• 9.379.403 stemmen

Iron Man (2008)

Actie / Sciencefiction | 126 minuten

Genre: Actie / Sciencefiction

Geregisseerd door: Jon Favreau

Met onder meer: Robert Downey Jr., Jeff Bridges en Gwyneth Paltrow

IMDb beoordeling: 7,9 (1.211.441)

Gesproken taal: Engels, Perzisch, Urdu en Arabisch

Releasedatum: 1 mei 2008

Plot Iron Man

"Heroes aren't born. They're built."

Tony Stark (Robert Downey Jr.) is een multimiljardair, industrialist en bovenal een geniale uitvinder. Hij wordt ontvoerd en gedwongen om een verschrikkelijk wapen te bouwen. In plaats daarvan maakt hij een ingenieus ijzeren pak waarmee hij weet te ontsnappen. Als hij terugkeert in de VS, ontdekt hij een complot dat de stabiliteit van de wereld in gevaar brengt. Onder zijn alias Iron Man probeert hij het tij te keren.

Tony Stark / Iron Man

J.A.R.V.I.S. (stemrol)

Harold 'Happy' Hogan

avatar van Tonypulp

Tonypulp

Genoeg actie en humor om de gehele 2uur lang goed te blijven.

Special effects zijn een genot om naar te kijken, goed uitgewerkt verhaal en geweldig acteerwerk van Robert Downey Jr.

Erg goed, 4*

avatar van RodneyS

RodneyS

Prima comic-verfilming.

Mooie actie en inderdaad ook genoeg humor.

Alles is gewoon goed in elkaar gezet.

Op naar deel 2..

avatar van Poppe

Poppe

Tonypulp schreef:

Genoeg actie en humor om de gehele 2uur lang goed te blijven.

Erg goed, 4*

Te lui om zelf wat te tikken, jij vat het prima samen !

avatar van tijn79

tijn79

hele goeie film, ben echt geen megafan van superhero filmpjes, maar deze is gewoon lekker

avatar van Justidee

Justidee

Ik heb me erg vermaakt, een leuke film. 3,5

avatar van Prudh

Prudh

Opmerkelijk dat ik deze film destijds 'slechts' drie sterren gaf. Iron Man is een prima superheldenfilm die zichzelf niet te serieus neemt. Kan ook weinig anders met Robert Downey Jr. als Tony Stark en Jeff Bridges als evil vilain. Niet dat er iets mis is met superheldenfilms die zichzelf wél serieus nemen overigens.

Leuke combi van het sarcasme van Jr., de actie in het ijzeren pak (vooruit, het titanium-gouden pak), enkele grappige bijrollen en een alleraardigste stereotypering van moslimfundamentalisten op de koop toe. Een film als deze heeft niets anders nodig.

Pastichio Rocker

Als Jon Favreau zich een beetje inhoudt dan kan deel 2 nog wel eens heel goed gaan worden. Hij heeft nu ook meer ruimte om er wat meer actie in te stoppen, nu Iron Man is geintroduceerd.

avatar van Prudh

Prudh

Met de cast die hij onder zich heeft geschaard is hij al een behoorlijk eind op weg naar een vermakelijk tweede deel. Sam Rockwell is altijd cool.

avatar van DragQueen

DragQueen

Een zeer vermakelijke actie/ sci-fi film, die boordevol actie, spanning en goede special effects zit. en daardoor heeft de film me geen moment verveeld. verder zat downey jr. wel lekker in zijn rol, en was bridges met baard en kaal hoofd, bijna niet te herkennen. 4 verdiende sterren.

avatar van Glacius

Glacius

Hoop wel dat Iron Man 2 wat meer gaat bieden dan alleen the Black Widow en Whiplash en dat ze niet de gay versie van Whiplash gaan gebruiken met de pony tail.

avatar van DeCol

DeCol

Iron Man is een zeer goede en degelijke superhero-film. Het verhaal is goed, misschien ietwat voorspelbaar maar dat stoort mij niet. De sfeer in de film is lekker spannend en de film kijkt dan ook lekker weg. Voor je het weet is hij afgelopen. De special effects waren heel vet en de actie is ook heel goed. Er wordt ook niet overdrijft met de mate van actie waardoor het niet afgezaagd wordt. Verwacht dus ook niet constant actie en gevechten. Favreau houdt het bij een aantal momenten waardoor het verhaal wat meer naar voren komt. De film houdt het gelukkig ook niet alleen bij actie en science fiction. Sarcastische grappen en een tikkeltje romantiek zijn ook te bespeuren. Qua cast was het ook dik in orde. Overtuigende 4,0*!

avatar van Respekked

Respekked

Fijne Marvel verfilming. Downey Jr. is aan het uitgroeien tot één van mijn favorieten. Kan veel uiteenlopende rollen aan, hoewel ik em erg graag zie zoals hier en in bijvoorbeeld Kiss Kiss Bang Bang. Kijk nu al uit naar zijn vertolking van Sherlock Holmes.

Verder een aantal gave scènes en Iron Man ziet er ook heftig uit. Ik had graag nog wat meer Iron Man in actie willen zien. Ook lekker bijpassende soundtrack. Ik had de hele tijd het idee dat er iets Rage Against the Machine-achtigs was te horen, en wat blijkt.. Tom Morello heeft grote delen van het gitaarspel voor zijn rekening genomen.

Kijk uit naar het vervolg en de Avengers reeks.

avatar van AC/DC

AC/DC

7 Mei 2010 komt Iron Man 2 voor de liefhebbers!

avatar van Chimpz

Chimpz

De superheldenfilm-trend begint te stabiliseren en de kwaliteit van de films gaat nu ook daadwerkelijk de hoogte in. The Dark Knight was eerder een misdaad-epos dan een superheldenfilm, voor de mensen die dit niks vonden is Iron Man de perfecte tegenhanger. De film is minder groots en gewoon recht-toe-recht-aan, de achtergrond van 'Iron Man' wordt goed uitgewerkt en gaat daarna simpel over naar de superheld - badguy stijl zonder verder al te veel te doen. Het is niets nieuws, maar het werkt heel goed. Iron Man en vooral Tony Stark is een zeer interessant personage dat de film met gemak naar voor trekt (net als Robert Downey Jr., die zich door deze rol en door Kirk Lazarus in Tropic Thunder nu toch wel de coolste acteur van 2008 mag noemen), verder zijn er nog zeer goede prestaties van ondermeer Gwyneth Paltrow, Terrence Howard en de bijna onherkenbare Jeff 'the Dude' Bridges. Er is genoeg ruimte voor verhaal en voor dialoog, maar er zitten ook meer dan genoeg explosies in. Eén van de beste actiefilms van '08.

avatar van Anne-Co

Anne-Co

Ik heb even een vraag, aangezien ik de film in het engels kijk volg ik het soms niet helemaal, dus snap niet percies wat dat lichtgevende soort lampje op zijn borst is?

Anne-Co schreef:

Dat 'lampje' weerhoudt de granaatscherven (die hij heeft opgelopen bij de explosie in het begin van de film) in zijn lichaam ervan zijn hart te bereiken.

Redelijk verrassend.

Vond het slim om de film (veel) meer humor te geven dan de andere comicbook verfilmingen. Met dialogen als "push the main override button" (oid) heb je ook niet veel keus, al lijkt dat toch voor velen geen probleem.

Downey doet het erg leuk, ook geschikt voor een rol als deze. Bridges is bijna onherkenbaar en vult de bad guy rol perfect in. Rest van de cast is aardig maar wat onopvallend.

Aanloop van de film is een beetje te lang, ben verder absoluut geen fan van het design van de pakjes (eerste pak is ouderwets saai, nieuwe pak is zo gay als de pest) maar de actiescenes zien er gelukkig wel aardig uit. Soms leuk en indrukwekkend, soms wel een beetje goedkoop ogend. Zeker met twee van die zware pakken zat de zwaartekracht niet altijd even goed.

Uiteindelijk is het de humor die de film redt, en een aantal actiescenes die wel enterainen. Verder iets te saai fluff die nooit echt mijn volle interesse kan trekken.

Edit: muziek was wel weer vanouds kut.

avatar van dutchtuga

dutchtuga

Iron Man van Black Sabbath rockt.

Onderhond schreef:

Zeker met twee van die zware pakken zat de zwaartekracht niet altijd even goed.

Het is sci-fi, wat wil je?

Heeft niks met scifi te maken, heeft alles met CGI te maken, en ervoor te zorgen dat iets wat zwaar weegt ook zo te animeren.

avatar van Lexcoaster

Lexcoaster

Wie zegt dat het zwaar weegt? Volgens hollywood kan in de toekomst alles, dus zo'n gigapak kan dan ook 100 kilo wegen. Het is dus overduidelijk wél sci-fi he.

avatar van Embie

Embie

Gave film, kan niks anders zeggen

avatar van Filmkriebel

Filmkriebel

Ja ja ja, geslaagd. Ik wist niets van die film af, had er alleen vaag van gehoord. Het eerste half uur kwam alles vrij traag op gang, maar daarna loopt het gesmeerd. "Iron Man" slaagt gewoon in zijn bedoelingen om kwaliteitsactie te bieden, al kan het makkelijk als een Superman rip-off gezien worden, maar dan zonder de planeet Krypton gelukkig... De personages zijn goed uitgewerkt en geloofwaardig, wat de film erg interessant maakt. De betere comic verfilming.

avatar van joostus

joostus

Erg vermakelijke film

avatar van Loki87

Loki87

prima film, alleen de muziek was klote.

avatar van animalkrullie

animalkrullie

Entertainment pur sang. Geweldige stripverfilming.

Robert Downey Jr is echt geweldig gecast.

De inleiding vond ik absoluut niet te lang en saai, het geeft meer het voor verhaal.

De film is natuurlijk wel voorspelbaar, maar de aktiescenes en humor zijn geweldig!

avatar van clockwork72

clockwork72

lekkere actiefilm erg vermakkelijk voor een zaterdagavondfilm.

avatar van Minority_Check

Minority_Check

had toch wat meer gevechten willen zien

misschien in de tweede deel

avatar van aburex

aburex

Weer een verfilming van een comic held, zelf gemaakt door de Marvel studio. Heel goed gemaakt film vol val speciale effecten en actie. Jeff Bridges is goed als de slechterik en ook Robert Downing jr. weet zijn rol diepgang te geven. Nu maar snel delen 2 en 3 (die zullen er waarschijnlijk komen).

avatar van orbit

orbit

• 12092 berichten

Verrassend leuke superheldenfilm. Downey Jr is geknipt voor deze rol en Bridges was een mooie schurk.