• 9.379.473 stemmen

The Bourne Ultimatum (2007)

Thriller / Actie | 115 minuten

Genre: Thriller / Actie

Oorsprong: Verenigde Staten / Duitsland / Frankrijk / Spanje

Geregisseerd door: Paul Greengrass

Met onder meer: Matt Damon, Julia Stiles en David Strathairn

Gesproken taal: Engels, Frans, Arabisch, Russisch en Spaans

Releasedatum: 13 september 2007

Plot The Bourne Ultimatum

"Remember everything. Forgive nothing."

Jason Bourne is de aan geheugenverlies lijdende spion, die toe is aan een volgende poging om meer te weten te komen over zijn eigen identiteit. Na een fatale schietpartij in Moskou reist Bourne de hele wereld af, van verscheidene steden in Europa, via Tanger (Marokko) naar New York, terwijl hij achtervolgd wordt door moordenaars van officiele en minder officiele groeperingen.

ik heb me geen moment verveelt vond het een aardige actie film de voorgangers waren trouwens beter maar deze was wel mooi

avatar van Marfion

Marfion

Knappe film, wist mij constant te boeien. Als je United 93 hebt gezien kun je zien dat deze film uit hetzelfde nest komt. De bewegende camera zorgt er ook bij deze film voor dat echt in het verhaal komt. Net zo goed (maar anders) als de Identity, beter als de Supremacy! Echt de moeite waard en zeker in de bioscoop bekijken, dan beleef je het echt! 4,5

avatar van Thomas

Thomas

MrEd schreef:

BI was super, BS goed maar deze laatste is toch de minste van de drie. Het camerawerk maakt de actiescènes onmogelijk te volgen. Ook zijn er veel opnames waar de cameraman meeloopt, waarschijnlijk om het gevoel van beweging of zo te creëren. Misschien werkt dat in de bioscoop maar op TV wordt je er gewoon duizelig van.

sluit ik me helemaal mee aan... vond hem duidelijk de minste van de drie...

avatar van Martijnnn

Martijnnn

Maar dat is toch bij deel 2 ook zo met het camerawerk?

Ik vind juist dat deel 2 het deel is wat beter op tv werkt dan in de bios. In de bios werkt deel 3 erg goed in ieder geval.

avatar van Ninto

Ninto

Dit is de beste film uit de beste trilogie die ik OOIT gezien heb. Man, wat een ziekelijk goede films. Camera werk is heel vet vind ik, acting is geweldig, muziek is botertjegeil, actie is meesterlijk. Gewoonweg perfecte film!

MEER MEER MEER van Jason Bourne!

5 STERREN!

avatar van G.1Rl

G.1Rl

Geweldige film! In tegenstelling tot andere derde delen van triologieën die dit jaar zijn gemaakt en die ik dit jaar heb gezien, is deze wel geslaagd. Super goed acteerwerk, en het camerawerk vond ik juist geslaagd. Vind het heel jammer dat dit het laatste deel van de Bourne-triologie is.

Persoonlijk vind ik dit de beste van de Bourne-triologie: 4*

avatar van JoopE

JoopE

Een week of 3 geleden gezien in de BIOS, ik wilde hem bijna direct nog wel een keer kijken. Inmiddels heb ik hem op DVD, maar heb besloten om te wachten tot ie op HD-DVD/Blu Ray uit is voor de beste ervaring. Ik weet niet of ik ooit wel eens een betere actiefilm heb gezien. Wellicht niet, ik kan er in ieder geval zo 1-2-3 niet op komen.

Er valt nog wel wat te mekkeren over het verhaal en dat sommige dingen al wel eerder aan bod waren gekomen in de eerdere films. Maar dat is niet genoeg om de score echt negatief te beïnvloeden.

Daarom waardeer ik hem met:

5 *

avatar van Apster

Apster

predator schreef:

Dat vond ik juist het geheel zo realistisch maken, omdat je dat ook in het echt zo hebt, als je midden in een actie zou zitten. Je werd daardoor helemaal de film "ingezogen".

Klopt, dat was ook de intentie van Greengrass, zoals hij dat ook deed in The Supremacy. Maar het is zonde dat Greengrass bij spectaculaire stunts of gevechten niet eventjes wat meer overzicht gaf in zijn shots, het was meer gissen naar wat er gebeurde dan dat ik er ingezogen werd.

avatar van ronengel

ronengel

Aangenaam verrast. Ik was bang voor een overschot aan ongeloofwaardige James Bond-capriolen, maar de onzichtbare auto's bleven gelukkig in de garage.

Het wat meer ingetogen eerste deel blijft mijn absolute favoriet, maar dit is toch wéér een geslaagde Bourne-film.

avatar van Dietje

Dietje

Is dit de nieuwe 'bourne impossible' ?

Leuk om te zien maar wel een beetje nep. Dat had ik gezien de eerste 2 delen niet verwacht.

avatar van mister blonde

mister blonde

Bovengemiddelde actiefilm. Het dynamische camerawerk en de snelle montage was me, net als in deel 2, iets te veel van het goede. Kreeg er een beetje koppijn van. Desalniettemin wel vermaakt. 3 sterren.

avatar van peterv71

peterv71

G.1Rl schreef:

Vind het heel jammer dat dit het laatste deel van de Bourne-triologie is.

van de triologie is het inderdaad het laatste deel, maar als ik het ergens goed heb gelezen komen er ook een deel 4 en 5 ( weet niet of dat een goed teken is ...

L. luchtloper

In vergelijking met de vorige twee vond ik deze vaak erg over de top en Jason's acties waren altijd succesvol. Hij leek vaak meer op een terminator dan een geheim agent.

Wel vond ik de flashbacks wel mooi en sommige actiescenes, voornamelijk de vechtscenes, waren om te smullen.

Verder vond ik de confrontatie met de trainingkamer wel een goed element in de film.

3,5

avatar van dave

dave

L. luchtloper schreef:

Dit gevoel had ik ook in 'The Bourne Supremacy'.

avatar van Matchostomos

Matchostomos

Bourne werd dan ook opgeleid tot een bijna onverwoestelijke machine, die in een milliseconde kan beslissen welke actie hij vervolgens zal ondernemen. Wat de actie in het algemeen betreft, blijft deze telkens voor een nieuwe adrenalinestoot zorgen, zonder overdreven sensationeel te zijn. Bovendien ligt de actie geheel in lijn met het karakter van Bourne: snedig, gewaagd, maar altijd even efficiënt.

L. luchtloper

In Supremacy vond ik het gewoon vet dat hij je weet wel in zijn schouder (anders spoiler ik)...

Hij liep zelfs ook mank toen en was, dus vrij realistisch, flink gewond.

In deze film valt hij met de auto van een parkeergarage, komt hij terecht in een zwaar verkeersongeluk in New York. Springt hij door die ruit waar hij getraind is, en verder springt hij van een gebouw af in het water en bij alle scenes geen enkele botbreuk. Geen hersenschudding, niks. Meneer sprint zoals gewoonlijk weer verder.
In vergelijking met de vorige twee vond ik dat minder sterk. Verder vind ik dat in deze teveel actie zit en weinig momenten van rust en een goede dialoog. Dat was in de vorige twee wel beter.

avatar van finalman

finalman

Vreemd dat deze film nog niet in top 250 zit met 4 sterren en zoveel stemmen?

avatar van davidov

davidov

"Films die in de afgelopen 2 jaar in de bioscoop zijn gaan draaien komen nog niet in aanmerking voor deze lijst."

Staat gewoon duidelijk in beeld bovenaan op de 1e pagina als je klikt op "toplijsten".

Dit is omdat gek genoeg films in de loop van de tijd vrijwel altijd zakken als de hype voorbij is...gek he?

avatar van finalman

finalman

davidov schreef:

imdb zou ook zoiets moeten doen vind ik

L. luchtloper

Precies zo denk ik er ook over, kijk maar naar de waanzin van 5 sterren van Jackass 2 bijvoorbeeld.

avatar van Dietje

Dietje

============TIP===========

Ga achter in de zaal zitten. Als je voorin zit dan zijn de snelle beelden erg lastig te volgen!

avatar van DieGo

DieGo

Mijn 1111e stem

Wow wat een wervelwind deze nieuwste van Greengrass. Voorgaande delen worden zeker overtroffen door het 3e deel. Werkelijk sublieme actiescenes. Het is eigenlijk een aanéénschakeling van achtervolgingen met telkens een andere (drukke) stad als decor maar Greengrass weet er echt iets moois van te maken. Normaal hou ik niet zo van drukke camerabewegingen en ingezoomde beelden maar hier werkt het. Hele film op het puntje van de bioscoopstoel gezeten.

Het verhaal stelt opzich niet veel voor maar het hele kat-en-muis spel wordt toch erg vermakelijk neergezet. Enige voorkennis van de voorgaande delen is wel aan te raden. Ook het acteerwerk is vrij matig maar gelukkig doet Damon gewoon lekker waar hij goed in is: schoppen slaan schieten rennen en springen (Herman van Veen had het voor hem kunnen verzinnen).

avatar van thijs1967

thijs1967

Prachtige film. Je blijft constant aan je stoel geplakt. Men zegt wel dat, wanneer er meerdere delen wordt gemaakt men in kwaliteit achteruit gaat. Dit is hier zeker niet het geval. Een aanrader!

avatar van Matchostomos

Matchostomos

L. luchtloper schreef:

De pijngrens van Bourne gaat verder dan je denkt, al heeft ook hij steeds een moment nodig om te bekomen, vooraleer hij zijn mentale zoektocht kan verderzetten. Bovendien is het die mentale zoektocht, één naar zijn ware identiteit, die hem ten volle drijft. In diens geval wordt de fysieke kwetsbaarheid, mede uiteraard door zijn training, tot een minimum beperkt. Vervolgens ervaart de kijker quasi alles via de mentale toestand van Bourne en kunnen de makers een stap verder gaan met de actie, zonder aan geloofwaardigheid te moeten inboeten. Met andere woorden: actie op het scherp van de snee, maar steeds in functie van het centrale personage. En dat brengt me tot je volgende uitspraak.

De grote sterkte van 'The Bourne Ultimatum' is dat hij, meer als zijn voorgangers, op naadloze wijze actie en verhaal (waartoe ik even ook de dialogen reken) door elkaar weeft. Beide aspecten komen tegelijk aan bod, waardoor het hoge tempo een constante aanhoudt en het verhaal nooit naar de achtergrond wordt geschoven. 'The Bourne Ultimatum' is één lang, adrenalinedoordrongen kat- en muisspel, dat simpelweg geen behoefte heeft aan rustpauzes...

avatar van Wouter

Matchostomos schreef:

Oneens. Hoe leuk ik deze film ook vind; het verhaal was vooral afwezig. Bourne rent, schiet en springt, maar verhaaltechnisch gebeurt er nauwelijks iets en dat wat er gebeurt, heb je al eerder gezien. Ultimatum is een triomf van vorm over inhoud; een zege van executie. Daarmee wel minder indrukwekkend dan het vorige deel, vind ik.

avatar van Makz

Makz

Echt een aanrader, deze film.

De actie wordt goed in beeld gebracht (alhoewel sommige vechtscenes wat overdrevens zijn) en het verhaal is erg boeiend: je bent echt aan het afwachten hoe het in godsnaam gaat aflopen! Ik bleef toch wel op het puntje van mijn stoel zitten.

thijs1967 schreef:

Ik moet zeggen dat ik deel 2 (The Bourne Supremacy) toch een stuk minder vond dat 1 (The Bourne Identity) en deze.

*4 wat mij betreft

avatar van Gerritj

Gerritj

Ik vind deze aflevering verreweg de slechtste van de 3.

Domme achtervolgers die met 6 man Bourne niet kunnen vloeren.

En vooral de verwarrende beelden. Springen van de hak op de tak.

En veel te snel gemonteerd. (voor mijn smaak dan natuurlijk)

Nee dus, 2.5

avatar van MarieGabriel

MarieGabriel

Helaas hoge verwachtigen door eerder gelezen recencies maar heeft ons niet kunnen boeien. Je ziet bijna alleen mensen bellen of lopen en veel gebeurt er eigenlijk niet. Muziek wel heel mooi en opzwepend maar vond de vorige delen interessanter. Ook heel ongeloofwaardig dat hij met een verrekijker kan zien dat iemand een document heeft met topsecret erop vanaf een gebouw naast het cia gebouw.

avatar van De GeuS

De GeuS

Het interessantste aan de film was, helaas, de soundtrack bij de aftiteling. Alles in deze film hebben we al eens in de vorige delen gezien en daarbij stukken beter.

Veel rennen, veel trillend kamerawerk en totaal geen (spannend) verhaal; alle personages (zelfs bourne) zijn plat en oninteressant.Het is kijkbaar, maar daar blijft het ook bij;

Hele kleine 3*