Genre: Horror / Thriller
Geregisseerd door: Hideo Nakata
Met onder meer: Nanako Matsushima, Miki Nakatani en Hiroyuki Sanada
Gesproken taal: Japans
Plot Ringu
"One curse, one cure, one week to find it"
Reiko Asakawa is een jonge journaliste. Na de mysterieuze dood van haar nichtje Tomoko, ontdekt ze dat heel wat recente overlijdens te wijten zijn aan een geheimzinnige videoband. Iedereen die de band bekijkt, zou exact één week later sterven. Aanvankelijk gelooft Reiko die geruchten niet, maar als ze te weten komt dat Tomoko's vriendin, die samen met haar de video bekeken had, op net hetzelfde tijdstip om het leven gekomen is, begint ze zich vragen te stellen. Ze trekt op onderzoek uit en besluit de videotape zelf te bekijken. Kort nadien gebeuren er rondom haar vreemde dingen. Ze doet een beroep op de hulp van haar ex-echtgenoot Ryuji om te vermijden dat ook zij ten prooi valt aan de mysterieuze tape.
Reiko Asakawa
Koichi Asakawa
Yoichi Asakawa
Shizuko Yamamura
rocky I.S
ik heb de film juist gekeke en vond hem spijtig genoeg eigelijk niet zo eng zoals ik gedacht had, ik snap eigelijk niet echt dat sommige mensen zeiden dat deze film een van de engste films ooit was.
Nomak
Toen ik deze de eerste keer zag was ik toch wel behoorlijk onder de indruk.
Ik was dan ook de film bij een kameraad aan het kijken en het was al 3 uur s'nachts toen ik nog met de fiets ongeveer 2 kilometer door een donker bos naar huis moest. Als je dan net zo een film hebt gezien ga je natuurlijk achter alles wat je hoort en ziet iets zoeken.
Al bij al een goede film met een enge sfeer. 3,5*
En ik moet er ook nog bij vermelden dat ik totaal geen behoefte heb om de Amerikaanse remake te zien. Verschrikkelijk al die namaak, hebben ze dan in Amerika helemaal geen originaliteit meer??
Zandkuiken
Creepy begin, maar jammer genoeg verzandt de unheimliche sfeer al vlug in een onnozelheid die het erg moeilijk maakt Ringu nog enigzins serieus te nemen. Het einde was dan wel weer sterk vond ik, maar verliest impact door het uurtje sillyness dat eraan voorafgaat. Eigenlijk ben ik nog best benieuwd naar de Amerikaanse versie om te zien wat zij ermee hebben gedaan, véél slechter lijkt me eerlijk gezegd moeilijk.
plorp
Was inderdaad ook een zeer enge film. Heb deel 2 helaas nog niet gezien maar dat ga ik gauw doen.
4,0
Nephilim
Zojuist herzien en ik waardeer hem steeds meer.
VEEL beter dan de remake. Net zoals het boek(erg goed) ligt de nadruk niet zozeer op DAT er een dreiging is maar meer op het waarom. De hoofdpersoon wordt dan ook niet zozeer de reporter maar meer 'het monster'.
Heerlijke neerslachtige sfeer, fijne angst momenten die gelukkig niet de hoofdmoot zijn en een tof mystery verhaaltje(ook weer net zoals het boek welke ook de nadruk legt op het ontrafelen van het mysterie).
wyatt earp
Toen ik de reacties hier, van te voren, gelezen had, had ik het idee dat ik een rete-enge film te gaan zien. Het was ook mijn eerste kennismaking met aziatische horror. Hij viel me behoorlijk tegen als horror. Maar mijn verwachtingen waren gewoon te hoog. Er zitten wel een paar enge stukjes bij maar over het algemeen vond ik met tegenvallen. Dan vond ik de amerikaanse remake beter en enger.
Al met al een hele magere 6. Dat ronden we af naar 2,5*.
yasper
begin was goed, maar na een tijd werd het toch wat onduidelijk vond ik, dat Japans gaat niet goed mee bij mij..
Hoewel dit natuurlijk de originele versie is van "The Ring" vond ik de Amerikaanse versie 10x beter. Deze film was niet boeiend en zeker niet spannend. De special effects waren in deze film overigens zeer matig. Heb deze film alleen weten uit te kijken door hem steeds vrijwel met 2 speed vooruit te spoelen. Hierdoor duurde de film voor mij gelukkig maar 50 minuten.
niethie
had deze film jaren geleden eens voor mijn verjaardag gekregen, heb hem toen eens gezien maar vond er toen weinig aan, heb hem gister na een aantal jaar dan ook weer uit de kast getrokken en ik ben eigenlijk niet echt van mening verranderd. Een slechte films is het niet en het verhaal is uiterst orgineel, maar er gebeurde (voor mij) op wat uitzonderingen na gewoon te weinig om het geheel echt spannend te houden. De scene in de put en diegene op het eind waar dat meisje uit de tv komt gekropen vond ik dan wel weer erg leuk werken, maar helaas is het als film wat te langdradig en onevenwichtig om echt de gehel speelduur te boeien. Heb de remake overgens nooit gezien, dus was van te voren ook niet bevooroordeeld welke beter zou zijn.
2,5 sterren
megaman
Spijtig genoeg ben in ingestapt in deze serie met de Amerikaanse remake. En deze prefereer ik toch iets boven 't origineel. The Ring komt mysterieuzer en onheilspellender over en de sfeer is wat killer (grauwe tinten). Ringu heeft weer 't voordeel dat de soundtrack een stuk creepyer is en men meer de focus legt op de horror. Beide versies zijn steengoed naar mijn mening en een stuk beter dan de Koreaanse remake die allesbehalve eng bleek te zijn.
Michaelpitt
Ik vond dit echt een matige film. Ik vond The Ring niet zo geweldig, en ik dacht dat het origineel wel enger zou zijn. Nou, niet echt.
De hele film is een beetje vaag en het gaat eigenlijk nergens over. Er wordt ook op geen enkel punt duidelijk waarom de film The Ring heet, terwijl in de Amerikaanse versie dat wel duidelijk wordt aangezien iedere keer als iemand sterft, je ergens een ring ziet. Ook had het indeputklimmenalhetwaterverwijderenenhetmeisjeknuffelen weinig nut. Het was vooral apart dát Asawaka het meisje knuffelde. Daar werd ook niet echt een reden voor gegeven, want wie gaat er nu uit zichzelf een mummie knuffelen?
Het einde vond ik wel sterk en gaf een beetje zo'n 'waaaaaat'-gevoel. Maar omdat de rest van de film weinig voorstelde geef ik hem 2,5*.
Guines
Geen toeters en bellen zoals de amerikaanse versie, maar diepe, 'realistische' en vooral psychologische horror! Hulde voor de Japanners, daar kunnen de Amerikanen een puntje aan zuigen!
Friday the 13 th
- 2023 stemmen
De hitsensatie uit eind jaren 90 die bovendien veel rip-offs, remakes en vervolgen heeft gekregen. De eerste keer dat ik hem zag, moet ik eerlijk toegeven: "waauw dat einde, knap gedaan."
Helaas ben ik zo doodgeknupped met die bleke aziatische wapperende meiden dat ik het erg lachwekkend vond toen ik hem twee weken geleden nog eens had opgezet.
Heb ik een overzadigingseffect gehad of komt het doordat ik het einde wist? Ik weet het niet, maar enough is duidelijk enough. Ik vond hem dus slecht bij mijn tweede kijkbeurt en vrij saai.
2,5
maxo922
Helaas!
Het begon zo goed met die eerste scene, maar al snel daarna begint hij toch erg saai en langdradig te worden. Ook vond ik hem (hier zullen vast wel wat mensen het mee oneens zijn) vaak wat sfeerloos. Hier en daar zaten wel lekkere schrikmomenten maar daar werd hij niet veel spannender op. Het acteertwerk liet af en toe ook te wensen over. De eind scene was na al die jaren van j-horror van mij erg onorgineel ( ja, ik weet dat ik hem eerder had moeten kijken). Ik moet eerlijk zijn dus: Ik vond de Amerikaanse beter.
Kleine * 2,5
Angel1984
Ik heb eerst het boek gelezen en daarna de film gezien, ik vond de film zwaar slecht ten opzichte van het boek. Ik raad aan het boek te lezen van Koij Suzuki i.p.v. deze film te kijken. Er waren herkenningspunten ten opzichte van het boek, maar juist de belangrijke stukken uit het boek zijn weggelaten, de hoofdpersoon is veranderd etc. Ik vond de Amerikaanse versie nog beter....
Zandadder
De film vind ik goed, en ga binnenkort aan het boek beginnen, heb beide boeken overigens in de kast staan (ook Spiral)
Ben benieuwd, maar het boek vind ik meestal beter dan de film.
chevy93
Dit is nou nog eens een goede horrorfilm. Veel beter dan die Amerikaanse re-make!
Het acteerwerk en het camerawerk is uiteraard wat minder (het blijft Japans), maar dat maakt bij een horrorfilm eigenlijk weinig uit.
jordandejong
Had er veel van verwacht maar het blijkt maar een matig thrillertje te zijn. Ik heb hem in het Jappans gezien met Engelse ondertiteling en daarbij was het acteerwerk zeker niet slecht. Volgens mij was die vent die een van de hoofdrollen vervulde die leider van de sekte in het 6e seizoen van Lost.
Door de hele film zit wel een lekker spannend sfeertje maar echt eng is het nergens.
Tha-Joker
Deze zou dan beter/enger moeten zijn dan de Amerikaanse re-make. Punt 1 dat is hij, maar ik had hier toch hogere verwachtingen bij. Het begin is een beetje spannend, met die twee meisjes alleen in dat huis. Daarna dommelt de film nogal in. Er zitten op dat punt ook heel wat onnodige scenes in volgens mij. Daarna komt de film weer een beetje op gang en jaja: dan eindelijk na 1 uur en 24 minuten gewacht te hebben komt ons spookje daadwerkelijk uit de televisie. Ook vond ik het eind niet erg sterk, beter dan de Amerikaanse versie, maar niet veel meer dan dat.
Toch een 3* omdat ik me wel vermaakt heb met deze horror en omdat ik er misschien wel iets te hoge verwachtingen bij had.
chevy93
Dan is deze mooier:
Bottleneck
Vind Ringu toch wel een redelijk sterke horror die me goed was bijgebleven. Vage shots, vrij emotieloze koppen (in dit geval op hun plaats), spooky beelden van een put en het was de eerste keer dat ik het Japanse reuma- en robotmeisje mocht bewonderen.
Onheilspellende score ook en verder is alles lekker simpel gehouden. Het verhaal over de videoband is sterk en begint meteen goed. Ja het kakt daarna wat in maar je hebt wel constant het gevoel dat er 'iets' staat te gebeuren. De televisie-scene is dan ook een gaaf moment dat z'n sporen heeft verdiend, mooie climax waar naartoe is gewerkt.
Bij herziening valt alles wel tegen moet ik zeggen (behalve de sfeer), zoals vaker bij horrors maar dat laat ik in zulke gevallen niet al te zwaar meetellen. Het scheelt denk ik ook of je eerst Ringu of eerst allerlei Ju-On en Grudge-achtige films hebt gezien.
Ruim 3,5*
maerk
Spannend, zelfs als je het verhaal al kent.
The Ring (2002) vind ik nog steeds een erg sterke horrorfilm. Het origineel interesseerde me niet zo, maar ik wilde hem toch een keer kijken. Een beetje met tegenzin aangezien hij me niet zo goed leek, en veel spanning zou weggegeven zijn aangezien ik de remake al een paar keer gezien had.
Boing! Ik zat soms op het puntje van mn stoel (zitzak, oke), ondanks dat ik ongeveer wist wat er ging gebeuren. Het verhaal steekt iets anders in elkaar dan de remake, dat hielp ook wel.
Het verhaal is gewoon meesterlijk, daarvoor krijgt de film al veel punten.
Het acteerwerk is goed, al vond ik de cast in de Amerikaanse versie iets beter.
Visueel vond ik deze film beduidend minder dan de remake, zowel qua camerawerk als kleur. Vaak waren de beelden te donker.
Maar deze versie steekt boven de ander uit op gebied van geluidseffecten. Normaal besteed ik er niet al te veel aandacht aan, maar wat een angstaanjagend goed geluid zeg! Maakt het geheel nog sfeervoller.
Het origineel is imo ietsje beter, omdat de visuele stijl me meer aansprak en het onderzoek en de personages er iets interessanter waren. Maar het is een fotofinish, dit is ook een aanrader.
4*.
akira124
Lang niet zo spannend en eng als het origineel, desondanks blijft deze film gedurende anderhalf uur goed te doen. 3***
hellblazer93
Het origineel is imo ietsje beter...
Lang niet zo spannend en eng als het origineel...
Ik neem aan dat jullie je vergissen, aangezien dit het origineel is.
Ik heb eerst de remake gezien en misschien is dat wel de reden dat deze lichtelijk tegenvalt. Het was allemaal net even wat minder. Het acteerwerk, het camerawerk en kleurgebruik was allemaal iets slechter. Nu neem ik de eerste twee punten nog niet zo mee in mijn beoordeling, want daar heb ik me niet zo aan gestoord, het kleurgebruik was inderdaad wat te donker en dat was best jammer.
Waar de film wel mee scoort is het verhaal, ook al is het gebaseerd op een boek. Erg origineel en een goed idee voor een film. De tape zelf is erg vreemd in elkaar gezet en is dan ook een goede sfeermaker in de film. Het geluid is een andere troef van de film. Erg goede geluidseffecten waar je soms bij schrikt en de geluiden in de tape zelf waren ook haast eng te noemen. Wel jammer dat er naar mijn mening te weinig schrikmomenten zijn. Nu is dat niet altijd nodig bij horrorfilms, maar hier zat ik er toch wel op te wachten. Gelukkig was de spanning wel goed opgebouwd en heeft de film een erg sterk einde, waar het meisje uit de TV komt. Daar zie je ook voor het eerst Sadako echt goed en het is dan ook angstaanjagend als er wordt ingezoomd op haar oog.
Ik ben ook wel benieuwd naar de andere delen van deze reeks en zal ik ook zeker nog eens opzoeken.
MarcusViridis
In vergelijking met het boek slaat deze verfilming de plank op veel flanken mis.
Natuurlijk is het logisch dat je het verhaal ietwat aanpast waar het kan en dingen weg laat om op een beetje normale filmlengte te komen, maar met de aanpassingen die men hier gedaan heeft verkracht men het verhaal uit het boek. En dat was niet nodig geweest. Was het nu bijvoorbeeld nodig om Asakawa opeens een ander geslacht te geven dan in het boek ? Wat is hiervan de toegevoegde waarde? de originele Asakawa had een gezin, die ook de band bekeken hadden, dus voor het stukje extra drama was dit al totaal niet nodig geweest. Ook de reden waarom de tape zo vreemd is, komt totaal niet terug in de film, terwijl men dit heel simpel duidelijk had kunnen maken. het knipperen van de ogen van Sandako, hetgeen voor steeds een stukje "zwart" zorgt in de beelden . In het boek komen de hoofdpersonen het één en ander aan het weten door speurwerk, waardoor de dingen die gebeuren voor de 'kijker' veel duidelijker worden. Dit ontbreekt bijna volkomen in de film. De beslissingen die ze nemen worden dan maar genomen door de hoofdpersonen ook maar paranormaal begaafd te maken. Erg slap. Maak dan geen verfilming, wanneer je niet weet hoe je de verschillende lijntjes aan elkaar moet knopen. Ook komt er in de verfilming vrijwel niets terug uit het privéleven van Sadako , die in het boek een hele mooie 'vrouw' is, in tegenstelling tot het monster wat ze is in de film. Leuk thema; we gaan op zoek naar de bad guy, eeeeh... girl, maar wáárom ze zo slecht is, vertellen we er niet bij.
De hele film had ik de neiging om "facepalm" bewegingen te maken. Wat een trieste bedoening. Het andere begin, dan zoals in het boek, was ook totaal onnodig. Nu heb je dus totaal geen idee hoeveel mensen die band gekeken hebben en hoeveel kopieën er in omloop zijn. Toch best wel handig om te weten!
De film mist de raffinement, die het boek wel had. Dat maakt de film een treurige afspiegeling van een verder goed verhaal en dat is jammer. Nog één puntje om over te zeuren: waarom zou de tape gekopieerd moeten worden om het leven van de kopieerder te sparen? Dat komt (weer) totaal niet naar voren in de film. Terwijl in het boek duidelijk te lezen valt dat Sadako zwanger was na een verkrachting door de laatste drager van het pokkenvirus. Haar wraakzuchtige vermogens plus de eigenschappen van het pokkenvirus zorgt vervolgens voor deze combinatie. Virussen willen voornamelijk één ding, net als de rest van de planeet: reproduceren.
Over de Amerikaanse remake wil ik het helemaal al niet hebben, want mijn vooroordelen vertellen mij dat zij er waarschijnlijk nog minder van hebben begrepen.

Sadako DX
2022