijgt de film toch nog 3.5? Vooral voor de spitsige dialogen, Robert Downey Jr en de humor die in de film zit. Vooral op het moment dat Stark zijn pak is aan het testen in die garage met die brandblusser robot.

avatar van mister blonde

mister blonde

Aardig vermaak. Duurt wat te lang en eigenlijk zijn alleen de actiescenes echt boeiend. Rol van Paltrow was compleet overbodig, maar verder is het een bovengemiddelde superheldenfilm. Ook al begin ik er met de film meer klaar mee te zijn. 3,5 sterren.

avatar van 606

kevinhiero schreef:

het is net pacino

Zoals hij in carlito's way klopt.

de film was echt vet en wacht al op deel 2 (die komt)

Alles was zeer goed gedaan.

Jeff was erg goed in zijn rol.

avatar van Seyfo

Seyfo

betere film dan ik had verwacht

****

avatar van steventje

steventje

Ik was nogal sceptisch om deze film te zien. Ik dacht aan een kinderfilmpje want ik kende Iron Man niet.

Het verhaal is op zich boeiend.

Ik was aangenaam verrast bij het zien van deze film

avatar van N_SANE

N_SANE

Ik kende het verhaal niet eerder en vond het dan ook een prima film. Het verhaal was hedendaags en actueel. Leuk voor een avondje vermaak, deze film heeft me kunnen verrassen, alleen vond ik het net wat simpel.

avatar van Timothyvdmeer

Timothyvdmeer

De film was ok. Vooral het einde viel mij erg tegen...maar is mijn mening. Robert Downey Jr. daarintegen was geniaal.

Zeker een fillm die het kijken waard is. 3*.

avatar van Frankeermachine

Frankeermachine

Ik had meer van de film verwacht. Ik vind het verhaal te simpel en te voorspelbaar. De bad-guy was van het begin van de film al te voorspellen. Tevens vind ik de romantische invalshoek totaal overbodig. Ik mis eigenlijk het duistere sfeertje van Batman en het had iets meer over-the-top gemogen. Bij het einde had ik net het gevoel of ik naar Robocop II aan het kijken was.

De rol van Tony Spark is Robert op zijn lijf geschreven.

avatar van Pastichio Rocker

Pastichio Rocker

Ja, laten we alle comic verfilmingen gaan vergelijken met de sfeer in Batman.